Šta je novo?

Cene nekretnina

Kod mene blizu u Diplomatskom zivi Sasa Matic, Djokovic isto ima kucu u Diplomatskom, par puta smo ga videli drugar i ja, prepoznajemo ga po tablicama, bio je do skoro tu i Cola, Haris je prodao kucu u Golfu prosle godine, Vuk Draskovic, ima jos nekih, ali ove sam video licno

Šta kažete na ovo drugari?

Bilo je već ovakvih prodaja ali ne na ovako dobroj lokaciji? Jel zna neko gde bi ta zgrada bila?

Uopšte mi se ne sviđa pravac u kojem ovo ide. Cene postaju previsoke, pa su oni "smislili" alternativu da kupuješ kvadrate... Naravno onda oni upravljaju tvojim kvadratima, ti ne možeš da ostvariš pravo svojine nad realnom imovinom jer tebi oni samo daju neki papir kojim ti obećavaju dividendu, a firma ostaje vlasnik stanova... Kupi vas 200 od njih, oni pobegnu s parama, uteraj dug posle, pitam se kako. Mutna voda.

Da ne govorim o tome da bi upravo trebalo da se radi na tome da stanovi prestanu da budu investiciono sredstvo, već da se ide u pravcu investiranja u poslovne prostore. Ovim se samo produžava agonija tržišta stanova.

Bilo je već ovakvih prodaja ali ne na ovako dobroj lokaciji? Jel zna neko gde bi ta zgrada bila?
Šta je ovo, kao neki REIT?
90% tih stvari koje već postoje negde tamo, kad se donesu kod nas dođu po nekim cenama/provizijama/... koje su van svake pameti.
Kad i ako postanu malo popularniji (i razvije se konkurencija), možda se i unormale.

Ne znam za ovo, kad se vidi računica za ROI biće jasnije.

Kako se racuna kapitalna dobit za kupoprodaju stana? U dinarima ili evrima?

Recimo, kupio si stan za 100k evra i resio da ga prodas za par godina za tipa 120k evra. Zarada je 20k evra i na to ide porez na kapitalnu dobit od 15%, sto je 3k evra,

E sad, zbog lakse racunice zamisli da si taj stana kupio po kursu od 120 RSD za 1 evro, sto znaci da si dao 12.000,000 RSD za njega. Zamisli hipoteticki scenario da kurs dinara padne na tipa 150 RSD, a ti taj stan hoces da prodas za tih istih 150k RSD, to je 18.000.000 RSD. Razlika je 18.000.000 - 12.000.000 = 6.000.000 RSD, podeljeno sa 150 RSD = 40.000 EUR, i u tom slucaju je porez na kapitalnu dobit 6k EUR, ako bi se kapitalna dobit racunala na osnovu vrednosti u dinarima.

Ako se tako racuna, to mislim da jako moze poremetiti trziste nekretnina, em sto bi bila pljacka, em sto bi rast kursa direktno uticao na ogroman pad traznje, em sto bi ovakav porez direktno uticao i na ponudu jer bi svi morali da plate ogromne poreze na kapitalnu dobit ako su stan kupili pre manje od 10 godina.

I to pricam o padu kursa manjem nego sto smo imali za vreme SEKE.

U Nisu je jedan investitor davao poklon letovanje u Čanju ako kupis stan kod njega.
U dinarima ali moraš da ispratis rast cena na malo. Pretrazi "cekos rast cena na malo" ... Ima kalkulator. Kucas iznos kupovine u dinarima i dobiješ koliki je iznos uvećan za inflaciju i to ti je početna vrednost. Krajnja vrednost je prodajna cena u dinarima. Oduzmes krajnju od početne i dobiješ osnovicu na koju oporezujes. Podneses samostalno prijavu. Poreska ima svoj kalkulator koji je sličan ovome, obračunaju porez i šalju rešenje ..

Ovo valjda funkcionese na foru da ti kao ucestvujes u izgradnji tako sto ulozis u neke kvadrate i onda se to posle prodaje po komercijalnoj ceni pa ubiras razliku. Odprilike isto kao kad platis investitoru da ti napravi stan dok jos nije ni bager usao na parcelu a posle prodas isti taj stan po ceni koja bude. E sad nije mi jasan pravni status ulagaca, jesu li oni vlasnici kvadrata ili akcionari ili ... sta god.
Bilo kako bilo, uopste mi se ne svidja model, to i dalje znaci da smo jako spekulantsko trziste jer se ocekuje rast od potraznje a ne organski rast.

Poslednja izmena:
Da bre, ljudi se normalno šetaju i u Ukrajini, Palestini... kao da nije rat. Nije sad kao da će im pasti neka bomba na glavu. Internet propaganda.

Brate, izadji malo napolje i prošetaj. Rekao bih ti opusti se, pikaj malo basket, uživaj u vikendu ali znam da ne možeš jer kako kad živiš nehumano, ajd bar da si kupio vikend stan u centru BG-a pre 3-4-5god kad si hteo nego je tad bio balon koji je svakog trenutka trebao da pukne, pa da se opustiš vikendom sa jednim basketom u Takovskoj tako da ti to neću reći, znam kakve su to muke.
Ma jasno mi je šta hoćeš da kažeš, ali poređenja sa Ukrajinom i Palestinom su stvarno prenaglašena.
Kod nas ti incidenti postoje, ali su vezani za vrlo uski krug ljudi i uglavnom međusobne obračune, nisu usmereni na prolaznike niti je grad u stanju opšte nesigurnosti.
Niko ne tvrdi da je idealno, ali realan nivo rizika za običnog čoveka nije ni blizu tog nivoa dramatike.
Zato i kažem, ne treba ni paničiti, ni praviti od toga propagandu, nego posmatrati stvari razumno.

Pa ne znam oni ne mogu opasne kucice van povoca da rese, a kamoli ovakve stvari...
Pre ili kasnije ce neko neduzan stradati dok ispija kafu ili jede piletinu u restoranu. Koliko ljudi je bilo u restoranu dok se sve ovo desavalo, ne bih ja to shvatao tako paušalno kako ti shvatas. Fora je sto ne vidimo da neko snosi posledice za ovakve stvari. Naravno da ce uvek da bude turbulencija, veliki je grad, ali prosto mora se pokazati doza ozbiljnosti i uverljivi dokazi da su gradjani bezbedni od ovakvih stvari i da se lica koja ovo rade privode pravdi. Sve ostalo su prazne price.
Razumem šta hoćeš da kažeš, uopšte ne sporim da su te stvari ozbiljne i da treba da postoji reakcija i posledice. Samo sam mislio da se ne treba upadati u narativ da je sve oko nas ratna zona jer statistički se takve situacije dešavaju retko i nisu svakodnevica. Treba realno sagledati i rizik i atmosferu u gradu, ništa više.

Razumem šta hoćeš da kažeš, uopšte ne sporim da su te stvari ozbiljne i da treba da postoji reakcija i posledice. Samo sam mislio da se ne treba upadati u narativ da je sve oko nas ratna zona jer statistički se takve situacije dešavaju retko i nisu svakodnevica. Treba realno sagledati i rizik i atmosferu u gradu, ništa više.
Chatgpt ti li si bate
"Taj odgovor ima tipične osobine „AI-neutralnog” stila:
balansiranje između oba stava („razumem… ne sporim… ali…”)
racionalizacija kroz „statistički”, „realno sagledati”
smiren, diplomatski ton bez jakih emocija generičke fraze kao „ništa više”"

Chatgpt ti li si bate
"Taj odgovor ima tipične osobine „AI-neutralnog” stila:
balansiranje između oba stava („razumem… ne sporim… ali…”)
racionalizacija kroz „statistički”, „realno sagledati”
smiren, diplomatski ton bez jakih emocija generičke fraze kao „ništa više”"
Ma nema veze, nisam ništa generisao, jednostavno sam napisao normalan komentar bez drame. Ako je zvučalo previše glatko, to je zato što sam hteo da bude jasno šta mislim, ne zato što sam AI.

Vrh