Realno skoro kao '93, tona belog na ulicama, maltene svako seta "tetku" .. nedostaje samo Tap 011ti se zezaj, ali kod mene dve pucnjave u nedelju dana… mislim nije tako bilo do pre 3 godine kada su na postavili bombu u 22. Etc
normalno da ce ljudi da setaju, pa to rade po najgorem zagadjenju, gde gutaju hiljade metkova, sta je jedan sarzer
Mislim da je jasno iz teksta da oni nisu mogli. Ok, mozda su mogli da nekoj losijoj lokaciji, ali ako bismo se vodili tvojim pravilom da se stambeno pitanje obezbedjuje cim se moze svako bi trebalo cim skupi 10k-15k da kupi najgori stan koji postoji na trzistu u najnerazvijenijem mestu, umesto da skupe jos malo i kupe nesto malo pristojnije. Bili su na korak ne u smislu odluke, nego u smislu da im je falilo jos para za koje su mislili da mogu zaraditi u nekom izglednom vremenskom roku. A ne moze svako da uzme kredit niti ima svako od nekog da pozajmi.Na redditu malopre citam bas tuznu pricu, ljudi cekali da se skuce istopila se ustedjevina + inflacija pojela kupovnu moc, rade ko freelanceri pa ne mogu da kupe na kredit a pre 6 godina kada su imali para nisu kupili i sada su ocajni.
Stambeno pitanje se obezbedjuje cim se moze:
Realno ako su oboje Freelance, skoro da je sigurno da rade nesto preko interneta, sto znaci da ih nista ne vezuje za Beograd. Za taj novac su mogli da biraju u okolini sta godMislim da je jasno iz teksta da oni nisu mogli. Ok, mozda su mogli da nekoj losijoj lokaciji, ali ako bismo se vodili tvojim pravilom da se stambeno pitanje obezbedjuje cim se moze svako bi trebalo cim skupi 10k-15k da kupi najgori stan koji postoji na trzistu u najnerazvijenijem mestu, umesto da skupe jos malo i kupe nesto malo pristojnije. Bili su na korak ne u smislu odluke, nego u smislu da im je falilo jos para za koje su mislili da mogu zaraditi u nekom izglednom vremenskom roku. A ne moze svako da uzme kredit niti ima svako od nekog da pozajmi.
Pa mozda i jesu vezani u smislu da im je tu recimo familija, drustvo i sl.Realno ako su oboje Freelance, skoro da je sigurno da rade nesto preko interneta, sto znaci da ih nista ne vezuje za Beograd. Za taj novac su mogli da biraju u okolini sta god
Da li ovaj tvoj komentar znaci da mislis ljudi koji trenutno placaju kiriju u Beogradu tu zive i planirali su tu buducnost i imaju tipa 30k ustedjevinu, a pritom nemaju uslova za kredit treba da odmah kupe neku garsonjeru u suturenu u Surdulici jer za to imaju para, ili mislis da ipak trebaju da skupe jos malo i kupe nesto pristojno?
Eto i dalje ne razumes sustinu. Kako sam mogao da kupim stan pre 3 godine, kad sam pre 5 (2020.) kupio prethodni, i narednih godinu dana ga opremao (do 2021). Da li je moguce za 1 godinu skupiti za ucesce za stan, a 2022. je krenula kriza u IT sektoru i tad mi je plata bila oko 2k evra, sto znaci da nakon opremanja stana do 2022. nisam mogao da ustedim vise od tipa 20k. Cak i da to jeste ucesce za stan, kako da uzmes kredit kad pola zaposlenih u tvojoj firmi u to vreme dobije otkaze? Svi se ponasate kao da ljudi imaju para, ali su glupi pa ih stede umesto da ih iskoriste za nesto.Na ovo mogu da se daju razni odgovori, ali uzmi u obzir da u poslednjih 10 godina, ko god je na ovo pitanje odgovorio "treba sačekati još malo" je pogrešio.
Možda ovaj put nije greška, ali eto, kad god cene skoče, uvek postoji grupa koja kaže da nemaju gde više da rastu dalje, a onda opet se to desi i tako u krug.
Ti takođe, da si otišao i kupio pre 3 godine, sad bi pušio cigarilose sa terase tvog stana u BG, ali napravio si grešku i odlučio da čekaš, i sad stanovi koštaju 20% više nego kad si počeo da tražiš.
Razumem šta hoćeš da kažeš ali previše je varijabli da bih ti dao neki generalni odgovor. Sve zavisi koliko para praviš i kako,ih praviš. Ako ti za 30K treba godinu dana onda kupuj odmah, ali ako ti treba 10 godina da napraviš 30K onda simu velikom problemu. Ljudi ne shvataju da to sto imaš neku ušteđevinu ne znaci nista ako sa time ne možeš da kupis odmah nešto i da eventualno servisiras dug. Ovi ljudi iz primera očigledno nisu likvidni, nisu ni hteli novac da zaštite od inflacije nego su čekali da padnu cene. Ovaj odlazak u inostranstvo koji pominjes je logično rešene, tamo barem ne moraju da budu freelance.Pa mozda i jesu vezani u smislu da im je tu recimo familija, drustvo i sl.
Sa druge strane, pise u tekstu da su imali problema i sa otkazima i hronicnim bolesima i sl, a u takvim situacijama ne zelis bas da das poslednji dinar na nekretninu, sto znaci da ti je efektivni budzet manji od onog koliko ukupno imas para.
Sa trece strane, ti otkazi i hronicki problemi, ali i mnogi drugi mogu da te skroz poremete u zivotu. Oni tad sigurno nisu razmisljali o preseljenju, pa verovatno nisu ni razmatrali druge opcije. Oni su te opcije krenuli da razmatraju verovatno tek kad su videli da nemaju drugih opcija.
Evo sad citam da im je jako bitno i da im dom zdravlja bude blizu zbog zdravstvenih problema, a sto je mesto manje i nerazvijenije to ti je veci problem da ostvaris svoja prava na zdravstvenu zastitu. Manja mesta mozda imaju dom zdravlja, ali za bilo kog specijalistu bi te slali u veci grad, a tu kosta prevoz boga oca.
Pitanje za tebe: Da li ovaj tvoj komentar znaci da mislis ljudi koji trenutno placaju kiriju u Beogradu tu zive i planirali su tu buducnost i imaju tipa 30k ustedjevinu, a pritom nemaju uslova za kredit treba da odmah kupe neku garsonjeru u suturenu u Surdulici jer za to imaju para, ili mislis da ipak trebaju da skupe jos malo i kupe nesto pristojno?
Ovo je bas onaj slucaj o kome sam ja vise pisao. Nisu ljudi glupi, ali nisu svi u istoj poziciji, neko je imao kes da na vreme kupi stan i sad drugima soli pamet, a neko je imao probleme zbog kojih nije imao dovoljno da kupi na vreme, i sad ga je drzava (centralna banka) unistila finansijski inflacijom.
Inace, svaka selidba je teska, pa ako se vec sele ne znam zasto se odmah ne odsele u inostranstvo. Taj kes koji imaju je dovoljan za pripremu i novi pocetak tamo. Ja na kursu nemackog imam jednu zenu od 50+ godina, sprema se da ide u Nemacku, tako da me ne bi zacudilo da im i ta opcija padne na pamet. Ako se vec sele, bolje neka razvijena i normalna zemlja nego neka selendra Ćaci-zemlje bogu iza nogu gde vec sutra mogu da krenu da joj rudare ispred kuce.
Problem je sto ljudi uzimaju poslednjih 5 kao da istorija pre toga nije postojala. Tacno je da nekretninama long-term uvek raste cena, ali nikada cena nije rasla toliko kao poslednjih 5 godina. Moji roditelji su mozda oko 10 godina skupljali za stan, nisu ni znali sta je inflacija niti su razmisljali o tome. Skupljali su novac i kupili kad su mogli (uz pomoc babe i dede i prodaje neke imovine). Ne mogu da kazem da su nesto izgubili zbog toga jer ne znam ni koja je inflacija bila u periodu 2000-2010, ali oni nisu ni mogli da uzmu kredit i kupe ranije. Politika drzave i centralna banke treba da bude takva da ljudi ne moraju da razmisljaju o inflaciji, a to sto drzava koristi inflaciju da resi probleme koje je sama izazvala i istovremeno opljacka narod je druga prica.Razumem šta hoćeš da kažeš ali previše je varijabli da bih ti dao neki generalni odgovor. Sve zavisi koliko para praviš i kako,ih praviš. Ako ti za 30K treba godinu dana onda kupuj odmah, ali ako ti treba 10 godina da napraviš 30K onda simu velikom problemu. Ljudi ne shvataju da to sto imaš neku ušteđevinu ne znaci nista ako sa time ne možeš da kupis odmah nešto i da eventualno servisiras dug. Ovi ljudi iz primera očigledno nisu likvidni, nisu ni hteli novac da zaštite od inflacije nego su čekali da padnu cene. Ovaj odlazak u inostranstvo koji pominjes je logično rešene, tamo barem ne moraju da budu freelance.
Trenutno je situacija veoma loša, em inflacija jede ušteđevinu em postoji veoma veliki rizik od gubitka posla u naredne 2-3 godine. Sada ko nije bas bas siguran u svoj posao i sa 100K treba dobro da razmisli da li da ulazi u igranku.
A
Eto i dalje ne razumes sustinu. Kako sam mogao da kupim stan pre 3 godine, kad sam pre 5 (2020.) kupio prethodni, i narednih godinu dana ga opremao (do 2021). Da li je moguce za 1 godinu skupiti za ucesce za stan, a 2022. je krenula kriza u IT sektoru i tad mi je plata bila oko 2k evra, sto znaci da nakon opremanja stana do 2022. nisam mogao da ustedim vise od tipa 20k. Cak i da to jeste ucesce za stan, kako da uzmes kredit kad pola zaposlenih u tvojoj firmi u to vreme dobije otkaze? Svi se ponasate kao da ljudi imaju para, ali su glupi pa ih stede umesto da ih iskoriste za nesto.
To je ovde osnovna mantra: "Mi smo bili pametni, kupili smo na vreme, vi sirotinjo koji niste kupili na vreme kupite u Donjem Brijanju ako imate para, bitno da resite stameno pitanje, jer ako ne kupite sad, za par godina necete moci ni u Donjem Brijanju, mozda samo u Gornjem, jer cene uvek idu gore "
Ja se ne zalim, samo kazem da se stan tesko kupuje, a vi ovde prospiate pricu kako je lako kupiti, nego su ljudi glupi i stede i cekaju umesto da kupe/Izuzetno tragične okolnosti što su cene skočile pa nisi mogao da kupiš dva stana u dve godine.
A kako je prosao onaj ko je cekao jer nije imao da kupi nista za pare koje je imao?I reci ko je bolje prošao, taj što je čekao ili onaj što je kupio šta je mogao za pare koje je imao?
Ta dekada je počela fino, sa 70%, pa onda 80%, posle se malo smirilo. Pa je krenula SEKA.zbog toga jer ne znam ni koja je inflacija bila u periodu 2000-2010,
Sta ako neko ima neki iznos novca sa kojim ne moze da kupi, cak ni uz kredit, a u pitanju su desetine hiljada evra, i jedina opcija koju ima je da ceka da skupi jos para, i inflacija mu pojede tu ustedjevinu? Ok, iz ove perspektive svi da mogu da se vrate u proslost verovatno bi kupili bilo sta, ali je cinjenica da je ova inflacija bila jako pogubna, a donosenje odluka impulsivno je jako lose. Ok je da doneses impulsivnu odluku da kupis nesto sto ti se svidja i za sta imas para, pa i da mu padne vrednost barem si kupio sta si hteo. A ti kazes da treba impulsivno kupovati i ono sto ti ne odgovara samo zbog inflacije?Taj koji nije imao pare nije ni čekao. Kakvo je to pitanje?
To kolika je tad bila inflacija a kolike su rasle cene nekretnina su skroz 2 dijametralno razdvojene stvari. Danas su generalna inflacija i rast cena nekretnina koliko toliko uskladjeni, ali pocetkom 2000-tih mislim da je trziste bilo toliko plitko da je glupo uopste i pricati o tome koja je bila pre 20-ak godina pretpostavljam da je tu postojao veliki raskorak. Plus, treba razlikovati inflaciju u dinarima i inflaciju u evrima. Recimo, evro je bio 60 RSD 2000, a oko 80 RSD 2008, a 100 RSD 2010, sto znaci da smo imali samo inflaciju dinara, a evro je verovatno bio dosta stabilan. Moji su 2000. imali oko 5-6k maraka ustedjevinu koju smo zamenili u tipa 3k EUR, i posle toga su polako stedeli svake godine po par hiljada evra. i prilicno sam siguran da ta stednja u evrima nije skoro nimalo ostecena. Zvanicna inflacija u EU je tih godina bila tipa 2%, sto za 10 godina da kumulativnu inflaciju od tipa 22%, sto je smesan iznos u odnosu na ono sto danas imamo, a oni su najveci deo ustedeli poslednjih par godina, tako da tu inflacija nije mogla da pojede vise od 5-6%.Ta dekada je počela fino, sa 70%, pa onda 80%, posle se malo smirilo. Pa je krenula SEKA.
Da bre, ljudi se normalno šetaju i u Ukrajini, Palestini... kao da nije rat. Nije sad kao da će im pasti neka bomba na glavu. Internet propaganda.Realno, ovo što opisujete je više posledica atmosfere na internetu nego stvarnog života.
Kad pogledamo oko sebe, većina ljudi i dalje ide normalno u šetnju, u restoran, vozi običan auto i živi sasvim mirno.
Narativ opremi se kao da ideš u pustinju je više meme i preterivanje nego realna potreba.
Ali dobro pokazuje koliko se ljudi danas osećaju bombardovano negativnim vestima pa im se prirodno javljaju te ekstremne slike.
Na kraju dana, većina nas ipak funkcioniše sasvim običnim tempom. bez Ranger-a, pancira, luka i strele.
Brate, izadji malo napolje i prošetaj. Rekao bih ti opusti se, pikaj malo basket, uživaj u vikendu ali znam da ne možeš jer kako kad živiš nehumano, ajd bar da si kupio vikend stan u centru BG-a pre 3-4-5god kad si hteo nego je tad bio balon koji je svakog trenutka trebao da pukne, pa da se opustiš vikendom sa jednim basketom u Takovskoj tako da ti to neću reći, znam kakve su to muke.Sta ako neko ima neki iznos novca sa kojim ne moze da kupi, cak ni uz kredit, a u pitanju su desetine hiljada evra, i jedina opcija koju ima je da ceka da skupi jos para, i inflacija mu pojede tu ustedjevinu? Ok, iz ove perspektive svi da mogu da se vrate u proslost verovatno bi kupili bilo sta, ali je cinjenica da je ova inflacija bila jako pogubna, a donosenje odluka impulsivno je jako lose. Ok je da doneses impulsivnu odluku da kupis nesto sto ti se svidja i za sta imas para, pa i da mu padne vrednost barem si kupio sta si hteo. A ti kazes da treba impulsivno kupovati i ono sto ti ne odgovara samo zbog inflacije?
To kolika je tad bila inflacija a kolike su rasle cene nekretnina su skroz 2 dijametralno razdvojene stvari. Danas su generalna inflacija i rast cena nekretnina koliko toliko uskladjeni, ali pocetkom 2000-tih mislim da je trziste bilo toliko plitko da je glupo uopste i pricati o tome koja je bila pre 20-ak godina pretpostavljam da je tu postojao veliki raskorak. Plus, treba razlikovati inflaciju u dinarima i inflaciju u evrima. Recimo, evro je bio 60 RSD 2000, a oko 80 RSD 2008, a 100 RSD 2010, sto znaci da smo imali samo inflaciju dinara, a evro je verovatno bio dosta stabilan. Moji su 2000. imali oko 5-6k maraka ustedjevinu koju smo zamenili u tipa 3k EUR, i posle toga su polako stedeli svake godine po par hiljada evra. i prilicno sam siguran da ta stednja u evrima nije skoro nimalo ostecena. Zvanicna inflacija u EU je tih godina bila tipa 2%, sto za 10 godina da kumulativnu inflaciju od tipa 22%, sto je smesan iznos u odnosu na ono sto danas imamo, a oni su najveci deo ustedeli poslednjih par godina, tako da tu inflacija nije mogla da pojede vise od 5-6%.
Ukratko receno, nikad do 2020. godine, barem kod nas, inflacija nije bila faktor koji ti obezvredjuje stednju u evrima u meri u kojoj si primoran da donosis, da kazem, impulsivne odluke.
Suština je da se nekad lako štedelo i kupovalo, a takodje se i živelo humanije jer nije bilo struje i vode plus pa smo svi bili u gomnima. Samo si trebao kao njegovi roditelji da uzmeš pomoć od baba i deda i da prodaš poneko imanje (jer posao nisi imao većinom) i eto imaš za učešće. Danas je katastrofalno u odnosu na taj period jer imaš posao, platu ali treba žrtvovati maldive i biftek, dakle totalno nehumano.Ne znam ti ja o tome ništa što pišeš, ali verujem da je na mestu.
Pitao si se kolika je bila inflacija i ja sam na to (bez ikakve potrebe) odgovorio.
uplati jednom te maldive i kupi biftek da te ne slusamo vise kako patisSuština je da se nekad lako štedelo i kupovalo, a takodje se i živelo humanije jer nije bilo struje i vode plus pa smo svi bili u gomnima. Samo si trebao kao njegovi roditelji da uzmeš pomoć od baba i deda i da prodaš poneko imanje (jer posao nisi imao većinom) i eto imaš za učešće. Danas je katastrofalno u odnosu na taj period jer imaš posao, platu ali treba žrtvovati maldive i biftek, dakle totalno nehumano.
Kako nije cekao kad je cekao da skupi kakav je to odgovorTaj koji nije imao pare nije ni čekao. Kakvo je to pitanje?
uplati jednom te maldive i kupi biftek da te ne slusamo vise kako patis
Moras da pozuris maldivi se potapaju ostrva su sve vise u moru malo ubrzaj taj premestaj u savrsenu palanku punu poslova i dobrih plata manji ce ti biti troskovi ostace ti za maldive i biftekOcu kad bukne maldive/biftek balon, sad je preskupo i cena nije realna.
To si me pomesao sa sobom ti si protiv obrazovanjaEto vidis da nekretnine trebaju biti skuplje, bar duplo cim se ima za maldive i bifteci, steta samo sto si protiv obrazovanja pa to ne vidis. Stanovnistvo i poslovi ce prelaziti u manje gradove, a dodjosi snobovi ce dizati treci kredit samo da bi odrzali lajfstajl.