Šta je novo?

Cene nekretnina

Pola miliona ljudi se doselilo u tom periodu. Njima su izgleda svima tetke iz kanade kupile stanove, čim nisu mogli sami da zarade, a ipak se doselili. Pola ***enog miliona ljudi se doselilo u roku od 30 godina. Pola miliona.

Dobro i? Da li si mogao 2000. godine od plate da uđeš u banku i digneš kredit za stan? Kakvo je stanje bilo? 2010. je na tržištu bilo mrtvo more, slala država radnike u inostranstvo da bi imali bilo kakvog posla. Sećaš se SEKE? Nenaplativih kredita? O čemu pričamo mi? Kad je krenuo građevinski bum u Srbiji? Ja sam 2016. radio na projektima koji su se bavili NPL-ovima kojih je bilo tona, sad su statistička greška. Pričate kao da su tekli med i mleko nekad i da smo svi kupovali stanove od kusura u novčaniku?

Danas mlad radnik od 30 godina kao @enfario skupi učešće od štednje, i uđe u banku i digne kredit da kupi stan i garažno mesto u novogradnji, reci mi jel to moglo pre 30 godina?

Kupovali su na periferiji koju su verovatno i tada pljuvali a danas ljudi placaju debelo.
Tada su vrv pricali tako za Vozdovac sa istim carima sa kojima se danas prica o Besnom Foku
Ne znam kako je na primer NBG izgledao 70ih, ali pretpostavljam da je imao kanalizaciju u delovima gde se gradio i da ti nije trebalo 2 sata prevozom do posla. Tako da nije isto.

Dobro i? Da li si mogao 2000. godine od plate da uđeš u banku i digneš kredit za stan? Kakvo je stanje bilo? 2010. je na tržištu bilo mrtvo more, slala država radnike u inostranstvo da bi imali bilo kakvog posla. Sećaš se SEKE? Nenaplativih kredita? O čemu pričamo mi? Kad je krenuo građevinski bum u Srbiji? Ja sam 2016. radio na projektima koji su se bavili NPL-ovima kojih je bilo tona, sad su statistička greška. Pričate kao da su tekli med i mleko nekad i da smo svi kupovali stanove od kusura u novčaniku?

Danas mlad radnik od 30 godina kao @enfario skupi učešće od štednje, i uđe u banku i digne kredit da kupi stan i garažno mesto u novogradnji, reci mi jel to moglo pre 30 godina?
Skupio skupio, selio se jedno 5 puta u drugi grad, menjao poslove, radio za vreme fakulteta, zavrsio fakultet, kao i njegova zena, radili kao nenormalni i uzimali kes kredite da bi dosli do 20%. Koliki procenat ljudi znas da su uradili isto sto i ja, a da su krenuli iz blata zemljoradnje? Hoces da kazes da je to sto sam ja radio normalno i ocekivano? Da li ih imas 10 u drustvu takvih?
Da li mislis da je moj primer nesto sto se cesto srece u praksi, toliko cesto da ti to proglasis za normalno stanje i jos navedes kao primer za dokaz da se nesto moze? Zasto sam ja primer kako se nesto moze, a kad se pozalim na uslove zivota na periferiji, onda sam kompleksas? Ja bukvalnog nikog ne znam ko je toliko cesto izlazio iz zone komfora kao ja, a da pritom nema niciju pomoc sa strane. Izlazak iz zone komfora ne racunam kad neko iz Batajnice ili Borce ide na fakultet u centar, to je za mene espreso sa šlagom.

Ne znam kako je na primer NBG izgledao 70ih, ali pretpostavljam da je imao kanalizaciju u delovima gde se gradio i da ti nije trebalo 2 sata prevozom do posla. Tako da nije isto.
Baš si uzeo dobru vremensku referencu. 1850 je u Beogradu sve bilo na domak ruke. Danas provesti dva sata u prevozu od/do posla je zločin prema čovečnosti...cry me a river 🥲

Ja ne znam puno tridesetogodišnjaka koji su od posla uspeli da skupe ni blizu 50k evra koliko ti realno treba danas da kupiš nešto. Čak i da je bilo gore vreme tad, ne znam što branite sistem koji očigledno ne radi i treba da se menja.

A da, znam što branite. Jer ste uspeli i za vas sistem radi. Svi ostali neka budu robovi što se vas tiče, je l' da?

Skupio skupio, selio se jedno 5 puta u drugi grad, menjao poslove, radio za vreme fakulteta, zavrsio fakultet, kao i njegova zena, radili kao nenormalni i uzimali kes kredite da bi dosli do 20%. Koliki procenat ljudi znas da su uradili isto sto i ja, a da su krenuli iz blata zemljoradnje? Hoces da kazes da je to sto sam ja radio normalno i ocekivano? Da li ih imas 10 u drustvu takvih?
Da li mislis da je moj primer nesto sto se cesto srece u praksi, toliko cesto da ti to proglasis za normalno stanje i jos navedes kao primer za dokaz da se nesto moze? Zasto sam ja primer kako se nesto moze, a kad se pozalim na uslove zivota na periferiji, onda sam kompleksas? Ja bukvalnog nikog ne znam ko je toliko cesto izlazio iz zone komfora kao ja, a da pritom nema niciju pomoc sa strane. Izlazak iz zone komfora ne racunam kad neko iz Batajnice ili Borce ide na fakultet u centar, to je za mene espreso sa šlagom.
Ok, ali na osnovu ovoga ti nisi počeo od nule nego iz minusa i opet ostvario cilj kupovine stana. Znači, bilo ko ko je odrastao čak i u porodici ispodprosečnih primanja ima bolju mogućnost da ostvari ovaj cilj nego što si ti imao. Pri tome, ne baviš se javnim poslom, nisi neki pevač, glumac, sportista ili slično pa da kažeš da je to izuzetak. Zavrsio si fakultet, nasao posao i sve tako po PS-u, dobro za tebe. Ali to samo ide u prilog argumentu da se može ako dovoljno želiš.

Pa evo moji su gradili kucu u vreme kada je u Batajnici bila katastrofa urbanisticki, drzale se svinje i kokoske lagano.
Keva isla na Kosutnjak da radi iz Batajnice prevozom 2h i to 90ih.

I to nije moj cale skrpio pare vec deda, pa onda se trazile pozajmice i usluge, pa oni tebi zidaju danas kucu ali ti ides njima sutra da pomazes i tako to.
Nisu tada uopste cvetale ruze, ili mislis da je situacija danas gora nego u periodu 1970-2000?

Bio sam pre neki dan poslom do grada pa rekoh da se vidim sa ekipom koja zavrsava neku zgradu na Crvenom krstu. Da ne duzim vise, ja veci fuseraj nisam video od zgrade. Ono sto se prodaje za taj novac je beda, bukvalno kupite novi stan i onda morate da ulozite u njega jos 50K da zalici na nesto. Plocice najjeftinije iz Indije, em ruzne em nikakve. Stolarija drvena oblozena aluminijumom, stakla tanka dvoslojna, (sad ce Mica da poludi) potprozorska okapnica na svim prozorima namestena u kontra padu tako da imate ispod prozora lepu baricu. Dozni ne znam koliko ima, gde god da pogledam dozna (stedelo se na kablovima, a oni tanki nikakvi, zalosno je gledati). Pomerali su neki pregradni zid pa je ostala greda noseca i onda biser - na sred grede, na sredini raspona dozna, ***ena dozna na nosecoj gredi!!! Galanterija Aling-Expirince :) wc solja i ugradni vodokotlic kineski. Bojler satro italijanski, Ariston.
Tuga je dati takvom "investitoru" parcelu, tuga, novogradnja dostojna teske periferije i to da ne predje cena 1700e
... ali sto bi rekao onaj bilbord od pre 20 godina "Sto je djetic bez stana na Vracar"!

Ja ne znam puno tridesetogodišnjaka koji su od posla uspeli da skupe ni blizu 50k evra koliko ti realno treba danas da kupiš nešto. Čak i da je bilo gore vreme tad, ne znam što branite sistem koji očigledno ne radi i treba da se menja.

A da, znam što branite. Jer ste uspeli i za vas sistem radi. Svi ostali neka budu robovi što se vas tiče, je l' da?

Sistem ne radi, osim za onih 40% stanova što su kupljeni kreditima? Nađi statistiku zadnjih 30 godina kad je to bilo više. Spreman sam da priznam grešku.

Jeste, nekad ti je trebalo 20k učešća, ali je prosečna plata bila 500 evra.

Veliki robovi u zemlji gde 70% stanovništva poseduje svoju nekretninu.

I samo da konstatujem nešto što ovde prećutno podvaljuješ, za koju nekretninu ti treba 50k učešća? Za nekretninu u centralnim beogradskim opštinama na poželjnim lokacijama. Jer sve se oko toga vrti, koliko košta stan u bloku i u Požeškoj i Dimitrijali. Jer hajde da se foliramo da su mladi nekada lagano kupovali stanove po centru. Nikada to nije bio slučaj, bukvalno ni u vreme kad su stanovi bili najjeftiniji, ti nisi mogao bez ozbiljne love da kupiš stan na dobroj lokaciji u BG.

O čemu ti prijatelju pričaš, pa ja znam 4-5 parova koji su od rada skupili novac i otišli, zadužili se i kupili stanove u Beogradu? Šta ti misliš, da si jednorog? Jedini radiš mnogo u ovom gradu? Jedini si štedljiv? Nemoj me molim te sa tim tragičnim pričama, ne mogu da zadržim suze.

Pritom ja sam ti dao i kompliment tu, jer si ti primer nekoga ko sa svojim radom i trudom može bez ikakvog nasledstva da ode i kupi sebi novogradnju, a daleko od toga da si jedini slučaj, veruj mi.

Da, primer si da moze i od nule, i to vez nekih bog zna koliko natprosecnih rezultata. Cuj, zavrsio fakultet, menjao poslove i stedeo, ko da si izumeo lek za rak i osnovao gugl.

Neko ko ne pocinje od nule nego ima jos i neko da mu pomogne (a takvih je vise nego tih sto krecu od nule od nule) ne mora ni toliko da se ‘cima’.

Nisu tada uopste cvetale ruze, ili mislis da je situacija danas gora nego u periodu 1970-2000?
Dug je to raspon. Sigurno nije gore nego 90ih. Da l' je gore nego 70ih, ne bih znao da ti kažem, nisam bio živ tad. Tehnologija je napredovala, svašta je danas mnogo bolje nego bilo kad pre. Da l' je prosečan mladi čovek koji živi i radi u Beogradu lakše mogao da dođe do stana 70ih ili danas? Pa ne znam, statistika mi govori da je lakše bilo tad, čim se toliko ljudi doselilo.

Dug je to raspon. Sigurno nije gore nego 90ih. Da l' je gore nego 70ih, ne bih znao da ti kažem, nisam bio živ tad. Tehnologija je napredovala, svašta je danas mnogo bolje nego bilo kad pre. Da l' je prosečan mladi čovek koji živi i radi u Beogradu lakše mogao da dođe do stana 70ih ili danas? Pa ne znam, statistika mi govori da je lakše bilo tad, čim se toliko ljudi doselilo.
Otkud znas da je on kao mlad covek kupovao stan u Beogradu od svojih para a ne od prodaje dedovine?
Ili da je uopste kupovao stan kao mlada osoba a ne u 50oj od baustele?

U tom periodu je Beograd i dalje bio dosta neizgradjen pa je cena lokacije bila manja jer je gustina naseljenosti bila manja, ali to ne znaci da je i dalje bilo lako skuciti se, realno ko nije bio super uspesan ili u talu sa drzavom nije ziveo nista lakse nego danas.

Da, primer si da moze i od nule, i to vez nekih bog zna koliko natprosecnih rezultata. Cuj, zavrsio fakultet, menjao poslove i stedeo, ko da si izumeo lek za rak i osnovao gugl.

Neko ko ne pocinje od nule nego ima jos i neko da mu pomogne (a takvih je vise nego tih sto krecu od nule od nule) ne mora ni toliko da se ‘cima’.
Da ne govorim da @enfario ima politiku da neće da radi za firmu ako se ikad očekuje da se ostaje nakon 17h. Dakle, zamisli tek taj nivo cimanja da ne daj Boze radis 2 posla/projekta istovremeno i provodis po 12-16 sati dnevno neko rešenje za koje ti niko ne garantuje da ce uspeti, ali radis I nadas se najboljem...eh mladosti

Ovde na forumu nam je Srbija u malom :) Upravu je Suzuman oko negative ali mi nije jasno zašto se nervirati oko realnosti kada se ne može uticati osim na mikro nivou?
Evo da nastavim.
Rešenje broj 1:
Pitao sam AI da li odlazak van zagađenog grada na par dana doprinosi boljem zdravlju pojedinca i da potraži studije na tu temu i evo šta kaže:
1. Short-term exposure reduction improves lung function
A study in The Lancet Respiratory Medicine (2017) showed that moving temporarily from polluted to clean air for only 48–72 hours leads to:
  • Improved lung function (FEV1, FVC)
  • Lower airway inflammation
  • Reduced oxidative stress
2. Beijing Olympics “natural experiment”
During the 2008 Olympics, strict pollution control temporarily cleaned Beijing’s air for 60 days.
Studies found:
  • CRP (inflammation) ↓
  • Blood pressure ↓
  • Lung function ↑
  • Heart-rate variability ↑
Even temporary relief produced measurable health improvements.
3. Harvard “short-term PM2.5 exposure” studies
Harvard School of Public Health showed that:
  • Daily fluctuations in PM2.5 correlate directly with inflammatory markers, heart attacks, and arrhythmias.
  • When individuals spend even one day in low-pollution areas, these markers improve.
4. Asthma & COPD studies
Patients who spend weekends or vacations in clean-air mountain or coastal areas show:
  • Fewer symptoms
  • Reduced medication use
  • Improved oxygen saturation
Effects appear within days.

Šta bi bilo lepo? (Tu je @Filip 01 već iskusan) Skupi se ekipa, kupi se par ha, preparceliše, uradi lepa infrastruktura, kad si tamo za vikend imaš ekipu. Mogu da se prave kobasice, kuva rakija, zimnica je prošla ali može i to u jesen i mnoge druge stvari. @Suzuman je l osećaš bar malo "pozitive" sad ? :)

Poslednja izmena:
Da ne govorim da @enfario ima politiku da neće da radi za firmu ako se ikad očekuje da se ostaje nakon 17h. Dakle, zamisli tek taj nivo cimanja da ne daj Boze radis 2 posla/projekta istovremeno i provodis po 12-16 sati dnevno neko rešenje za koje ti niko ne garantuje da ce uspeti, ali radis I nadas se najboljem...eh mladosti
Bas razmisljam kako bi mi prijao jedan dodatni posao da malo razmrdam viuge!
Ponude u Inbox :D

Zaključak - vikendica, kontejner, koji se lako zagreju tipa četvrtak-nedelja ili čak ponedeljak ujutru . U piku zagađenja, ode se na vikend do vikendice na sat vremena od BG-a.
Ko ima decu u vrtiću i može bar jedan dan da radi od kuće, može već u četvrtak uveče da zbriše i da se vrati u ponedeljak ujutru.

Šta bi bilo lepo? (Tu je @Filip 01 već iskusan) Skupi se ekipa, kupi se par ha, preparceliše, uradi lepa infrastruktura, kad si tamo za vikend imaš ekipu. Mogu da se prave kobasice, kuva rakija, zimnica je prošla ali može i to u jesen i mnoge druge stvari. @Suzuman je l osećaš bar malo "pozitive" sad ? :)
Evo ja sam odmah za ... Treba da se cilja deo Srbije koji nije turisticki napadnut, samo toliko ...

Ta politika je od kad sam uplatio ucesce za stan. Nema potrebe da se cimam vise sad nesto preterano, ja ne skupljam stanove kao Pokemone. Sad radim sasvim normalno u okviru svojih 8 sati rada. Napredovanje van ovoga mi trenutno nije u fokusu, dovoljno sam napredovao. Ako mi zafale pare, onda cu da poguram jos da radim jace. Ostajem u koraku sa trzistem i novim tehnologijama, ne blejim, to mi je dovoljno samo da odrzavam.

Ta politika je od kad sam uplatio ucesce za stan. Nema potrebe da se cimam vise sad nesto preterano, ja ne skupljam stanove kao Pokemone. Sad radim sasvim normalno u okviru svojih 8 sati rada. Napredovanje van ovoga mi trenutno nije u fokusu, dovoljno sam napredovao. Ako mi zafale pare, onda cu da poguram jos da radim jace. Ostajem u koraku sa trzistem i novim tehnologijama, ne blejim, to mi je dovoljno samo da odrzavam.
Ok, svako ima svoje standarde onog što mu je prihvatljivo. Tebi je da radiš 8h dnevno, neko mozda radi i duplo vise od tebe. Tebi je standard da do posla i nazad ne potrosis vise od 20 minuta, a neko u prevozu provede 2 sata...samo hoću da kazem da nije tvoj nivo "cimanja" i žrtvovanja radi nekog cilja toliko izraženiji nego kod drugih ljudi koji su sve to postigli. Ja jesam nasledio jedan stan i zahvalan sam na toj vrsti privilegije, ali nikad mi ne bi palo na pamet da ostanem na tome. Ne zato što mi je neki fetiš da skupljam stanove, vec zato sto radim i privređujem, vec duze od 15 godina, normalno mi je da tezim da napredujem i da se to na neki nacin manifestuje i kroz prizmu sticanja materijalnih dobara.

Ok, svako ima svoje standarde onog što mu je prihvatljivo. Tebi je da radiš 8h dnevno, neko mozda radi i duplo vise od tebe. Tebi je standard da do posla i nazad ne potrosis vise od 20 minuta, a neko u prevozu provede 2 sata...samo hoću da kazem da nije tvoj nivo "cimanja" i žrtvovanja radi nekog cilja toliko izraženiji nego kod drugih ljudi koji su sve to postigli. Ja jesam nasledio jedan stan i zahvalan sam na toj vrsti privilegije, ali nikad mi ne bi palo na pamet da ostanem na tome. Ne zato što mi je neki fetiš da skupljam stanove, vec zato sto radim i privređujem, vec duze od 15 godina, normalno mi je da tezim da napredujem i da se to na neki nacin manifestuje i kroz prizmu sticanja materijalnih dobara.
Problem je sto ti ciljevi klizaju u poslednjih 50 godina a u poslednjih 20 godina rapidno. Ono sto je bilo normalno da se postigne sa 8h rada pre 50 godina sada ne moze da se postigne ni sa 20h rada. Eto samo toliko, ... devalvacija rada

Vrh