Šta je novo?

Cene nekretnina

Prodaje drugar 100m2 starogradnje na Limanu 3 u Novom Sadu, 2 terase, 2 kupatila, dvostrano orjentisan stan. Njegov deda prvi birao u toj zgradi kada se gradila stan, tako da je mikrolokacija odlična.
Ja sam se razmišljao izmedju tog stana i trenutnog koji čekam u novogradnji.
Cena 240000eur
EDIT: Ispravka 95m2 i da dodam da je četvorosoban

Pa to skoro i jeste prosečna potrošača korpa (neke robe i usluge nedostaju, što se vidi iz sadržaja)

Naravno, ima tu i trikova i "rupa".
Evo rupe...
Evo i od mene jedne rupe.
Dug stanovništva bankama je oko 15000000000 (15 milijardi) evra. Veći deo su potrošački krediti, znači kamate su u proseku visoke. Uz malo osnovnih operacija i aproksimacija, svaki stanovnik mesečno samo na kamate da oko 2500din. Tročlano domaćinstvo 7500din. Ne vidim stavku u korpi?

Da, kamate ne postoje. Kupovine iz iole većih kredite se verovatno takođe ne vide, pošto te izbace is uzorka zbog više potrošnje...

Prodaje drugar 100m2 starogradnje na Limanu 3 u Novom Sadu, 2 terase, 2 kupatila, dvostrano orjentisan stan. Njegov deda prvi birao u toj zgradi kada se gradila stan, tako da je mikrolokacija odlična.
Ja sam se razmišljao izmedju tog stana i trenutnog koji čekam u novogradnji.
Cena 240000eur
EDIT: Ispravka 95m2 i da dodam da je četvorosoban
E bre ... Novi Sad ponovo ... Daj nadji isti takav u Bg da kupim odmah :D

E bre ... Novi Sad ponovo ... Daj nadji isti takav u Bg da kupim odmah :D
Evo pronašao sam ga. Nisam imao vremena barem da odem da ga lepo islikam i pomognem zbog prodaje, ali evo ovako dajem doprinos.

mada realno Belorusija, Ukrajina, Gruzija, Hermenia to je već drugi kontinent :kum:

Crna Gora, Makedonija, Belorusija, Albanija, Bosna, Moldavija, Ukrajina, Gruzija i Jermenija verovatno i nisu bile ukljucene u racunicu jer za njih podaci u Eurostatu uglavnom fale.
Gruzija i Jermenija nisu u Evropi.

Crna Gora i Belorusija imaju veci PPP.

Znaci ostaju samo Makedonija, Albanija, Bosna, Ukrajina i Moldavija.

Evo pronašao sam ga. Nisam imao vremena barem da odem da ga lepo islikam i pomognem zbog prodaje, ali evo ovako dajem doprinos.

Ima 100 m2, pardon 95 m2, pardon 85 m2

sto bih ti i oprostio, da onaj radijator nije onoliko kriv…

Albanija ima brz rast, Makedonija nam je za petama.
Objektivno RS je siromasniji deo BiH.
Ostaju Ukrajina i Moldavija kao jedino osetno siromasnije drzave - ostalo je barabar.

Gruzija i Jermenija nisu u Evropi.

Crna Gora i Belorusija imaju veci PPP.

Znaci ostaju samo Makedonija, Albanija, Bosna, Ukrajina i Moldavija.
Albanija ima brz rast, Makedonija nam je za petama.
Objektivno RS je siromasniji deo BiH.
Ostaju Ukrajina i Moldavija kao jedino osetno siromasnije drzave - ostalo je barabar.

Gruzija i Jermenija su kandidati EU. Crna Gora i Belorusija su granicne, menja se iz godine u godinu poredak, Ostali i ne disu bas toliko za petama (blize smo mi Crnoj Gori nego Makedonija nama).

Svakako, od ''najsiromasnija zemlja Evrope" raspravljamo dal 8. il 10. najsiromasnija zemlja Evrope.

85m2 + 10m2 terase i ne znam to oko ostave.
Drugar mi rekao 100m2, pa dok sam pronašao oglas, ali evo ga oglas crno na belo sve sa radijatorom 🤣
Shrinkflation na delu.

Za to vreme ko hoće da gradi u Beogradu, evo jedan placić.

1. Zapravo odlican tekst, samo sto prakticno govori sve suprotno od onoga sto tvrdis
2. Svi grafovi u tekstu se zavrsavaju 2022.
3. Nismo jedini sa niskom bazom u Evropi pa smo opet imali najdrasticniji rast.
4. Ono sto ti zoves 'stabilne' zemlje su prakticno stajale u mestu 10 godina. Jedan Francuz ima 0.095% vecu produktivnost od Francuza iz 2015. Jedan Nemac 0.7%. Cemu onda cudjenje zasto tamo cene i plate ne rastu istom brzinom, rezultujuci i nizom inflacijom? Odakle da rastu? I ovo sto im raste je bukvalno cista inflacija.

Tekst govori kako su i pored rasta zarada profiti kompanija rasli jos brze i da su zarade cesto i kaskale za produktivnoscu. Znaci ne da nas ne ubi prejaki minimalac nego kapitalistima jos veci profiti u medjuvremenu.
Govori tekst o tome da od 2022 godine nemamo pokriće za rast zarada.
Nominalni rast zarada je iznad produktivnosti. Može to kratko vreme da traje ali kada se to dogodi kapital staje. Investicije usporavaju i staju. Idealno da krivimo blokade zar ne?
U situaciji kada je gorivo, nafta u padu i ide ka minimumu mi nastavimo i dupliramo monetarnu masu, dupliramo dug zemlje na sulude projekte, nastavljamo sa inflacijom dok u stabilnim zemljama cene miruju. I to ajde da smo u nekoj sredini nego prednjačimo.
Šta misliš šta će se desiti od verovatno kraja 2026 godine kada nafta krene na gore? 🙂
Evo ti hint 1973-1975 pa 1979-1982 pa 2008-2014 pa 2022.
1983 je već bio kraj Jugoslavije. Samo ljude još niko nije obavestio.
90-te ignorišem jer tu smo baš bili u rasulu.

Naš sistemski problem je inflacija. Uzrok sistemske inflacije su oduvek bili loša produktivnost, raskalašna vlast, jeftin populizam, energenti, gorivo i hrana. Uvek kada je bio period jeftinih goriva tj niske inflacije u svetu kod nas je bilo delimično ok.
Čim se povećala cena goriva uvek nas je razvalila inflacija i razbila u paramparčad i razotkrila naše sistemske probleme.

Ako krene gorivo na gore i to potraje par godina a nije pitanje da li će nego kada će (hipotetički kraj 2026) za sve što će biti mnogo loše tada jedini krivac za to biće isključivo politika vodjena 2021-2026. Uništio si kupovnu moć srednje klase, zadužio ih, zadužio zemlju, koncentrisao kapital u 1-2% populacije za samo par godina i gologuze ostale ostavio da se snalaze. A čim devize krenu van, ode i kurs. Raste deficit, raste dug itd. A mi ćemo već naći krivca da bude pokriće (NIS, Ruse, USA, EU, vanzemaljace ili koga god).
E zato kažem, stabilne zemlje imaju stabilne cene od kraja 2022 a nestabilne su nastavile.... neka manje a neka više. Imaš još 2-3 izuzetka zbog politike i to je to.

U principu ima toliko stvari da se napiše i kaže ali jednostavno ja više nemam ni želje ni vremena a ni strpljenja. Samo ovo što sam napisao možeš da izučavaš mesec dana i da porediš politiku u svetu, inflaciju, stope rasta, produktivnost, naše probleme itd.

Fun fact: upalim TV posle xy godina da vidim sta ima na programu. Skupština.....Slobin unuk poslanik, motam dalje Dačićev sin, motam dalje Šešeljev sin.....ugasim TV i pustim neku staru ploču od EKV-a 😁. Naslediše Srbiju kao ja od dede njivu. E sad nastavi da ih braniš, samo ću da okrenem b stranu ploče i da preskočim komentar.

Poslednja izmena:
Govori tekst o tome da od 2022 godine nemamo pokriće za rast zarada.
Nominalni rast zarada je iznad produktivnosti. Može to kratko vreme da traje ali kada se to dogodi kapital staje. Investicije usporavaju i staju. Idealno da krivimo blokade zar ne?
U situaciji kada je gorivo, nafta u padu i ide ka minimumu mi nastavimo i dupliramo monetarnu masu, dupliramo dug zemlje na sulude projekte, nastavljamo sa inflacijom dok u stabilnim zemljama cene miruju. I to ajde da smo u nekoj sredini nego prednjačimo.
Šta misliš šta će se desiti od verovatno kraja 2026 godine kada nafta krene na gore? 🙂
Evo ti hint 1973-1975 pa 1979-1982 pa 2008-2014 pa 2022.
1983 je već bio kraj Jugoslavije. Samo ljude još niko nije obavestio.
90-te ignorišem jer tu smo baš bili u rasulu.

Naš sistemski problem je inflacija. Uzrok sistemske inflacije su oduvek bili loša produktivnost, raskalašna vlast, jeftin populizam, energenti, gorivo i hrana. Uvek kada je bio period jeftinih goriva tj niske inflacije u svetu kod nas je bilo delimično ok.
Čim se povećala cena goriva uvek nas je razvalila inflacija i razbila u paramparčad i razotkrila naše sistemske probleme.

Ako krene gorivo na gore i to potraje par godina a nije pitanje da li će nego kada će (hipotetički kraj 2026) za sve što će biti mnogo loše tada jedini krivac za to biće isključivo politika vodjena 2021-2026. Uništio si kupovnu moć srednje klase, zadužio ih, zadužio zemlju, koncentrisao kapital u 1-2% populacije za samo par godina i gologuze ostale ostavio da se snalaze. A čim devize krenu van, ode i kurs. Raste deficit, raste dug itd. A mi ćemo već naći krivca da bude pokriće (NIS, Ruse, USA, EU, vanzemaljace ili koga god).
E zato kažem, stabilne zemlje imaju stabilne cene od kraja 2022 a nestabilne su nastavile.... neka manje a neka više. Imaš još 2-3 izuzetka zbog politike i to je to.

U principu ima toliko stvari da se napiše i kaže ali jednostavno ja više nemam ni želje ni vremena a ni strpljenja. Samo ovo što sam napisao možeš da izučavaš mesec dana i da porediš politiku u svetu, inflaciju, stope rasta, produktivnost, naše probleme itd.

Fun fact: upalim TV posle xy godina da vidim sta ima na programu. Skupština.....Slobin unuk poslanik, motam dalje Dačićev sin, motam dalje Šešeljev sin.....ugasim TV i pustim neku staru ploču od EKV-a 😁. Naslediše Srbiju kao ja od dede njivu. E sad nastavi da ih braniš, samo ću da okrenem b stranu ploče i da preskočim komentar.
Gotovo sve sto si napisao je potpuno suprotno od teksta koji si sam postavio ovde. Ono sto nije u suprotnosti je jednostavno netacno (dupliranje duga, veza goriva i kriza, rast zarada brze od produktivnosti) . Dosta moze o tome da se pise i pisalo se, takodje ne bi 50. put isto.

Vrh