Govori tekst o tome da od 2022 godine nemamo pokriće za rast zarada.
Nominalni rast zarada je iznad produktivnosti. Može to kratko vreme da traje ali kada se to dogodi kapital staje. Investicije usporavaju i staju. Idealno da krivimo blokade zar ne?
U situaciji kada je gorivo, nafta u padu i ide ka minimumu mi nastavimo i dupliramo monetarnu masu, dupliramo dug zemlje na sulude projekte, nastavljamo sa inflacijom dok u stabilnim zemljama cene miruju. I to ajde da smo u nekoj sredini nego prednjačimo.
Šta misliš šta će se desiti od verovatno kraja 2026 godine kada nafta krene na gore?

Evo ti hint 1973-1975 pa 1979-1982 pa 2008-2014 pa 2022.
1983 je već bio kraj Jugoslavije. Samo ljude još niko nije obavestio.
90-te ignorišem jer tu smo baš bili u rasulu.
Naš sistemski problem je inflacija. Uzrok sistemske inflacije su oduvek bili loša produktivnost, raskalašna vlast, jeftin populizam, energenti, gorivo i hrana. Uvek kada je bio period jeftinih goriva tj niske inflacije u svetu kod nas je bilo delimično ok.
Čim se povećala cena goriva uvek nas je razvalila inflacija i razbila u paramparčad i razotkrila naše sistemske probleme.
Ako krene gorivo na gore i to potraje par godina a nije pitanje da li će nego kada će (hipotetički kraj 2026) za sve što će biti mnogo loše tada jedini krivac za to biće isključivo politika vodjena 2021-2026. Uništio si kupovnu moć srednje klase, zadužio ih, zadužio zemlju, koncentrisao kapital u 1-2% populacije za samo par godina i gologuze ostale ostavio da se snalaze. A čim devize krenu van, ode i kurs. Raste deficit, raste dug itd. A mi ćemo već naći krivca da bude pokriće (NIS, Ruse, USA, EU, vanzemaljace ili koga god).
E zato kažem, stabilne zemlje imaju stabilne cene od kraja 2022 a nestabilne su nastavile.... neka manje a neka više. Imaš još 2-3 izuzetka zbog politike i to je to.
U principu ima toliko stvari da se napiše i kaže ali jednostavno ja više nemam ni želje ni vremena a ni strpljenja. Samo ovo što sam napisao možeš da izučavaš mesec dana i da porediš politiku u svetu, inflaciju, stope rasta, produktivnost, naše probleme itd.
Fun fact: upalim TV posle xy godina da vidim sta ima na programu. Skupština.....Slobin unuk poslanik, motam dalje Dačićev sin, motam dalje Šešeljev sin.....ugasim TV i pustim neku staru ploču od EKV-a

. Naslediše Srbiju kao ja od dede njivu. E sad nastavi da ih braniš, samo ću da okrenem b stranu ploče i da preskočim komentar.