Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj podatak me je iznenadio:

G7Ar48XWMAAMmh3.jpg

Od Q3 2019, dakle moguće da je pandemija i akutno bekstvo iz gradova učinilo da su mahom bogati kupovali po ruralnim sredinama svoju x-tu kuću (x ≠ 1), pa je to gentrifikovalo te sredine.

Takođe u Americi:

G7HcQALXsAAJkwj.jpg

Izgleda da kada investicione kupovine postanu dominantne, i spekulišeš da je budućnost "moj je život Švicarska" (samo po pitanju nekretnina nažalost), onda dobiješ ovo.
Rekoh ranije, u Srbiji mislim da bi jedino glad i kopanje po kontejnerima navelo prodavce starogradnje da osetno snize cene.

Evo iz Financial Times-a: The housing crisis is pushing Gen Z into crypto and economic nihilism

Ovo što se dešava je opasno. Reče neki sumnjivi ruski funkcioner nedavno da on misli da Amerika planira da svoj dug veže za neki kripto, i onda da ga sistematski obezvređuje.

Bitcoin izuzetno eratičan u poslednje vreme. Ako zaista berza rokne na dole, ja mislim da će Bitcoin takođe (Zebergova teza).

Kupio sam ja na vreme. Bez brige. Nego mi je malo nejasno šta se to dogodilo i šta je to različito u odnosu na početak godine da je toliki rast. Money glitch prakticno.

Koriste PERMAFOMO. 50e gore 4x godišnje, 12k evra za stan od 60m2. Možta top 5% zarada može da isprati ovaj rast trajno.

Ustvari, možda će se stabilizovati kada odnos prosečne plate i cene kvadrata bude na istorijskom proseku. Jer do sada je "stagnacija" cena (čulo se forumu u poslednje 2 god) značila 10% rasta godišnje.

Vrh