Šta je novo?

Cene nekretnina

Poslednja izmena:
Možda su im pojedini krajevi jeftiniji jer tamo pale gume, kablove ili šta se već loži kod njih?

Tako su ljudi bili skeptici i za BNV kada je tek pocinjalo. Secam se ceo grad je mislio da je samo maketa. Iskreno ako bude uspesam projekat ide ovo na gore u najavi. Sudeci prema BNV to ce otici na barem 3-4k realno.
Da bila je maketa, koja nema veze sa ovim jezivim stanjem koje su izveli. I unistili ceo grad onom monstruoznom socijalom sifonjera sa najjeftinijim fasadama i materijalima od zgrada. To jedino jeste

A sta je tu imalo da se unisti? Najsmrdljiviji deo grada bio. Kamo srece da je svuda tako unisteno. Ne nego su bolji vracarski sokaci sa obostrano uzidanim zgradama bez i jednog drveta...

R7+ za novu lamelu povecao cene u pocetnoj fazi za 400eur, sada krece od 2.550eur (bez PDVa) (znam da je u prvoj fazi R7+ kretao od 2150eur)

A sta je tu imalo da se unisti? Najsmrdljiviji deo grada bio. Kamo srece da je svuda tako unisteno. Ne nego su bolji vracarski sokaci sa obostrano uzidanim zgradama bez i jednog drveta...
Iako mi se ne svidja kompletno BnV projekat i ni je tu mesto za solitere - vec su mogli daleko lepse i na korist svih gradjana da naprave manje zgrade i ustanove kulture/od javnog interesa... Ali se slazem da je daleko bolje od onoga sta je tu bilo ranije

Imamo i mi gas, al' nismo ludi da ga trošimo besomučno u ova krizna vremena. Zato rabimo i druge, drugima neznane sirovine.
Minks je izuzetno uredjen i cist grad, sa mnogo malo zagadjenja (ima dosta veliku industrijsku zonu u okolini). Drugi nivo u odnosu na Bg, bio sam tamo pre desetak godina i odusevio se uredjenjem i samom cistocom grada

Minks je izuzetno uredjen i cist grad, sa mnogo malo zagadjenja (ima dosta veliku industrijsku zonu u okolini). Drugi nivo u odnosu na Bg, bio sam tamo pre desetak godina i odusevio se uredjenjem i samom cistocom grada
Zanimljivo. A i stanovanje je priuštivije od nas, koliko čujem.
Dakle dve stavke koje ti, složićete se, umnogome utiču na kvalitet života, su na strani ozoglašene Belorusije?
Možda da naši investitori navale tamo i podignu im tu nisku cenu kvadrata?
Da li bi im Belorusi to dopustili zarad profita? Možda bi trebalo da nađemo odgovor na to pitanje.

Zanimljivo. A i stanovanje je priuštivije od nas, koliko čujem.
Dakle dve stavke koje ti, složićete se, umnogome utiču na kvalitet života, su na strani ozoglašene Belorusije?
Možda da naši investitori navale tamo i podignu im tu nisku cenu kvadrata?
Da li bi im Belorusi to dopustili zarad profita? Možda bi trebalo da nađemo odgovor na to pitanje.
Nasi su vec tamo, onaj Minsk Mir grade Karići.

Pa za Beloruse, oni tamo nastupaju kao firma. Kao sto kod nas grade Arapi, Izraelci...
Ne znam zasto imate tavko misljenje za Belorusiju, to je veoma uredjena zemlja, koja je danas, na zalost, pod sankcijama. Iako ne podrzavam taj njihov rezim, recimo dosta su kulturni i disciplinovani kao ljudi i stvarno je veoma cisto i organizovano. Jos u to vreme me je odusevio javni prevoz koji dosta dobro funkcionise i koji je tada bio u odlicnom stanju (kao nebo i zemlja u odnosu na nas, pre 10ak godi) - a imaju i metro :)

Evo Vučić je obećao da će da reši problem prvog stana do nove godine, tako da možeš da računaš da ti je to gotova stvar.
Sigurno. Sad će da dignu cene unapred 10% da se pripreme za svaki slučaj
Mladi se u proseku osamostaljuju sa 32, kaže.
Dobro je, i dalje se računam kao omladinac.

Evo Vučić je obećao da će da reši problem prvog stana do nove godine, tako da možeš da računaš da ti je to gotova stvar.
Resenje ce da bude subvencija kako bi direktno iz budzeta uplacivali pare investitorima, posto im je malo ono sto trenutno zaradjuju. Ali ce biti nesto slicno kao ono za majke, neki specijalni uslov koji retko ko moze da ispuni, ili mogu da ispune samo odabrani, a ako ga ispuni novac u svakom slucaju zavrsava na pravom mestu. Recimo "brzi prsti" i slicno su poznate metode za "neutralno" odredjivanje ko moze da dobije stan po povlascenim cenama. Ili ce da bude tipa akcija "prvi stan za bezbednjake" i sl. .

Inace, ako nema kuglu da gleda u buducnost, neko drugi ima, pa evo kolike ce nam biti plate:
25.11.2024: "PREDSEDNIK VUČIĆ OBRADOVAO GRAĐANE: U decembru sledeće godine prosečna plata u Srbiji biće hiljadu evra" (link)
05.11.2024: "Vučić: U decembru 2026. prosečna plata u Srbiji 1.200 evra" (link)
30.11.2024: "Vučić: Za tri godine u Srbiji će prosečna plata biti 1500 evra, a troškovi će nam biti manji nego u Italiji" (link)
Znaci, u toku sledece godine plate rastu u proseku 20%, pa 2026. jos 20%, a u toku 2027. godine jos 25%.
A posto cemo imati skoro istu platu kao Italijani, a preCednik obecava nize troskove nego u Italiji, to znaci da cemo stvarno imati zlatno doba. Ekonomski tigar goes brrrrrr.

Savo, još ništa od loženja parketa kod nas. Kako komentarišeš što se u Švedskoj šeče šuma brže nego u Amazonu?
Sweden has vast ‘old growth’ forests – but they are being chopped down faster than the Amazon

Tamo je i velika stopa kriminala, nezaposlenost viša nego u Srbiji. Švedo propo.

Mogucnost kupovine klasicnog garaznog mesta po ceni od 30.000-36.000 EUR +PDV u zavisnosti od nivoa na kojem se nalazi.

Hahaha, 30k garažno mesto. Extra lux bosal vrata i pločice iz Eurodoma.

Smejurija.

E sad mi je lakse... :)

Ja prestadoh da budem mlad cekajuci da se ispune njegova obecanja

itd, itd...

Sto rece iv4n, jedino sto mozemo da ocekujemo su subvencije za burazerske fime. Ideja o organizacionoj pomoci za samostalnu izgradnju mu ne radi posao.

Ja bi pre "očistio" prepreke ljudima da normalno žive tamo gde je jeftinije.
Malo da se poradi na paljenju kablova, kanalizacija recimo da se sprovede na mestima koja nisu ni 15km od centra, da se krajnje pojednostave procedure oko gradnje sopstvene kuće.
Ali to zvuči previše konkretno. Ovako je lepše.
Nezahvalni smo. Sve hoćemo na gotovo. Kome se ne sviđa nek ide negde drugde... U Belorusiju recimo.

Screenshot_20241130_205216.jpg

U medjuvremenu, banke ne moraju da se pozajmljuju, jer kipe od likvidnosti. Prinos na kapital 2019. godine 9.8%, a sada oko 22.3%. Što kažu naši: deru kožu sa leđa.
Kamatna marža 65% bruto prihoda.
A, u oktobru, čitam komentare, 51 milijarda dinara novoodobrenih keš kredita po stopi od 11%.
Naravno, marže da spuštaju neće. Ograničiće ih kao država, pa će da drže i dalje na maksu sve.

Ja bi pre "očistio" prepreke ljudima da normalno žive tamo gde je jeftinije.
Malo da se poradi na paljenju kablova, kanalizacija recimo da se sprovede na mestima koja nisu ni 15km od centra, da se krajnje pojednostave procedure oko gradnje sopstvene kuće.
Ali to zvuči previše konkretno. Ovako je lepše.
Nezahvalni smo. Sve hoćemo na gotovo. Kome se ne sviđa nek ide negde drugde... U Belorusiju recimo.
Naravno, da se planski radilo i gradio i Ledine i Kaludjerica i Ovca bi mogle da budu lepe lokacije. Ja ne znam odakle se vidi da smo nezahvalni? Nezahvalni smo ako primetimo da se u nekim drzavama radi nesto bolje nego kod nas?

Vrh