Kod mene u ugovoru stoji žena, u katastru piše da je zajednička svojina, stan kupljen pre dve godine. Za stan kupljen pre 20 godina, piše da sam ja vlasnik, ali je kupljen u braku i ako ga prodam bez ženine saglasnosti, žena ima pravo da ospori prodaju i kupac može da nadrlja.
Postoji jedna stvar koju ljudi mešaju: zajednička imovina i imovina podeljena pola-pola (ili u nekom drugom odnosu). Pri kupovini nekretnine, supružnici mogu pri potpisivanju ugovora da se izjasne da se jedno od njih odriče prava na nekretninu i tada je nekretnina čisto vlasništvo onog drugog. Onaj ko se odrekao ne može da traži pravo po osnovu sticanja u braku.
Takođe, nekretninu mogu da kupe tako da se oboje navedu u ugovoru (obično kao vlasnici idealne polovine, mada može i u drugim odnosima). Tada je svako vlasnik polovine (ili koliko je navedeno u ugovoru) i razvod braka ne menja vlasništvo.
Ako je u ugovoru naveden jedan supružnik, a drugi nije ništa potpisao, onda je u pitanju zajedničko vlasništvo, što nije isto kao pola-pola. Kad je zajedničko vlasništvo, samo jedan supružnik plaća porez na imovinu, a ovaj drugi se vodi da nema nekretninu (što može da se iskoristi za povrat poreza pri kupovini drugog stana). Tek ako dođe do razvoda braka ili smrti jednog od njih, tada se pristupa podeli zajedničke imovine gde postoji mogućnost da svaki supružnik (ili njegovi naslednici) dokaže da je doprineo značajno više, te zbog toga traži da dobije više od pola.
Nisam pravnik i ovo nije pravni savet nego informacije kako sam ih ja razumeo i/ili prošao.