Šta je novo?

Bulevar patrijarha Pavla

Martin

Intermediate
Učlanjen(a)
04.02.2012.
Pohvaljen
164
Nije mi jasno kako je u zadnjih nekoliko godina nije moguće uraditi na novim ulicama šahtove u nivou asfalta. Možda da dovedemo strance koji to znaju da urade.

Whiplash

Higher intermediate
Učlanjen(a)
14.03.2016.
Pohvaljen
1.459
Meni nije jasno što se kod nas ne rade šahtovi uz ivičnjak kao u Americi.
Jel toliko komplikovano uraditi takve šahotve ili je nešto drugo u pitanju?

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Pohvaljen
4.288
Kod mene u naselju divljem uvode kanalizaciju. Ama baš svaki šaht pod konac ne oseća se pod točkovima.

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Pohvaljen
4.288
ne znam, mada sam vidjao kamione firme Brigate na mestima izvođenja radova... samo primećujem kako je u sporednim ulicama sve dobro urađeno. radilo se metodom tunela ili kako već, šaht na 20-30 metara i iskop samo na tom mestu, pokriven i asfaltiran sa skoro savršenim prelazom, kao i sam šaht. Sve se može kad se hoće.

nestorBK

Beginner
Učlanjen(a)
27.06.2015.
Pohvaljen
164
Nije mi jasno kako je u zadnjih nekoliko godina nije moguće uraditi na novim ulicama šahtove u nivou asfalta. Možda da dovedemo strance koji to znaju da urade.
Zato što zahtevaju pedantnost, odogovrnost i vreme, pa posao traje duže od varijante "strpaj i zatrpaj". Tamo gde su dobro urađeni, najpre su stvar "zadrtosti" inženjera, koji je uspeo da natera majstore da urade nešto kako treba, a tek je to nauka za sebe, jer sada i svaki fizikalac, znajući da je deficitaran, postaje doktor izvrdavanja obaveza, a sve i da je odgovoran, poslodavci ih ubrzavaju i šetaju sa gradilišta na gradilište.
Kada se zapitate otkud sve učestaliji fušeraj na infrastrukturnim projektima, uvek ubacite u jednačinu to da nema radnika, tako da oni koji rade imaju svest o tome da nisu lako zamenjivi i ne rade više nego što moraju. Jednom prilikom sam na ovom gradilištu zatekao Hinduse.
Inače, nevezano za šahtove, vidim da pešačke staze još nisu završene. Iz nekog razloga se insistira da na njima bude liveni asfalt.
Meni nije jasno što se kod nas ne rade šahtovi uz ivičnjak kao u Americi.
Jel toliko komplikovano uraditi takve šahotve ili je nešto drugo u pitanju?
Položaj šahta je diktiran položajem podzemnih instalacija u profilu saobraćajnice, ne može sve stajati uz ivičnjak. Ako si mislio na slivnike, oni se mogu ukomponovati u ivičnjak.

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
27.012
Ako je položaj diktiran podzemnim instalacijama, šta je problem da se te instalacije izmeste kada se već radi nešto ovako veliko?
Ovde su skoro svi poklopci na istoj liniji - šta je onda problem da se tuda provuče trotoar ili razdelno ostrvo, tj, da se sve translira par metara levo ili desno?

nestorBK

Beginner
Učlanjen(a)
27.06.2015.
Pohvaljen
164
Izmeste odakle? Položaj svake instalacije je definisan u poprečnom profilu u odnosu na osovinu saobraćajnice, na propisanu dubinu, udaljenost od osovine, kao i sa definisanim pozicijama instalacija jedne u odnosu na drugu. Naravno postoje i izuzeci, da li zbog ograničenog finansiranja, zatečenog stanja, ili prosto neznanja i nemara, ali se zna šta ide ispod kolovoza, šta ispod pešačke staze, šta uz ivičnjak, itd. Ne možeš sve da staviš uz ivičnjak.

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Pohvaljen
4.288
Naravno da nisam stručan, ali zaista mi je neverovatno da ovakva saobraćajnica ima toliko mnogo poklopaca.
Pravac koji je glavna alternativa ovome, ulica Velislava Vulovića koja povezuje Stari Košutnjak i Dedinje je takođe poznat po velikom broju šahtova, revizija, poklopaca, čovekrupa ili kako hoćeš. Uz ludačke krivine i jedan kontradiverzioni ležeći.

karim

Intermediate
Učlanjen(a)
17.10.2011.
Pohvaljen
903
Očigledno mora da se pošalje fotka / video snimak BG hronici.

Da, recimo poslati im ovu sliku, tu se lepo vidi u cemu je najveci problem:

1654848722798.png

karim

Intermediate
Učlanjen(a)
17.10.2011.
Pohvaljen
903
Nadam se da nisam u pravu, ali po svemu sudeci i faza II projekta ide jednako lose kao i jos nezavrsena faza I.

Prosla su puna dva meseca od pocetka radova i to u najboljoj gradjevinskoj sezoni, i za citavo to vreme se samo rasciscava teren i uklanjaju sine. Ceo rok je 360 dana, dakle 1/6 je vec istekla. U toj rok ulazi i zimski period, tako da realno imaju jos max 6-7 meseci dobrog vremena da zavrse apsolutno sve. Da podsetim, treba da naprave 2km potpuno novog bulevara sa 4 trake i trotoarima, dva kruzna toka, jednu raskrsnicu i postave sinski saobracaj sa sve tramvajskim tunelom.

Ako fazu I nisu uspeli da zavrse za skoro 3 godine, ova faza II, nazalost, mirise na jos jedno 5 godina mrcvarenja. Tu negde '26-27 mozda i ponovo proradi tramvaj...

Whiplash

Higher intermediate
Učlanjen(a)
14.03.2016.
Pohvaljen
1.459
Još sad opet odmori pa letovanja, pa onda posle kad dođu dok odmore od mora taman će stići i zima pa se ništa neće raditi.
Onda će na proleće nešto malo da čeprkaju opet kao kokoške po dvorištu, pa će opet leto i tako narednih 20 godina dok ne završe sve.

Saobraćajna Kamera

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.03.2014.
Pohvaljen
655

Mareti

Beginner
Učlanjen(a)
11.06.2020.
Pohvaljen
140
Пет година не вози тројика, и ко зна колко још неће. Кад год сам прошао овом деоницом у нормално радно време нисам видео да се ишта ради, невероватно. За сво ово време могао је метро да се изгради а не један Булевар.

Whiplash

Higher intermediate
Učlanjen(a)
14.03.2016.
Pohvaljen
1.459
Nema radnika definitivno, a ništa ne rade da broj radnika povećaju. Nije to samo ovde problem, već bukvalno u celoj Srbiji.
Kako ne rade? Gledam danas "onog" na Moravskom koridoru kako priča da smo uvezli ne znam koliko Turaka,Indijaca i još nekih iz Azije koji nam rade puteve.
Kaže u narednom periodu će ih biti još 5x toliko.

To je rešenje njegovo.
Umesto domaćima da poveća plate dovode ljude iz trećeg sveta samo da ne bi morali više da ih plate.

Vrh