Šta je novo?

Unifikacija naziva ulica u Beogradu

Искрено, целу улицу од Вука до Бека назвати једним именом, видети да ли је Цара Душана пре именована на Дорћолу или у Земуну, па ако је старија у Земуну лепо назвати по Краљици Марији, лепо звучи.
 
Па мора неки компромис да се направи :D Верујем да је имала неко име пре Цара Душана (не рачунам период окупације).
 
Verovatno postoji bolja tema za ovo ali nema veze. Na skveru kod duplikat spomenika su uz ivicu trotoara postavljene ove kugle i mislim da su dobar nacin da se spreci divlje parkiranje. Mnogo su lepse od sivih stubica, a imaju i grb grada koji ne moze da se skine. :)
2010697b064a3ecf9979de66be722cc2.jpg


Sent from my SM-G981U1 using Tapatalk
 
Pravi naziv ulice je hadzi mElentijeva, medjutim na gugl mapama je ucrtana kao hadzi milentijeva, postoji li neki razlog?
 
Pravi naziv ulice je hadzi mElentijeva, medjutim na gugl mapama je ucrtana kao hadzi milentijeva, postoji li neki razlog?

Zato što je Gugl ograničio pristup ljudima da edituju i sporo im se dodaju ispravke ili novi sadržaj jer treba da budu odobreni, open street maps je daleko bolji što se tiče ažurnosti i tačnosti.
 
Meni je ipak draži Google Maps samo zato što ima par lokacija i ulica označenih smešnim imenima. 😁 Neću da kažem koje da ih ne bi posle prijavili i menjali. 😁 Usput, ne radi se ni o kakvim važnim ulicama.
 
A neki ljudi ne mogu da shvate da je SFR Jugoslavija deo naše istorije, svidela se ona nekome ili ne.

Na sve to, umoran sam od menjanja imena i navikavanja na nove. Ako neko već hoće da se zamlaćuje menjanjem imena, nek se pozabavi nekim od 500 kretenskih zaostalih duplikata ulica koje Beograd i dalje ima.
Мислим да су улицама по центру града само враћена стара имена пре комунистичке револуције,
док рецимо на НБГ који су углавном изградили комунисти већина улица није мењала назив,
а требало је променити називе улица по неким доказаним злочинцима сваке врсте и крволоцима типа Сава Ковачевић, Петар Драпшин... или силоватеља Жарка Зрењанина и слично.
 
Промењена су сва имена по НбГ, прво партизанска и Лењиова, а скорије македонска . Но да не идемо у даљи ОТ. Комунистичка имена су опстала по селима углавном.
 
Промењена су сва имена по НбГ, прво партизанска и Лењиова, а скорије македонска . Но да не идемо у даљи ОТ. Комунистичка имена су опстала по селима углавном.
Остала су имена скоро свих главних улица
Омладинских бригада
Јурија Гагарина
Нехруова
Париске комуне
Партизанске авијације
Ивана Рибара
Народних Хероја
па има и Булевар црвене армије...
ту близу и у Земуну
22. октобра
вероватно има још, не могу да се сетим.
 
Промењена су имена: булевари Едварда Кардеља, Лењинов, АВНОЈ, Хо Ши Минов, Пролетерске солидарности...
 
Остала су имена скоро свих главних улица
Омладинских бригада
Јурија Гагарина
Нехруова
Париске комуне
Партизанске авијације
Ивана Рибара
Народних Хероја
па има и Булевар црвене армије...
ту близу и у Земуну
22. октобра
вероватно има још, не могу да се сетим.
Jurija Gagarina treba ostati. Nepotrebno je ukaljavati njega kao ličnost tako što se stavlja u isti koš komunističkih naziva ulica sa Ivanom Ribarom i Žarkom Zrenjaninom. Jeste da je bio prvi kosmonaut SSSR, ali on je mnogo više od ideologije.
 
Ево један вишеструки апсурд:

Железник се води као део насеља Београд, тј Београд/Чукарица. Ваљда јер се оне њиве између Рупчина и Железника планирају за изградњу па ће бити спојено, но:

на Бановом Брду постоји улица Петра Драпшина, код стадиона. Али исто тако постоји Петра Драпшина у Железнику, те имамо ситуацију да 2 потпуно различите улице у истом насељу у истој општини имају исти назив. Решење је ту или Железник да постане сопствено насеље у административном смислу, или да се једна од тих преименује.
 
To da, samo što napisao da su oba isto naselje i da su deo opštine Čukarica. Samim tim što si napisao da su deo iste opštine, jasno je da misliš administrativno. A kad smo već kod tog administrativnhog, čini mi se da samo u slučaju dodeljivanja naziva ulicama, trgovima i sl. postoji podela na gradske i prigradske opštine, i po tome prigradske opštine mogu da imaju duplikate. Ovde ne računam ono što postoji duplo decenijama unazad i daleko pre ove uredbe koja je iz ovog veka.​
 
Градоначелник Шапић је подсетио да Србија и Мексико имају више од седам деценија дугу традицију дипломатских односа, а да смо са Египтом већ у другом столећу добре билатералне сарадње.

– Оба амбасадора позвала су ме да посетим Мексико Сити и Каиро, што сам са задовољством прихватио јер бих желео да се упознам са функционисањем великих јавних система ових метропола. Сазнао сам да Мексико Сити има Београдску улицу у значајнијем делу града, те сам обећао да ће се и Београд одужити и дати назив једној улици по главном граду Мексика. Београд већ има Египатску улицу, а одлука је донета на иницијативу Амбасаде Египта и налази се у резиденцијалном делу Земуна. Ово је био начин да се и на симболичан начин продубе и ојачају постојећи пријатељски односи двеју земаља, што ћемо, надам се, учинити и са Мексиком – рекао је у изјави за Беоинфо Александар Шапић.

 
Египатска улица (бивша Земунска) се не налази у резиденцијалном делу Земуна, него у Новом Београду (Стара Бежанија). Жао ми је што је Земунској улици промењено име, могли су неку улицу у старом делу Београда да прекрсте у Египатску. Ипак ову улицу ћемо увек ословљавати као и увек до сада, Земунска улица, која је иначе дужине неких 650 метара. https://www.openstreetmap.org/#map=18/44.81142/20.38645

египатска улица.JPG
 
Koliko vidim, imamo i Zemunsku i Egipatsku. A da je glupo što je ovako ispalo, glupo je.
 
Vrh