Šta je novo?

Buka iz stana iznad vaseg

Kiza14

Novice
Učlanjen(a)
06.02.2024.
Pohvaljen
0
S obzirom da je novogradnja fuseraj kakva su vasa iskustva sa bucnom izolacijom? Da li se cuju koraci? Covek je kupio stan na Novom Beogradu i zaista se obradovao. Kaze:...ne cuje se nista, milina! Tako je bilo sve dok se nisu uselili u stan iznad njegovog. Sada hoce da proda stan jer se cuje svaki korak.

Ja imam stan iz 90 i neke i isti problem, ne samo koraci, to mi ok, to se svuda cuje jer su ljudi seljaci i udaraju petama ili hodaju u stiklama.
Ja povremeno imam problem sa likom koji uvek od 1-4 5 igra igrice i vice na komp, smeje se jezivo glasno sa devojkom, lupao sam im na vrata vise puta i smire se pa opet po starom. Lupam o zid, ponekad se smire a ponekad ne. Komunalce sam zvao jednom kad su pravili zurku radnim danom ali dosli posle sat i po kad je bilo kasno...

Koliko god delovale sitne ovakve stvari remete coveku san, samim tim zdravlje i kvalitet zivota. Ali strpljivo i resi se sve. Ne treba gubiti nadu.

brate imam par prijatelja koji kada hodaju, znaci kada sam pored njih, mene boli koliko to lupa
ja ne znam kako ljudi nauce tako da hodaju, to nije zdravo

Što se štikli i klompi tiče, mnogo zavisi i od ukusa komšija, tj. da li imaju tepihe i staze u hodnicima ili ne.
Pošto su goli parketi postali in, više je problema i u starim zgradama.

Што се тиче буке из стана изнад, морам да кажем да то чак и не мора да буде бука из директно стана изнад већ се вибрације, поготово у зграда које су грађене са много бетона и арматуре (читај Коњарник, Медак, Церак итд), могу да дођу и неколико спратова изнад. Елем, једино решење које сам ја нашао је да се стави азмафон и/или вуна, директно на плафон а онда уради спуштени плафон са гипс плочама.
Што се тиче бочне буке, ту је ствар мало тежа али и за то постоје начини. Може да се стави исто одређена врста вуне на зидове са или без азмафона и онда гипс плоче. Међутим, ако се узме опција која одузима најмање простора онда је то гипс плоче (акустик а не обичне) + азмафон од 2цм. Тако се губи око 5цм на уштрб унутрашње просторије. Ево корисног сајта: http://zvucnaizolacija.rs/proizvodi/zvucna-izolacija-objekata/zvucna-izolacija-plafona/

@BillHicks већина жена које ја познајем ходају тако, прво петом из све снаге, па онда тек прсти... ми који смо војску служили или барем скочили мало јаче па осетили како изгледа када тестиси само што не отпадну - нама не пада на памет да ходамо на тај начин.

Што се тиче буке из стана изнад, морам да кажем да то чак и не мора да буде бука из директно стана изнад већ се вибрације, поготово у зграда које су грађене са много бетона и арматуре (читај Коњарник, Медак, Церак итд), могу да дођу и неколико спратова изнад. Елем, једино решење које сам ја нашао је да се стави азмафон и/или вуна, директно на плафон а онда уради спуштени плафон са гипс плочама.

koliko ovo stvarno pomaze? tj ja sve sto sam citao ranije na ovu temu (pre 5,6 godina) je bilo da to nista ne moze da resi, da mora da se resi u stanu gde je izvor buke

Tesko ces buku koja se prenosi kroz konstrukciju resiti tako sto samo plafon izolujes, jer ona dolazi i sa zidova. Za buku iznad nema nekog resenja sem da taj iznad stavi tepih ili hoda sa osecajem da nije u poslovnoj zgradi u prizemlju.
A i mora sve hermeticki biti povezano da ne bi zvuk prolazio kroz supljine.

Ja imam iznad sebe taj problem, ne smeta mi jer retko šeta, ali osetim da staje petom i to bos. Cujem i mali decu ali ne nesto da bi mi smetalo. Ne mozes bas apsolutno sve ukloniti ni kad si u kuci.
Mada je meni cudno da kad sam stanovao u domu na karaburmi, za 4 godine nikad nista iznad sebe nisam cuo, pored samo jednom kad su pored u sobi bili studenti bogoslovije od kojih je jedan i amaterski kafanski pevac kojeg je bolelo uvo da li pravi buku.

Азмафон се користи понајвише да упија буку и вибрације. Има га и у колима, поготово скупљим, око бубњева веш машина итд. Не може у потпуности да реши али ће умањити. Ми смо, прилико реновирање куће, стављали бољу изолацију испод цементене кошљуце на предлог једног мајстора и онда сам кренуо да се бавим ово темом мало више. Открио сам овај сајт што сам линковао изнад и после тога одлучио да пробам да додамо азмафон у спуштене плафоне, скоро па свуда.

Ево ти тест који можеш да пробаш и сам. Купиш 1-2квм азмафон од 2цм, стави га у просторију где има еха и одјека и тестирај да ли га има (субјективно) и када је азмафон присутан.

Што се тиче буке из стана изнад, морам да кажем да то чак и не мора да буде бука из директно стана изнад већ се вибрације, поготово у зграда које су грађене са много бетона и арматуре
Ovo htedoh i ja da napišem. Upravo tako, nekad deluje kao da je buka odmah iznad a zapravo je više, ali se prenose vibracije.

Inače fala bogu pa nisam nikad imao taj problem ali meni su neshvatljivi ljudi koji žive u stanu, iznad nečijeg tuđeg naseljenog stana, i hodaju u klompama po parketu ili podu. Sreća pa su drvene klompe odavno van mode kao kućna obuća. Ali sve u svemu, baš treba biti nemaran da se time klopara po zgradi ceo dan.

Nažalost, ono što je zamenilo klomparanje jesu roditelji koji smatraju da je skroz u redu da deca trče, skaču, igraju fudbal i ko zna šta sve još - u stanu iznad nečijeg drugog stana. Mi kad smo bili mali, opominjali su nas odmah kad krenemo da pravimo buku bilo koje vrste, jer su nam govorili da nismo sami u stanu / autobusu / radnji/ školi i da nije u redu prema drugima. Sad je to ko dobar dan, a deca sve opičenija i bučnija.

Nažalost, ono što je zamenilo klomparanje jesu roditelji koji smatraju da je skroz u redu da deca trče, skaču, igraju fudbal i ko zna šta sve još - u stanu iznad nečijeg drugog stana. Mi kad smo bili mali, opominjali su nas odmah kad krenemo da pravimo buku bilo koje vrste, jer su nam govorili da nismo sami u stanu / autobusu / radnji/ školi i da nije u redu prema drugima. Sad je to ko dobar dan, a deca sve opičenija i bučnija.
Ali smo vrlo rano puštani sami napolje, a uglavnom smo imali mlađe roditelje / babe i dede, bilo i "normalnije" da neko iz komšiluka čuva više dece iz zgrade, pa smo bilo mnogo više napolju...

Nazalost, kultura stanovanja nam je na jako niskom nivou, da ne kazem neopostojeca.
Pa onda ti igraj lutriju zvana "ko ce ti biti komsija" i "materijalizacija zgrade". Dzabe ti skup kvadrat i lokacija, ako imas baksuza od komsije+losu zvucnu izolaciju.
Cak i zakonski si lose zasticen od toga, kad prijavis buku od komsija, a da ne pominjem u praksi (vise puta prijavljivali komsiju za jaku buku i krsenje kucnog reda), te si osudjen da racunas na zdrav razum suseda.
Deca su posebna prica, iako ne mozes da vidis iza zatvorenih vrata sta se desava, na zalost, mozes da cujes. Pre ce kuce da prosetaju nego dete, jer je lakse.
Kad se vec pokrenula tema, zanima me informativno da li neko zna koje zgrade su poznate kao najbolje odradjene za zvucnu izolaciju?

Osim pomenutog: kasanje po parketu bez tepiha/staza, neobuzdanih raz.uzrasta (dece, adolescenata itd.), poseban soj komšija su samozvani majstori koji seku, buše drvene ploče (pre posla razume se) sklepajući ormane, police itd. što će reći veoma rano, pa nastavljaju kad se vrate, kada ih opomenete iznenađeno vas gledaju u čudu zašto bi oni iznajmljivali prostor/garažu gde bi ostvarivali dodatnu zaradu a da ne uznemiravaju komšiluk. Ali i tome se da doskočiti... kao i onima koji imaju sex.odnose isključivo 4-4:30 am (amortizacija oboda kreveta(npr.jastucima) im je nepoznata, čini se)- izgleda da ih strašno potresa kada prokomentarišete (dok razgovarate sa nekim telefonom) kako saosećate sa devojkom, u ovom slučaju, jer trajanje odnosa je kraće od spuštanja sa 10-og sp.do prizemlja 🤷‍♀️ (možda zato što se ona smeje toj istini a on ne može da je ubedi u suprotno).

Na osnovu onog što sam čula do sada: što je novija gradnja, uglavnom je lošija izolacija, ali nema pravila. Ukoliko imate partikularan problem npr.jedan zid prema komšijama, veoma korisno je postaviti biblioteku na taj zid u smislu ormana/polica u kom su složene knjige.

Ne odustajte dok sebi ne obezbedite miran san!

Meni je komsija iznad nabadao pete danima, culo se kao da neko lupa gumenim cekicem. Prvo sam zamolio da ne radi to ali nije shvatio, onda sam drugi put otisao odneo slatkise i zamolio ih da nose normalne papuce posto su u onim kucnim (kariranim) pravili uzasne zvukove. Naravno hodali su i bosi. Zanimljivo gore sto je neko napisao, njegov cale koji je 1.9m i ima 120 kila ne pravi ni najmanji zvuk kad hoda, dok sin koji ima nekih 22,23 god nabada petu kao da mu je poslednje. Mozda je matori sluzio vojsku sto neko rece pa je naucio da hoda. Elem, da se vratim na temu, najjeftinije i najdeletvornije je da se poprica sa komsijama i da se zamole da ne rade to. Koliko god idiotski zvucalo da pricas sa nekim kako da hoda u stanu na zalost mora… Cujem ih povremeno ali nista sto mi smeta. Sreca kul su ljudi pa su razumeli situaciju.

A mozda kad bi investitori stavljali zvučnu izolaciju kao u austriji tih problema ne bi bilo nego se fino i na tom ustetidi ito dobro

Oвде је звучна изолација мит. Један мој пријатељ, инжењер материјала, је хтео да купи стан у Бгу па сам неколико пута и ја ишао са њиме.
Свуда где је питао за звучну изолацију одговори су били "најбоља", "најскупља", "квалитетна", а када их питао за специјикације и како је уграђена (јер се човек разуме у то) и уградња је била "најбоља", "по најновијем стандарду", а материјал "најбољи" и "најскупљи", ништа осим тога му нико није рекао.
До краја није нигде ни купио стан.

Требало би азмафон да среди проблем, али мора буквално свуда да се стави, најбоље би било да га сваки стан има у поду, али то је сад немогуће.

Oвде је звучна изолација мит. Један мој пријатељ, инжењер материјала, је хтео да купи стан у Бгу па сам неколико пута и ја ишао са њиме.
Свуда где је питао за звучну изолацију одговори су били "најбоља", "најскупља", "квалитетна", а када их питао за специјикације и како је уграђена (јер се човек разуме у то) и уградња је била "најбоља", "по најновијем стандарду", а материјал "најбољи" и "најскупљи", ништа осим тога му нико није рекао.
До краја није нигде ни купио стан.

Требало би азмафон да среди проблем, али мора буквално свуда да се стави, најбоље би било да га сваки стан има у поду, али то је сад немогуће.
Pa kad to kupcima na listi prioriteta 12 rupa na svirali da vode računa o tom drukčije bi se investitori ponašali

Mislim da koja god da je izolacija ako st*** nabada pete kada hoda mora da se cuje. Te vibracije se prenose na konstrukciju. E sad sigurno da termosilen i azmofon na podu/plafonu mogu da smanje, ali bojim se da kada nego bas hoda kao pecinski covek nema neke velike pomoci osim lepe reci.

Vrh