I sta mislis kad kazes "kako se izdvaja novac iz budzeta, za budzet"??? A pritom "ne mislis na poreze i sl".
Kako se izdvaja novac iz Budzeta za razne insfrastrukturne projekte po kojoj osnovi malo detaljnije, i Kako se novac npr iz deviznih rezervi kojim nacinom ako do toga dodje izdvaja za budjet, jer koliko znam nekada se desi da u budzetu fali novca. Zasto fali, kako(Mislim fali zato sto nisu pravilo formulisali njime) Ovo sto sma napisao nadam se da si me razumeo, Samo trazim da mi neko to detaljno objansi ili ako ima neki poveci tekst da okaci ovde.
A to za devizne rezerve, znam i ja da sluze kao potpora, ali bogamu nece valjda biti potop ako se makar 100 miliona izdvoji za neku siromasnu opesinu jednom u godini. Mislim kada bi bor dobio 100 miliona evra da bi zivnuo.
Izvini ako sam bio nejasan ne znam kako strucnije da objansim. ortak mi studira ekonomiju i rekao mi je da devizne rzerve ne smeju dirati, i da ih jos cuvaju ako dodje i do elementarnih nepogoda za pomoc i sl, ali bas da ne smeju nista da pipnu, malo mi je to sumljivo. Ako je inflacija 10 % godinsnje i ako bi izdvajanjem 100 miliona za neku siromasnu opstinu, umesto 10 bila 12 %, mi posto smo vec dotakli dno dna tanjira i grebemo po dnu kasikom, ne bi mnogo ni osetili, da malo vise grebemo ako cemo zbog tog grebanja biti nesto vise siti nego prethodnih dana.
Voleo bi da mi isto tako neko objansi Dinkicevu recenicu koju je izrekao pre nekoliko meseci a tice se novih fabrika. Rekao je da drzava ne sme i ne treba graditi fabrike vec samo isfrastrukturu ili tako nesto, nisam siguran ali to za fabrike jesam siguran.e sad po kojij on osnovi, i po kojoj tvrdnji on to dokazuje i opravdava. Sta kao samo privatnici nek grade fabrike a drzava ne sme? Ja se slazem to sto je rekao za isfrastrukturu i privatne fabrike ali ovo mi je tako neobazrivo receno da prosecan gradjanin kada to cuje pomisli da njega u stvari bole brige za nezaposlenost i prosperitet drzave.
U nasoj drzavi je privatizacvija dno dna jer su prodavali propale fabrike sa dugovima po jeftinoj ceni(u Hrvatskoj pak su ulagali u tu fabriku i kada je izasla iz dugova i stvarala profit prodali je po mnooogo vecoj ceni, i time onemogucili novom vlasniku da drzi monopol time sto bi tu fabriku zatvorio jer mu se ne ispalti jer je profitabilna i skupo ju je platio) Nasu fabriku sladoleda su prodali bud zasta Hrvatskom privatniku i On ju je zatvorio jer je bila u dugovima i time stvorio monopol Hrvatskim Frikomom. Radnici otpusteni. Fabrika sijalica/ Uvozili si strane sijalice, i zbog toga je nasa jedina fabrika sijalica NIkola Tesla propala. Isto vazi i za staklaru. A da su npr izdvajali iz budzeta i deviznih rezervi u te fabrike da ih oporave od dugova, i pravilnom politikom zabrane uvoza odredjenih sirovina, mi bi onda stovrili monopol koji bi nama doneo profit kao hrvatima fabrika sladoleda. Ja sam uveren da bi malim izdvajanjem iz deviznih rezervi Srbiji pa i nama bilo bolje, iz gore nevedenih zakljucaka.
treci put EDIT: Isto vazi i za Pancevacku Pivaru u koju umesto da ulazu, oni su je prodali, a sada vec bivsi Turski vlasnik je zatvorio, a novi koji je dosao, je silose za preradu piva preselio u apatinsku ili ti ja sta znam vec koju, ne zanimna me. Posao je izgubilo ne smao tih 60tak radnika vec i druge firme su otpustile koje su dobavljale pivo iz te pivare. I da dok je trajalo premesttanje silosa z apreradu piva, desio se pozar, koji jos nije razotkriven. mada ja mislim da je taj pozar neko podmetnuo iz besa.
Mozda cete misliti da je ovo offtopic ali ovo jos kako ima veze sa deviznim rezervama i budzetom. Normalno nisu devizne rezerve i budzet jedini problem i jedinu resenje, ali iz gore navedenih zakljucaka, bi dosta pomogle. Toliko od mene.