Šta je novo?

Blokovska garaža (Blok 34 kod Studenjaka) i druga građevinska

Učlanjen(a)
20.08.2009.
Pohvaljen
1
Пре пар дана сам одгледао епизоду Циклотрона "Београдска грађевинска чуда" (линк), из 2004. ако се добро сећам. Пажњу ми је привукао део када су посетили блоковску гаражу на Новом Београду, коју је 1993.-'94. градило ГП Напред.

PDVD_005.jpg

PDVD_004.jpg

PDVD_001.jpg

Слике су из емисије, пошто других нема нигде на нету.
Занима ме да ли неко зна каква је даља судбина ове зграде? Тренутно се у приземљу налази продавница половних возила, а на једном од спратова пејнтбол. Да се ја питам - ја би то сравнио са земљом, пошто ем наружује околину, ем не би имала никакву вредност све и да се заврши (баш ће неко да иде 300м да би узео ауто:|).

Кад сам већ отворио тему, волео бих да се осврнем и на остале пројекте који су поменути у емисији, да на једном месту видимо која је њихова судбина:

1. Прокоп - стоји;

PDVD_000.jpg

2. Генералштаб - стоји и по свему судећи стајаће тако у недоглед;

PDVD_002.jpg

PDVD_003.jpg

3. Клинички центар - план да се заврши до 1012., почетак радова јун 2010.;

PDVD_005-1.jpg

PDVD_006.jpg

4. Стари савски мост - обновљен;
5. Радова зграда - стоји, мада сам пре пар месеци чуо да би после усвајања новог Закона о планирању и изградњи требала да уђе у процес за одузимање, пошто земљиште није приведено намени (градња је започета 1996. ако се добро сећам);
6. Топловод Обреновац - НБГ, започет 1993. - затрпано. Само ме занима да ли су и цеви затрпали или су их повадили. Данас се ни не примећује где се простирао "београдски дубински кинески зид".

PDVD_008.jpg

PDVD_013.jpg

PDVD_015.jpg

7. Газела - расељено пре 2 недеље.

Ja bih od garaže napravio "gradski" skvot - odnosno da kad grad to konfiskuje (ili ako već ne poseduje) da na korišćenje, tako radi Berlin, a i sad su tako nešto uradili i u Zagrebu. Jeste da je u pizdu materinu daleko od grada, ali ipak je blizu studenjak.

zar u toj garazi nije bio paintball jedno vreme

hazard":3kzph9fi je napisao(la):
zar u toj garazi nije bio paintball jedno vreme
И још увек је, али је скуп ко ђаво.

Ambassador":3kzph9fi je napisao(la):
Ja bih od garaže napravio "gradski" skvot - odnosno da kad grad to konfiskuje (ili ako već ne poseduje) da na korišćenje, tako radi Berlin, a i sad su tako nešto uradili i u Zagrebu. Jeste da je u pizdu materinu daleko od grada, ali ipak je blizu studenjak.
Мени су сквотови одвратни, тако да остајем при рушењу.:D

prvi put vidim generalštab iznutra.. baš me zanima kakav je horor ostatak

Zasto mislis da ne bi trebalo da se zavrsi i privede nameni kao garaza? Ljudi nece da idu 300m da uzmu auto, stvarno? Dosta ljudi u BG (znam primere) sa novijim/boljim kolima je paranoicno i parkira u garazu gde god i kad god moze. Tako je moj drugar odustao od drzanja nove Honde iza zgrade (nakon sto je neko prosao kljucem i ogrebao je) i iznajmio garazno mesto u zgradi oko 300-500 m od njegove. Isto tako uvek parkira u garazi u gradu, nikad na ulici...i on nije jedini takav.

DoktorUbipacijentic":3vijpmf8 je napisao(la):
Ambassador":3vijpmf8 je napisao(la):
Мени су сквотови одвратни, тако да остајем при рушењу.:D
Meni su crkve odvratne pa opet mislmi da treba da postoje.

hazard":21jipz7d je napisao(la):
Zasto mislis da ne bi trebalo da se zavrsi i privede nameni kao garaza? Ljudi nece da idu 300m da uzmu auto, stvarno? Dosta ljudi u BG (znam primere) sa novijim/boljim kolima je paranoicno i parkira u garazu gde god i kad god moze. Tako je moj drugar odustao od drzanja nove Honde iza zgrade (nakon sto je neko prosao kljucem i ogrebao je) i iznajmio garazno mesto u zgradi oko 300-500 m od njegove. Isto tako uvek parkira u garazi u gradu, nikad na ulici...i on nije jedini takav.
Па овако...
Прво, нема приступних путева гаражи.
Друго, гаража није повезана на електричну мрежу.
Треће, тачке 1 и 2 не би биле проблем да то неко хоће да уради.
Четврто - и када би се нашао неко за тачку под 4, дебело би зарачунао премију за урађене радове па би и цене биле папрене.
Пето - зашто би неко плаћао 60-70 евра за гаражно место када се у зградама може наћи засебна гаража за те паре.
Шесто - када би се гаража срушила ослободио би се атрактиван простор на коме би могло да се изгради нешто паметно.
Седмо - мало је људи као твој комшија.

Ambassador":21jipz7d je napisao(la):
Meni su crkve odvratne pa opet mislmi da treba da postoje.
Пази, и мени су клубови одвратни али сматрам да треба да постоје. С друге стране, сквотови су ми одвратни и сматрам да не треба да постоје. То је разлика.:D

Dakle to što su ti odvratni nije razlog da ne postoje. Napredujemo. Zašto misliš da ne bi trebalo da postoje?

Korisnik celog tog zemljišta u Bloku 34 (ukljulujući i garažu) je Verano motors. Otud je garaža umotana u reklamne panoe za Pežo, Ziru, RK Beograd i ostale Veranove kompanije :)

Jedno vreme se pričalo da će tu da nikne famozna Veranova kula, favorit mnogih na ovom forumu. Međutim, od toga, bar za sada, nema ništa.

Verano još nije izneo konkretne planove za tu lokaciju.

Kakva crna kula. Oni su u startu rekli da je to samo vizija. I ovaj Blok 23 im se razvlaci.

Od kule za sada nista ni u najavi. Ali ne bih bio tako ostar prema Veranu koji je jedan od najozbiljnijih domacih investitora sta god mislili i znamo o poreklu kapitala i sl. Takodje 23 napreduje sasvim fino a imajuci u vidu ocekivani kvalitet objekta i ugradjenih materijala i ne ocekuje se neka preterana brzina posto su upitanju ipak unutrasnji radovi koji i nisu toliko vidljivi spolja.

Sto se tice ove blokovske garaze sto je i tema, meni je ona potpuno nepotrebna pogotovo imajuci u vidu da je u pitanju privatno a ne drzavno zemljiste. Ideja koju je Ambasador predlozio o skvotu je ok ali samo da je to drzavno pa da se preuredi

Kolko me sjecanje sluzi garaza je napustena jer je pocela da tone zar nije tako

Igor":12toc66m je napisao(la):
Ideja koju je Ambasador predlozio o skvotu je ok ali samo da je to drzavno pa da se preuredi
Skvot ne mora tu da bude za vijek vijekova, Verano ništa ne gubi sa time (naprotiv, takođe dobija žestok marketing), grad dobija političke poene. Možda čak i nešto kao što je urađeno sa BIGZ-om, mada bi klasičan skvot bio mnogo bolja varijanta.

Ne bih da zracim, ali koja je poenta skvotova???
Ono skupila se bogata deca, koja su uz to jos i antiglobalisti pa rese da se bore protiv globalizacije tako sto ce se izolovati i vratiti svojim korenima!? (ne kupajuci se na primer). Cemu sve to?
Zar se skvotovi uopste prave? Valjda nastaju tako sto skvoteri okupiraju odredjenu napustenu lokaciju i posle nemos ih iselis osim ako ne zloupotrebis cigane! (bar je tako u Spaniji!)
Ne znam.. ajd neko ko je u toj prici nek me razuveri, objasni u cemu je sustina skvotova.

Vrh