Šta je novo?

Blok 34, Novi Beograd

Da ne budem kontradiktoran u vezi poslednjeg posta. Ja bih najviše voleo da od platoa naprave mali trg, strogo samo za pešake, nešto kao mala pjaca, preko dana tezge i prodaja svega i svačega a uveče klupice i druženje komšija. Sve to, naravno, samo ako se obezbedi parking za stanare bloka, znači potpuno preuređenje. Od toga ipak neće biti ništa, mogu samo da sanjam, a prostora da se sve lepo skocka ima onoliko.
 
Iscrtana, zonirana parking mesta su najbolje rešenje za stanare. Možda nije najlepše ali je najpraktičnije. Meni je najveći strah koliko će dugo nove ploče da izdrže.

Izmeštanje parkinga na deo oko nezavršene garaže nije praktično, a možda ni izvodljivo rešenje. Neizvodljivo jer je to privatna parcela i objekat. Nepraktično jer je taj dao prilično daleko od pojedinih zgrada. Ne govorim o laganoj šetnji po prijatnom, sunčanom danu. Govorim o kišnim i snežnim danima, pa još ako se nose koferi, torbe, cegeri, guraju kolica itd.

Trg zvuči lepo ali mu možda fali koje drvo, bar po mom ukusu, i definitivno mu fali kultura. Nedostatak kulture već sada dovodi do toga da se okuplja mlađe društvo na klupi pod drvetom, uz ivicu platoa, i do kasno noć vrišti i pušta muziku. Ne treba nam još toga. Iz istog razloga je i proširenje kafića nepotrebno. Previše im je i ovo što su nelegalno dozidali i zauzeli od tog istog platoa.
 
A šta bi se promenilo da tu postoji izgrađena garaža? Ako se izuzme to što bi prilaz bio asfaltiran, kada bi i dalje bilo daleko od prozora zgrade u kojoj se živi?
Drugo, nije mi jasna logika kukanja nad time da će da se unište novopostavljene ploče parkiranim vozilima, kada većina ljudi ne želi da bude tu ništa drugo do parking. Barem sam ja stekao taj utisak.
 
Mislim da žalimo nad time što nije plato asfaltiran umesto postavljanja ploča, ako će biti ponovo parking. Plašimo se da će ploče brže da se potroše od asfalta te da ćemo opet da čekamo ko zna koliko na novu obnovu.
 
Plato sve više liči da će biti, ipak, bez automobila. Onaj centralni deo, gde je nekada davno bio kiosk, ograđen je visokim ivičnjacima i zauzima dobar deo platoa, tu sigurno neće moći da se parkira. Nisam mogao da slikam zbog retke scene na našim gradilištima a to je mnogo radnika i svi nešto rade.
 
Predstavnici lokalne vlasti su se inače rastrčali po bloku i kontaktiraju upravnike stambenih zajednica u nadi da će zarad nekih radova koji i inače treba da se urade redovnim putem kupiti neku dobru volju i naklonost birača. Ovo je apsolutno siguran znak da će lokalni tj. BG izbori jako brzo.
 
BC009BCE-87E6-4C95-AE8A-9E44067E3D20.jpeg
 
Da li će u ovom naletu uređenja parkinga da najzad dovrše i onaj kod ničije zemlje, gornji i donji, možda i gornju ulicu?
 
Šteta ako ne srede taj deo bloka sada kada su u kampanji, jer posle izbora, ko god pobedio, ništa se neće promeniti po pitanju uređenja.
 
Bilo bi lepo da su prvo završili plato pre nego što su prešli dalje. Deluje da im je ostalo dan posla da popune po koju preostalu rupu uz ivice platoa, eventualno dorade šahtove i, uz saradnju sa Zelenilom, srede zelenu površinu u sredini. Šut tu nije ni smeo da završi ali sad bar da se očisti koliko može i naspe još zemlje. Ovako ako se ostavi, komšiluk će samoinicijativno početi opet da se parkira na platou i ostade ovako kako je.

Sad se majstori sele na uređenje parkinga na livadi iz Ristića
Bilo bi lepo da srede i onaj mali nasuti parking, mislim da je ispred Bulevara Arsenija Čarnojevića 176.
 
Parking na parceli iza Ristića će biti urađen korektno. Menjaju se ivičnjaci i postavljaju se betonski raster elementi. Nema više nasipanja recikliranog asfalta. Nije isključeno da će posle preći na divlji parking ispred ulaza u BAČ 176. Prvo i poslednje mesto će biti zakošeno, ostala neće biti obeležena.
 
Hajde neka me neko obraduje sa informacijom da će dovršiti parking ispred 172 i 174. Naš deo je pakao za parkiranje, između ostalog.
 
Vrh