Ne samo to nego je i brdovit a i sama mreža ulica mu je u većem delu nenormalno rešena.
Cela moja skeptična i denfanzivna reakcija na ovoj i susednoj temi o pešačkim zonama ne proizilazi iz toga što smatram da Beograd treba (ponovo) da izgleda
ovako. Nego što u moru mogućih rešenja, ali i u moru kriterijuma koji se moraju uzeti u obzir kada se projektuje ili menja neki aspekt saobraćaja u Beogradu, deo ljudi na forumu kao da ima fetiš prema svemu ''egzotičnom'' pa uvek radije bira sve tako neke pikanterije umesto rešenja i tehnologija koje već imamo, ili koje bismo mogli lako da primenimo.
Na temi o pešačkim zonama mi kače neke ideje kako treba pola starog dela grada da bude odsečeno od saobraćaja a ignorišu da tamo živi, radi, studira i posećuje desetine hiljada ljudi dnevno. Onda mi kažu i okače slike nekih DHL pčelica na teretnim bajsevima pa kažu ''evo može ovako, dostava kombijem / kamionom do Terazija, pa onda na dalje ovi na šklopocijama preuzimaju pa raznose do vrata''. Ne, ne može. Jer to što takav sistem postoji negde i obavlja neku funkciju u nekim uslovima, ne znači da bi bilo isto tako i u Beogradu.
A u kontekstu samih biciklističkih traka i biciklizma kao sredstva kretanja po gradu, stalno se nameću neki stavovi i nastupi koji se u suštini svode na: ''mi zahtevamo biciklističke staze u svakoj ulici grada''. Super. I ja zahtevam da svaka ulica u gradu ima trotoar minimalne širine 2 metra i da ne moram da se osećam kao buba u roju kad god izađem iz kuće, ali eto. Neće da može. A kad se postavi pitanje ''a zašto ne bismo više koristili javni prevoz'' onda idu neke leve priče kako je to prevaziđeno i kako neće oni to, nego hoće baš stazu od svoje kuće pa do svake tačke u gradu.
S druge strane, izuzev možda jednog, nisam primetio da članovi koji su glavni gurači ideja o bici stazi u svakoj ulici, o teretnim biciklima, o isterivanju (svakakvog) saobraćaja i sličnome... na drugim temama ili u svom okruženju apeluju na bolje rešavanje glavnog saobraćajng problema Beograda u vidu prenatrpanosti automobilima i odsustva mere kod mnogih u njegovom korišćenju. Isto tako nisam video da se iko od njih (mislim dakle na te koji su baš militantni u svojim biciklističkim stavovima) nešto angažuje i tangira oko npr stanja trotoara u Beogradu. Da slikaju rupčage, da slikaju bašturine koje ometaju pešake, automobilčine kojima se dopušta svašta... Jok. Nego oni samo gledaju svoj biciklistički svet. Pa dobro, mislim svako ima pravo na to, ali neka se onda ne čudi ako ne naiđe na razumevanje drugih ljudi sa drugim potrebama i željama koje takođe doprinose poboljšanju grada, ali njih (iz bici sveta) prosto ne zanimaju.