Šta je novo?

Beogradski mentalitet !

Drago mi je sto puno clanova ucestvuje u ovoj temi i sto nastaju pravi mali eseji sa razlicitim pogledima na beogradski mentalitet.

U nekoliko postova iznad se postavlja pitanje odnosa u javnom prostoru i nemar prema zajednickim stvarima, svacije - nicije, to je posledica poluvekovnog kolektivistickog vaspitanja u kome nema dovoljno mesta za licnu odgovornost sa jedne strane i svest da je sve sto je javno predmet brige javnih ustanova, a ne gradjana licno, sa druge strane.

Tako je moguce da npr. i dan danas moze da neki predmet stoji posred trotoara, a da ga niko ne pomakne sa strane ili da ne otvori prozor kada je vruce u tramvaju i obrnuto da ga zatvori kada je hladno ili je ukljucen erkondisn.

To sto mnogi rade u javnom prostoru nesto sto nikada ne bi u stanu, je posledica tog odnosa prema stvarnosti i prostoru koji pripada svima, da su za njega odgovorni nadlezni, pa gradjanin treba da gleda svoja posla.

Ali ima puno pojava u javnim prostorima koje sami gradjani nikako ne bi mogli da promene, ali ni nadlezni ih nikada ne bi dopustili u svom dvoristu.

Ko bi npr. postavio kablove preko drveca u svom dvoristu npr.

tragac":3louwmu1 je napisao(la):
Ono sto je najgore, mnogi potomci stare "gradske gospode"se ponasaju primitivnije od vecine dosljaka.
То могу да потврдим. Имамо у згради једног пајсера којем је главни изговор за све да је он четврта генерација Београђана. Најобичнија градска сељачина.

Ne mislim da postoji Beogradski mentalitet i da je to bukvalizovanje i pravljenje predrasude,delimo se na Beogradjane i ostale.

Ako bih isao ka tome pre bih vise tih ciji su preci u Beogradu vec xxx godina mnogo bahatiji od onih sa strane.

Podele medju ljudima su lose,a u zadnje vreme primecujem da se ljudi dele ne samo po opstinama vec i po krajevima,i to odrasli ljudi a ne neka klincadija.Sasav narod pa to ti je.

Zajednicki smo korisnici prostora u Beogradu ili bilo gde i imamo iste obaveze i gradjanska prava.

cgmiki

Kod nas je lik u prizemlju par godina gajio pilice - "pilici" u kutiji, lik je dosao odozdole negde, cini mi se Prokuplje i sl. lik garant nema srednju skolu a pored gajenja zivine skupljao je i sekundarne sirovine, skladistio u podrumu i susionici, kad nije bilo mesta koristio je i prostor iza lifta u prizemlju. Hteli smo da ga umlatimo al su ga ovi matorci ipak prijavili i od tada je sve ok. Kako je taj lik dosao do stana u bloku Boga pitaj, verovatno rasprodao sve sto je tamo imao. Taj i takvi kad odu negde predstavljaju se ponosno kao Beogradjani.

А и не може се навести београдски менталитет када се разликују по менталитету они из Земуна, из блокова Новог Београда, Врачара, Дорћола и сл.
Поштуј место где живиш. Мислим да је ипак већи губитак сада недостатак културе и елементарних правила понашања. Можеш доћи из било ког места, али научи се пристојности.
Од бахатости, некултуре и силеџијства не можеш ни да прошеташ градом, а да не помислиш шта би се сада десило у некој ситуацији.

1. Živimo u društvu u kom je jedini bog NASILJE. Kako je do toga došlo, verovatno niko u potpunosti ne zna. Verovatno su krivi za redom Balkanski, Prvi, Drugi svetski i ratovi devedesetih, kao i opšti trendovi i ratovi u svetu, mediji, socijalne mreže... Što si nasilniji, bolje ti je.

2. Živimo u BRZOM društvu. Škola se uči brzo, trči se na razne dodatne aktivnosti, studira se brzo, da se ne bi plaćalo, radi se brzo, vozi se brzo, žuri se.. To već nije nešto što je samo po sebi uvek loše, ali u praksi to rađa i dosta nervoze, kao i lošiji kvalitet svega što se radi... U emocije se uleće samo tako, ljudi rade i govore šta im prvo padne na pamet, a onda, jer se svi tako ponašaju, jedni drugima sve to tolerišemo i tako nestaje ODGOVORNOST... Pogledajte samo presude sudova...

3. Mislim da je preterani PONOS, kao posledica sveopšteg siromaštva i osećaja ugroženosti, uništio preostali zdravi duh Beograda. Stari "rodženi Beogradžani" umesto da se šmekerski nose sa time, počeli su se time zaistinski hvaliti, a to niti je samo po sebi nešto dobro, pa da se čovek time hvali, a niti je to što su negde rođeni bilo kakva njihova zasluga... S druge strane, došljaci su najednom, čim stignu, postali ponositi što žive u Beogradu, bez poštovanja prema starim građanima (komunizam, ideologija, siromaštvo etc), a isto tako bez jednakog poštovanja prema kraju iz koga dolaze, tj. gde su do juče živeli, a po mom mišljenju svaki grad i kraj zaslužuju a priori JEDNAKO poštovanje. Tako se i van Beograda o Beograđanima stvorilo loše mišljenje...

Šta znam, ne znam da li Ljuba Popović ili Momo Kapor, ne sećam se ko, rekao je da su jedina dva grada na svetu, od svih silnih koje je posetio, bili Beograd i Njujork, sa tako divnom, jakom energijom, u kojima makar proveo i samo jedno veče, sutradan ujutru se već osećaš kao Beograđanin/Njujorčanin. Mislim da Beograd nije to još izgubio, nije izgubio ljubazno čavrljanje sa nepoznatom bakicom u prevozu, nije izgubio onaj osećaj zajedništva, kao svaka sredina koja prođe kroz nevolje, a koliko i šta od toga će opstati veliko je pitanje... Ali posebna energija je tu, ne vidimo je, ali tu ja, to nam svedoče, onda kada mi zaboravimo, svi mnogobrojni strani gosti koji su mi iskreno svedočili o prijatnosti ovog prostora grada. Neka nam Bog da snage da savladamo sve svoje mane, pa ćemo lako...

U poslednjih nekoliko meseci, a to znači otprilike 5 puta video sam da su vlasnici pokupili govna svojih kerova. Na Starom gradu i Paliluli. Takođe baš dugo nisam video g***o oko centra.

Prethodnog vikenda, dve nemice Kaučsurferke koje su primetile kako na ulicama ima jako malo opušaka, a da su ljudi jako pažljivi što se tiče bacanja opušaka u kantu. Pitale su se da li je kažnjivo.

Prijatno sam iznenađen.

Гледам нове канте за отпатке и пуне су опушака. Волео бих да се мења на боље у граду. Видећемо.

Retko prođem duž cele K.Mihajlove , al eto večeras bolje da nisam
na više mesta šećerna vuna i i tepsije sa semenkama :shok:
Knez. . . tužno tužno tužno :(

To mu dodje ko još jedan tematski park. Miris starih vremena ili je u pitanju Noć muzeja

boca-ica":3529i23l je napisao(la):

Ne voliš šećernu vunu ????? :D ;)

Da se sve to prodaje u Knezu, sa Kalemegdanskih tezgi-kolica bilo bi lakše
ali iz vašarskih tepsija u Knezu fuj :blah:

Potreban nam je pod hitno neki konkurs
za izbor bar par vrsta bar malo dizajniranih pokretnih tezgi Bgda

Po onoj čuvenoj "metropola je glavni grad provincije" stoji da je Beograd u rangu vrlo "protočnih" velikih gradova. Kad kažem veliki, ne mislim na broj stanovnika, već na istoriju, geografiju, na kulturnu i geopolitičku matricu koju proizvodi i po kojoj živi.

Sarajevska":32gc74wz je napisao(la):
Šta znam, ne znam da li Ljuba Popović ili Momo Kapor, ne sećam se ko, rekao je da su jedina dva grada na svetu, od svih silnih koje je posetio, bili Beograd i Njujork, sa tako divnom, jakom energijom, u kojima makar proveo i samo jedno veče, sutradan ujutru se već osećaš kao Beograđanin/Njujorčanin. Mislim da Beograd nije to još izgubio, nije izgubio ljubazno čavrljanje sa nepoznatom bakicom u prevozu, nije izgubio onaj osećaj zajedništva, kao svaka sredina koja prođe kroz nevolje, a koliko i šta od toga će opstati veliko je pitanje... Ali posebna energija je tu, ne vidimo je, ali tu ja, to nam svedoče, onda kada mi zaboravimo, svi mnogobrojni strani gosti koji su mi iskreno svedočili o prijatnosti ovog prostora grada. Neka nam Bog da snage da savladamo sve svoje mane, pa ćemo lako...

Da, Beograd poseduje tu energiju, iako je ona drugačije obojena u svakom vremenu. Danas je ona, za mene, jednim delom pozitivni odjek onih vremena sa jačom nadom (da će biti bolje...) plus anarhična ushićenost onih kojima malo treba da bi se u njemu osećali kod kuće; sa druge strane, jak je i negativni naboj, zbog sveopšte socijalne obezglavljenosti, nepostojanja vidljivog cilja kojem društvo teži - pa tako ni puta!

Zbog toga u Beogradu danas preovlađuje jak "šum vremena", kakofonija domaće i belosvetske raštimovanosti.

Na sreću, postoji Beobuild Forum, na kome možemo o svemu tome da raspravljamo i da se družimo - na stari dobri beogradski način!

:gobb:

boca-ica":5e1cy5zk je napisao(la):

И сандуци са сладоледом на сваких 20 корака. И поред сваког пластична столица и наслоњен поклопац сандука и картонска кутија од Каприја да се баци омот и каблови који се по плочнику вуку да сандука или висе са најближе бандере.
И тако на 50 места дуж улице.

Duleja wrote
,,. . . Zbog toga u Beogradu danas preovlađuje jak "šum vremena", kakofonija domaće i belosvetske raštimovanosti.. . . ,,

Razumem ali da bi se održao navedni eho
uslov je da bude simpatičan a ne nazadan

@boca-ica

Eh, biće simpatičan ako bude bio... Ono što je meni nesimpatično, jeste nedostatak kritične mase, da bi se nešto moglo zapatiti, ili gajiti. To je pre svega kultura, u najširem smislu značenja.

Kako očekivati da u jednom socijalno i kulturno devastiranom društvu može tako nešto da se desi?

Uz to ne treba smetnuti s uma, da mi ne govorimo o mejnstrim stvarima, kad mislimo na duh mesta. "Beogradski mentalitet" je uvek bio margina, subkultura i, u vremenima mira, izbijao je na površinu i bio tako simpatičan i prepoznatljiv... Sada ga jednostavno nema.

Da mi neko ne zameri na nedostatku optimizma!? :rolleyes:

Vrh