Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

,, .... podrzavam jer ce novo da bude bolje artikulisano jer projekat sam po sebi nije los... ,,

Ne podržavam, projekat je tupav.🤑😱🤬

Naj uočljivije je gotovo obalska podzemna garaža. Dunav kad nadodje ume da poplavi i Glavu ulicu u Zemunu a kamoli podzemnu garažu. Nije to 10 litara vode za ispupavanje
tupavost i ne poznavanje Dunava.

Drugo saob. ,,lenjir,, komunikacione veze u parku su ne prirodne i tupave zamisli.

Trece 50 god gajenja drveca za 10 min. seče radi realizacije lenjir gluposti je ne dopustljiv vandalizam bez obzira na tupava opravdanja tipa zasadicemo više mladih ( starih par god) sadnica.

Ceo projekat bez obzira na na neposrednu blizinu rečnog toka nema više komada pumpnih stanica za zalivanje sprženih požutelih travnatih površina u toplim periodima a da ne spominjem cvetne aleje
Tupavo da tupavije ne može biti.

Mogao bih jos da obrazlažem
I ovo je previše , jednostavno me mrzi da se udubljujem u tupave projekte , ocena vrlo loše traljavo,
Jbg., rad nekog sa VII -VIII razreda osnovne škole

Mozda da je park projektovao landscape inzenjer, ali projektovao ga je arhitekta iz vremena bernard tschumija i sl. Vidljive su i veze. Covek je spojio kljucne tacke lenjirom (tako je, lenjirom, cesto koriscenim prilikom pravljenja vizura u urbanizmu). Da ga je projektovao landscape arhitekta sa neke britanske grane to bi bilo ok, u slicno vreme je nastala londonska i pariska skola koje su imale potpuno suprotne pristupe u dizajnu parkova i zelenih povrsina kao sto su imali i potpuno drugaciji pristup urbanom planiranju.

Tako da tebi moze da se svidja ili ne, ali pogledaj na mapi, svi kljucni pravci su povezani, ubacena je aktivnost u 90% neaktivan park, aktivan je iskljucivo uz obalu i red je bio da se malo ubace neke stavke u dubinu parka prevashodno jer obod parka nije urbanizovan ekstrovertnim aktivnostima vec introvertnim, tu ima samo stanovanje i u sebe zatvoren trzni centar a ne dinamicni trotoari central parka u njujorku.

Tako da po meni je ovo uspesno resenje prvo geometrijski, presek lukova i pravaca u stilu tschumija, postavljeni tamo gde treba. Mogao je da bude i formiran kao gradski park u Melburnu npr Ne sporim. Ali meni ne smeta sto nije prevashodno jer je i sam novi beograd nastao na koncepciji preseka pravaca i lenjirom povucenih linija u odnosu na lukove koje cine reke i priobalje.

Umesto da šire i grade blokove na strani gde je Borča i Krnjača oni još više gužvaju sve u Nbg. Bolja ideja je da Nbg dobije još parkova, tu već zivi previse ljudi, a za blokove ima mesta i na levoj obali.
Takođe, mogu da urade tematske parkove uz reku na Nbg, to bi bas bilo lepo.

Vrh