belgrey
Higher intermediate
Odavno već razmišljam da li postoji nekakva namera prilikom postavljanja benzinskih pumpi po gradu tokom sfrj perioda. Počinjem da sumnjam da su pumpe po centru Beograda tendenciozno postavljane na najlepše male trgove i skverove da je to je prosto zapanjujuće.
U najstrožem centru grada i ujedno u najurbanijem i najstarijem gradskom jezgru postoji mnoštvo mini pumpi koje se često nalaze veoma blizu jedna drugoj pa se pitam nije li njihova funkcija možda bila neka druga a ne snabdevanje gorivom. Ako se ne varam komi vlasti su se maksimalno trudile da unište svaki građanski osećaj i da ponarode sve što može pa je možda i postavljanje pumpi na prelepe skverove jedan od smišljenih zločina protiv urbanizma i grada kako se narod došao u grad sa sela ne bi vređao građanskom arhitekturom !?!? Ne znam, lupetam, mada mi nije jasno zašto su baš tu? Na najlepšim mestima. Pokušao sam da zamislim te skverove bez njih i shvatio da bi to bila fantastična mesta!
Nabrojaću neke primere, drastične po meni, a verovatno ću ih dosta i propustiti pa možete da dodajete ako se setite. Takođe me zanima šta vi mislite o tim pumpama? Kako bi bilo da se izmeste što dalje od prelepih skverova!
1. Topličin venac
2. Skver na uglu Rige od Fere i Gospodar Jevremove
3. Braće Jugovića kod Studentskog trga (tik uz turbe)
4. Skver na uglu Francuske i Venizelosove
5. Skver na uglu Venizelosove i Budimske (samo par stotina metara dalje od prethodne)
6. Skver na uglu Cvijićeve i Takovske (prelep ali zapušten skver)
7. Ugao Cvijićeve i Stanoja Glavaša (par stotina metara dalje od prethodne)
8. Karađorđeva , kod Zadruge (užas)
9. Karađorđeva, kod tramvajske okretnice, podno zidina
10. Tašmajdanski park, preko puta hotela
11. u parku kod Vukovog spomenika
12. Slavujev venac na Zvezdari, Bulbuder, tek par desetaka metara udaljena od pumpe na Dimitrijali
13. Kosančićev venac, u Pop Lukinoj, odmah posle skretanja sa Brankovog mosta
14. U Mačvanskoj, kod Hrama
15. Na Crvenom krstu
16. Maksima Gorkog, kod Južnog bulevara
...
U najstrožem centru grada i ujedno u najurbanijem i najstarijem gradskom jezgru postoji mnoštvo mini pumpi koje se često nalaze veoma blizu jedna drugoj pa se pitam nije li njihova funkcija možda bila neka druga a ne snabdevanje gorivom. Ako se ne varam komi vlasti su se maksimalno trudile da unište svaki građanski osećaj i da ponarode sve što može pa je možda i postavljanje pumpi na prelepe skverove jedan od smišljenih zločina protiv urbanizma i grada kako se narod došao u grad sa sela ne bi vređao građanskom arhitekturom !?!? Ne znam, lupetam, mada mi nije jasno zašto su baš tu? Na najlepšim mestima. Pokušao sam da zamislim te skverove bez njih i shvatio da bi to bila fantastična mesta!
Nabrojaću neke primere, drastične po meni, a verovatno ću ih dosta i propustiti pa možete da dodajete ako se setite. Takođe me zanima šta vi mislite o tim pumpama? Kako bi bilo da se izmeste što dalje od prelepih skverova!
1. Topličin venac
2. Skver na uglu Rige od Fere i Gospodar Jevremove
3. Braće Jugovića kod Studentskog trga (tik uz turbe)
4. Skver na uglu Francuske i Venizelosove
5. Skver na uglu Venizelosove i Budimske (samo par stotina metara dalje od prethodne)
6. Skver na uglu Cvijićeve i Takovske (prelep ali zapušten skver)
7. Ugao Cvijićeve i Stanoja Glavaša (par stotina metara dalje od prethodne)
8. Karađorđeva , kod Zadruge (užas)
9. Karađorđeva, kod tramvajske okretnice, podno zidina
10. Tašmajdanski park, preko puta hotela
11. u parku kod Vukovog spomenika
12. Slavujev venac na Zvezdari, Bulbuder, tek par desetaka metara udaljena od pumpe na Dimitrijali
13. Kosančićev venac, u Pop Lukinoj, odmah posle skretanja sa Brankovog mosta
14. U Mačvanskoj, kod Hrama
15. Na Crvenom krstu
16. Maksima Gorkog, kod Južnog bulevara
...