Šta je novo?

Belex - beogradska berza

dragan

Professional
Učlanjen(a)
09.12.2006.
Pohvaljen
6.249
dragan":2feefpbn je napisao(la):
ps. ... evo, dok sam se ovde objašnjavao - prođe mi ponuda na tabli :)
http://img523.imageshack.us/img523/2646/tabdd8.jpg
guimaraes":2feefpbn je napisao(la):
Šta si pazario - UNBN ili AIKB?
edit:
Mogli bi da otvorimo posebnu temu o Belexu, vidim da ovde ima bar 3 ljudi sa economy.co.yu foruma, a
verujem da bi i drugima bilo interesantno.
Predlog je usvojen :) .... UNBN sam kupio još ranije po 22k., a hteo sam da uzmem i Navip
ali evo ode + 20% ... i kome sad da se žalim. :)

Ja sam u poslednje vreme kupovao VBSE i planiram da se još punim, a i dokupljivao sam SINT.

Banke su mi interesantne u smislu da želim da vidim kakav će rasplet biti sa preostalim bankama u državnom vlasništvu, a manje što se tiče investiranja. Jedina banka koju imam u portfoliu je AGBN, a iz AIKB sa potpuno izašao.

Malo me kolju neke nelikvidne akcije sa kontinuiranog, inače bih zauzeo poziciju u još nekoliko akcija.

Sve u svemu, imamo Vladu, sad samo strpljenje i na jesen krećemo sa rastom (nadam se :) )

Jedno pitanje: planiram vec neko vreme da ulozim na berzu, (igrao sam onu virtuelnu, znam neke osnove funkcionisanja), zanima me sa kolikim ste vi ulozima pocinjali prvi put. I sa kolikim smatrate da uopste vredi ulaziti, posto sam poprilicno slab sa pocetnim kapitalom.

RAQN":2ypjl3i0 je napisao(la):
... sa kolikim smatrate da uopste vredi ulaziti, posto sam poprilicno slab sa pocetnim kapitalom.
Može da se počne i sa 100€, samo je u tom slučaju smanjen br. akcija koje je moguće kupiti.

Prvi korak je najveći i najduži : odlučiti da se novac uloži u akcije, a ne u nešto drugo ! .... odabrati i
otići do brokera radi potpisivanja ugovora, pa otvoriti namenski račun za berzu i kupiti prve akcije.

Merilo uspešnosti trgovanja na berzi je samo % dobitka, a on nezavisi od visine uloženog kapitala.
............................. .................................

Sada je, prema svim procenama, sasvim dobro vreme za kupovinu, jer se očekuje rast akcija.
Evo, ovde je link 'Pretraga' na Belexu svih akcija kojima se trguje :
http://www.belex.co.yu/srp/trzisne_informacije/pretraga.php?t=1

RAQN, razmisli i o FOREX-u, tj. međunarodnoj valutnoj berzi. Sve što ti treba je trejderska platforma (program prosečne veličine ispod 10 megabajta) i kreditna kartica. Isto možeš da počneš sa $100 (možeš i sa $1) ali je bolje da pre stvarnog, otvoriš demo račun pa se igraš sa virtuelnim novcem dok ne postaneš profitabilan u kontinuitetu.

Prednosti Forex-a u odnosu na Beogradsku berzu:

- likvidnost (dnevno se obrne 3 biliona dolara)
- kupovina i prodaja u realnom vremenu
- nepostojeća papirologija i njakanje sa brokerima i računima
- ne zavisiš od lokalnih političkih, ekonomskih i drugih činilaca (tj. na Beograd može da padne atomska bomba, ali ako si u skloništu i imaš internet, posledice su nikakve)
- zaradu ostvaruješ i kada valuta raste i kada pada
- forex radi 24/5 (vikendom je pauza)

Elem, skini besplatni metatrader 4, igraj se malo sa opcijama, pa se priključi forumu na forexfactory-ju. Obećavam ti da ćeš zaboraviti na beogradsku berzu posle pet minuta. :D

@ bigvlada .. da li si ti uložio neki novac i realno trgovao na Forex-u ?

To je sasvim drugi način ulaganja kapitala i ima te pobrojane prednosti, ali
nisi napisao da za par sekundi možeš da izgubiš sve - što na berzi nije slučaj.

Forex je (po meni) vrlo 'opasna igrica' u kojoj su moguće i manipulacije na koje
su se već žalili neki učesnici u trgovanju 0-24h na svetskoj menjačnici valuta.

RAQN":1nxujsi1 je napisao(la):
Jedno pitanje: planiram vec neko vreme da ulozim na berzu, (igrao sam onu virtuelnu, znam neke osnove funkcionisanja), zanima me sa kolikim ste vi ulozima pocinjali prvi put. I sa kolikim smatrate da uopste vredi ulaziti, posto sam poprilicno slab sa pocetnim kapitalom.
Prvo i osnovno pravilo: uloži onu sumu za koju znaš da ti neće trebati u nekom srednjeročnom periodu. NIKAKO!!!!! se ne zaduživati da bi uložio novac na Berzu (znam ljude koji su i to radili, pa u periodu nelikvidnosti pojedinih akcija čupali kosu).

Minimalan ulog ti je cena neke akcije. Ja u svom porfoliu imam akcije čije su cene od 100, pa do 19000 dinara.

guimaraes":d5paabb3 je napisao(la):
Prvo i osnovno pravilo:

uloži onu sumu za koju znaš da ti neće trebati u nekom srednjeročnom periodu.
Ovo se, naravno, podrazumeva. ... ali, ipak da ponovim. :)

Ja sam sebi limitirao određeni novac koji mogu da imam uložen u akcije, a koji
bi mi inače bio u banci u evrima sa kamatom od nap. 8% narednih par godina.

8% godisnje? To je prilicno dobra kamata....

Forex je super ako procitas par nekih osnovnih teorijskih knjiga i ako citas finansijske vesti - ne moze se izgubiti u srednje dugackom roku :)

Da li si možda ti pročitao te knjige i uložio svoj novac u Forex? ... batali teoruju.

Na berzi se može ostvariti veća dobit od tih 8% kamate na godišnjem nivou.

Znam, dragane, ovo su rastuca trzista...

Ja sam ucestvovao u Forex trading clubu kod mene na koledzu, 2006-7 ulozili smo dva miliona dolara i zaradili 330,000 ... doduse, vecina predloga koje sam ja dao su bili pogresni (zato se i ne bavim time), ali drugi, koji su se razumeli malo bolje u tu "teoriju za bataljivanje", su se prilicno dobro dokazali... Iste godine nam je tim bio u finalu Fed Challenge i isao da savetuje Greenspana, btw :D

Nisam 'rekao' da ne može da se zaradi, ali neko mora da izgubi istu količinu novca.
To je za mene obična kockarnica u kojoj su svi pročitali iste knjige, ali nisu isto predvideli.
Pored toga, neki 'igrači' su se žalili na neke tehničke probleme i sumnjali u prevaru.

Na berzi se kupuje tržišna vrednost firme i buduća očekivanja u vezi dobiti.
To mi izgleda mnogo realnije, nego da 'gađam' kurs valuta preko nepouzdanog servera.

PS. .. eto, pročitaj moj prvi post u vezi rasta akcije Navipa od +20%, a danas je još +5,26%

Pa znas, stvar je u tome koliko si dobar - mnogo vise ljudi trguje sa valutama zato sto mora, a mnogo manje zato sto samo zeli da zaradi na tome, i upravo u toj razlici treba traziti dobit...
Za mene je berza kocka - a tako su nas ustvari i ucili na koledzu - znam da postoje dve skole koje kazu suprotno, ali ja jednostavno nisam dovoljno siguran u to... u forex jesam, jer zavisi od dnevnih, tzv. temporalnih stvari.. kamatnih stopa, uvoza, izvoza, nivoa poreza, trgovine, itd itd... i ako mozes da dobro predpostavis kakav ce biti neki objavljeni podatak, onda si na konju... btw - laicki pitam - trguje li neko uopste sa dinarima ovde?

jovanovm":jgj6jmcd je napisao(la):
Za mene je berza kocka - a tako su nas ustvari i ucili na koledzu ...
Pa, na kojem to koledzu ?! ... odma traži da ti vrate pare i ostetu za izgubljeno vreme.
Cela trgovina na ovom svetu je bazirana na berzama, počev od energenata i hrane.
Na njima se bazira tržišna privreda, ponuda i potražnja, a i Forex je vrsta berze.

Sad, možda nekom više leži trgovina valutama, jer to bolje zna i razume.
Ali, trgovina akcijama je i lakše razumljiva i profitabilnija u Srbiji, nap. da ste
mi dali ona 2mil.$ te 2006-2007, dao bih vam 400.000$ da se ne mučite oko
onih 'bednih' 16,5%, jer bih baš u to vreme sigurno duplirao novac na Belexu.

snap15eq3.jpg

dragan":1ovl6yth je napisao(la):
jovanovm":1ovl6yth je napisao(la):
Za mene je berza kocka - a tako su nas ustvari i ucili na koledzu ...
Pa, na kojem to koledzu ?! ... odma traži da ti vrate pare i ostetu za izgubljeno vreme.
Cela trgovina na ovom svetu je bazirana na berzama, počev od energenata i hrane.
Na njima se bazira tržišna privreda, ponuda i potražnja, a i Forex je vrsta berze.
http://img106.imageshack.us/img106/1488/snap15eq3.jpg
dragan":1ovl6yth je napisao(la):
Nisam 'rekao' da ne može da se zaradi, ali neko mora da izgubi istu količinu novca.
To je za mene obična kockarnica u kojoj su svi pročitali iste knjige, ali nisu isto predvideli.
Pored toga, neki 'igrači' su se žalili na neke tehničke probleme i sumnjali u prevaru.
:rolleyes:

malo lakše sa time, na berzi su se gubile i dobijale milijarde, baš ko i na kocki.

Malo lakše sa čim ? ... nije mi jasno šta se htelo sa tim citiranim postovima.

Milijarde su se gubile ( i dobijale) na razne načine, ali ako neko misli da su
sve svetske berze, na kojima počiva dominantni ekonomski poredak - kapitalizam,
samo jedna 'kocka', onda je nemam više šta da 'pričam' sa njim.

PS. .. drugi citirani post se odnosi na Forex i ne može tek tako da ide uz prvi.

Covek koji je rekao da je to kocka je zaradio milione na dot com bumu, pa se penzionisao i sad iz zaje*******ancije predaje na lafayette-u - a pare nemaju sta da mi vracaju, mozda ja njima da vratim ;)

A sad, dragane, da se ne svadjamo, BELEX i NYSE su dve razlicite stvari sa razlicitim pravilima kretanja, nivoima rizika, i povratkom... da ti imas 2 miliona $, return ti ne bi mogao biti toliki, jer imas pitanja likvidnosti, a tu postoji i jedan drugi ozbiljan problem koji mi je isuvise komplikovano da objasnim na srpskom (izvini, jednostavno sam obrazovan u inostranstvu, i nemam dovoljan fond reci iz finansija na maternjem jeziku)...

That said, iskreno, Forex trziste je malo vise od berze jer na njega utice neki derivativi i eksternalnosti koji ne uticu na berzu (npr. segniorage, eto ti primer Cile,Argentina, pacificke zemlje i dolar)...

BTW, mislim da je Steva hteo da kaze da si u dva posta prvo rekao da je forex kocka, a onda da je vrsta berze, dok si u isto vreme kategoricno tvrdio da berza nije kocka... tu mi nekako mirise logicka nedoslednost :)

jovanovm":2qt27uj5 je napisao(la):
A sad, dragane, da se ne svadjamo, BELEX i NYSE su dve razlicite stvari
sa razlicitim pravilima kretanja, nivoima rizika, i povratkom...
Prvo, uopšte ne vidim da se svađamo, a naravno da je Belex ( kao i ostale berze u regionu)
još u povoju i nerazvijen kao druge, velike berze u 'sređenim' državama.
Ali, zato su na njemu i moguće velike zarade - kao što vidiš na grafikonu.

Za Forex sam napisao da je "vrsta berze" u širem smislu, kao nap. i obična pijaca.
Nadam se da si ti to tako shvatio, jer sam poredio Forex i 'pravu berzu' :

"Sad, možda nekom više leži trgovina valutama, jer to bolje zna i razume.
Ali, trgovina akcijama je i lakše razumljiva i profitabilnija u Srbiji,..."
U oba slučaja se koriste dostupne informacije za donošenje poslovinih odluka, tj.
za predviđanje cene u budućnosti, pa ako tako gledamo onda je sve to kocka. :)
I na ruletu se bavimo predviđanjem budućih događaja, kao i na kladionicama.

I na cenu akcija na Belex-u, utiču razni faktori kao što je politika ili 'svetska dešavanja'.
Novac je jako 'plašljiva roba', prepadne se na svaku 'lošu vest', a i pobegne ponekad.

Kad smo već pominjali kocku (kockanje) i berzu ( Belex), evo kako ja vidim te stvari :

1.- kod ruleta i ostalih kockarskih mašina, odluke mogu da se donose na osnovu
statistike i eventualno proučavanjem bacanja kockice pojedinih krupijea.

2.- kod tiketa u kockarnici, pored statistike, koriste se i ostale informacije o timovima

3.- kod Forex-a, trgovine valutama kao akcijama koje izdaje država, ima dosta info
koje moraju da se uzmu u obzir prilikom donošenja odluka.

4.- kod trgovine na berzi, akcijama firmi i banaka, ima najviše info za donošenje odluka :
osim fundamentalne i tehničke analize, prospekta, mogu da se prate svakodnevne info
koje utiču na cenu – preko raznih medija, slično kao kod Forex-a.

Ako se uzme 100€ i uloži na rulet, tiket ili Forex, može odmah da se dobije, ali odmah
i izgubi cela suma – što kod kupovine akcija ( suvlasništva firme) nije slučaj, jer to
suvlasništvo postoji i kad bi berza bila zatvorena nap. zbog rata ili neke druge krize.
Akcija je imovina kao i nekretnine, a može da se poklanja ili nasleđuje.

Gubitak cele sume jednostavno nije moguć ( čak i da firma ode u stečaj), već samo
može da se izgubi vreme čekajući na dobitak – x-meseci ili godinu dana.
Sada može da se kupi bilo koja akcija sa Belex15 ili Belixline i ona će skoro 100%
za godinu dana biti skuplja i doneti pristojnu dobit.

Bitna je razlika što se u prva tri slučaja o dobitku ili gubitku, odlučuje istog dana
ili istog sata ili čak sekunde, a kod akcija to vreme nije ograničeno,tj.mnogo je duže.
Akcionar može da bira na kojoj ceni hoće da proda akciju, pa ako mu trenutno
cena nije povoljna, može da sačeka određeni period kako bi prodao sa dobitkom.

Forex, može odmah da se dobije, ali odmah
i izgubi cela suma
To je moguće SAMO ako ne hedžuješ Forex investicije, a ko to ne radi, ili zna nešto što ostatak sveta ne zna, ili ne treba da se bavi investiranjem. :D

jovanovm":1iyeqlma je napisao(la):
To je moguće ....
Pa, poenta je da je to moguće ! .. znači nije nemoguće,.... a naravno, sve zavisi od znanja.
jovanovm #11":1iyeqlma je napisao(la):
... doduse, vecina predloga koje sam ja dao su bili pogresni (zato se i ne bavim time),...
Kod akcija to nikad nije moguće, što je vrlo bitna razlika.
Nego, imaš'li još neki komentar u vezi kocke i trgovanja na berzi ili Forex-u ?
---------------------- ---------------------------

PS. .. evo, malo i da pojasnim na koju/kakvu kocku/kockanje mislim, a to su razne
igre 'na sreću' : rulet, konjske i ostale trke, parovi na kladionicama, loto, lutrija/loz, ... i sl.

Sa druge strane imamo trgovanja na berzi akcijama firmi ili robama ( žito,nafta, zlato,..) .

Dragane, ne još uvek sam na demou, jer hoću da imam konstantan dobitak bar tri meseca zaredom pre nego što krenem live (btw. trgovao sam deonicama live pre par godina, ovo mi mnogo više leži).

Da, za forex je potrebno mnogo više znanja, možeš da izgubiš sve za par minuta (ako ne koristiš stop loss, ali to je kao da si u minsko polje ušao sa zavezanim očima umesto detektorom za metal), ima ljudi koji se žale da "tržište ide protiv njih" itd... Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali u 99,99% slučajeva greška nije do brokera ili servera već do trejdera.

Forex je super ako procitas par nekih osnovnih teorijskih knjiga i ako citas finansijske vesti - ne moze se izgubiti u srednje dugackom roku
heh, par knjiga, try par stotina knjiga :) Može se i te kako izgubiti i kratkoročno i dugoročno ako ne znaš šta radiš, postaneš suviše samouveren ili ti opadne disciplina.

Ako se uzme 100€ i uloži na rulet, tiket ili Forex, može odmah da se dobije, ali odmah
i izgubi cela suma – što kod kupovine akcija ( suvlasništva firme) nije slučaj
Da, ako u jednu transakciju uložiš celu sumu, radiš bez stop lossa itd.. Niko normalan ne rizikuje više od 1-2% kapitala po transakciji. A iz te transakcije možeš da izađeš za par sekundi, što sa domaćom berzom nije slučaj.
Takođe niko te ne tera da trguješ u manjim intervalima. Dobar deo transakcija na Forexu traje nedeljama i godinama. A i ne strepiš od toga da će sutra meteor da padne na zgradu kompanije i pretvori tvoje akcije u bezvredan papir.

Elem, RAQN, skini i pročitaj ovo, Currency trading for dummies, getting started edition, pa vidi da li ti se to sviđa
http://forums.slickdeals.net/showthread.php?t=781791

... ali u 99,99% slučajeva greška nije do brokera ili servera već do trejdera.
Moguće je, ali ima 'igrača' koji tvrde suprotno, pogotovu kad su 'brzi prsti' u pitanju.
Mene je sama ta činjenica ( između ostalog) 'oneraspoložila' prema Forex-u.
Može se i te kako izgubiti i kratkoročno i dugoročno ako ne znaš šta radiš ....
Pa, o tome sam i pisao : možeš da izgubiš sav uložen kapital, a ne akcijama ne možeš
jedino ako padne taj 'tvoj' meteor :) i pod uslovom da uništi sav kapital firme, koji nije samo u zgradi.

Ulaganje u akcije je ( po meni) mnogo sigurnije, a i profitabilnije na duži rok.
Sad, ako pogađanje kursa valuta nekom više odgovara jer je dinamičnija 'igrica'
neka uloži novac u nju, jer se i tu zarađuje, ali i gubi uloženo - kao što znaš na 'demo'. :)

Dobro dragane, poenta ljudi koje ovde pisu je da to nije "pogadjanje", to zavisi od nekih osnovnih pravila, zakona, nacina na koji funkcionise trzisna ekonomija...Mozemo li bar u tome da se slozimo?

jovanovm":1bh4bdr8 je napisao(la):
...Mozemo li bar u tome da se slozimo?
Možemo ! .. evo složili smo se. .... slažemo se :)
Još na početku naše priče o Forex-u, ja sam samo pisao kako on meni lično izgleda :
Na berzi se kupuje tržišna vrednost firme i buduća očekivanja u vezi dobiti.
To mi izgleda mnogo realnije, nego da 'gađam' kurs valuta preko nepouzdanog servera
Ako sad pokušam da budem objektivan, između 'pogađanja' ( loto) i 'zakona/pravila' ( nap.fizike)
koje si naveo, postoji gradacija kao nap. 'prognoza', 'očekivanje', 'najveća verovatnoća' i sl. i tu bi
negde pripadalo trgovanje na Forex-u ( ipak to nije 'po zakonu'), kao i na berzama sa akcijama.

Za mene je mnogo teže i rizičnije trgovati na Forex-u, nego na berzi - za nekog drugog možda nije.
Pored toga što treba imati veće znanje i pratiti gomile podataka na netu, dobit nije toliko sigurna.
Mnogo je lakše sa manjim znanjem doći do info o akcijama koje donose očekivanu dobit.

Sve je stvar ličnog afiniteta i postavljenih ciljeva, nap. za mene je dovoljno da budem bolji od
najboljeg fonda min. 10%/god., kao i od najbolje kamate na evro - što nije neki problem.
Već sam pisao, kome više odgovara Forex - neka pokuša da ulaže realno, pa će videti.

Vrh