Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Bojim se samo da će nam za otvaranje 2021.ostati samo trtica, ako krtica ne požuri
 
Najvažnije je da počnu da rade površinske delove autoputa (van tunela) tj da na satelitu počne da se vidi trasiranje, smeđa linija zemljanog autoputa. Nije jasno zašto ni posle 1,5 god se to ne počinje. Tek onda možemo govoriti o datumu završetka, ovo kraj 2021, većina vas godinama prati gradnju ovog puta, pa sami iz iskustva znate dal je to moguće ili ne za 15-16 meseci... Ono što je čudno je da se rade tuneli a da se površinski deo nije jako dugo ni takao, ne sećam se da je igde do sad bila takva situacija...
 
Bravo Earth, jedno bez drugog ne moze. Ja nagađam da cekaju da sa tunelima malo odmaknu pa da trasa krene, mada toliko su rokovi stisnuti (2,5godine) da su sve trebali odmah da pocnu.

Budimo realni, pricaju se price da se u tunelima radi ,radi ,radi, ali imali smo zvanicno kad je bio AV da to nije uopste odmaklo mnogo. Jednostavno, ni tuneli nisu krenuli nekom brzinom.

Jos koji dan i pola je sept... mogu oni do decembra da rade jer nije asfalt, mogu, ali koja je verovatnoca i da hoce.

Sve kod nas naopako-dani kraci, hladniji, kisovitiji i tada se nadamo radovima, a ovoliko leto prodje bezveze nigde ni jedne lopate. Iskusvo kaze da neke promene u radovima ne ocekujemo pre proleca, sad samo mozda nesto malo na otvorenim delovima zapocnu
 
Где су још радови и докле су рокови на деоници Чачак - Ужице,зна ли можда неко нешто?
 
Da li neko ima preciznije informacije o gradnji prikljucenja na Autoput kod Jakova ili Boljevaca ?
Do mene je dosla informacija da ce se navodno graditi prikljucenje u Jakovu, a iskljucenje u Boljevcima, ili obratno.
 
Pratim već nedeljama izdavanje građevinskih dozvola i nikakvih novih prijava radova ili bilo čega. Čak ni za pristupne puteve ili sl. što se izdaje na ostalim projektima.
Što me navodi na zaključak da je ova deonica još u fazi projektovanja. A što je i Krcan pisao već.
Osim tunela ostali objekti nisu ni započeti. Ako uzmemo za primer gradnju obilaznice, konkretno most br. 15, preko Topčiderske reke, koji je oko 600m ako se ne varam.
Stubovi su počeli sa gradnjom sredinom prošle godine a tek skoro most je sastavljen. Hajde da je potrebno još mesec-dva dok se ne asfaltira. Znači skoro dve građevinske sezone za takav objekat. E sad, u pitanju je most sa dosta visokim stubovima. Za neki sa manjim stubovima ili petlju, kao npr. obrenovačku potrebno je manje vremena.
Za surčinski čvor nisam siguran koliko je trebalo da se izgradi. Oko godinu dana od početka izrade temelja? Ako neko zna možda?
Može Preljina-Požega za dve godine da se završi, ali kada se krene sa radom na svim objektima.
 
Možda kao laik prerano postavljam pitanje u vezi budućeg povezivanja autoputeva u Preljini (na screenshot-u budući čvor označen sa Preljina 7 i 13), valjalo bi kad bi neko stručno objasnio da li se planira dodatna rekonstrukcija ovog budućeg čvora u smislu korekcije trenutne petlje kako bi se na primer bez značajnijeg usporavanja putovanje iz pravca Beograda nastavilo u pravcu Kraljeva? Gledajući ucrtanu trasu sumnjam da bi navedena promena pravca, prema ucrtanom čvoru, mogla da se izvrši bezbedno jedino sa značajnim usporavanjem vozila, te da li će zbog toga biti potrebna rekonstrukcija konekcije autoputeva u smislu planiranog čvora u blizini Požege?
 

Prilozi

 • Screenshot_2020-09-10-21-07-34-1.png
  Screenshot_2020-09-10-21-07-34-1.png
  383,5 KB · Pregleda: 3.027
 • Screenshot_2020-09-10-21-06-22-1.png
  Screenshot_2020-09-10-21-06-22-1.png
  757,3 KB · Pregleda: 3.022
:vops: radova
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=773839#p773839:3rpibepd je napisao(la):
Niko Kažanegra » Pet Sep 11, 2020 2:09 pm[/url]":3rpibepd]Где су још радови и докле су рокови на деоници Чачак - Ужице,зна ли можда неко нешто?
Radova ima samo od Užica do Sušice. Mnogovjecusporavanja, čunjeva, ali i 2 semafora. Gužva je svakog dana od ranog popodneva, pa do negde ispred 4, u smeru ka Zlatiboru i petkom čitav dan. Danas se opet kolaps sa puta preneo na gradske ulice još od jutra.
Ka Beogradu gužva počinje rano popodne nedeljom i traje do jedno 7 uveče. Ako ova vremena izbegavaš, možeš relativno lako da prođeš, čekajući po nekoliko vozila na semaforima
 
Хвала Браник....Значи од Ужица до Чачка нема више радова,све завршено...?
 
Nema. Tunel radi, blista, vibrotrake drče, gume samo šapuću po novom aafaltu, a radari i ludaci koji žure preko reda kod Sv. Petra, vrebaju.
Srećan put!
 
Pogled na kolonu kod rampe Obrenovac, u daljini iz Stublina je bio impozantan veceras... moja slobodna procena je bar dva kilometra.
 
Preduhitri me. Hteo sam da postavim svoju, skoro identičnu sliku. Ovako je kroz Užice već satima.
Ne mislim da je ovo doneo ap, već korona.
Ovakvih gužvi nedeljom predveče bilo je i ranije. Samo, sada duže traju.
Mnogi Užičani beže na Belu Zemlju, Zlatibor, okolna mesta... vikendom. Dobar deo tog saobraćaja splasnuće posle Sevojna, najdalje, ali će ga i dalje ostati za gužvu.
Korona je učinila da su mnogi klasično letovanje zamenili izletima i boravkom po Srbiji. Znam da je popodne bilo kratkotrajne gužve i na Gostunu na ulasku, jer počinje povratak onih koji su otišli na more. Svakako treba izbegavati ove špiceve.
 
Da, zaboravila sam i na to da dosta iz Ue odu na Zlatibor i da beze iz grada.
Mislim da generalno ima vise saobracaja od kad je AP pusten, a u prqvu si ovo je sve zbog Korone pa ko god moze koristi lep vikend za Zlatibor. Cula sam i da su Divcibare takodje vise posecene, ali nisam videlq iz prve ruke.
Hvala @branik na razjasnjenju!
 
21:50. Još teče, samo sad za nijansu uz veće rastojanje između vozila.
Imam utisak da je nastala bežanija iz CG zbog najave karantina po ulasku.
 

Prilozi

 • Screenshot_20200913-214951.jpg
  Screenshot_20200913-214951.jpg
  157,6 KB · Pregleda: 2.201
Stigao sam i ja večeras iz Čačka. Otkad koristim ovaj autoput, a koristim ga bar dva puta mesečno, veći saobraćaj nisam video. Na samoj rampi neverica - krajnje dve leve trake za enp zjape prazne, a haos na naplati. Faktički se koristi samo krajnja desna za enp i svi koji već znaju ovu tematiku, odu u zaustavnu traku već na početku kolone kako bi brže došli do te rampe (i ja takođe). Prošao sam za tačno 10 minuta. Rešenje za ovu gužvu je prilično jednostavno - krajnje dve desne trake (minimum) treba da su samo za enp, a ostale za naplatu. Produžiti krajnju desnu enp traku bar za 500m i postaviti odgovarajuću signalizaciju kako bi se vozači "sortirali" na vreme. Eventualno se može postaviti još jedna rampa sa leve strane, ima mesta na asfaltu.
 
A da, jedan genije se naglo zaustavio na rampi Preljina misleći da se tu uzima kartica, nije video nekoliko znakova da se kartica uzima 700m napred, zamalo da se zakucam u njega i redom svi iza mene.
 
Taj znak za 700m je kasno postavljen. Trebalo bi jasnije da se to označi više puta, odmah posle desne krivine. Ko je išao tuda samo na početku, biće zbunjen.
 
Zbunjuju me priče da autoput nema dovoljno saobraćaja, da ga nije trebalo praviti itd sa jedne strane, i sa druge strane da su gužve na rampama. Ne mogu biti te dve istine istovremeno, ili autoput ima dosta saobraćaja pa su gužve, ili nema pa ga nije trebalo praviti. Sad posle godinu dana, bila bi korisna neka informacija o prosečnom dnevnom prometu i prihodima. A takođe i pojašnjenje da li pomenuta uska grla na rampama smanjuju protočnost i promet samog autoputa i kolko... Ne možeš očekivati da ti autoputem prođe promet od npr 20 vozila u minuti, ako je propusnost rampi npr 15 vozila u minuti.
 
Earth, ja onako laicki mogu da kazem da ima vise vozila Bg, NSad...koji se nedeljom vracaju. Znam to je cesto skrecemo i na Ariljsku rampu ( Milovica livade) i kada treba da se ukljucimo za grad ceka se u koloni jako dugo.
Nekad je ovako bilo cini mi se samo za raspuste, sad deluje mi svaki vikend.
Ja i volim, i treba. Kad se realno pogleda Zlatibor je neuporedivo blizi i zaszo to ne iskoristiti. Samo je problem kad krene povratak, kao da se dogovore pa svi u slicno vreme.
@ Hvala Branik za sliku, moguce je, ali ja sam mislila da je guzva iz CG prošla kad je poceo 1 sep.posle toga i nema puno ljudi. Ove gosine je mozda drugacije zbog Korone verovatno.
@ adža od sad samo ponedeljkom ujutru za Bg hihihihihi. Salu na stranu izgleda da je svaki vikend haos makar na rampi Preljina
 
Свеж извештај из Прилипца:

Започето је копање једне цеви тунела.
Ископано је отприлике 10м-15м.
Кртица још није стигла.

Имам пар слика па ако неко хоће да окачи посаћу му у пп.
 
ne isključuju se poluprazan AP i povremena gužva ne naplatnim rampama, posebno ako su one nesrećno sklepane kao neka privremena rešenja.
prosečan broj vozila za 2019tu se može videti na linku
https://www.putevi-srbije.rs/images/pdf ... S-2019.pdf

setimo se kakve su gužve bile nedeljom u julu i avgustu na naplatnoj rampi bubanj potok ka beogradu.
po nekoliko km.
ta naplatna rampa je bila svemirski brod za ovu kod obrenovca, sa dva "nivoa" prolaza.
postoji ENP i mogli bi srećnije da reše prolazak čime bi se gužve smanjile.
ali moramo da se naviknemo da je normalno ako ideš u špicu da je tada gužva čak i kad AP nije mnogo opterećen u proseku.

i na zapadu je u pikovima neverovatna gužva, ujutru za posao, u 17h kad se vraćaju sa posla, u pikovima turističke sezone na AP, itd.
samo Srbi misle da treba projektovati puteve i stadione tako da 2-3 puta godišnje mogu svi da prođu ili stanu.
u tom slučaju AP po italiji kad im je ferragosto morali da imaju po 10 traka, barsa bi morala da ima stadion od milion sedišta, nba hale po 50-100k mesta itd...

često se vozim k11 kad je potpuno prazan,kasno uveče, a na onim ekranima iznad puta obavezno me upozoravaju da držim odstojanje :)))
ali i da ih pohvalim, jednom kad je bio neki sudar ili gužva kod obrenovca, izlazila su obaveštenja prilično ažurno i njihova preporuka da se izađe na ibarsku u ljigu.

prošao sam juče od požege ka čačku i prijatno sam iznenađen kako su rekonstruisali put, posebno oko tunela kod skretanja za Lučane.
 
Da li su igde na trasi do Požege ušli u njive i krenuli sa trasiranjem?
 
Nema potrebe da se žuri sa trasiranjem, do obećanog roka završetka ima nešto više od godinu dana. Polagano, ima vremena.. :)
 
Na satelitu se vidi da nisu. To i jeste problem. Veći i od krtice koja je jedan dan stigla, a drugi dan nije stigla.
 
Vrh