Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Da je jedan, nego 2.
Prvi, nešto pre 11 na izlazu iz Užica ka Zl, 100-200m iznad kamere. Neko je preticao na duploj punoj, zastoj skoro 3 sata, koji se ubrzo preneo i na gradske ulice, tako da je do posle 1 celo Užice bilo u kolapsu, a onda se na to nafovezao popodnevni špic.
Drugi, negde oko 16 u Užićima kod Knez petrola. Tu se nešto brže raskrčilo, ali opet preko sat.
Ako ih ne bude već sutra opet, očekujte u nedelju popodne nove probleme. Nisam ni Vanga ni Tarabić, ali mesecima unazad ne prolazi nedelja bez bar jednog ozbiljnog incidenta.
I neko će još uvek da priča da je prioritet Duga Poljana? Da je sreće i pameti, ova deonica bi se već gradila, i uskoro završavala, pa makar sve drugo u državi stalo. Postojeći put je odavno u kritične dane prevazišao svoj kapacitet
Sve te razumem i sve podržavam.
Ali iskreno ne mogu da razumem zašto nema više pandura na trasi, zašto se ne uvede 10 kamera između Požege i Zlatibora, zašto se ne uvede bar 2 prestretača koji će da špartaju.
Uvedeš tih par jednostavnih mera i nema više saobraćajnih nezgoda. Ako budemo čekali auto-put ima da pogine 500 ljudi dok se on ne izgradi.

Presretači su sada skoro svakodnevno, ili bar vikendima. Ali, prepoznatljivi i upadljivi su. Tu su i motoristi, ali naglasak im je na tačkastim radarskim kontrolama na prepoznatljivim mestima.
Moja ideja su neuniformisane patrole u manje skupim i još manje upadljivim vozilima koje bi se samo vozile odrđenim delovima trase i snimale. Nije mi se skoro desilo da izađem na put, a da ne vidim bar jedan dva prekršaja vredna bar 100k kazne. Takve patrole bi za mesec dana pokrile i nabavku vozila i opreme i plate. A delovale bi. Ali da bude bez izuzetka.
I sad, dok ovo pišem, saznajem da je stalo u Međuvršju zbog sudara.

Presretači su sada skoro svakodnevno, ili bar vikendima. Ali, prepoznatljivi i upadljivi su. Tu su i motoristi, ali naglasak im je na tačkastim radarskim kontrolama na prepoznatljivim mestima.
Moja ideja su neuniformisane patrole u manje skupim i još manje upadljivim vozilima koje bi se samo vozile odrđenim delovima trase i snimale. Nije mi se skoro desilo da izađem na put, a da ne vidim bar jedan dva prekršaja vredna bar 100k kazne. Takve patrole bi za mesec dana pokrile i nabavku vozila i opreme i plate. A delovale bi. Ali da bude bez izuzetka.
I sad, dok ovo pišem, saznajem da je stalo u Međuvršju zbog sudara.

Imaju presretač Golf 5 sive boje, UE tablice
Veoma neupadljiv

iz mog iskustva vecinom se bahate ovi sa skupim masinama
preticu kolonu i koja stoji i koja lagano vozi
nisam ni ja cvecka ali sam u koloni normalan
ajde ako se vozi, pa ja vozim, gornjom granicom dopustene brzine,nekad i malo preko
ali ne divljam i postujem ostale ucesnike u saobracaju
a udesi su najcesci kad je velika guzva i ti procijenis da ce se neko skloniti da ti prodjes
ali nisu svi refleksi isti i brzina razmisljanja, a nekada nema i dovoljno prostpra za skloniti se
mada sam i vidjao budale koje nece da se sklone jer oni su u pravu i imaju prednost
ko te pita ko je u pravu kad je neko uletio u makasice, samo se sklanjaj od direktnog udara

Imaju presretač Golf 5 sive boje, UE tablice
Veoma neupadljiv
G6, teget, ispravka i ne jedan, već 2: 064b. i 064b. (neću druga slova objavljivati, ali su susedna).
Imaju blinkere i sirenu, ali ne i kameru. Najčešće ih koriste za radar i tužibabu, a nešto dalje čeka škoda.
Imali su i bordo 037 punta, takođe sa blinkerima, ali nestašna deca što ih naprimaše...
Kad ne treba šefovima, ide ponekad i siva oktavija.
Oko Pp i NV radsrom (kod škole na K. Brodužari i pali crni renegejd, u okolini Prijepolja plavi I20, siva oktavija, bela i zlatna dačija, ispred Pž, na već legendarnom mestu u Prijanovićima beli daster...

^Odlican post branik. Taj beli daster moze da se upise komotno kao lokacija (place of interest) na google maps 🤣 🤣

Btw nijedan jedini presretac nisam video na autoputu a idem jednom dvaput nedeljno u proseku, pretpostavljam da se ovo odnosi na magistralu dalje prema ZL/NV/PP

Hvala!
Presretače ni ha ni ja nisam video na Milošu.
Ali, od Ovčar banje do Borove glave, posebno do Zl, umeju da budu i po dva.
Menjaju im tablice, menjaju kola,ali uvek budu brzo provaljeni. Ali, ni oni se ne ponašaju diskretno

Koliko god radara, presretača, kamera, patrola da ima na ovom putu, neće rešiti problem. Prosto je toliko opterećenje da bi se saobraćaj verovatno samo još više usporio, posledično bi bilo više ovih nervoznih i dobijamo circulus vitiosus. Primer Sevojno, uvek je tu bilo čukanja, u zadnje 2 godine je radar prilično redovan, ali ja se ne sećam da sam prošao Sevojno da nisam bio u koloni i uvek se nađe delija sa kockastim kolima koji će da složi kolonu, takvi za radar i kaznu ne brinu. Prijanovići, ista priča.

Nikada neću razeti ljude koji žele da se od njihovih para kupuju sredstva kojima će se oni kažnjavati. Svi ti radari, presretači i ostale gluposti ne doprinose ničemu sem punjenu državne kase, naročito pred izbore

Ja prvi ne bih imao ništa protiv kada bih znao da ću plaćanjem kazne doprineti boljim putevima, novim parkinzima... Ali ne umesto da napraviš nova parking mesta u Beogradu ti za te pare kupi 20 Land Rovera i puni budzet

Za 40 godina koliko vozim tim putem u Prijanovićima ne videh sudar ili slično, ali je zato ograničenje 60 na raskrsnici na kojoj se dnevno uključi ili isključi 10 vozila. Najveći incident za koji znam tu je nešto bliže Požegi kada je sredinom aprila 1999. gađano vojno skladište pored, a kao kolateral stradala kuća pored ograde, a jedna pala na put. Zakrpa se videla do poslednje rekonstrukcije pre par godina.
A radar je tu svakodnevno, iako u kilometar pre, u Pilatovićima postoji fiksna kamera

Za 40 godina koliko vozim tim putem u Prijanovićima ne videh sudar ili slično, ali je zato ograničenje 60 na raskrsnici na kojoj se dnevno uključi ili isključi 10 vozila. Najveći incident za koji znam tu je nešto bliže Požegi kada je sredinom aprila 1999. gađano vojno skladište pored, a kao kolateral stradala kuća pored ograde, a jedna pala na put. Zakrpa se videla do poslednje rekonstrukcije pre par godina.
A radar je tu svakodnevno, iako u kilometar pre, u Pilatovićima postoji fiksna kamera

Realno punjnje budžeta, za Prijanoviće sam mislio na ovo da se vrlo često tu formiraju kolone zbog naglog usporavanja, ljudi kad znaju da je tu radar usporiće i dosta ispod ograničenja. Mislim da kamera još nije u upotrebi.

Vrh