Šta je novo?

Autobuska Stanica BAS(trenutna i novoplanirana na NBG)

Država ima u BAS-u 40% bez prava upravljanja a mali akcionari (zaposleni i penzioneri), oko 1.000 njih, imaju 60%. BAS ad isključivo se finansira iz sopstvenih prihoda i nema budžetske prihode. BAS je specifičan po tome da on isključivo pruža uslugu autobuske stanice i ne poseduje nijedan autobus. Ostale stanice u Srbiji su u vlasništvu prevoznika i ostvaruju prihode po oba osnova, po osnovu prevozničkih usluga i po osnovu pružanja staničnih usluga.
 
Grad bi sada morao da raskine ugovor sa preduzećem BAS i da obezbedi odvijanje autobuskog saobraćaja sa alternativne lokacije - dok preduzeće BAS ne ode u stečaj, kada bi grad kupio njegovu imovinu, uključujući izgrađeni deo nove stanice, iz stečajne mase. Zatim bi se tražio koncesionar za dovršetak i upravljanje stanicom.

To je jedini način.
 
Niko ne brani gradu da od drzave kupi tih 40% udela u preduzecu i kao najveci akcionar preporodi preduzece i pokaze da to jsto moze biti uspesno kao preduzeca u kojima je grad vec vlasnik. Akcijama se trguje na berzi pa eto zna se koliko vredi drzavni deo koji postoji da uzme drugi drzavni subjekt.
 
Bio bi vrlo brzo, čim bi grad odredio novo mesto za dolazak autobusa, mimo BAS-a. Tako je iznad i napisano, pa molim da se ne vrtimo u krug.

Recimo, može na mestu bivših sklepanih Terazija. I pa-pa BAS, sa sve 'peronskim kartama'...
 
Veće staraca se pita, prosek preko 70 godina.
IMG_20220523_221938.jpg
 
Није џабе мучибабић. Да мучи бабе по шалтерима...
 
Nego, da li zna neko, da li igde osim u Srbiji postoji peronska karta na autobuskim stanicama? Ja znam da u Turskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji od bližih zemalja nigde nisam naišao na taj debilizam. Kako je u BiH, CG, MK?
Nema ni u Nemačkoj a ni u Austriji kolko znam što je mnogo normalniji sistem, možeš da sačekaš ljudski nekoga direktno na peronu ili otpratiš putnika direktno do autobusa.
 
Jel to međugradski autobusi opet staju na starom stajalištu ispod petlje na Autokomandi ?
 
Па увек су стајали ту у смеру ка Нишу. Промењено је стајалиште у смеру од Ниша, сад је код ДЗ, тј. СУПа Вождовац.
 
U vreme popodnevnog špica zna da bude haos na skretanju sa autoputa na Autokomandu, jer putnički autobusi se isključuju sa stanice, a deo vozila i gradski prevoz se isključuju na skretanje za Slaviju, Južni bulevar i Ustaničku.
 
И СЦ и Аутокоманда веома непријатни амбијенти за чекање међуградских аутобуса, а тако мало може да их оплемени и учини пријатнијим за ту намену.
 
Стају и у Главној у Земуну, али на те три локације међуградски аутобуси стају већ деценијама, као и код Студентског града.
 
Vrh