Pošto sam poslednji put bio na BAS kao klinac, dakle pre više od 15 godina, tada se nisam interesovao niti me je zanimalo kako to funkcioniše kada se odlazi iz Beograda. Pre nedelju dana sam došao busom u Beograd, koji je došao na dolazni peron BAS, tu nas izbacio i mi putnici krenuli na izlaz svako na svoju stranu. Mene je neko čekao kod rampe gde ulaze autobusi, dakle nisam prolazio kroz ijednu kapiju ili šta god.
E sad idem u drugom smeru, iz Beograda. Rezervisana karta, na sajtu piše odlazni peron 37. Sajt BAS je naravno neupotrebljiv, nema korisne informacije, nema mape stanice niti "uputstva". Pa sad moram ovde da pitam, jer računam da su ovde ljudi više puta ulazili na BAS od mene. U pitanju je međunarodni polazak. Gde ja uopšte prvo treba da dođem, kako bih uspeo da na kraju stignem do svog odlaznog perona? Pretpostavljam da su dolazni i odlazni peroni fizički odvojeni? Da li se plaća nekakva peronska karta? Ako da, koliko?
Ulaz je iz Karadjordjeve ulice. Na attachovanoj slici sam ti nacrtao plavu strelicu gde je ulaz za medjunarodne polaske. Kada udjes na perone, ides levo, videces i sam brojeve perona.
Ono sto su i drugi napisali - mnogi ulaze na perone prekoputa, pa prelaze "ulicu" odn. deo gde su parkirani autobusi. Moze i tako
Iskreno se nadam da cemo konacno za nekoliko meseci (verovatnije pred kraj godine) nekome sa slicnim pitanjem crtati mapu u bliku 42.
A sto se tice resavanje problema sa taksistima - da drzava HOCE to moze da resi u roku od nekoliko dana - inspekcija u civilu, policija i tuzilastvo da rade svoj posao, i za svakog nelegalnog taksistu oduzimanje vozila (zakonski to resiti) i ozbiljna kazna. Za svakog legalnog taksistu koji nekog prevari prvi privremeno oduzimanje dozvole na mesec dana, za ponovljen prekrsaj trajno oduzimanje dozvole. Naravno, obavezno uvodjenje fiskalnih kasa u vozilu. Video sam kako taj sistem radi u Novom Pazaru - SAVRSENO (da, da, nije greska - to je tamo postojalo ili jos postoji). Lazi taksista kako bi to usporavalo saobracaj ili otezavalo taksistima je LAZ (tvrdim!) Sve je automatizovano. Klikne start na taksimetru, kao i do sada, klikne stop na taksimetru, kao i do sada, a sistem sam odstampa fiskalni racun sa zabelezenim vremenom polaska, dolaska, tarife, kilometraze i cene.
Samo sa ovim merama koje bi se sprovele resen problem divljih taksista. Zasto se to ne radi? Zato sto su taksisti drzava u drzavi - maltretiraju gradjane ako im neko ozbiljnije stane na zulj. I svako ko im dira po dzepu oni protestvuju, a drzava nece da cacka mecku jer ima "preca posla".
Pozdrav i srecno svima...