Šta je novo?

Atomski sat u Beogradu

rasho62

Higher intermediate
Učlanjen(a)
25.12.2013.
Pohvaljen
435
Pozdravljam sve clanove BB! Nekada davno, dok sam zivio u Banja Luci, gledao sam repotazu na RTS o atomskom satu u Beogradu. Tada rekose da sat ne radi jer mu je trebalo zameniti neki radioaktivni element a da to nije moguce zbog sankcija koje su tada bile uvedene SRJ. Usput se pohvalise da je to bio jedini atomski sat u jugistocnoj Evropi i da su svi vreme podesavali prema tom satu. Zanima me da li neko od clanova moze nesto vise da kaze o ovom satu, da li je u funkciji, da li uopste vise postoji taj sat u Beogradu, da li se moze ponovo staviti u fukciju...?

Koliko je meni poznato sat bi trebao biti u funkciji. Jeste jedno vreme bio van funkcije, ali vec sredinom 90-tih je radio, to pouzdano znam. Inace, nalazi se u prostorijama Radio Beograda, ali i u Opservatoriji na Zvezdari.
Ne znam tacne pojedinosti, ali bilo je reci da je to normalna konfiguracija da fakticki ima 2 sata koji medjusobno koreliraju i cine jednu celinu.
Do bombardovanja 1999. godine postojao je i 'treci element' ovog sistema, sat koji je fizicki bio u RTS TVB1, kablovima povezan za ovaj atomski radi sinhronizacije. Neposredno ispred njega na par desetina santimetara je bila kamera koja ga je snimala, a pomocu "hroma ki" trika je za podlogu stavljana slika Beogradskog Pobednika sa Kalemegdana. U to vreme sat je bio garantovano tacan do neke odromne decimale.
Po bombardovanju, jedno vreme nije bilo nikakvog sata, zatim je isao sat sa jednog najobicnijeg PC racunara i to ne pravi sat vec neka aplikacija koju sami napravismo, a koja je rucno startovana.
Posto hvala Bogu Radio Beograd nije stradao u bombardovanju, kasnije se ponovo preslo na tacan casovnik, samo sto je ovog puta napravljeni program uradjen temeljnije i podrzavao je kontrolu preko IP mreze. Posto je pouzdanost internet veza pocetkom ovog milenijuma veza izmedju RTS radija i TV u Kosutnjaku je realizovana optikom najmljenom od telekoma.
Danas imate dostupne desitine IP adresa kojima mozete sinhronizovati vreme vaseg casovnika, ali nekada je to bio ogroman i komplikovan posao.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

A zto dnevnici eks yu pocinju u razlicto bvrijeme bg,zg,pg ,bl,sa

Haha
Znao sam da ce neko postaviti to pitanje.
Sto se tice pocetka dnevnika, utednicki tim moze da zahteva kasnjenje u koliko neka nova, a vazna informaccija ili prilog nije spreman.
Ti naravno mislis na sat koji ide pre dnevnika, a to je posledica putanje i konverzija koje signal prelazi od TV stanice do korisnika.
Recimo kod nas u RTS-u dnevnik na satelitskom programu kasni u prijemu skoro 2 sekunde u odnosu na prijem analognog signala sa avale :)
Dodaj tu jos dodatne konverzije kablovskih operatera i nije tesko doci do razlike od skoro 5 sec

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

Vrh