Šta je novo?

Ada Huja

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
Jeste, ali da li je moralo baš na rečnoj adi da se pravi? I da li je morala rečna ada da postane deponija?
 

Berdad

Novice
Učlanjen(a)
01.03.2022.
Poruke
13
Pohvaljen
11
Problem kod nas je sto uvek hocemo da prevarimo sistem i unistavamo nasu zemlju i okruzenje cineci to.Previse divljih deponija.Svakako bi bilo bolje da se ovaj deo grada sredi i ocisti i spreci dalje unistavanje ovog potencijalno lepog mesta za porodice, ali zahteva dosta ulaganja.
 

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Poruke
15.467
Pohvaljen
15.737
Lokacija
Prokop

Ада Хуја постаје урбана парк-шума


Главни урбаниста Марко Стојчић и председник Удружења „Супернатурал” Срђан Станковић представили су данас плански документ Града Београда којим је Ада Хуја планирана као парк-шума, а који је усвојен 14. фебруара на седници градског парламента.

Стојчић је подсетио да је пројекат „Линијски парк“, који данас представља најзначајнији пројекат у Београду када је уређење јавног простора у питању, покренут пре три године.

– Линијски парк ће се налазити на простору бивше железничке пруге, која је представљала баријеру између урбаног дела града и савске, односно дунавске обале. Логично решење је било да се пруга уклони планским документом који је урадио Урбанистички завод Београда. У међувремену је простор проглашен јавном зеленом површином, чиме је практично почело уређење читавог простора. Расписали смо конкурс на којем су могле да учествују само младе архитекте, до 40 година, као и да сви буду рођени у Србији. Имали смо понуде страних архитектонских кућа, али смо одлучили да шансу дамо нашим младим стручњацима. Добили смо 10 решења, на којима је радило укупно 55 младих архитеката. „Колаж“ од 10 целина је почео да се реализује првом целином која се налази у наставку парка код Бетон хале. Недавно се ту, после готово 100 година, поново указала „Водена капија“, која ће бити реконструисана, а након тога настављамо рад на преосталих девет целина – рекао је Стојчић.

Он је нагласио да су се председник Удружења „Супернатурал” Срђан Станковић и његови сарадници са много енергије бавили самим шпицом Аде Хује, те да је једино логично и смислено било да се цео тај простор претвори у јавну зелену површину.

– Ово је природни завршетак градског дела обале Дунава, а са друге стране када прођемо кроз Линијски парк долазимо до Аде Циганлије. Та два пола великих зелених површина ће драстично помоћи у формирању знатно бољег еко система и еколошке слике у Београду. Град Београд има довољно грађевинских парцела, ово је деценијама било планирано за урбанизацију, а ми смо томе стали на пут. Реализација овога је сада реална и могућа – појаснио је Стојчић.

Он је подсетио да је 14. фебруара Скупштина града усвојила План генералне регулације, којим је простор Аде Хује проглашен јавно-зеленом површином.

– Нова градска парк-шума почиње од Панчевачког моста, где се завршава будући Линијски парк, на површини од 110 хектара. Уз Вишњичку улицу ће проћи прва линија метро система, што ће омогућити брз и лак долазак – најавио је Стојчић.

Он је додао да сада постоји правни и плански основ да се крене у решавање имовинско правних питања.

– Након тога ћемо ићи на конкурс, где ћемо ангажовати младе људе и поново им дати прилику да уреде овај простор. Уређење градског парка-шуме ће се разликовати од Линијског парка, пре свега тематски јер је идеја да остане потпуно природан простор. Не само да буде пошумљен, већ да има рекреативни садржај али у амбијенту који ће да делује попут нетакнуте природе. Сигуран сам даћемо у томе успети већ за две и по, до три године – најавио је главни градски урбаниста.


Станковић је подсетио да, како је рекао, целој овој причи претходило око 15 година активизма и захвалио свима који су на неки начин дали свој допринос да данас имамо у планским документима Града Београда предвиђену праву урбану шуму, тренутно једину на десној обали Дунава.

– Цела идеја Супернатурал фестивала је покренута пре 15 година да буде једна платформа где ће се окупљати млади људи и породице и где ћемо уз забаву да промовишемо принципе заштите животне средине. Систем уласка на фестивал је 2009. године успостављен на бази улазница које су биле је такав да карте за фестивал биле су лименке уз које је улаз био бесплатан. Сакупили смо две тоне отпадног материјала које смо уручили Градској чистоћи и за вредност тог отпада купили контејнере за рециклажу – рекао је Станковић.

Он је нагласио сарадњу с бројним друштвено одговорним компанијама, али и са Министарством заштите животне средине и Републичком дирекцијом за воде и наравно са Градом Београдом и Секретаријатом за заштиту животне средине, те са „Зеленилом – Београд”, „Градском чистоћом” и „Беокомом”.
– Идеја је била да се цивилни, државни и бизнис сектор укључе у пројекат, који је важан за све, представљајући „златни троугао” у заштити животне средине, уз важну помоћ научне заједнице и бројних факултета – нагласио је Станковић.

Он је најавио да се „Супернатурал фестивал” сели на Аду Хују, где ће добити прави карактер и прави смисао, а то је – активистичка платформа за Аду Хују. „Супернатурал парк”, односно Дунавски парк како се сада зове, проглашен је за један од 25 најбољих пројеката у Европи. Друга важна ствар јесте да је Биолошко-истраживачко друштво „Јосиф Панчић” иницирало двогодишње истраживање флоре и фауне Аде Хује, а утврђено је да њен биодиверзитет буја.

– Речно острво Ада Хуја представља јединствени природни ресурс и налази се у зони важног еколошког коридора. То је важан и вредан природни капитал – казао је Станковић.

Догађају су присуствовали Андреја Младеновић, помоћник градоначелника, и Леонтина Вукомановић, која је са својим хором „Чаролија” учествовала на фестивалу.

 

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
Postoji jedna greška: Ada Huja više nije rečno ostrvo.

Ono što niko od njih nije rekao kako Grad planira da reši imovinsko-pravne odnose na tom zemljištu, koliko će to da košta i kada planiraju da to reše.
 

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
 

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
Da se nastavim na sopstveni post:

Ne znam na koji način grad misli da sprovede u delo zelenu površinu. Da me ne shvatite pogrešno, i te kako bih voleoda tu bude zelena površina, ali...

Na većini Ade Huje pravo korišćenja na zemljištu ima Luka Beograd i to je sada to, jer je veliki spor između Luke i grada okončan u korist Luke.

S druge strane, parcele gde su Avala Ada i mini skladište nafte je u svojini-korišćenju privatnih pravnih lica. Eksproprijacija će ovde da bude paprena. Elem, jedino gde vidim prostor je da, s obzirom i da Luka Beograd treba da plati naknadu za konverziju za svo zemljište na kom ima pravo korišćenja, a to je ogromna površina, da se napravi neka kompenzacija za zemljiu na kom Beko ima interes da nešto radi.

Druga varijanta je da grad gurne Luku u stečaj i da je kupi iz stečaja, što bi bila sasvim jedna solidna varijanta da grad možda prođe jeftinije. Postoje realne šanse da Luka Beograd ode u stečaj, s obzirom da pokušavaju već drugi plan reorganizacije da proguraju.

U svakom slučaju, zanimljivo je da li postoji neki dogovor iza kulisa, jer ne verujem da je Beko išta prepustio slučaju. Nema šanse da se ovaj projekat zelene površine realizuje u naredne 2-3 godine, a tek nema šanse da bude netaknuta priroda, jer je ispod deponija, a intenzivno je i devastiranje područja divljim deponijama i ogromnim iskopima zemlje, za koju se ne zna razlog.
 

Дошљак

Professional
Učlanjen(a)
31.10.2014.
Poruke
19.228
Pohvaljen
25.335
Све је ово празна прича без решавања канализације и Миријевског потока, фабрике и депонија. И свакако, предуслов за све то је и решавање имовинско-правних односа.
 

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
Lik se očigledno nije o mnogim stvarima informisao. Ako sam dobro razumeo "oni pre" (koji god to bili) su hteli da zatrpaju rukavac i zabetoniraju?!
Ako se već bavi ovakvim stvarima, onda treba da se raspita o firmi "Eko zona Ada Huja" i tadašnje zamisli njenog postojanja, pa onda zamisli da se prokopa kanal kako bi Ada Huja opet postala ada i kako bi se opet rukavac pročistio prirodnim tokom vode. Uvek je neko nešto hteo sa Adom Hujom ali nikada realizovao.
I nije imao cohones da prođe centralnim delom:
 

vucko

Professional
Učlanjen(a)
20.04.2008.
Poruke
20.400
Pohvaljen
11.126
Lokacija
Zvezdara
Auh ala se nalupao čovek. Šta sprečava gradske službe da očiste deponije na Ada Huji? Jasno je da ne bi bilo ni milimetra parka na Ada Huji da se građani nisu bunili i da ankete javnog mnjenja na ukazuju da su građani protiv daljeg betoniranja zelenih površina po Beogradu.
 

Дошљак

Professional
Učlanjen(a)
31.10.2014.
Poruke
19.228
Pohvaljen
25.335
Смета то што становништво дивљег нехигијенског насеља константно прави депонију. Прво морају они да се иселе.
 

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Poruke
772
Pohvaljen
1.709
Смета то што становништво дивљег нехигијенског насеља константно прави депонију. Прво морају они да се иселе.
Zapravo, ne prave oni deponiju, bar ne u toj meri. Oni nemaju tih prevoznih sredstava da akumuliraju toliko smeća za tako kratko vreme. Dolaze razni sa strane kamionima i ostavljaju smeće, a stanovnici Distrikta 9 samo prebiraju po njemu i raznose ga po putu.
 
Vrh