Šta je novo?

2 godine gradske vlasti u Beogradu

vucko

Professional
Učlanjen(a)
20.04.2008.
Pohvaljen
25.871
Sutra je tacno 2 godine gradske vlasti u Beogradu.Hajde da saberemo i oduzmemo utiske o radu gradskih oceva u ovom periodu.Neka neko izvoli poceti ja cu se nadovezati.Molio bih da ne skrecemo sa teme i da se striktno bavimo periodom u zadnje 2 godine sta je dobro a sta lose i.t.d.

Dobro:
-besplatan prevoz za sugrađane starije od 65 godina;
-pomoć od po 16000 dinara godišnje najsiromašnijim penzionerima;
-plaćanje pokušaja vantelesne oplodnje parovima bez dece;
-kupovina novih vozila za GSP;
-uređenje blokovskog zelenila po prigradskim naseljima;
-popločavanje i pretvaranje ulica oko Kneza Mihaila u pešačku zonu (mada se i tu mogu nabrojati svakakve zamerke ali u celini ispoštovana je ideja);
-sređivanje parka na Autokomandi;
-početak izgradnje kanalizacije na Altini;

Loše:
-ofrlje urađena obnova Požeške (možda nije sam Grad kriv ali svakako su delom odgovorni)
-nedovršeno uređenje Zemunskog keja od Šarana do Radeckog (ništa se ne radi već više od godinu dana)

Po prirodi sam optimista pa uvek više pamtim dobre stvari, zato mi je spisak loših kratak.

Loše:

Najava proširenja Zoo vrta na postojećoj lokaciji
Rekonstrukcija Požeške
Asfaltiranje tramvajskih baštica kod Kalemegdana i na Bulevaru, a betoniranje u Požeškoj (ovo su tek budalaštine)
Seča platana a naročito poslednjeg u fazonu: Ko ste bre vi građani..... ja ću da vam pošaljem snažnu poruku.
...

Dobro:

Jedino hvalim kada neko kritikuje. Onda volim da pravim protivtežu :|

100825-PANOMALA-01.jpg

Krajem prošle nedelje navršilo se dve godine od kako je formirana naizgled nespojiva koalicija na gradskom nivou, pa je sada pravi trenutak da rezimiramo učinak vlasti na polovini mandata. Bez obzira na postizbornu kombinatoriku, vlast u Beogradu od dana formiranja funkcioniše relativno stabilno i po mišljenju javnosti dobija prelaznu ocenu. Na listi urađenog ima dosta kako pozitivnih tako i negativnih stvari, a mi ćemo pokušati da analiziramo stanje kroz pregled značajnijih poteza u prethodnom periodu.

kopletnu vest mozete procitati na prvoj strani sajta ili na linku http://www.beobuild.rs/read.php/423.html

Goldstein":27zcpmcx je napisao(la):
Dobro:
-besplatan prevoz za sugrađane starije od 65 godina;
-pomoć od po 16000 dinara godišnje najsiromašnijim penzionerima;
-plaćanje pokušaja vantelesne oplodnje parovima bez dece;

-kupovina novih vozila za GSP;
-uređenje blokovskog zelenila po prigradskim naseljima;
-popločavanje i pretvaranje ulica oko Kneza Mihaila u pešačku zonu (mada se i tu mogu nabrojati svakakve zamerke ali u celini ispoštovana je ideja);
-sređivanje parka na Autokomandi;
-početak izgradnje kanalizacije na Altini;
Ja bi ove dve stvari (boldovane) stavio pod "lose". Te 2 stvari su vrlo lepe i humane (narocito ovo za vantelesnu oplodnju) ali jednostavno nisu u gradskoj nadleznosti. To je nadleznost republike (ili pokrajine u Vojvodini). Beograd nema dovoljno para da dozvoli sebi trosenje na stvari van svoje nadleznosti (a to je pre svega uredjenje grada kao takvog pocevsi od infrastrukture svakojakve) a i predstavlja besramni marketing gradske vlasti da bi se skupljali glasovi. Upravo me takve stvari kod nasih politicara i zesce nerviraju, umesto svako da se bavi svojim poslom oni ubadaju noseve u "tudje dvoriste" ako vide da bi mogli da uberu neki poen vise za sebe.

Nemojte me shvatiti pogresno, ja nisam protiv toga da se pomazu siromasni penzioneri niti protiv toga da se pomaze vantelesna oplodnja niti cak protiv toga da beogradske vlasti zahtevaju od republike decentralizaciju vecu kako bi i te stvari bile u njihovoj nadleznosti. Ali sam protiv toga da se ogranicene pare trose na stvari koje u datom trenutku nisu u gradskoj nadleznosti.

Da, ali od republike nema leba, i ovo je jedini nacin da im se pomogne. Seti se samo koje su probleme pravilo Doktoru Stojkovicu, za onu kliniku. Da se republika pita, ti parovi ne bi ni dobili sansu, eventualno bi se penzioneri ovajdili, zbog Krkobabica....

Da grad ne pomaže ljudima, njih bi muka naterala da pritisnu republiku da radi svoj posao. Ovako, isti ljudi koji vode oba nivoa uprave prebacuju republičke nadležnosti (koje su zakonom određene, pa zato i moguće kontrolisane od strane građana) na grad (koji u tom pogledu niko ne kontroliše) i tako prave začarani krug u kome se nekom "daje" nešto, a zakonom propisane obaveze uprave se izbegavaju. Tako od uprave nastaje vlast...

Ja baš mislim da je loše što su stariji od 65 godina dobili besplatne karte za prevoz.
Zašto ne, recimo, STUDENTI? Studentima je to daleko potrebnije i to je daleko opravdanije. Dele penzosima karte da se lepo besplatno voze u krug čak još više i prave gužvu. Baš pametno.

Ono s platanima je neoprostivo loše i što se mene tiče, ničim se neće iskupiti. Hajde taj ekološki deo priče i da progutam, mada ne mogu ni to, ali pravljenje budalama svih nas i demonstriranje despotizma su neoprostivi.

Most kod Ade - megalomnija. Moglo je to i jeftinije.

Nešto dobro...hm, recimo klimatizovani autobusi, još samo kad bi klima radila.

Студенти спадају у радно способно становништво, па зато. Уосталом ни студији више нису бесплатни, зашто би онда превоз био.

Igore tekst je odlican posalji djidu na mejl :kafa:

Djido ne cita mailove umesto njega to radi ona pticica kao u simpsonovima :)

Inace hvala na pohvali, trudili smo se da tekst bude sto objektivniji a ne tendenciozan i kritikantski bez veceg argumenta. Problerm kod ovakvog teksta je slican kao kad treba da pozoves prijatelje na proslavu pa da nekoga ne izostavis :) tako i u tekstu ne izostaviti bitne stavke mandata gradske vlasti. Takodje za vecinu pojedinih pitanja treba dosta prostora i prakticno poseban tekst naravno uglavnom za stvari koje su za kritiku.

Nurko7000":65z0e9lp je napisao(la):
Студенти спадају у радно способно становништво, па зато. Уосталом ни студији више нису бесплатни, зашто би онда превоз био.
Stvarno zašto?
:shok:

Objektivan tekst igore,eh kada bi bilo srece da nesto ovako procitamo u novinama a ne one PR gluposti koje svaki dan pisu

jovanovm":3rn4aqnk je napisao(la):
Da grad ne pomaže ljudima, njih bi muka naterala da pritisnu republiku da radi svoj posao. Ovako, isti ljudi koji vode oba nivoa uprave prebacuju republičke nadležnosti (koje su zakonom određene, pa zato i moguće kontrolisane od strane građana) na grad (koji u tom pogledu niko ne kontroliše) i tako prave začarani krug u kome se nekom "daje" nešto, a zakonom propisane obaveze uprave se izbegavaju. Tako od uprave nastaje vlast...
Bravo. Bas tako. +1

Pozitivno:

- barem se nesto radi, ali stihijski radi krpljenja rupa

(kupljeni novi autobusi: sjajno, napokon. Sta je sa novim garniturama za beovoz? ili je mozda autobus buducnost saobracaja. Gradi se jedan skupi most, da li su nam mozda trebala 3 jeftina mosta?)

Negativno:

- Nedostatak vizije
- Nesposobni ljudi na odgovornim mestima
- oholost prema gradjanima (citaj platani)

Radi se, radi se, ali samo da bi se radilo to jest odrzavalo postojece da ne eksplodira.
Nema dalekoseznog cilja tom radu niti jasne orijentacije razvoja grada.
Hocemo li gradski prevoz ili automobile, hocemo li predgradja sa kucicama koja se sire u nedogled (Altina, Ledina, Kaludjerica...) i nemaju kanalizaciju ili hocemo gusto naseljen centar sa dobrom infrastrukturom. Da li pare idu za parkove i obdanista, to jest decu, ili za nesposobne partijske funkcionere nazovi strucnjake.
Nije valjda sadasnji GUP cilj razvoja Beograda, hoce li iko imati volje da ga dovede u pitanje.

I za kraj, najbitnije, hoce li ikada neko snositi odgovornost za svoje reci ili postupke?

Negativno:

Apsolutno ignorisanje problema nadgradnji, nadzidjivanja i zastakljivanja zgrada. Mozda ce nam ova vlast ostaviti par sredjenih ulica, jedan novi most i odluku o metrou, ali ce nam zato ostaviti jedan osakaceni, odvratni, provincijski grad gde svaki kurta i murta moze da se popisa i iskenja na arhitekturu i estetiku ovog grada zarad pisljivih par kvadratnih metara.

Evo da saberem utiske:

Pozitivno-

1.Rad na infrastrukturi sto je pozitivno,ali nije samo stvar u projektima vec i u tome kako se resavaju.Recimo most zemun borca koji trenutno nije potreban vec onaj na obilaznici,ako kazemo da je kriva republika za to kriva onda je makar grad kriv za to sto ce obicna semaforizovana raskrsnica biti sa strane zemuna.Takodje mislim da je most na Adi skupa investicija i prevelika kerefeka,mislim da je pre toga trebalo izgraditi metro most i srediti prokop,savki amfitetar(cena bi tu bila ko i mosta sa pristupnim saobracajnicama).

2.Nabavka vozila za gsp

3.Prvi put bar koliko ja znam da gradonacelnik i clanovi gradskog veca zaustavljaju neke stetne planove kao recimo u vezi Zvezdarske Sume i Petog Parkica.

4.Besplatan prevoz za penzionere preko 65-mislim da nije losa stvar jer stvarno ljude u tim godinama ne treba moriti i traumirati kontrolom gsp-a,a tih 1000 dinara koji ne placaju ce i onako otici za cokoladice za njihove unuke:)

Negativno-

1.Parking servis mafija-nemam nista protiv parking servisa ali je apsurdno da sve ulice u centru zoniraju a da se ne napravi ni jedna jedina podzemna garaza u gradu.A parking servis jedino ima da ulaze novac za kante farbe za obelezavanje parking mesta.

2.Ne postoji depolitizacija o kojoj su svi pricali(pogotovu LDP).LDP ima sekretara za urbanizam koji je i dozvolio onu kombinaciju sa lukom beograd,izgradnju nelegalne pumpe u zemunu,plan sece sume i ostalo...Svi do jednog su gradski sekretarijati politizovani a svaki nam smom celu ima clana partije.Jedini izuzetak je priveremno bila gradska sekretarka za zdravstvo koja je posle nekog vremena dala ostavku jer nije mogla da izdrzi vise sa tom "ekipom" oko sebe.

3.Ono sto stf kaze,neverovatno unistavanje zgrada zagradjivanjem,nadzidjivanjem i ostalim sportovima koji kod nas su normalni.Naprimer komsija je kod mene izbusio noseci spoljni zid i napravio 2 dodatna nova prozora.Kod druga na Konjarniku je komsija zagradio pozarni izlaz koji je zapravo bio izlaz u parkic iza zgrade pa deca mogu da izadju na ulicu da se igraju bez izlazenja na ulicu...

4.U vezi Zvezdarske sume,plan je jos 2005 godine zapisan i bez obzira na zalaganje gradonacelnika,nekih clanova gradskog veca i punu podrsku sekretarijata za zdravstvo i zastitu zivotne sredine i dalje se stvar vec godinu dana ne privodi kraju.Zasto?Zato sto gradski sekretarijat za urbanizam je najvece ruglo ovog grada i radi stvari u potpunosti na svoju ruku,salje netacne dopise i siri dezinformacije,a sve da bi proguralo svoje planove.Ne radi se ni o kakvoj zloj imperiji,vec najkoruptiranijem delu gradske vlasti koji prosto "nikome se saginjati nece" pa ni cak onima koji su iznad njih sve dok se ne ukaze na njihove netacnosti.

5.Kalemegdan.Dobra stvar je sto je izmesten Beer fest,ali je lose da se prosiri zooloski vrt.Mora ga iseliti odande.Vuk Bojovic se postavio kao da je on u Zooloskom vrtu sto je bio Tito u Jugoslaviji.Da nece mozda zooloski vrt da se raspadne kada neko zauzme njegovo mesto jednog kisnog dana u aprilu 2059? :p Takodje i ona kafancina iznad kaveza sa medvedima,nije mesto mestima gde arlaucu narodnjake na mestima kao sto je kalemegdan.

6.Neresavanje problema sa taksistima,apsolutno nista nije uradjeno po tom pitanju osim ako ovo prodje na Aerodromu,a ostalo terorisanje njih se nastavlja,verujem da ce metro srediti stvari makar malo ali mora i gradska vlast da im uvede fiskalizaciju i.t.d.

7.Seca platana.Da sumiram stvari.Platani su imali rok zivota maksimalno 10 godina od studije koja je uradjena 2018te godine.Zasto onda lepo grad nije to i rekao gradjanima-platani nisu truli ali bice za 10 godina,pa posto sada rekonstruisemo ulicu da ih isecemo i uradimo to o istom trosku nego da cekamo tolike godine?Verujem da bi se ljudi bunili ali ne toliko jer bi vlast bila iskrena ka njima.A ne ovo sto se desilo.Da fingiraju podatke i lazu narod da su svi truli i da samo cekaju trenutak da ubiju nekog neduznog prolaznika.A zadnja stvar u kojoj je drveni advokat(branilac zadnjeg platana) potpisao zvanican ugovor u gradskoj skupstini sa gradskim menadzerom i direktorom zelenila da ce platan biti sacuvan pa je nedelju dana kasnije isecen mogu samo okarakterisati kao nepotrebno izviljavanje i pljuvanje u lice gradjanima.U planu gradske vlasti nije bilo da zasadi platane ali su izabrali pod pritiskom javnosti.

Stvar za koju nisam siguran da li je pozitivna ili negativna je metro.Tek ako/kada bude bilo konkretnih stvari videcemo.

Bilo bi zanimljivo videti koliko je ova vlast bila efikasna i sa koliko para a koliko ostale od recimo 2003-4 naovamo.Verujem da bi Igor to mogao nabrzaka da sumira cisto vremenski period/koliki je bio budzet i sta je uradjeno od tog novca.

kao stanovnik prigradskog naselja u opstini Zemun, tesko mi je da nabrojim ista pozitivno. navodite nabavku novih vozila GSP-a, ali ta vozila se izgleda koriste samo za "vidjenije" linije, jer mi u Batajnici imamo one male plave Kobre za 706 ( i poneki stari zglobni) i male bele 73ke,za koje sumnjam da su nove ili da ih je nabavio gsp. Tako da cu reci da su besplatne karte u GSP za starije sugradjane jedina pozitivna odluka.

a negativno:

1) Apsolutna netransparentnost gradskog budzeta, finansiranja projekata na teritoriji grada, lazno predstavljanje troskova nekih krucijalnih projekata ( npr most na adi, gde se kao troskovi pominju troskovi fizicke izgradnje a ne troskovi kredita koje mi placamo)

2) Farsa oko rekonstrukcije Bulevara gde se pokazalo koliko je gradska vlast u stvari vlast gradjana ovog grada

3) Prelamanje politicke borbe preko ledja gradjana Zemuna koji je najzapustenija velika gradska opstina. Hala Pinki je ruglo ovog grada, od koje je ruzniji samo trg ispred iste koji se pretvorio u veliku garazu. Onaj nasip na keju je jedina vidljiva investicija u Zemunu, osim kanalizacije u Altini, a i to rade usporeno i preko volje

4) Farsa oko metroa, gde gradska vlast josh uvek fura prichu o nekom LRT (iako je Djilas navodno kao samo za pravi metro), cak i na povrshini Bulevara, u novinama i gde nece biti vazno da grad dobije fleksibilno reshenje koje ce moci da se dogradjuje u nastupajucim decenijama, nego koliko ce "tu biti dobar" i to po mogucstvu odmah

Nadjoh izjavu Djilasa posle izbora za gradonacelnika u avgustu 19.8.2008.

http://www.youtube.com/watch?v=5DgfwRWpVj8&feature=channel

Evo najzanimljivijih delova

Prilikom predstavljanja svog programa on je poručio je da će nova gradska vlast u naredne četiri godine završiti ono što je započeo bivši gradonačelnik Nenad Bogdanović, i od Beograda napraviti evropski "grad budućnosti".

Đilas je, na sednici Skupštine grada na kojoj je izložio svoj program, istakao da će njegovi glavni ciljevi biti borba protiv korupcije i kriminala, dovođenje nestranačkih ljudi u javna preduzeća i javnu upravu, kao i transparentnost u trošenju svakog dinara.

Prema njegovim rečima, opozicionim strankama u gradskom parlamentu (SRS, NS, DSS) biće omogućeno da predlože svoje članove u javna preduzeća kao i u sve tenderske komisije kako bi imali uvid u rad gradske vlasti.

Prema njegovim rečima, nova gradska vlast neće praviti razliku između gradskih i prigradskih opština, i svi građani prestonice zavređivaće istu pažnju.

Đilas je rekao da će gradska vlast biti otvorena za sve primedbe i kritike građana, i da njeni članovi neće moći da se sakriju "iza skuta svojih stranaka", a da će on sam, kao gradonačelnik, biti spreman za otvoreno mišljenje i za priznavanje grešaka.

Marcuse Lupuse da li znaš koliko treba raditi da bi se stiglo do penzije. Penzioneri su češće slabog zdravlja a studenti nisu. Ja sam kao student često išao pešice sa Dedinja do grada. Težak mi je bio samo onaj uspon kod Veterinarskog fakulteta. Istina, zamisli, đavolji komunisti nisu nikom uzimali školarinu za studije. Sećam se samo da sam plaćao taksu kad bih zakasnio sa upisom ili overom semestra. Taksena marka (da li to danas uopšte postoji) je bila oko30 -40 dinara.

Vrh