Šta je novo?

Србија и Београд - Светлосно загађење

Zombieboy

Intermediate
Učlanjen(a)
30.05.2017.
Poruke
304
Pohvaljen
457
Lokacija
London
Мислим да нема потребе да се објашњава шта је то светлосно загађење, али ко није упознат са тим може да прочита више на https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D ... 1%9A%D0%B5.

Повод због кога отварам нову тему је, као и много пута пре тога, што сам разочаран Туристичком Организацијом Србије и пасивношћу исте. Наиме, јутрос је ББС јавио да су Јркширски Дејлс и Норт Јорк Мур доспели на листу Дарк Скајс удружења (https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-y ... e-55218589), што ме је подсетило да погледам мапу осталих сличнх места у Европи. Наравно, Србија није на листи.

Дарк Скајс, https://www.darksky.org/, је међународно удружење које за циљ има заштиту ноћног неба од светлосног загађења. Прилажем мапу Европе са областима које су део овог удружења.

Screenshot 2020-12-09 at 09.15.34.png


Зашто Србија није на овој мапи?

Не занима ме зашто источна Европа, Шпанија и многи други такође нису, али нема изговора да се Србија не налази на мапи удружења. Нисам путовао много Србијом, али места која јесам обишао у југоисточној Србији, итекако заслужују да се нађу на овој листи.

Да ли форумаши могу да предложе нека места у Србији за која знају да су минимално светлосно загађена? Лично ћу потом контактирати локалне управе и питати зашто њихове општине нису на мапи.

Наравно, свестан сам да је ово форум у вези са Београдом, тако да желим да проширим тему и на градове. За почетак, одличан чланак о овој теми је објављен јуче на https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?nav_id=1777109.

Uvođenjem svetlostaja svaki će grad i opština u Hrvatskoj odrediti deo noći kad će smanjiti spoljašnju svetlost na nivo od 50 posto ili je u potpunosti ugasiti.

Time će se Hrvatska uskladiti s normama EU zbog kojih, recimo, dućani u Francuskoj, nakon radnog vremena, gase svetla u izlozima. Svetlostaj je jedna od odredbi koje je nedavno doneo Pravilnik o zonama rasvetljenosti, dopuštenim vrednostima rasvetljavanja i načinima upravljanja rasvetnim sistemima, piše Jutarnji list.

Како је светлосно загађење један од прописа Европске Уније, шта ради Београд по овом питању?
 
Odlična tema, o veštačkoj svetlosti se jako malo razmišlja a posebno o tome kako isto može da ima veliki uticaj na bioritam recimo stanara u zgradi preko puta ako im sijalica uličnog osvetljenja blješti kao reflektor. Još poraznije je da se na novim stambenim kulama (da, west 65) ugradjuje nepotrebna led dekoracija koja noću itekako može smetati stanarima. Uopšte da li u Srbiji postoje zakoni ili uredbe na tu temu?
 
Radi isto što i na otvaranju ekoloških poglavlja za pristup EU. NIŠTA KONKRETNO.

Mi u vlasti na svim nivoima (a naročito na lokalu) nemamo stručne ljude i to je sve povezano.

Plus što ljude uglavnom to ne zanima (kakva vlast, takav i narod i obrnuto).

Svima je lepo da vide zvezdano nebo, ali će na moru pre da provedu celo veče na bučnom šetalištu ili u restoranu, umesto da sede porodično u mraku na plaži i pričaju međusobno i uživaju u pogledu koji ne mogu da vide ostalih 355 dana.

Pored svetlosnog zagađenja, mislim da je važnije zagađenje bukom. Verujem da 95% mađih od 30 godina nisu nikada zaspali u okruženju gde se čuju samo zrikavci.
 
Чини ми се да већ пар година нисам видео право звездано небо због неповољних услова када бих током лета био у крајевима слободним од светлосног загађења.
Искрено, мислим да нема смисла надати се да ће се у Београду икад више видети нешто богатије од Ориона, Касиопеје и Малих/Великих кола, а поготово да ће таква метропола да штеди на светлу. Једино да нас, не дај Боже, опет бомбардују, тад је било лепо небо :)

Што се тиче места, не бих знао касти, ја сам прелепе призоре доживљавао у приватним смештајима у планинским крајевима, врло далеко од градова, али лично не знам где тако нешто има у туристичкој понуди (обично уз први развој садржаја иде наравно одмах и светлосно загађење). Могуће да је сеоски туризам неко решење. Апсолутно, али баш неописиво најдивније звездано небо сам доживео са војском на разним забаченим заравнима Динарских планина, мислим најлепше негде на камењару Црне Горе. Просто је бесмислено колико је лепо небо које не видимо.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801269#p801269:1l70mt0q je napisao(la):
Zombieboy » 09 Dec 2020 11:10 am[/url]":1l70mt0q]

Да ли форумаши могу да предложе нека места у Србији за која знају да су минимално светлосно загађена? Лично ћу потом контактирати локалне управе и питати зашто њихове општине нису на мапи.
file.php
Најближе Београду без светлосног загађења је подручје Делиблатске пешчаре и ветропарка Долово.
Ту су неки стручњаци из области астрофотографије осматрали и фотографисали делове галаксије Млечни пут.
Чак су једном успели да усликају и галаксију Андромеда.
Чим нађем слике поставићу овде.
 
Ево једне од објава са странице "Астрокутак Еурека", лоцирана је и усликана галаксија Андромеда док су осматрали и сликали нашу "матичну" галаксију Млечни пут:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=801269#p801269:2ycfxigw je napisao(la):
Zombieboy » 09 Dec 2020 11:10 am[/url]":2ycfxigw]Мислим да нема потребе да се објашњава шта је то светлосно загађење, али ко није упознат са тим може да прочита више на https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%A1%D ... 1%9A%D0%B5.

Повод због кога отварам нову тему је, као и много пута пре тога, што сам разочаран Туристичком Организацијом Србије и пасивношћу исте. Наиме, јутрос је ББС јавио да су Јркширски Дејлс и Норт Јорк Мур доспели на листу Дарк Скајс удружења (https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-y ... e-55218589), што ме је подсетило да погледам мапу осталих сличнх места у Европи. Наравно, Србија није на листи.

@Zombieboy, odlična tema! Super što si je pokrenuo.

Inače, došao sam da priložim ovaj link:

https://www.lightpollutionmap.info/

Na ovoj mapi se vidi gde u otprilike (sumnjam da je baš precizna mapa) "najbolja" mesta za osmatranje noćnog neba - odnosno mesta koja su najmanje zagađena svetlom urbanih sredina.

Ono što je meni zanimljivo je da u Rumuniji (nedaleko od naše granice) i u Crnoj Gori, severno od Žabljaka, ima mesta koja deluju kao da su baš mračna.
 
Нигде као у Белорусији и Русији
 
Слично као што су почели у градски превоз да стављају ЛЕД екране испред очију путника, пре свега у Соларисима... врло иритантно и заморно за очи, а не можете баш толико да скренете поглед. Требало би и то да се регулише некако, нека ставе папир са рекламом као што су раније.
 
Ово превазилази и пропаганду. Класични лампиони на вашарским рингишпилима.
 
Vrh