Šta je novo?

Проблем приватних котловница

Ја се грејем на угаљ+дрва, али рекао бих да моје комшије користе гуму јер није нормално колико је дим густ и црн :О
 
Orion, upravo visoka cena peleta u EU utice da ni ovde ne moze pelet biti nista jeftiniji, posto se odavde ispati izvoz peleta dok god su cene u ovom rangu u EU (a njima to nije preskupo, kao sto vidimo cene su relativno stabilne).
Naravno da niska struja ovde diktira da je na struju ubedljivo najjeftinije grejanje, na TA peci najvise, ali cak i na el. kotao nije puno skupo.
 
Problemi sa malim lokalnim (kucnim) kotlarnicama je posebno izrazena u velikim gradovima gde se radi na njihovom gasenju bas zbog lokalnog zagadjenja. Spaljivanje upotrebljenog motornog ulja je u sastavu tog ulja (aditivima koji mu se dodaju u radu) cijim sagorevanjem mogu da se razviju otrovni gasovi! Zagadjenje je i od toga da male kuce (niske) imaju obavezu da dimnjak izdignu do 1 metar iznad najvise tacke krova ali ako u njihovom okruzenju ima visih zgrada to je nedovoljno a oni sa druge strane ne mogu da podignu dimnjak iznad njih!
Spaljivanje djubreta u tim malim kotlovima nije pozeljno jer je prljanje i zagadjenje veliko prilikom spaljivanja odredjenog vrsta otpada (staklo, plastika, gume, ...)
Koga zanima ova tema moze mnogo toga pronaci ovde: http://www.viessmann.com/com/en/Brochures.html . Treba pogledati dobro i preseke tih kotlova jer su oni napravljeni tako da se iskoristi sto je moguce vise od upotrebljenog goriva.

Molim vas da ovo ne shvatite kao reklamu za tu firmu jer to nije, niti ja radim za njih niti imam bilo sta od toga ali ova firma jeste jedan od lidera u proizvodnji malih kucnih jedinica za razlicita goriva.
 
Upravo taj presek i određuje iskorišćenost, ima kotlova koji na kraju imaju ventilator koji izbacuje dim napolje (zato što je on previše hladan da bi sam izlazio). A kotlovi na pelet na silu ubacuju vazduh tako da mogu da iskoriste svaki W snage koja se dobija spaljivanjem, pride zbog više kiseonika je i spaljivanje potpunije. Gledao sam neke kotlove na pelet i imaju jako puno nekih cevi koje su uronjene u vodu. Kotlove koji dobro iskorišćavaju temperaturu možete prepoznati i po velikom izlazu za dimljak. I dimljak u tom slučaju mora biti dobro izolovan, adekvatne širine i visine.

A što se tiče TA vs kotao na el energiju, postoje spremnici za vodu, ja sam video do 2000l. Taj spremnik je poželjan i za običan kotao jer pomaže ujednačenom grejanju i štednji. Tako da se kotao može ponašati kao TA peć u smislu akumulacije energije.
 
ево једне добре анализе на тему биомасе
http://sume.unecopn.org/Studijaopravdan ... Srbiji.pdf

Ево неки интересантни подаци из овог извора. У Србији је прираст шуме већи за 50% од посечене запремине посечене а у развијеним земљама је 75% искоришћености. При томе Србија има потенцијал да са тренутних 30ак% површину под шумама повећа на 40ак посто што би била оптимална пошумљеност. При томе тренутно се и то посечено дрво не користи оптимално већ се доста отпада баца а ово је таква сировина да је искористивост 100%. На основу ових цифара јасно је колики је потенцијал за производњу пелета.

Ово је само шума а где је агропелет, пољопривредни отпад се користи у још мањој мери.
 
Podsticanje ovog vida grejanja po svaku cenu, jer se time koliko toliko povećava energetska nezavisnost, manje se uvoze ugalj, struja i gas, rezultat - bolji platni bilans, stabilniji dinar. Treba doduše proveriti koliko je masovna "peletizacija" ekološki prihvatljiva - i peleti izbacuju ugljenikova jedinjenja u atmosferu, svakako manje nego ugalj, ali idalje izbacuju.
 
немој молим те да се ово претвори у причу о борби против угљендиоксида као свеопштег зла
 
DusanBG":lowyutna je napisao(la):
Orion, upravo visoka cena peleta u EU utice da ni ovde ne moze pelet biti nista jeftiniji, posto se odavde ispati izvoz peleta dok god su cene u ovom rangu u EU (a njima to nije preskupo, kao sto vidimo cene su relativno stabilne).
Naravno da niska struja ovde diktira da je na struju ubedljivo najjeftinije grejanje, na TA peci najvise, ali cak i na el. kotao nije puno skupo.

Када се узме у обзир јефтина радна снага, јефтина сировина, јефтина струја тешко да смо у нечему конкурентнији за извоз од пелета.
Могућност да буде нижа цена видим у постојању мањих произвођача којима се не би испуњавали услове за извоз а они који се озбиљно баве тиме не би се усудили да препакују пелет тих мањих произвођача јер је на пелету лако варати на квалитету.

А управо постојање мањих произвођача може да обезбеди неку нижу цену, додуше уз негарантован квалитет.
 
niza cena drvenog peleta bi znacila pelet koji pored drveta ima i koru i druge primese.
Mozda se prilikom nabavke cini povojnije , ali na kraju ispadne prilicno skuplje.
 
hoćeš da kažeš da nam je pelet sad kakav je po ovoj ceni izuzetno kvalitetan? Pitam samo, jer tako kažu da npr ruski ugalj ne pravi mnogo pepela a meni pravi više nego sušeni vreoci, kako je sa peletima?
 
peleta ima raznog, ali je generalno solidnog kvaliteta, osim manjih prevaranata, ako se uzme neki od renomiranih proizvodjaca / nema greske.
Ruski ugalj...
pa sta da ti kazem :D
Rusija je ... bese najveca drzxava??? E sad kad se prodaje `ruski ugalj`, sta to moze da znaci?
Ja sam ga koristio 8 godina. 6 godina sam bio prezadovoljan, ali zadnje dve je bilo katastrofa!
pepela i nije bilo puno, ali komada sljake koji nisu mogli ni kroz resetku da ispadnu u pepeljaru, koliko hoces.
Suseni vreoci? Probao prosle godine prvi put. Nije to to, bar za moja ocekivanja. premala kalorijska snaga i dosta brzo izgori. zahteva dosta cesce lozenje od `ozbiljnijeg` uglja.
ove godine nedavno, presao na pelet.
nabavljen Bioenergy point - bukva i neki iz prijepolja mesavina bukva 70% jela30%
za sada se sistem jos uhodava i `pegla, ali su utisci pozitivni.
Glavno je , ne udise se vise ugljena prasina pri lozenju i ciscenju kotlarnice :D
 
sad će da ispadne kao da te intervjuišem, ali reci nam više o opremi: kotao/peć/gorionik, grejana površina (ako nije tajna :D) dnevna potrošnja, ili najbolje, poredjenje sa ugljem od prošle i preprošle sezone prvenstveno na ceni, te da li tako greješ i vodu u bojleru, dal se to isplati. Možda previše pitam, pa da ne ispadne da samo "leechujem" informacije već i da kažem i ja neku: u mojoj kući se najpre koristio sušeni ugalj Banović, ali je bio enormno prljav i pravio je mnogo pepela, pa smo prešli na sušene Vreoce, koji su kudikamo bolji i malko jeftiniji. Ove godine zbog poplava nije bilo uglja za vreočku sušaru (koja je pre par godina imala neku havariju, požar, šta već što kasnije utiče na kvalitet finalnog proizvoda) i uzeli smo ovog Rusa prvi put. Težak je kao olovo, teško ga je i potpaliti ali gori kao lud i nekako mi izgleda da vatra brzo splasne. Mislim da i manje dimi, tačnije siguran sam u to, u poredjenju sa lignitom (sušenim i sirovim).
Veliki problem sa ugljem pored njegove enormne prljavosti je i što ga treba uskladištiti, pokriti, ne sme se kupovati previše jer ako zima bude blaga kao prošla ostaće vam puno a preko leta se sve to raspadne pa za sledeću sezonu ostane samo prašinčina, mora se i štititi od sunca koje ga dosta sagori, sa peletom znam da nema tih problema jer je sve u džakovima, znam ljude koji nikad ne plaate kamion nego kad idu negde kolima do grada kupe usput i nekoliko džakova i time dopunjuju spremnik malo po malo.
 
Oбично је огрев најскупљи на пролеће кад га докупљују они који су слабо проценили потребе за зиму, још ако зима изненади па је много већа потражња онда цене вртоглаво расту. Види је и по оним ценама пелета у Немачкој да је такав случај.

Предност пелета је у густини енергије по јединици запремине а кад се дода и чистоћа складиштење и транспорт не представљају велики проблем.

Из неких личних примера закључио сам да људи нису прешли на пелет из економичности већ зато што им се смучило да се малтертирају са огревом.
 
Ne mogu ti puno reci, jer sam nov u tom svetu.
Jos uvek eksperimentisem, a fo nove godine sam trosio 'zaostali' ugalj od prethodne dve sezone.
Kotao je Bosch 27, gorionik za njega je feroli, (inace identican kao Brenn koga prodaje Bosch i koji je 20-tak hiljada skuplji), silos je domaci.
Greju se dva zasebna stana od 80 i 90 kvadrata.
Trenutno radim na zameni obicnog termostata onim 24/7 sa programiranjem vise temperatura, a trebao bih ba nabavim i jedan UPS za pumpu i elektroniku.
Sanitarnu vodu ne grejem, jer pored bojlera bi trebalo modifikovati i vodovodnu instalaciju (povratni vod, cirkulaciona pumpa)...
Iskustva sa potrosnjom i funkcionisanjem sistema cu rado podeliti kada budem imao prave rezultate, ali sada kada se sistem uhodava i koristi maltene paralelno sa elktricnim kotlom, ali i ugljem (sreca, vrata se ocas posla zamene;) ) zaista nemam predstavu o pravoj potrosnji.
 
Kupovina nekoliko dzakova peleta je po meni mucenje i ima svoju opravdanost samo u slucaju nedostatka novca.
Mi ipak praktikujemo da ogrev nabavimo najkasnije do avgusta i mirno sacekamo pocetak (i kraj) grejne sezone.
 
Na osnovu iskustva jednog od mojih najboljih prijatelja koji pelet koristi zadnjih 5-6 godina, isti je najjeftiniji u maju i junu. Tada je potraznja najmanja, proizvodjaci uglavnom nemaju skladisne kapacitete, obrtnih sredstava nikad dosta, ko je u mogucnosti da isfinansira moze da ustedi ozbiljan novac. po secanju razlika u ceni npr maj-novembar je dostizala 30-40-tak eura po toni.

Prezadovoljan je, kupio je neki hrvatski kotao, opet po secanju, sa ugradnjom u to vreme ga je kostao blizu 3.000 eura. Isto toliko je kostao i ovaj Bosch-ov koji je Laki kupio (a ja se zgranuo zbog kupovine no-name HR kotla, objasnio mi je tada da se Bosch te godine prvi put pojavio na trzistu i niko od prodavaca i servisera nije imao iskustvo, za razliku od ovog koji je kupio i o kome su imali samo reci hvale)

Greje kucu od nekih 250m2, maksimalno za sezonu je potrosio 7 tona. (prosle zime koja je bila blaga mu je ostala gomila peleta, skoro polovina onoga sto je planirao) Na osnovu njegovog iskustva, najbolja opcija (za onog ko ima mogucnosti) je da se ugradi ugradi silos koji ima zapreminu projektovane godisnje potrosnje. U toj varijanti se jos jeftinije kupuje pelet i ta investicija se brzo isplati. (zato sto se tada ne kupuje pelet u dzakovima vec u rasutom stanju, ima vlasnika peletara i prevoznika koji imaju kamione sa pumpom i crevom)
 
To da je ogrev najjeftiniji na proleće važi i za ugalj i drva, s tim što je za pelet manje rizika.
Mi plairamo da ugradimo gorionik na postojeći kotao koji je domaće izrade ali firma koju svi preporučuju. Nažalost, ista firma ne proizvodi i gorionike, pa je moguće da uzmem i celo "ključ u ruke" rešenje.

Ima i neka firma na zapadu Srbije koja pravi komplete gorionik+silos+cev+motor, i može se upravljati preko Androida (s tim da se nigde na sajtu ne spominje način prenosa podataka, da li kotao ima neku WiFi konekciju i sl da komunicira sa smartfonom) uglavnom trebalo bi na taj način da je moguće upravljanje preko interneta sa bilo koje lokacije. Na threadu " Ćirilica ili Latinica" postavio sam sliku ćiriličnog softvera za taj gorionik. Ceo komplet košta 1000 evra. Ovo bi trebala da ima i većina stranih proizvodjača, naravno ne u najjeftinijim modelima, ali je izuzetan primer kako izvući najbolje iz automatizacije kućnih uredjaja. Tajmer koji zadaje željenu temperaturu u željeno vreme do sedam dana unapred.
 
Joш једна ствар у који вреди инвестирати је резервоар воде која би служила за акумулацију топлоте. Овако би се додатно повећала ефикасност котла посебно у прелазном периоду када темпеартуре нису ниске.
 
A briketi ruski ugalj pitanje odakle dolazi
 
Jedne godine smo koristili navodno bukove brikete. Mislim da bi i cigla bolje gorela od toga. Verovatno postoje i bolji briketi ali odavno nisam čuo da ih neko koristi.
 
Vrh