Šta je novo?

Zaštita kulturnog nasleđa Beograda

  • Začetnik teme Садко
  • Datum pokretanja
Било је рушења важног наслеђа и у време монархије (Жрново, Јевремов конак), али имамо и данас случај да је принцеза из династије Карађорђевић продала вилу коју је добила реституцијом и да ће иста бити срушена. И мислим да је више Врачарских вила срушено у последњих 20 година за новоградњу него у доба комунизма.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=902939#p902939:2gm29on9 je napisao(la):
Drakche » Нед Нов 28, 2021 7:02 am[/url]":2gm29on9]Taman da lupim "lajk" , kad procitah "komunjarski sinovi". Kaze neko ko na avataru ima godinu pobede nad fasizmom.
Uperivanje prsta prema "komunjarskim sinovima" je relativizacija problema, skidanje odgovornosti i fantomizacija pravih pocinilaca i odgovornih za ova nedela.

Далеко је компликованије оно што се дешавало између 1941. и 1945. него све после.
Ово на слици је један од грбова КК Партизана, спортско удружење.
 
Za vreme socijalizma je dosta nasleđa očuvano i restaurirano (tu uključujem i gooomilu verskih objekata). Nažalost, zbog neke ideje modernizacije društva je takođe dosta toga porušeno ili nije obnovljeno. Veliki broj starih zgrada u Beogradu, posebno bondručne konstrukcije, je porušeno 60tih godina. Nije u pitanju bila nekakva posleratna mržnja prema buržoaziji, nego posledica neprevaziđene urbanizacije Beograda, koji tek u socijalističkom periodu postaje milionski grad.

Danas imamo kapitalističku urbanizaciju društva, kojoj je jedina logika profit - samim tim je neprofitabilnom istorijskom nasleđu nestanak jedina sudbina.
 
Не слажем се. Али, то је сувише компликована дискусија да би је отварали овде.
Мислио сам пре свега на данашње и***** који су, по мени, неспорно резултат одвратне политике после II св. рата. Мислим на много сложеније ствари, не само на ово урушавање нечега што припада свима нама, али и на то.
 
Није да немамо инвеститорска дивљања и по остатку света који није био под влашњу црвених. Oво се нпр. дешава у Француској.

maxresdefault.jpg
ж

А ово у Немачкој...

5a54feb31c00003b0068f721.jpeg

5a5519fc2000002b0057d3c0.jpeg


И ово у САД...

5cc765feac1c5.image.jpg
 
@Drakche, nisam stavio te slike na ovu temu, jer bi se dotična građevina teško mogla nazvati kulturnim dobrom.
 
Ako mozes da pojasnis, nisam video da ista stoji o istoriji zgrade, ni gde se nalazi.
 
Sama kuća je bila novijeg datuma (na fasadi piše 1991.) i verovatno produkt poznatih rekonstrukcija devedesetih. Originalna fasada mi nije poznata, i bilo bi zanimljivo da neko podeli, ako ima kakvu sliku. To ne znači da opravdavam novo čudo koje se planira - kačio je @svrca na temi o Dorćolu.
 
Ova kuća stvarno nije bila vredna čuvanja. Treba imati limit, ovo je skoro bila baraka a ne kuca.
 
GOJE":wrivuu9t je napisao(la):
@Drakche, nisam stavio te slike na ovu temu, jer bi se dotična građevina teško mogla nazvati kulturnim dobrom.

Ovo ne da nije kulturno dobro nego je realno sramota za tu ulicu. Sa kalkanima razvaljenim divljim prozorima (1948. godine probijeni kako kaže neka besna stanarka za N1 televiziju pre par dana a koja ima te prozore sad otvorene).
Realno većina tih kuća je oteta posle 44.-45. kada su masovno vlasnici bili ubijani “u ime naroda” koji se doselio u njihove kuće. Paradoks je najveći da “silovanje” gornjeg Dorćola da ostane lep - kakvog su ga komunisti ostavili - je najviše od tih koji su naslednici “oslobodioca” (tudje imovine pa onda svega drugoga) i doseljenika iz CG i drugih republika SFRJ u vreme raspada i kasnije. Nisam sreo mnogo rodjenih Dorćolaca koji su imali problem sa time da se Dorćol razvija i da ima najkvalitetnije stanovanje u Beogradu. A tu sam rodjen i odrastao. A što je svakako bio slučaj pre 44.-45. sa gornjim Dorćolom. Prva garaža za auta je bila u Jevremovoj ulici izgradjena. Danas na Dorćolu naći parking je potpuno nemoguće, ljudi se ubijaju da zauzmu prazno mesto na ulici. Parkiraju u ulaze zgrada samo što ne udju u stanove sa autima. Jezivo.

I sad neka se na ovaj moj post ne kače dobrodušnici duha Dorćola, pošto o njemu znaju koliko ja znam o duhu Karaburme, a o tome ne znam ništa.
 
Koste Stojanovica 6, počeli sa rušenjem, gradi se stambena zgrada

IMG-20211208-153120.jpg


Sa gugla
Screenshot_2021-12-08-20-46-03-958_com.google.android.apps.maps_1.jpg
 
Штета што није обновљена, беше лепа зграда. Занимљив детаљ на првој слици који нисам пре уочавао јесте да је стуб за контактну мрежу који је идентичног облика као и данашњи стубови.
 
Bajlonijeva kuća u Kneza Miloša prekoputa Skupštine opštine je u sve gorem stanju. Lično se bojim da negde neka grupa džukaca čeka da propadne skroz pa da je sruše i naprave neku kocketinu punu precenjenih stanova.
IMG-20220105-160002-2.jpg


P.S.
Nisam znao u koju drugu temu da stavim ovo jer nije baš za ''Ko im dozovli'' a još nije ni predmet građevinske mafije (podforum Gradski život).
 
Nema šanse. Ona trenutno pripada ambasadi neke Afričke države. Pisali smo o tome. Naši koče stvar, jer neće da daju zgradu ambasade u toj državi. Onaj ko zna o kojoj se državi radi, može da podseti. To nikako da zapamtim.
 
Aha... :? Hvala Sole.

Majka mi je provela prvi deo života u tom kraju, a posle je igrom srećnih okolnosti i radila u blizini, i kaže da je u toj kući posle otimanja od Bajlonijevih bilo sve i svašta kroz decenije. Kaže jedno vreme je bio i dom za nezbrinutu decu, a onda je posle postala ambasada. Ali ona zna istorijat iz prošlog veka, nije mnogo upućena šta se dešava sad.

Znači kuća je tehnički još uvek u vlasništvu ambasade te afričke države? Pa šta bi sa ambasadom, kako se došlo do ovako lošeg stanja?

Ja sam bio redovan u tom kraju od 90' pa sve do 2008', ali od tada pa do skora sam uvek samo tranzitovao kroz Kneza Miloša i ceo taj kraj. Tako da ne računajući najpoznatije radove u vidu rušenja dela Generalštaba i rušenja Savenog SUPa (što je bilo medijski propraćeno), sva dešavanja i sve gradnje ili pak promene na gore između 2008. i 2019. u Kneza Miloša sam jako slabo ispratio. A mislim da je baš u tom periodu ova kuća najviše i propala i opustela.


Ono što me takođe neopisivo razjari je kad sad kao pešak vidim koliko drveća je krišom ili polu-krišom posečeno u celoj ulici u odnosu na kasne 2000-te kad sam bio redovan u tom kraju. U svakoj 5. baštici fali po stablo. Samo nestaju mic po mic. No to je za drugu temu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914908#p914908:249x7nz9 je napisao(la):
solecar » Čet Jan 06, 2022 9:22 pm[/url]":249x7nz9]Nema šanse. Ona trenutno pripada ambasadi neke Afričke države. Pisali smo o tome. Naši koče stvar, jer neće da daju zgradu ambasade u toj državi. Onaj ko zna o kojoj se državi radi, može da podseti. To nikako da zapamtim.

U pitanju je republika Gvineja. :)
 
Koja Gvineja?
Dok mi ne vratimo (predamo) njima na korišćenje zgradu u Gvineji, koju smo koristili, dotle nema ni predaje Bajlonijeve kuće nazad nama. Kako trenutno stvari stoje, dok se naši smisle, kuća vrlo lako može da završi u novoformiranoj temi "Urušena kulturna dobra".
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=914902#p914902:2ssin84l je napisao(la):
Bender Rodriguez » 06 Jan 2022 08:38 pm[/url]":2ssin84l]

P.S.
Nisam znao u koju drugu temu da stavim ovo jer nije baš za ''Ko im dozovli'' a još nije ni predmet građevinske mafije (podforum Gradski život).

Dobro si uradio sto si stavio ovde, pre potencijalnog rusenja, a ne kada je vec dockan.
 
Vrh