Šta je novo?

Zaštita kulturnog nasleđa Beograda

  • Začetnik teme Садко
  • Datum pokretanja
Ух, како лоша вест. Не разумем се у рушење грађевина, да ли постоји неки стручни разлог зашто је цела предња фасада остала, а све остало порушено? Док не видим празну парцелу, постојаће нада да ће задржати фасаду, али све ми се чини да је то због технике рушења, да не би делови рушевине падали свуда по улици.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873236#p873236:wmfvw0i2 je napisao(la):
Dzigi Bau » Пет Авг 20, 2021 8:36 pm[/url]":wmfvw0i2]Са твитера
f3ea2de6a18c121cc4930ad4862cf62a.jpg

4620ef644d7d07702ff175bf41055094.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
Баш ме интересује какава крмачица долази на њено место.
 
Са твитера
85b7b37e1dfc3ed65ed01c1f45241203.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Čitam sad ovo što je Prle objasnio i do skora sam se čudio besmislenosti toga (mislim na zakon), ali sam onda shvatio nešto - pa takav zakon se savršeno uklapa u ovdašnje društvo. :) Kad na ovim prostorima može na svakih par decenija da se menja i prekraja istorija, što ne bi mogle da se menjaju i prekrajaju zaštite spomenika. Tako i s ovom zgradom. Danas kulturno blago pod zaštitom, sutra starudija za rasprodaju i rušenje. Svaki dan je prilika za novu istoriju.
 
Јесте, али у Москви не може баш увек да прође тај трик. У време Јурија Лужкова, било је много таквих случајева, сада исто има, али далеко ређе, и далко већа зверка мора да буде тај који то ради (обично највише руководство, приближени људи или министарства), само они имају ресурс да се одупру армији људи који штите Москву од дивелопера. Ако и добије да зида он мора потпуно да очува изглед фасаде, да сачува све цигле, украсе, материјал. У Питеру је стање још боље, тамо нема шансе да се било шта такво зида, људи тамо су толико поносни на совј град да где год да се обратиш, никоме не пада на памет да било шта мења. Све новине, на крај града, у нове кластере.

Ја се бавим осветљењем обејката а историјски објекти (под заштитом) су посебан део у портфолиу. Радити на таквим објектима је катастрофа јер саплићу на било ком кораку. Имам задатак да осветлим фасаду, али не смем да бушим историјску циглу! Неколико нивоа заштите. Од институција до разних удружења.
 
Naravno, ja se slazem da treba da postoji kompromis i fleksibilnost kod tih pitanja vezanih za spomenike kulture. Slazemo se da je nerealno ocekivati da svaki atom zgrade, od krova do temelja, ostane identican kao 1910,1930, kad god... Povotovu ako se osvetljava, a toga sigurno nije bilo u vreme gradnje.

Ali ovo sto se uradilo u ovom slucaju je tezak bezobrazluk i razbojnistvo, da tako zafrljace na deponiju celu zgradu. I ta bezumna logika, da je nesto do malopre bilo spomenik kulture i nasledje, a vise nije. Znaci, slika "Seoba Srba" je do juce bila kulturno blago, a onda odlucimo da od sutra vise nije... Sacuvaj me boze bolesnika. Pride, sto rekoh pre, cuveni Zavod ovde cuva neke starudije i/ili i/ili ruine i/ili nakaze bez ili sa malo vrednosti - e njima treba ukinuti zastitu, pogotovu ako je ocigledno da se nikad vise nece obnoviti... a ovamo sravnjuju potpuno ocuvanu i funkcionalnu zgradicu sa bas lepom fasadom.

Vise bih voleo da su srusili one oglodane zidove ispod Brankovog mosta, ruine u Kneza Milosa ili onaj picvajz s druge strane reke, nego sto su sravnili ovo samo da bi se neko omastio. Sve rade naopako.
 
Има брдо напуштених уџерица у Београду где су дивље депоније и јавни клозети унутра, али господа инвеститори имају баш пик на овако лепа здања. Могли су сачувати макар уличну фасаду, а нове спртове стилски прилагодити. И даље ме интересује какво здање ниче на овом месту и колико је Врачарски хисторикал?
 
..ili da su krajnjem slucaju sacuvali tih par ukrasnih ornamenata i statuu (za koju se nadam da je ipak nece baciti), koji mogu da posluze za repliciranje fasade ili neku vrstu omaža na drugoj lokaciji.
 
Dzigi Bau":1omsirof je napisao(la):
Са твитера
85b7b37e1dfc3ed65ed01c1f45241203.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk

Koliko vidim najveći problem da se sačuva ova fasada je bio ulaz za garažu a koji nije moguć da se izvede a da ostane stara fasada. Onda se verovatno krenulo sa nekim budzenjem stara fasada sa otvorom za garažu pa kada se videlo da to je još gore rešenje došlo se do ovog sada što je isto vrlo nesrećno. Mnogo bi se zgrada starih sačuvalo da je rešavanje parkinga radjeno u okviru blokova ili nekih celina u blokovima kako bi se jedan ulaz u bloku iskoristio za više parcela u tom bloku. Ovo je sada isto bezveze da svaka parcela pravi svoju garažu a koje su često nefunkcionalne. Uz to što su ti otvori za garaže nešto najružnije na svakoj fasadi.
 
Neverovatno koliko su naši investitori i gradski oci van svih svetskih tokova. Svuda u svetu je trend da se očuvaju autentični ambijenti i zgrade od velike arhitektonske vrednosti, dok se kod nas gleda samo da se ugura što više kvadrata. Na kraju krajeva, da su ostavili ovu fasadu i uklopili sa ukusom u novu zgradu, verujem da bi mnogo skuplje prodali kvadrat u takvoj zgradi nego što će sad prodati u nekoj generičnoj novogradnji koja će da nikne na mestu ove srušene lepotice.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Aко су гаражна врата овде била највећи проблем, могло се и то решити, мање елегантно, али је могло - искористе се два прозорска окна у приземљу, и зид испод и између њих. Онда би страдао само део украсног стуба између прозора.
 
Могла je фасада да се подигне горе а улаз у гаражу да се оформи у одговарајућем стилу. Али, ко ће се сад млатити са тим
 
Maločas je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika bila na RTS 1, tema je bila ova nesrećna kuća. Želim ovim putem da je čestitam što je uspela da za 15 minuta, koliko je imala reč, ne kaže ništa konkretno, pametno, informativno. Svaka čast gospođo Vučković, Marko Đurić bi pozavideo!
 
Zaza pogrešio si misliš na direktorku zavoda za uništenje spomenika kulture ? :D

Zavod je čisto tu radi reda. Kada budu uništili sve biće zaštita ali zgrada iz 90 tih i novih. Pa ce svet da pomisli ovi Srbi su stvarno skroz ludi.

Na FB stranici zavoda kacice se ubuduće samo zgrade koje su nekada postajale pošto će sve da se uništiti. A mi i naša deca ćemo da se palimo na bivše stare zagrade i kuće.

Thread Slike starog Beograda na stranici Skyscrapercity će samo da raste i raste zbog novih slika. :bash:
 
Ладно руше ово да би направили објекат исте спратности. Који клошари.
 
Угао Кнеза Александра Карађорђевића и Шолине

Срушена ових дана:
ghrfht.jpg



Гради се:
_20210822_102227.JPG
 
Rusenje ove zgrade je cista pohlepa, a pohlepa je smrtni greh.
 
Vrh