Šta je novo?

Zaštita kulturnog nasleđa Beograda

  • Začetnik teme Садко
  • Datum pokretanja
Ovo stvarno boli dušu..i oči. Mogli su stvarno nešto predivno da naprave ili makar kao ona zgradica u Dositejevoj.
 
Београдска 21.

zrdzu.jpg



_20210901_181741.JPG
 
Mozemo da budemo sentimetalni za davno proslim vremenima ali ova zgrada je opravdano porusena, ona nije bila dovoljno reprezentativna ni za prosecan vojvodjanski grad. Nadam se da ce i parcela pored da dobije novi objekat, kao i deo Beogradske preko puta, da se konacno zavrsi ta ulica.
 
Izgleda da nas nisu dovoljno bombardovali, kad i ono malo reprezentativnih zgrada što su uspele da prežive do danas ova gradska vlast ih besomučno ruši - do sad su već sravnjene zgrada Ikarbusa u Džona Kenedija pre 3 godine, zgrada u Resavskoj prošle godine i sad ova zgrada. Tuga.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Za 100 godina bice kao u americkim gradovima, ostace svega nekoliko reprezentativnih starih zdanja.
 
Београд има двадесетак најрепрезентативнијих здања, али ће изгледати накарадно у окружењу помодарске новоградње.
 
Ko nam je kriv što nismo zidali reprezentativne nebodere, nego reprezentativne kućerke i zgrade male spratnosti.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876807#p876807:9piyaore je napisao(la):
Дошљак » 02 Sep 2021 12:21 pm[/url]":9piyaore]Београд има двадесетак најрепрезентативнијих здања, али ће изгледати накарадно у окружењу помодарске новоградње.

Kako to misliš 20 najrepretentativnijih zdanja?
 
Па мислим да ће преживети више објеката притисак инвеститорског урбанизма. Опет, стотине објеката по Звездари, Врачару, Савском венцу, Дорћолу и Вождовцу ће бити срушено, нажалост.
 
Zamolio bih Gorana Vesica (koji verujem da prati ovaj forum) da iskoristi svoj uticaj i izbori se za zakon koji ce zabranjivati rusenje zgrada izgradjenih pre Drugog svetskog rata ili ukoliko bas mora da dodje do rusenja zgrade da makar bude sacuvana fasada (kao u ovom slucaju : https://i.postimg.cc/HxtJkQq1/240589724-2663308200641112-7333254582180287654-n.jpg). Time se cuva evropski duh Beograda, istorija i kulturno nasledje grada.

Ovakakv zakon u poslednje vreme donose mnoge drzave i gradovi, pocevsi od Australije, Singapura, Rusije, Austrije...Kipar cak finansijski pomaze svakom investitoru koji radi sa starim zgradama.
 
rušenje ove zgrade u Nikolaja Krasnova me je ponovo podsetilo na mantru "ne rušimo vračarske bašte" koja je sprečila izgradnju bitne saobraćajne transverzale, ali evo izgleda da izgradnji objekata osrednje estetike i upitnog kvaliteta ipak ništa ne može stati na put
 
Da, sve se naopako radi. Kada je trebalo da se žrtvuje nešto zarad većeg dobra za ceo grad (ili bar desnu obalu Save) onda se cmizdrilo o ''čuvanju Vračara''. A na kraju od tog Vračara ne ostade ništa i sve se pretvori u kopiju Budve, ali bukvalno i u svakom smislu te reči.

Ovdašnja istorija je puna takvih slučajeva. Ne uradi se nešto kada treba i kada je vreme, kobajagi iz dobrih namera i očuvanja ______ (dopisati po želji), a onda kasnije ne ostane ni to što se kobajagi čuvalo nego se sve pretvori u još gori fijasko.

Uostalom, pa kao i primer sa Španskom kućom što sam pominjao. Čuvaju one zidove za koje i dete vidi da više nikad neće moći da nose ni krov, a kamoli spratove i opterećenje... a u Nikolaja Krasnova se ruši savršeno funkcionalna a vredna i lepa zgrada.

I naravno ona bruka i sramota da je nešto kulturno dobro do juče a od sutra više nije... Ali kažem, uklapa se to u ovdašnju tradiciju, to prekrajanje istorije i rađenje sve naopako i pogrešno. Nekad čak i namerno, da se napakosti drugom taboru.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877070#p877070:1yb45f0p je napisao(la):
Dzangrizalo » 03 Sep 2021 12:24[/url]":1yb45f0p]rušenje ove zgrade u Nikolaja Krasnova me je ponovo podsetilo na mantru "ne rušimo vračarske bašte" koja je sprečila izgradnju bitne saobraćajne transverzale, ali evo izgleda da izgradnji objekata osrednje estetike i upitnog kvaliteta ipak ništa ne može stati na put

Искрено за то бих им намерно декно не трансверзалу него аутопут и то директ под прозоре, кроз дворишта онако баш погано

Поновити по целој држави док се марва не научи
 
ZAKONSKA RUPA PROGUTALA VILU: Neimari uklanjaju objekat u ulici Nikolaja Krasnova 4 na Vračaru



PRIVATNI investitor uskoro završava rušenje predratnog objekta u Ulici Nikolaja Krasnova 4 na Vračaru.

Na gradilištu je svakodnevno angažovano nekoliko radnika, koji će kompletno ukloniti kuću koja je do pre osam meseci imaala stus takozvane prethodne zaštite. Kako su za naš list rekli u Zavodu za zaštitu spomenika, ovaj status ograničen je na tri godine. Međutim, zanimljivo je da je rad na ponovnom utvrđivanju ovakve vrste zaštite trenutno u toku.

Stambeni objekat sagrađen je 1931. godine za advokata i publicistu Mihaila M. Živanovića, dok je 1959. godine urađen projekat za nadziđivanje, koji nikada nije realizovan. Kuća se nalazila pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u okviru celine "Istočni Vračar", ali je ona istekla 25. 12. 2020. godine.

Proces utvrđivanja celine koja uživa status prethodne zaštite, kako za "Novosti" ističu u Zavodu, izvršava se u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. Na osnovu istraživanja, proučavanja i valorizacije evidentiranih nepokretnosti, vrši se određivanje njihovih kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i umetničko-estetskih vrednosti, na osnovu kojih ovaj Zavod izrađuje i prosleđuje Predlog odluke o utvrđivanju kulturnog dobra, sa pratećim elaboratom, Republičkom zavodu. U daljoj proceduri Predlog odluke se upućuje nadležnom ministarstvu, a konačnu odluku o utvrđivanju kulturnog dobra donosi Vlada Republike Srbije, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku.
https://www.novosti.rs/beograd/vesti/10 ... -4-vracaru
 
Ako ovako nastave,porušiće i zgradu SANU,a većinu naroda to ne zanima,bitno da imamo stotinu nelegalnih,mafijaških klubova i splavova.
 
Iskreno, ne bih podržao zakon da se čuvaju zgrade starije od Drugog svetskog rata, zato što tu postoji gomila udžerica, kojih pre treba da se stidimo, nego da nam služe na ponos.
S druge strane, onoga ko je naložio rušenje zgrade u Avalskoj bih streljao na šetalištu Beograda na vodi, za primer.

Doduše, još jedan detalj u vezi sa tom zgradom: Tu odavno niko nije živeo.
 
Postoji gomila udžerica, ali ima i reprezentativnih zdanja. Pod reprezentativnim mislim značajnih, pre svega.
 
Zato u teoriji i postoji Zavod za zaštitu spomenika, baš zato da ne bi sve radila mašina ili neka ograničena tabela kriterijuma, nego da ima čovek, stručnjak, od krvi i mesa. Koji će, recimo u slučaju neke prizemljuše koja nema arhitektonske vrednosti ali ima istorijske, izaći na lice mesta i ustanoviti: vredna je zbog toga i toga, nije vredna zbog toga i toga, na kraju računice odluka je da treba uraditi to i to. Ili proslediti na drugi krug razmatranja.

Ali u praksi naravno to ide drugačije, a njih uglavnom boli uvo da se bave takvim procenama. Još kad sleti poneka parica u džep pa poremeti računicu... Svašta bude. A i kao što smo videli, zakone ovde pišu razbojnici za razbojnike, tako da svaka šuša uvek može da se vadi na njih kad ne radi svoj posao valjano i etički.
 
Slazem se, takve stvari se znaju na prvi pogled kod 99% zgrada, - da li imaju istorijsku vrednost i sta je tu vredno sacuvati, makar to bila samo ulazna vrata i jedan prozor na fasadi. Onda inspekcija izadje i kaze - ok, moze rusenje, ali taj i taj deo mora da ostane, a ovde pravi ulaz za garazu itd.
To mora postati "trend", prosto je zgrada lepsa, a grad ne gubi svoje kulturno-istorijsko svojstvo.
 
Ne znam, mislim da za to treba i investicija u istraživače. Znam lično ljude iz Zavoda i neki su jako jako stručni. Stvarno skidam kapu. Ali im je npr zabranjeno da se bune oko Savamale i BnV, tu ne smeju da istražuju, pa onda političke direktive kako šta treba rešiti. Ne verujem da je to slučaj za sve zgrade, ali što se većih projekata tiče, jednostavno ih preglasavaju.

Druga stvar je što mi i nemamo dovoljno istraženu istoriju zgrada. Jednostavno, postoji procena da neka zgrada nema istorijsku vrednost, a onda se otkrije istraživanjem da je to nešto sasvim drugo. Npr. dugo vremena se nije znalo da je Javno kupatilo Braće Krsmanović ustvari ostatak turskog amama iz 18. veka, tj. da amam nije potpuno srušen nego inkorporiran u tu zgradu. Tako se desilo pre par godina i da je porušena zgrada iz 18. veka u Kraljevića Marka jer se mislilo da je novija prizemljuša od naboja. Te se broj zgrada bondručne konstrukcije u gradu smanjio za još jednu. :(
 
За очекивати је такав степен некултуре. Свака шуша данас може да прекраја град ако има довољно дубок џеп и довољно јаке везе.
 
Буквално није забрањено снимање осим објеката под заштитом војске и МУПа.
 
Чудо би било да сељачина зна ишта о закону. Инвеститор га је само послао рекао иди иску*чи им се мало да оду. Изгледа да је једини начин да заштитимо стара здања да направимо групу/покрет људи који ће да излазити на терен, окупљати комшије и само тако спречавати инвеститора у злом науму, обзиром на успех у 37. блоку.
 
Vrh