Naravno da nije (do samih okretnica). Čak imamo i primere okretnica koje sasvim ok izgledaju. Crveni krst, Studentski trg, 25. maj, Blok 20, Blok 45 (doduše sad je verovatno zatrpana automobilčinama, ali zadnji put kad sam bio, izgledala je sasvim ok). Mogao bih da nabrojim još neke, ali reko ajd da ne računam one koje su rađene i sređivane u manje od dve-tri godine.
Problem sa drugim okretnicama je taj što su zadnjih 30 godina magneti za razne prčvarnice, divlje bljuvake, kioske sa kolonadama frižidera (nije problem kiosk i firižder, problem su kiosCI i frižideRI). I ako nisu dobili svoje redine kioska 90ih kad su se delili šakom i kapom, onda dobiju naknadno.
Čest problem je i to što služe kao divlji parkinzi.
Kao i to što se mesta na kojima non stop stoje i prolaze vozila JGPa ne urade sa dobrom podlogom, pa sve brže propada. A sve što je potrebno da se trajnost i idržljivost kolovoza produži za oko 50% jeste da se stave betonske ploče ispod, kao npr na nekim stajalištima. I nema nabiranja, nema brazdi.
Ko je pazio na času, mogao je još na primeru odnosno temi Zeleni venac da vidi da problem sa tim mestom nije u postojanju okretnice nego u svemu ostalom oko nje. Divljoj gradnji, prčvarnicama, prljavštini, divljim tezgama, lošim dizajnom, lošim pešačkim tokovima, lošom podlogom usled brojnih klizišta i blatišta tu i drugim stvarima koje smo navodili tamo.
A ko je upao u hipnozu raznih SM(A)RT i ''videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu'' magova, foliranata i ljudi za sve režime koji se recikliraju već 20 godina u Gradu, GSP i DJP, on će da nastavi da živi ubeđen da mu na tim mestima, npr u katakombama Zelnog venca, nije prijatno zbog - Solarisa, Higera, Akia i Ikarbusa naređanih ispred.
I opet kažem, ne znam kako smo živeli prethodnih nekoliko decenija odnosno svi skupa celih 100 godina sa okretnicama po gradu i autobusima na njima.
I da dodam da mi je fascinantno da je u gradu poput Beograda nekome na određenom mestu najveći problem i bol po oči - prizor autobusa kako stoji u mestu. E ako su mu zaista svi drugi problemi i pojave na ovim ulicama minorni i zanemarljivi, a samo mu smeta ta jedna crveno-bela kocka što stoji u mestu i svake godine je sve tiša (kako dolaze novi modeli) onda svaka mu čast. :kafa: