Šta je novo?

Мобилни оператери (Mts, Telenor, Yettel, A1)

Гага

Professional
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Pohvaljen
23.898
Отварање ове теме ме постакло најава промена имена мобилног оператера Теленор Србија. И не само то, него што немамо на форуму неку сличну тему где можемо да пишемо о мобилној телефонији, о новим моделима мобилних, батеријама за мобилне телефоне, дајемо савете једни другима, и све оно што је везано за ову врсту комуникације. Можда буде интересантно и корисно:), а и мобилни телефони су нам се поодавно увукли под кожу.

Крајем јануара или тачније 27. јануара о.г. мобилни оператер Теленор Србија је званично најавио да ће од 01. марта 2022. године, променити име и наставити да послује под именом Јетел (Yettel). Сама промена имена ће се одвијати у три земље, Србији, Мађарској и Бугарској. https://www.telenor.rs/sr/o-telenoru/novosti/telenor-postaje-yettel

теленор-јеттел-.jpg
теленор-јеттел_.jpg

Чешка финансијска групација ППФ је власник телекомуникационе компаније „Теленор“ у ове три земље, а чеси су купили од норвежана Теленор још у марту 2018.године, када су се ови повукли из централне и источне Европе. Сагласно уговору је дефинисана и промена имана компаније и колико дуго ће моћи да се користи лиценца имана, и дефинисана је на три године. Пошто сад та лиценца истиче (01. марта), мења се и име.
Иначе власник и оснивач ове ППФ групације је био Петр Келнер, основао ју је 1991.године, а у марту 2021. погинуо је у хеликоптерској несрећи на Аљасци.

Многи се већ питају шта значи ово ново име Јетел (Yettel), која је етимолигија имана ? Име јесте стварно безлично, јесте да садржи у другом делу имана оно „тел“, значи телефонија, али ово „Јет“ (Yet) баш не означава скоро ништа. Једино као превод би било „још“ (хаха), тако да можемо да кажемо да је ново име „Још телефоније“. Скоро па да поломиш језика док ово Yettel изговориш.

Кад су питали чехе шта означава ово име, кажу да је то интерна одлука и да су име бирали између неколико која су била у ужем избору! То је ново име, нова реч, док је „телко“ (telco) суптилна одлука онога одакле они потичу!!! Пуно речи, а ништа речено. Током године ће променити знак и боју знака. Мене лично асоцира на Јутел (Yutel), па ћу га убудуће и тако звати, с обзиром да сам и корисник овог мобилног оператера.

Битно је и то, да су Теленорци или ти Јутелци од 09.децембра 2021.године, повећали цене својих услуга за 6,93%.

Na ovoj temi ću garant biti aktivan pošto volim sve u vezi ove sfere. :D Što se tiče Yettela pročitah na Bench forumu da je to zapravo vrsta deteline na Češkom pa možda ta reč njima ima više smisla. Ovde definitivno ne i mislim da je moglo neko drugačije ime za ovo tržište, a sigurno je moglo da se nadje nešto zajedničko za Mađarsku, Bugarsku i Srbiju, a da ne zvuči ko Jeetel. U svakom slučaju meni se zapravo sviđa ova kombinacija boja tako da je to plus (znam da je većini loša, ali meni je kul baš).

Da li na A1 intarifi može da se aktivira VoLTE?

Pošto su na konto naših operatera česte zamerke da nešto rade netransparentno, usudio bih se da kažem da je "Telenor"/"Yettel" prilično korektno obavestio sve korisnike.
Sad, što se tiče imena i novog vizuelnog identiteta, ok, malo mi je sve to drečavo i ne baš karakteristično za nekoga ko ovde posluje najduže u branši, ali dobro. Valjda znaju šta rade.

Telenor/Yettel ima odličnu mobilnu ponudu, dok je ponuda za internet, kablovsku i fiksnu mene lično razočarala.

Telenor/Yettel ima odličnu mobilnu ponudu
Slažem se samo u slučaju da se ne uzima mobilni telefon uz paket, bez telefona je ponuda super i veoma često daju 50% popusta za vreme ugovorne obaveze, ako se uzima telefon preko operatera treba bežati što dalje moguće od Telenora.

dok je ponuda za internet, kablovsku i fiksnu mene lično razočarala.
Što se tiče Hiperneta tiče meni je ta ponuda super, brzine (za Telenor korisnike su vrhunske), TV potpuno zadovoljavajuć, a fiksni me stvarno ne interesuje mi ga u stanu nemamo preko 10 godina. Pošto niko u mojoj porodici ne korist usluge mts-a, Box 4 nam ne ulazi u razmatranje, naravno ko ima mobilni kod mts-a više se isplati box 4 od hiperneta, tako da je sve to individualna računica. Samo da mts pusti optiku što pre kod mene u zgradi (već su postavili kablove) pa da lepo pređemo na optiku. :D

Da li neko zna, ukoliko bih postavio 2-3 kamere na kuću, koju količinu interneta na mesečnom nivou bi trošile? Da li troše samo prilikom pregledanja snimaka ili sve vreme? Koji red veličina otprilike je to, nekoliko GB ili nekoliko stotina GB?

Sve zavisi gde će da se skladište ti snimci i u kom će kvalitetu biti. Ne znam da li oćeš da kamera snima svo vreme (24 sata dnevno) ili samo ako ima nekih pokreta. Ako se snimak čuva na računaru neće trošiti nikakav internet ni prilikom snimanja ni prilikom pregledanja (to zahteva dosta velik hard disk), ako video ide na cloud onda zavisi od kvaliteta snimka i troši se internet i prilikom uploada i prilikom pregledavanja snimaka, evo da dam primer 1 sat videa u 720p rezoluciji zauzima oko 1GB prostora (za 480p je upola manje za sve ovo) to znači da 24 sata zauzima 24 GB, a mesec dana oko 744 GB (ovo važi samo ako je kamera snimala 24 sata dnevno naravno ako je snimala samo kad ima pokreta uzmeš sate i izmnožiš sa koliko sati je snimala tog meseca), to znači da bi bila tolika potrošnja i to samo za jednu kameru. Takođe je i skladište dosta veliki problem sa takvim sistemom...
Edit: raspitaj se sa nekim ko ima iskustva sa sigurnosnim sistemima i takođe pitaj na benchmark forumu tamo ima dosta ljudi koji imaju iskustva sa takvim sistemima. :D

Koji je broj A1 call centra, za razgovor sa živim operaterom?

Преузимање Јетела од стране Абу Дабија. Значи за две до три године опет се мења име изворног Мобтела-а.

Компанија из Абу Дабија преузима „Јетел”
АБУ ДАБИ - Компанија из Абу Дабија Емирејтс телекомљуникејшн груп преузеће од чешке корпорације ППФ контролни удео у компанијама ППФ у Србији, Мађарској, Бугарској и Словачкој.
https://www.politika.rs/scc/clanak/564427/Kompanija-iz-Abu-Dabija-preuzima-Jetel

Jel ko upoznat sa ovim nedavno puštenim 5G signalom, da li je to pravi 5G ili nekakva međufaza.

Pravi. Sva tri operatera su dobili licencu. Yettel ne prvi pustio inostali sada prate...ja već primećujem ozbiljnu razliku u brzini.

Gledao sam pre par godina na YT neki klip gde se objašnjava razlika između pravog 5G i nekakvih među standarda koje mobilni telefon vidi kao 5G.

Zar ne bi trebalo da bude postavljeno više 5G antena koje pokrivaju isti 4G prostor.

Yettel ne prvi pustio inostali sada prate...ja već primećujem ozbiljnu razliku u brzini.
Sva tri operatera su pustila u isto vreme, juče između 11 i 12. Yettel i A1 su pustili svim svojim korisnicima bez obzira na paket koji koriste, dok je mts pokušao da primorava korisnike da pređu na nove 5G pakete. Nakon što su mts juče "razapeli" po svim mrežama, promenili su ploču i svima pustili danas.

Jel ko upoznat sa ovim nedavno puštenim 5G signalom, da li je to pravi 5G ili nekakva međufaza.
Gledao sam pre par godina na YT neki klip gde se objašnjava razlika između pravog 5G i nekakvih među standarda koje mobilni telefon vidi kao 5G.
Mi smo trenutno dobili kod sva tri operatera 5G NSA (non-standalone). Ta mreža koristi postojeći core od 4G mreže za kontrolu i rutiranje i potpuno je logično da se od njega krene. Međutim to nije lažni 5G zato što komunikaciju sa telefonima se vrši pomoću novih 5G antena, kao i preko drugih frekvencija. Na primer C Band (n78) koji dostiže brzine i downloada i do 1500 mbps koje operateri reklamiraju. Ovakave bazne stanice sada emituju u isto vreme i 4G i 5G i jefinije je za implementaciju.

Druga vrsta je 5G SA (standalone), to je 5G mreža koja koristi 5G core infrastrukturu. To znači da će za nju biti potrebne potpuno nove bazne stanice koje će koristiti 5G core sistem.

Osnovna razlike između ova dva tipa 5G mreže su trenutno to što 5G NSA ima skoro isti ping (kašnjenje) kao 4G, telefon se kači na 5G i 4G mrežu istovremeno i pozivi se vrše pomoću 4G mreže. Implementacija 5G SA će omogućiti niski ping od ispod 10ms (skoro kao optika), pozive preko 5G mreže (VoNR) i biće neophodan za razvoj 5G mreže u budućnosti (5G advanced...)

Zar ne bi trebalo da bude postavljeno više 5G antena koje pokrivaju isti 4G prostor.
Sve to zavisi od frekvencije. Imaš tri vrste frekvencija za 5G mrežu, niske (low band), srednje (mid band) i visoke (mmwawe). Što je veća frekvencija to je sama mreža i brža, ali problem sa većom frekvencijom je to što lošije penetrira kroz zidove, drveće, itd. Zato se na primer za pokrivanje autoputeva i manjih sela koristi niska frekvencija, zato što se pokriva veliko područje sa manjim brojem baznih stanica. Dok se po gradovima koristi kombinacija svih frekvencija u zavisnosti od broja korisnika, gustine naseljenosti i dostupnog prostora za postavljanje baznih stanica.
Kod nas, a i generalno svuda u evropi koriste niske i srednje frekvencije. Niska frekvencija od 700 MHz dostiže brzine do nekih 150mbps, dok 3,5 GHz dostiže brzine od 1500mbps.
Međutim u evropi se ne koristi 5G visoke frekvencije (mmwawe od 40+ GHz) za koji je potrebno jako gusto postavljanje antena i koji dostiže još veće brzine do 10Gbps.

Što se Beograda tiče cela teritorija grada je pokrivena 5G mrežom, do duše ovom sporijom od 700MHz, dok je brža od 3,5GHz dostupna u svim većim naseljima. U stanu i na poslu hvatam samo sporiju od 700MHz i brzine na Yettel-u su iste kao i sa 4G mrežom, ali često se može uhvatiti i brža sve zavisi kako vam zapadne. Kad se zakači telefon na 3,5 GHz onda sve leti. Ovo je svakako tek početak,tek je drugi dan od komercijalnog početka prošao tako da će sve još više da napreduje, a i sama mreža če se širiti.

Za kraj jedan speedtest od mene Yettel iPhone 16 Pro :D
IMG_1157.png

Hvala ti na detaljnom odgovoru.

Kao što sam i pretpostavio, za sada smo uskraćeni za ključnu stvar kod 5G a to je ping a da ne pominjem što deo naselja Cerak nije dobro pokriven 4G i 5G signalom takođe a sada mi je jasno i zašto.

da ne pominjem što deo naselja Cerak nije dobro pokriven 4G i 5G signalom takođe a sada mi je jasno i zašto.
Izuzetno varira i od mreže do mreže. Yettel se jedva sastavljao u poslednje vreme kolko je bio spor. A i u startu se baš oseti slabija pokrivenost sa 3,5GHz 5G-om. Kolko vidim po iskustvima ljudi sa drugog foruma, A1 za sad ima najkompletniji mrežu (opet ima rupa na nekim lokacijama logično, nisu savršeni). U jednom trenutku 1000mbps download pomeriš se za 100m padne na 200.

Mts tj. Lučić je najavio da će uskoro biti i 5G SA. Mada mislim da će fazon da ga puste samo kao marketinški trik samo u Beogradu na vodi, za EXPO (da demonstriraju tu 5G budućnost) i eventualno u Knezu... Ali njemu šta god da kaže ništa ne verujem

Vrh