Šta je novo?

Земљиште бивше фабрике боја и лакова ДУГА

Гага

Professional
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Poruke
12.011
Pohvaljen
19.168
Lokacija
Бежанијска коса
Нисам пронашао ништа слично, подтему или да се негде на форуму спомиње бивша фабрика боје и лакова Дуга, па рекох да је отворим, а изгледа да је нешто почело да се дешава са земљиштем ове бивше фабрике !

Тражио сам преко „претраге“ али ништа није пронађено. Ако наш биг бос Игор :D (надам се да нећу добити црвени картон због овога :p ), сматра да ово треба поставити негде другде, ти Игоре тако и уради.

Пронађох на сајту Сеебиза (http://www.seebiz.eu ) два интересантна чланка о овој локацији (Дуга) те их и постављам, пошто је доста интересантно, као будућа зона за градњу.

Наиме, изгледа да је нешто почело да се дешава у "крањској држави" око власништва над некретнинама које има Хелиос над бившом Дугом, фабриком боја и лакова, односно сад земљиштем од 10,6 хектара. Ови из крањске државе су крили власништво(!) тако што су имали ткз. привидног власника извесног Борута Шукљеа. И тамо се изгледа не зна ко кога .

Како кажу, за ову драгуљ-некретнину су се заинтересовали многи инвестициони фондови за некретнине Блекстоун, Мерил Линч, Мубадала, а изгледа да највеће шансе има аустријски холдинг Ринг. Аустријанци желе да купе помало посрнули Хелиос и да онда овде граде !

Како је већ одлучено, па и у Београду, о овом веома атрактивном земљишту, градиле би се и стамбени и пословни објекти, елитни хотел, тржни центар, вртић, школа,....

Ово је први чланка са Сеебиз-а од 18. јануара 2014., а тек други чланак је интересантан који открива, шта и ко је шта радио, а то је чланак од 20. септембра 2013. године.

Први чланак:
NO Heliosa naložio Upravi prodaju zemljišta u Beogradu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.01.2014. - 17:31:00
Zadnja izmjena: 18.01.2014. - 18:33:53

LJUBLJANA - Nadzorni odbor Heliosa kojeg vodi Samo Mirnik naložio je Upravi da počne s prodajom 10,6 hektarskog zemljišta u centru Beograda, doznaje ljubljanski Dnevnik.
Mirnik je na sinoćnjoj sjednici potvrdio da kod projekta dezinvestiranje zemljišta tvrtke kćeri u Srbiji nije došlo do smanjenja vrijednosti za dioničare kompanije.

Radi se o zemljištu bivše tvornice Duga koju je Helios izdvojio fiducijarima (najprije Stajki Skrbinšek pa Borutu Šukljeu). SEEbiz je prije nekoliko mjeseci opširno pisao o tom slučaju.

Grupa Helios je 2013. po prvim procjenama zaključila s 315 milijuna eura prihoda, što je 7,4 posto ispod plana i 6,8 posto manje nego 2012. Lani su ubilježili 1,7 milijuna eura dobiti što je 6,6 posto ispod planova i čak 61 posto manje nego godinu prije.

http://si.seebiz.eu/no-heliosa-nalozio- ... /ar-80272/


Ово је тај други чланак од 20. септембра 2013. године., који је дугачак па овде само један део, а прочитајте га обавезно, он је посебно занимљив:

Borut Šuklje tajni vlasnik unosnih beogradskih nekretnina
Autor/izvor: Milica Mančić
Datum objave: 20.09.2013. - 17:04:00
Zadnja izmjena: 21.09.2013. - 09:28:07

LJUBLJANA - Bivši slovenski veleposlanik u Beogradu Borut Šuklje je svo vrijeme prividni vlasnik beogradskih nekretnina.
Elitna nekretnina Industrije boja i lakova Duga, koju je 2009. godine kupio bivši slovenski veleposlanik u Srbiji Borut Šuklje, zapravo nikada nije napustila Helios grupu. Helios je Šukljea iskoristio samo kao vlasnika na papiru, a svo vrijeme je iza tog projekta, vrijednog stotine milijuna eura, zapravo stajala ova grupa, piše slovenski Dnevnik.

Na vidjelo izlaze nove informacije o kreditnim transakcijama između Heliosa i bivšeg slovenskog veleposlanika i bivšeg ministra unutarnjih poslova Šukljea. Kako otkriva Dnevnik, sredinom prošle godine Šukljeova Agencija za strateške studije je kod Heliosove tvrtke kćeri Belinke Belles podigla gotovo 22 milijuna dolara kredita, a zatim ih kroz niz transakcija preusmjerila u beogradsku firmu za nekretnine Propria.

Preko Proprije, Šuklje je prije četiri godine od Industrije boja i lakova Duga (kćeri tvrtke Heliosa) za 17,6 milijuna kupio 10,6 hektara zemljišta na mnogim elitnim lokacijama u Beogradu na Dunavu. Ali, svo vrijeme Šuklje je bio samo „slamnati“, odnosno fiktivni vlasnik.

http://www.seebiz.eu/borut-suklje-tajni ... /ar-72945/


Ако неко нешто више зна о овоме, унутрашња (инсајдерска) обавештења или има неке цртеже (хм!), било би добро да наставимо дискусију о самим пројектима.
Можда мој комшија Белка ископа нешто :kk:
 
Средином деведесетих Дуга је била изузетно профитабилна и модерна фабрика, највећа те врсте у Србији. Тада ју је предводио енергични Златан Баталовић и само годишњи пласман на домаћем тржишту био је преко 40 милиона марака. Имали су квалитетне производе, лак за паркет био је један од најбољих у Европи, а храбар корпоративни дизајн им је урадила млада, касније преминула дизајнерка Сања Рудић (http://www.kornet.rs/2011/07/27/monogra ... izajnerki/).

Половином прошле деценије фирма се наводно залетела ширењем посла у Русији и Кини, па је продата љубљанској Белинки. Словенци, нажалост, ништа нису учинили да се посрнули гигант усправи на ноге. Ако мисле да направе конверзију овог земљишта у грађевинско, мислим да би за њих морала да важе иста правила као за Мишу Бека у случају Луке Београд.
 
Поново се покреће прича, тачно после годину дана, око продаје земљишта бивше фабрике боја и лакова Дуга. Изгледа да је вредност овог земљишта где је Дуга порасла након изградње Пупиновог моста. Е сад само треба још да се Хелиос тј. аустријски Ринг упише као власник тог земљишта, али за то треба издвојити мало већи износ еврића.

Helios prodaje zemljište u Beogradu
Autor/izvor: Milica Mančić
Datum objave: 03.01.2015. - 18:01:46
LJUBLJANA – Helios je odlučio prodati zemljište u Beogradu, piše ljubljanski Dnevnik. Radi se o još do prije nekoliko mjeseci tajnom nekretninskom projektu uprave pod vodstvom Uroša Slavinca.
U Heliosu, koji je od lani u vlasništvu austrijskog Ring Internationala, projekt vrednuju na 22 milijuna eura.

No, čini se da bi za njega mogli utržiti znatno više, oko 40 milijuna eura. Naime, Srbija je izgradila novi most preko Dunava, čime je prometno rasteretila zemljište na Vilinim Vodama. Zakonske promjene Heliosu bi trebale omogućiti da se upiše kao vlasnik zemljišta, što trenutno nije moguće.

http://si.seebiz.eu/helios-prodaje-zeml ... =gkflmbafb]a^]eUPhrnkqle3/
 
Kako ce se docepati zemljista za badava
 
Отприлике тако некако, видећемо уосталом, мада мислим да ту аустријанци (Ринг Интернационал www.ringholding.com ) сад као власници Хелиоса вуку главну реч. Они би попут осталих хтели да иду у градњу некретнина, а пошто је положај некадашње Дуге изузетан, вероватно би овде никло ново стамбено насеље.
 
Где је та локација. Не знамо сви где је била Дуга,
 
Рашо, па ево где је фабрика боје и лакова Дуга била, физички зграде, хале ,...су ту, али фабрика као фабрика више не постоји, постоји на папиру (због извештаја) и то у овом облику: http://www.duga-ibl.com/izvestaji.html . Све машине су изнешене, неке су пресељене у Звезду у Горњи Милановац (власник је исто Хелиос тј. аустријски Ринг), а неке су пренешене у дежелу, а неке су сасачене у старо гвожђе ! Простор се издаје разним закупцима.

Значи земљиште фабрике величине скоро 11 хектара је на Вилиним Водама или лакше речено у Луци, а оивичено је улицама Дунавска и Вилине Воде.


Главни улаз, до њега се стиже када се из Поенкаерове улице скрене десно (гледано од Панчевца) у Кнежопољску улицу и чим се прође испод железничког подвожњака скрене се у прву десно и после 20 метара лево и ту је овај улаз.


Поглед из Дунавске улице на зид Дуге, ово је у правцу Панчевца


Улаз са десне стране слике је улаз за камионе и друга возила, исто је у правцу Панчевца


Главна управна зграда, поглед из улице Вилине Воде и од пруге. Када сам код долазио у Дугу, углавном су састанци били у овој згради


Надам се да је сад мало јасније где се Дуга налазила :(
 
Bože, kakva je to fabrika bila. Polovinom devedesetih godišnji ugovori sa domaćim dilerima iznosili su po četrdesetak milipna maraka i sklapani su krajem godine na "Duginim vikendima u boji", kada je po tri dana čitav Kopaonik bio u znaku ove firme.

http://www.duga-ibl.com/

Izuzetno atraktivan i hrabar vizuelni identitet firme bio je delo mlade i lepe, nažalost prerano preminule, dizajnerke Sanje Rudić. Sećam je se sa radošću i setom, jer je bila, i u ona najteža vremena, izdanak onog najlepšeg Beograda koji je zračio plemenitošću i svežinom. Počivaj u miru, draga Sanjice.

http://www.knjizara.com/Sanja-Rudic-Mon ... dic-133461


Sanja Rudić - Monografija / A Monograph
Borivoj Gerzić, Mirjana Đorđević-Thaler, Maja Rudić (autor)
Novica Petrović (prevod)
Izdavač: Kornet
Uporedo srpski tekst i engleski prevod

Sanja Rudić je završila Školu za industrijsko oblikovanje (Dizajnersku školu) u Beogradu 1986. i diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogrdu 1991. na odseku grafike i knjige, kod profesora Bogdana Kršića i Branislava Makeša, i Dušana Petričića.
Bila je profesor Grafičkog dizajna u Dizajnerskoj školi u Beogradu (1996/97).
Od 1990. profesionalno angažovana u uglednim madijskim i marketinškim agencijama: Spectra, Ogilvy&Mather, Saatchi & Saatchi, McCann-Erickson u Beogradu i Atini, Life Advertising. Realizovala je mnoga dizajnerska rešenja: Duga, BITEF, FEST, Hemofarm, Doncafe, Nestle, Opel, Bacardi, kampanja Elektropionir – Darkwood Dub i druga. Dobitnica je međunarodnog priznanja za dizajn “Epica”. 1999. godine.
 
Наиме, изгледа да је нешто почело да се дешава у "крањској држави" око власништва над некретнинама које има Хелиос над бившом Дугом, фабриком боја и лакова, односно сад земљиштем од 10,6 хектара. Ови из крањске државе су крили власништво(!) тако што су имали ткз. привидног власника извесног Борута Шукљеа. И тамо се изгледа не зна ко кога Slika.



...........................
Our excellent online http://www.spanishprograms.com/ training programs will lead you to success in the We als offer latest and spanishprograms - speak spanish fast with 100% success guarantee. Our transparent language is rare in IT world. French Yabla
 
Vrh