Šta je novo?

BIGZ (БИГЗ)

To sam baš hteo da napišem da naslov i sadržaj nemaju nikakve veze.
 
Брашован
23755822_1419814861468777_9159923352681565205_n.jpg
23755667_1419814461468817_2127355874783495483_n.jpg
 
Postojala je ideja da se pošta iz Savske preseli upravo u BIGZ, ali je brzo ubijena pošto je bilo očigledno da nema ni izbliza dovoljno prostora za kola i kamione.
 
Студенткиње друге године МАСА, Ања Пантић и Зорана Јовић освојиле су прву награду на међународном студентском конкурсу NEWH Green Voice Design Competition. Селекција радова извршена је од стране комитета NEWH, Inc. Scholarship, након чега је пројекат изабран као најбољи у конкуренцији пет финалних радова. Студенткиње ће имати прилику да презентују своје пројектно решење у оквиру BDNY – Boutique Design New York, водећег сајма и конференције која на једном месту окупља архитекте, дизајнере и професионалце у области угоститељства у Њујорку, у новембру 2022. године. На поменутом догађају биће им додељена стипендија NEWH Green Voice Scholarship у износу од 7,500 долара.

Првонаграђени пројекат наших студенткиња бави се пренаменом Београдског издавачко-графичког завода (зграда БИГЗ-а), као карактеристичног београдског репера и неизоставног дела индустријског наслеђа, али и уметничког центра. Пројекат се заснива на очувању и наглашавању постојећих карактеристика простора који годинама функционише као центар алтернативне културе Београда и место окупљања његових уметника, те је и главна одлика новопланираног хотела стварање заједничког окружења за уметнике и посетиоце – госте хотела. Поред увођења поменутог простора који повезује уметност и хотелијерство, пројекат се одликује одрживом компонентом која омогућава његово ефикасно, економично и еколошко функционисање и умањење утицаја на окружење у коме се налази. Као део одрживе стратегије уведени су соларни панели и материјализација фасадних отвора зид завесом са уграђеним PV стаклом, као начини производње енергије за даљу употребу објекта; зелени кровови и зелени зид на сунцу најизложенијој фасади, као вид прочишћавања ваздуха и редукције амбијенталне температуре; модели пречишћавања и даљег коришћења сиве воде, паметни системи осветљења који смањују коришћење електричне енергије, уз употребу савремених и еколошки оправданих материјала. Одрживост и креативност у пројектовању специфичног хотелског амбијента резлутовала је постизањем јединственог искуства које хотел нуди, што је и довело до додељивања прве награде овом пројекту.

1-Prikaz-strategije-odrzivosti1.jpeg

2-Prikaz-organizacije-hotela-do-petog-sprata.jpeg
3-Prikaz-organizacije-hotela-sestog-i-sedmog-sprata.jpeg

 
Da, vidi se nataložena štroka pri dnu. Ipak, na slici iznad, vide se novi okovi, a i fasada deluje mestimično ispuškirano.
 
Данашњи чланак о реконструкцији БИГЗ-а у Новостима

БИГЗ НОВ НА ПРОЛЕЋЕ: Почињу радови на једном од симбола престонице, ево како ће да изгледа после обнове (ФОТО)

Ш. МАРОВИЋ 21. 06. 2022. у 16:00

ПОД будним оком Завода за заштиту споменика културе фирма "Марера пропертис" започела је комплетну реконструкцију зграде БИГЗ (Београдски издавачко-графички завод), једног од симбола престонице.​

 
Ali ovo pod budnim okom Zavoda za zastitu..”, podilazenje jednoj beskorisnoj, lenjoj, inertnoj, korumpiranoj instituciji pod cijim budnim okom svedocimo sistematskom razaranju nasege kulturnog nasledja… A o novinarima pilicarima bez obraza ne vredi ni pricati.
 
Da li je ovo nova stolarija na prvom spratu ili mi se cini?
 
Ma nije moguce, Marera je ugledna firma sta god dohvate u zlato se pretvori
 
Ah, prvo videh vest na temi izbori pa sad i ovde.

Primetno je od ranije da deo forumaša otkida na tu Mareru, čak i kad očigledno ne znaju njenu kompletnu pozadinu. Sve što šljašti i ''puca'', nekima je odmah kul.
 
Dr Džihan Abazović je već suvlasnik privatne klinike BioCell koja se nalazi u West65 Mallu na Novom Beogradu, i kao što sam naveo na temi o tom projektu, reč o je o doktoru koji je jedan od "naših" najpriznatijih stručnjaka za matične ćelije.

I potpuno je nejasno zašto "Danas" prenosi tekst koji je baziran isključivo na izjavama, tj. kafansko-tračerskom baljezganju nekadašnjeg glavnog urednika radikalskog tabloida "Pravda" i bivšeg Vučićevog drugara Predraga Popovića, običnog buregdžije koji bi i svoj bubreg prodao za pet minuta na TV-u.

Ali ono što je najporaznije jeste to što je "Danas", prenošenjem ovog teksta, postao deo orkestrirane regionalne kampanje protiv Abazovića, kojuom rukovodi Milov DPS, a u Srbiji je srčano sprovode "Bebine pudlice" - Nenad Čanak, Balša Božović i Aleksandar Olenik. Pogledajte reakcije na jučerašnju Dritanovu posetu Srebrenici i sve će vam biti jasnije - isti ljudi reaguju po istoj matrici - da je Dritan Vučićev plaćenik zadužen za sprovođenje projekta srpskog sveta :rolleyes:

Naravno, oizgovor za pokretanje kampanje je bio Temeljni ugovor sa SPC, gde se navodno Crna Gora brani od nekakve velikosrpske aneksije (i neizbežnog "malignog ruskog uticaja"), a iza svega se krije interes za goli političko-ekonomski opstanak. Naime, potpisivanje Temeljnog ugovora bio je uslov prosrpskih stranaka da podrže reforme u pravosuđu zbog kojih bi neko iz "ancien regime" mogao da ozbiljno zaglavi iza rešetaka. Nažalost, mislim da se "vrhovni knez" dobro osigurao, ali se niži ešalon DPS-a "batrga" i ne da mu se baš da se "žrtvuje" za dalje evrointegracije svoje domovine koju tobože toliko voli.

Izvinjavam se, obično ne volim da o političkim temama gnjavim na Beobuildu, ali ovo me baš, baš živcira.
 
Vrh