Šta je novo?

Cene nekretnina

Porodično putovanje na Maldive i to u Resortu sa 5*(sve preko agencije i da ne razmišljaš) izadje kao 1m2 novogradnje na NBG.
Može da se nadje i jeftiniji odlazak na Maldive u skromniji smeštaj(i da samostalno organizuješ put) to je onda kao 1m2 starogradnje u Zemunu.
Naravno ima mnogo različitih luksuznih smeštaja tamo i usluga, tako da može i da košta putovanje i kao 1m2 1reda premium zgrada na BNV ili Hotel Jugoslavije/Marine Dorćol.
Svi se kupaju i istoj vodi i idu na iste izlete, ali luksuz i komfor je kao razlika 😉

Totikažem, preskupo, ko normalan ima toliko para za jedno letovanje to nabavna cena evra mala sve kuravele i kriminalci, cene će da padnu balon će da pukne ne može voda i pesak toliko da košta, pa nisam ja završio fakultet da bi štedeo. Ne bih ja išao na maldive da ne moram, išao bi ja u crnu goru ili grčku da je humano ali je sve to nehumano.
Porodično putovanje na Maldive i to u Resortu sa 5*(sve preko agencije i da ne razmišljaš) izadje kao 1m2 novogradnje na NBG.
Može da se nadje i jeftiniji odlazak na Maldive u skromniji smeštaj(i da samostalno organizuješ put) to je onda kao 1m2 starogradnje u Zemunu.
Naravno ima mnogo različitih luksuznih smeštaja tamo i usluga, tako da može i da košta putovanje i kao 1m2 1reda premium zgrada na BNV ili Hotel Jugoslavije/Marine Dorćol.
Svi se kupaju i istoj vodi i idu na iste izlete, ali luksuz i komfor je kao razlika 😉
i da btw ako kažemo da je m2 novogradnje na nbg u proseku oko 3,5k aj nadji maldive porodično za te pare sa rezort 5*, dakle 2 odrasla, dva deteta.

Kako je 3.5k eur prosek novogradnje na NBG?
Možda sam treba da napišem bolje novogradnje ili bolje lokacijske novogradnje na NBG.
Imaju akcije, evo sada gledam sa dvoje dece 0-2g i 2g-12g u 5* 4900eur - može tu i kada je neka akcija i da se dobije popust.
Sa jednim manjim detetom je 3900eur, dvoje da odu je 3600eur itd...
To mi je i neka da kažemo cena novogradnje i to u izgradnji.
Neka uzmemo mix kao što sam ja za ova putovanja kada sam rekao porodično, to je oko 4100eur.

I priča da je najgore bilo u slamarici držati...
Bila bi diskusija sa oročenjem u dinarima/eurima, u akcije ili zlato.
I tu bi onda videli šta je čak i bilo bolje od uzetog stana.
Naravno sve ima svoje prednosti i mane.

Da bi kupio iole normalan 2.5 stan u Beogradu na normalnoj lokaciji, treba ti bar 200k i to bez garaze i renoviranja. To je 40k ucesca. 3k za Maldive za dvoje utice jako slabo na tih 40k, koji vec naredne godine postaju 44k, jer je stan vec skocio na 220k. A jos manje utice na sledece godine 220k stan plus kamata na kredit. Vise pojede inflacija tih 40k godisnje. Tebi za 3k poraste cena stana za par meseci...
Racunica je prosta. Zato mladi odustaju od stanova i ispijaju koktele na plazi. Dodjes do top 10% plate, ne mozes da kupis stan koji ti svake godine izmice, bolje onda da kao podstanar uzivas na vrhunskim destinacijama nego da zivis u Besnom Foku.
Zasto padaju cene kirija? Jer se stanovi skupljaju kao Pokemoni, mali broj ljudi poseduje veliki broj stanova, standard ne prati, sve manje ljudi moze da priusti kirije pa je interesovanje manje. Sve sto se desava je potpuno logicno. Dolaze jos jace naredne generacije sa jos ekstremnijim razmisljanjima o zivotu, bice zanimljivo.

Biftek indeks kao mera uspeha kaže za Beograd ovako:
- Prosečan biftek je prečnika 10cm
- U jednom kvadratnom metru stane oko 127 bifteka prečnika 10cm
- Prosečna cena bifteka u beogradskim restoranima je 28 evra
- Dolazimo do toga da je vrednost kvadratnog metra bifteka oko 3500 evra

Dakle biftek indeks je potpuno usklađen sa vrednošću prosečne cene novogradnje u Beogradu.

Iz ovoga se zaključuje da ipak nema balona i da su cene realne.

Da bi kupio iole normalan 2.5 stan u Beogradu na normalnoj lokaciji, treba ti bar 200k i to bez garaze i renoviranja. To je 40k ucesca. 3k za Maldive za dvoje utice jako slabo na tih 40k, koji vec naredne godine postaju 44k, jer je stan vec skocio na 220k. A jos manje utice na sledece godine 220k stan plus kamata na kredit. Vise pojede inflacija tih 40k godisnje. Tebi za 3k poraste cena stana za par meseci...
Racunica je prosta. Zato mladi odustaju od stanova i ispijaju koktele na plazi. Dodjes do top 10% plate, ne mozes da kupis stan koji ti svake godine izmice, bolje onda da kao podstanar uzivas na vrhunskim destinacijama nego da zivis u Besnom Foku.
Zasto padaju cene kirija? Jer se stanovi skupljaju kao Pokemoni, mali broj ljudi poseduje veliki broj stanova, standard ne prati, sve manje ljudi moze da priusti kirije pa je interesovanje manje. Sve sto se desava je potpuno logicno. Dolaze jos jace naredne generacije sa jos ekstremnijim razmisljanjima o zivotu, bice zanimljivo.
Gde su pale cene? BW I ponegde....99% nisu

Biftek indeks kao mera uspeha kaže za Beograd ovako:
- Prosečan biftek je prečnika 10cm
- U jednom kvadratnom metru stane oko 127 bifteka prečnika 10cm
- Prosečna cena bifteka u beogradskim restoranima je 28 evra
- Dolazimo do toga da je vrednost kvadratnog metra bifteka oko 3500 evra

Dakle biftek indeks je potpuno usklađen sa vrednošću prosečne cene novogradnje u Beogradu.

Iz ovoga se zaključuje da ipak nema balona i da su cene realne.
Kako bre nema baloona? Pa neki ga čekaju..čekaju i rat da bi pale cene i kupili nešto...veruj mi...

Problem je sto ljudi uzimaju poslednjih 5 kao da istorija pre toga nije postojala. Tacno je da nekretninama long-term uvek raste cena, ali nikada cena nije rasla toliko kao poslednjih 5 godina. Moji roditelji su mozda oko 10 godina skupljali za stan, nisu ni znali sta je inflacija niti su razmisljali o tome. Skupljali su novac i kupili kad su mogli (uz pomoc babe i dede i prodaje neke imovine). Ne mogu da kazem da su nesto izgubili zbog toga jer ne znam ni koja je inflacija bila u periodu 2000-2010, ali oni nisu ni mogli da uzmu kredit i kupe ranije. Politika drzave i centralna banke treba da bude takva da ljudi ne moraju da razmisljaju o inflaciji, a to sto drzava koristi inflaciju da resi probleme koje je sama izazvala i istovremeno opljacka narod je druga prica.
Poslednjih 5 godina je najgori period sto se tice kupovine nekretnina u smislu porasta cena. Ocigledno je da se inflacija zahuktala, od korona stampanja para preko serivsiranja propalog rata u Ukrajni kao i propale zemlje Ukrajne. Kako mi nismo izolovan slucaj, to se kod nas sve preliva a kako smo beznacajni i ekonomski zavisni onda se ta inflacija veoma uspesno izvozi kod nas. U uostalom, sve jace zemlje EU ukljucujuci i USA imaju jedan od stubova rasta izvoz sopstvene inflacije.
E sad, jel treba da oplakujemo sudbinu nekih ljudi koji su drzali pare u slamarici 5 godina i onda kukaju kako im je inflacija pojela to sto su imali. Pa da su samo orocili pola a pola pretvorili u zlato zastitili bi se barem 70%. Stvarno ne razumem taj stav da se slaze slika na sliku i gura pod dusek a onda da kukas na inflaciju. Koiliko je njima toliko je ne nama inflacija a mi se snalazimo kako znamo i umemo. To sto je najbolji nacin zastite da grunes pare u ciglu ako nemas dovoljno ne znaci da ne treba da probas i na druge nacine.

Poslednja izmena:
Sta ako neko ima neki iznos novca sa kojim ne moze da kupi, cak ni uz kredit, a u pitanju su desetine hiljada evra, i jedina opcija koju ima je da ceka da skupi jos para, i inflacija mu pojede tu ustedjevinu? Ok, iz ove perspektive svi da mogu da se vrate u proslost verovatno bi kupili bilo sta, ali je cinjenica da je ova inflacija bila jako pogubna, a donosenje odluka impulsivno je jako lose. Ok je da doneses impulsivnu odluku da kupis nesto sto ti se svidja i za sta imas para, pa i da mu padne vrednost barem si kupio sta si hteo. A ti kazes da treba impulsivno kupovati i ono sto ti ne odgovara samo zbog inflacije?
Stavi 1/3 na stednju u dinarima, 1/3 u zlato i 1/3 u SP500 ili slilcno. Moze li tako?

Zanimljivo, a sta je bilo u periodu od pocetka do kraja 90-ih? Ni tada nije bilo inflacije, plate su se redovno isplaćivale I bilo je lagano uštedeti za stan...
Problem je sto ljudi uzimaju poslednjih 5 kao da istorija pre toga nije postojala. Tacno je da nekretninama long-term uvek raste cena, ali nikada cena nije rasla toliko kao poslednjih 5 godina. Moji roditelji su mozda oko 10 godina skupljali za stan, nisu ni znali sta je inflacija niti su razmisljali o tome. Skupljali su novac i kupili kad su mogli (uz pomoc babe i dede i prodaje neke imovine). Ne mogu da kazem da su nesto izgubili zbog toga jer ne znam ni koja je inflacija bila u periodu 2000-2010, ali oni nisu ni mogli da uzmu kredit i kupe ranije. Politika drzave i centralna banke treba da bude takva da ljudi ne moraju da razmisljaju o inflaciji, a to sto drzava koristi inflaciju da resi probleme koje je sama izazvala i istovremeno opljacka narod je druga prica.
[/QUOTE]
Moji roditelji su tako skupili za stan. Radili su u propalim firmama, za minimalce, i za 15-20 godina skupili za stan od 30k evra koji su kupili pre 15 godina. Najveci deo novca je od plate (moj otac ima penziju 300 evra, pa racunaj kolika mu je bila plata), deo od prodaje nekih njiva na selu, gde smo dobili mozda 4k-5k evra i 4k-5k evra koji su dali baba i deda. I to su stedeli u vreme bombardovanja, privatizacija, nekad 50 evra mesecno, nekad 100, kako kad. Pa ti kasni plata godinu dana pa tuzis firmu i dobijes na sudu pa odjednom dobijes 2k-3k evra na ime zaostalih plata (tih 2k-3k evra je bilo tipa 10-ak plata), pa se skupi. Kredit nisu mogli da uzimaju jer su, iako sa fakultetom, imali nestabilne poslove i radili u losim firmama.

Prilozi

• Screenshot_20251207_093725_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20251207_093725_Samsung Internet.jpg
    55,1 KB · Pregleda: 53
Ne možeš tako postaviti pitanje.
Koliki stan, sredjen ili nije? Kakve je strukture? Bolja novogradnja ili starogradnja od 150god, mikrolokacija stana u zgradi. Mogućnost parkiranja ili ne itd...
Sredjen i opremljen ili u izvornom stanju i spreman za kompletno renoviranje itd...
Zato smo i došli do te cifre nekretnina u Beogradu, važno je kako god imati stan u Beogradu, jer realno kada neko pita kažeš imam stan u BG-u, a onda još ako može da se kaže u centru Beograda to je to.
Next level, stage complicated.
Poslao sam linkove sa sve lokacijama, slikama itd... Ne moze konkretnije. Al ok, ne verujem da cu dobiti konkretan odgovor. Moje misljenje je da su i Bg i Budimpesta tesko uporedivi, da ne pominjem poredjenje sa NS.

Vrh