Šta je novo?

Metro

?!

Не имплицира. Имплицира да смо криви што смо постали колонија.

Све се распада а држава три милијарде за окупаторске авионе и 2 милијарде за вашар. То су егзибиције типичне за колоније где је разум напустио дато подручје.

Što bi mladi rekli WTF? A tvoje mudro pero predlaže sistem?
Па, постоје решења коају јефтинија и у изградњи и у експлуатацији. Аутоматски возови су убедљиво најскупље решење које смо могли да изаберемо. Осим тога и неадекватне трасе са предубоким станицама.

Kaze Cucavac, bili predstavnici Pariza, Nikozije i Barselone koji su "jako prijatno iznenadjeni" nasim javnim prevozom. Udju, voze se, i niko ih nista ne pita.. A voditelji su u transu kako je sve besplatno i dobro.. Do 2030 gotov i mali metro..Ma milina slusati
Uđu i voze se kao džakovi krompira sporije od pešačenja. A voditelji i Čučavac ga koriste koliko i Gangula.

Ne sumnjam da imamo bolji javni prevoz od Nikozije, to je ipak gradić veličine Kragujevca koji je još podeljen bodljikavom žicom na južni i severni deo koji su okupirali Turci. A te predstavnike Pariza i Barselone je trebao pitati da li bi oni voleli da u svojim gradovima imaju javni transportni sistem kakav ima Beograd? Bez metroa, bez novih i zglobnih trolejbusa, 75% zastarelih tramvaja bez prednosti na raskrsnicama, solo-kršine od autobusa na većini linija. Pa ne da je besplatan nego da grad putnicima plaća da ga koriste, opet čisto sumnjam da bi se u njemu tako prijatno osećali.

Šta mislite o tome da se kao prva deonica metroa gradi nešto slično ovoj ruti od kraja JG do s. sajmišta. Naravno, sa uzimanjem u obzir prelazak preko reke, i nastavak druge linije ka Zemunu duž b. Zorana Đinđića. Naravno sve hipotetički pod pretpostavkom promene vlasti i odustajanja od trenutnog plana. :)

Verovatno nije preterano realistično, ali mislim da ima smisla jer je realno da se realiizuje za 4 godine što je nažalost vrlo bitno. Pomerili bismo se sa mrtve tačke, stekli znanje potrebno za sledeće kompleksnije faze i zapravo imali bar neki metro kakav god bio. Cela ruta ide ulicama pa bi izgradnja mogla da bude dosta jeftinija i jednostavnija metodom plitkog iskopa.
Screenshot 2025-11-26 at 11.18.20.png

Uzevši u obzir sve okolnosti, da su nas ratovi dodatno usporili u razvoju i sve sto se 90-ih dešavalo i svi drugi otežavajuci faktori...BG metro je projekat koji kasni najmanje 10 godina.

Potrebno im je da za sledeće izbore pripreme novu šarenu lažu za zamazivanje očiju javnosti, posle prodavanja karata za metro i četvorogodišnjeg premeštanja gomila peska sa jedne na drugu stranu livade u Makišu. Očekujem da uz ove "radove" pokrenu još nešto u reklamne svrhe ali bez realnog značaja, tipa rušenje Staklenca zbog početka izgradnje metro stanice ili nešto slično što će upasti ljudima u oči. Znaju i oni da im je podrška na nivou grada na klimavim nogama i moraju da pojačaju marketinške aktivnosti a metro je uvek pogodna tema za to.

Malko me brine kako će se sam asfalt ponašati kada gurnu TBM ispod njega znajući kakvog je kvaliteta u poslednje vreme..
Malko te brine asfalt?!

Prijatelju...kakav asfalt...pogledaj video iz Kragujevca. Ja sam zabrinut da tlo ne propadne il da se nešto obruši odozgo. Kad šetam gledam okolo sebe u 4D

Sva sreća pa i jeste "zamazivanje" iliti šarena laža. Jer da nije i da se stvarno nešto napravi po sadašnjim nakaradnim trasama nadrapali bismo samo tako.
Što zbog nebuloznih trasa, što zbog očekivanog ala Kragujevac ala-NoviSad kvaliteta izvođenja.

Vrh