Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Bukvalno ono sto sam napisao pre nedelju dana.
Mozda je previse smelo ovo sto cu da napisem. Mozda cu da pogresim, ali vreme ce pokazati. Tu smo. Tvrdim da Vucic nece smeti da preuzme NIS, tj da Srbija to nece uraditi. Kompanija ce pod sankcijama lagano propasti ali ce ostati Ruska. E zivi bili pa videli.

Mozda je previse smelo ovo sto cu da napisem. Mozda cu da pogresim, ali vreme ce pokazati. Tu smo. Tvrdim da Vucic nece smeti da preuzme NIS, tj da Srbija to nece uraditi. Kompanija ce pod sankcijama lagano propasti ali ce ostati Ruska. E zivi bili pa videli.
A mi da platimo rekonstrukciju konzervirane rafinerije?

A Glišić će postati novi naftni magnat.

Njegova procena je da će se infrastruktura u međuvremenu, „prilagoditi na potpuni uvoz, uz malo blaži porast cena derivata, a NIS izgubiti značaj u energetskom sektoru, osim ako se sankcije u međuvremenu ne ukinu zbog mira u Ukrajini“.
Od ovog nema ništa, ne može se prugom i Dunavom dopremiti dovoljno goriva. Rafinerije u blizini nemaju višak kapaciteta, pa se kupuje dizel sa morskih tankera na Jadranu i Crnom moru (Ploče i Konstanca), a zatim se doprema u Srbiju prugom i rečnim baržama. A to nije ni blizu dovoljno.

Tekst je osim toga na mestu, ide sve u pravcu starog gvožđa i rupe od 2 milijarde evra u budžetu.

Jedino rešenje je da dođe neko ko sme da se suprotstavi Rusima i da uradi šta Amerikanci zahtevaju, ako ovi već ne smeju.

Ali umesto toga ćemo se baviti hipotetičkim produktovodima i novim rafinerijama.

(i naravno kako da zeznemo Amerikance)

Pošto smo nekoliko puta OFAK, verovatno, izneverili, kroz razna fiktivna prepakivanja, sankcije su uvedene, a mi smo dobili poslednji popust u vidu toga da to pitanje konačno završimo do 13. februara – po izboru, konstatuje Pavlović

Ми смо изневерили ОФАК. Сузе ми иду.

1. Од жалости ка ОФАКу и његовим страдањима
2. Од глупости Павловића да тако нешто напише.

Naravno, kao što smo pisali nisu prodali ni onu u Bosni koja stoji i pravi dugove pa neće prodati ni ovu i tako izgubiti kakav takav uticaj koji imaju preko nas u Evropi još uvek.

Да ли је ово добар тренутак да изнесем став да је по мени најбоље напустити нафту као енергент, прескупа је по јединици енергије а ефикасност мотора СУС је испод 30%?

Нафте трошити само колико је неопходно за индустрију полимера и 80% електрификовати транспорт и пољопривреду.

Да ли је ово добар тренутак да изнесем став да је по мени најбоље напустити нафту као енергент, прескупа је по јединици енергије а ефикасност мотора СУС је испод 30%?

Нафте трошити само колико је неопходно за индустрију полимера и 80% електрификовати транспорт и пољопривреду.
a struju ćemo uvoziti

a struju ćemo uvoziti
Struju već uvozimo jer u Kolubari od onog blate nema neke vajde.

Mislim da ovde i nije nafta toliko problem koliko gas.

Dizel i nafta se može (možda) podmiriti iz uvoza.

Gas je veći problem jer toplane i mnoga postrojenja i industrija rade na gas a mi trenutno drugi gas osim ruskog nemamo.

a struju ćemo uvoziti
Генерално за електрификацију свог нашег увоза нафте треба ~10TWh/god. електричне енергије тако да за 80% је 8TWh/god.

Није много према садашњој потрошњи електричне енергије од 35 TWh/god.

Обезбеђивали је у земљи или увозили уштеда је, овако нафту увозимо за USD 2 mlrd. а да увеземо 8TWh електричне енергије то је USD 800 mil.

Do februara 2026? :)
Nuklearke treba graditi sto pre. Dok protade taman još koja generacija baterija…

Do februara 2026? :)
Nuklearke treba graditi sto pre. Dok protade taman još koja generacija baterija…
Наравно да не тако брзо, потребно је 10 година за замену возног парка, до тада увози гориво.

У енергетици је све на 10 година и 10 млрд. а ако не кренеш на време онда дупло.

Što se sankcija tiče ako su Amerikanci stvarno zapeli da svu infrastrukturu stave pod svoju kontrolu ne verujem da će ostaviti da im ruska kompanija bude prepreka tome. Čak i ako ukinu sankcije NIS ne verujem da će NIS dobiti dozvolu da radi sve dok je pod ruskim vlasništvom.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Što se sankcija tiče ako su Amerikanci stvarno zapeli da svu infrastrukturu stave pod svoju kontrolu ne verujem da će ostaviti da im ruska kompanija bude prepreka tome. Čak i ako ukinu sankcije NIS ne verujem da će NIS dobiti dozvolu da radi sve dok je pod ruskim vlasništvom.
Kongres je nadležan za ukidanje sankcija NIS-u. Sigurno to neće uraditi dokle god vlasnička struktura nije prema njihovoj meri.

Što znači da sankcije ostaju još dugo, dugo.

Ugovor sa JANAF-om ističe za godinu dana. Obnova istog je u nadležnosti OFAC-a, ali i to sumnjam da će se dogoditi dokle god ima Rusa u vlasništvu.
Možda bi dali licencu za rad na max godinu dana kada bi se Rusi izbacili iz upravljanja kompanijom.

Ali ne verujem da bi dozvolili da se ugovor o nabavci nafte obnovi dok se ne ukloni Rusko vlasništvo.

Ja sam ovo u polušali već pomenuo. Uz pomoć kineza da nabavimo e buseve, da nas kreditiraju za punjače i neki kontigent jeftinijih E V. Barem veliki gradovi mogu da se rasterete.
Čak i da uvozimo struju isplati se (kao da senaftu ne uvozimo)

Sav javni prevoz treba biti elektrifikovan, jer je to jedino pravo resenje i eksploatacija je mnogo efikasnija. Litijum - cinjenica da nije idealan, ali za grad je dobar.

Naravno, kao što smo pisali nisu prodali ni onu u Bosni koja stoji i pravi dugove pa neće prodati ni ovu i tako izgubiti kakav takav uticaj koji imaju preko nas u Evropi još uvek.
Kakav će uticaj imati ako rafinerija stane i obustavi se mogućnost plaćanja na pumpama i uopšte bilo kakva nabavka ili prodaja? Oni prvi mesec neće moći da isplate plate. Kako vam tako nesto pada na pamet? Jel možete da se malo strpite i da ne prihvatate kao sigurno rešenje notornu glupost?

Kakav će uticaj imati ako rafinerija stane i obustavi se mogućnost plaćanja na pumpama i uopšte bilo kakva nabavka ili prodaja? Oni prvi mesec neće moći da isplate plate. Kako vam tako nesto pada na pamet? Jel možete da se malo strpite i da ne prihvatate kao sigurno rešenje notornu glupost?
Skoro 60 dana traju sankcije, godinu dana smo imali da nacionalizujemo NIS kao normalna drzava. Mislim da je narod sam kriv sto je ovo sebi dopustio. Umesto da svi izadju na ulice, mi piskaramo po forumu. A svima je skroz ok da tocimo na kantice i flasice kao 90ih. Eno mahom svi izvlace desetine hiljada evra u kesu ne bi li namirili "ne daj boze" fond. Dinar oslabio na 117.4.

Dinar oslabio 117.4? Jel misliš da ima mesta za dramatiku u tvom tonu? Stiže Nova godina i gastosi kada dinar obično ojača. Na kantice niko ne kupuje. A ako misliš da se takav kolač kao što je NIS preuzima lako onda površno gledaš na stvari.

Mislim da je narod sam kriv sto je ovo sebi dopustio. Umesto da svi izadju na ulice, mi piskaramo po forumu
Neka izađu radnici NIS-a.

Ako misle da će im "država" (građani) isplaćivati zarade u nedogled, a da ne rade ništa, malo su se preračunali. I to za jedno 2 milijarde evra, koliko će nedostajati u budžetu.

Vrh