Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

,,... Za sada ko duži vozila dobija 3000-5000 dinara na ruke da sipa gorivo i račun se donosi u firmu.
Ne zna se još šta će biti od 1.12.... ,,

Baš nezgodno za firme čije funkcionisanje je direktno vezno za veliki vozni park vecih i manjih vozila.
To povlaci uvecanje troškovo i broja ,,ne proizvodnne snage,,
- obimniji blagajnicki poslovi
-transport i čuvanje novca
- evidencija i arhive
- itd.
Nisam veliki optimista . Uskracivanjem ,,naftnog pomilovanja,, samo bi naši nakloni postali veci a to svima prija
osim onome ko savija svoju kičmu, al ko za to mari i da li je to pravedno kad se tako lepo klanja.
još ako od toga uzima i ,,vajdica,,
Ne vidim razlog (osim ako to nije tajana)
da nas pomiliju

Videćemo od ponedeljka šta će biti.

Za sad još znam da su tražili iz nekoliko minstarstava da se dostave izveštaji koliko goriva se troši na mesečnom nivou za vozila da bi mogli da urade kalkulaciju i koliko treba za druge potrebe tipa grejanje, mašine i sl.

Rok do 15.12 da se to dostavi gde treba.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Državna preduzeća moraju sprovesti javnu nabavku ako žele da naprave novi ugovor za snabdevanje gorivom, to ne može preko noći baš. A ne znam zašto bi to radili kada i dalje ne postoji prepreka da koriste NIS kartice (ako je ugovor validan) - platni promet je i dalje moguć, stanice snabdevene gorivom (za sad). Jedino ako odozgo nije stigao neki nalog da se prekine saradnja u svetlu “dobrih odnosa” sa ruskom stranom. Mada opet, NIS je i dalje i državno preduzeće dobrim delom, ali ok zanemarimo tu činjenicu u ovom slučaju kako bi probali da pročitamo izmedju redova…

- ,,Za sada ko duži vozila
dobija 3000-5000 dinara,,

Medjunarodni platni promet je onemogucen a ne unutrašnji.
Benzinska kartica i promet koj ona napravi unutar Srbije nema blage veze sa medjunarodnim. Cak ni natočeno gorivo nema veze sa medjunaronim prometom jer to gorivo je tako i tako unutar Srbije
Što znaci da ovo
Što ko bajagi ne može karticom je laž u smislu da neko izvlaci keš .
Kada odeš u banku i podigneš svoje pare sa svog racuna preko nekog limita (100.000) to
ukešavanje obavezno se i posebno evidetira i prosledjuje u cilju pracenja i sprecavanja pranja novca
Ovo ukešavanje goriva s obzirom da unutrašnji promet vec postojeceg goriva nije obuhvacen sankcijama, ispada da je čisto ukešavanje i kao takvo jeste pranje novca ali bez evidetiranja a pod čijem nadzoru to ostaje nepoznato.
Ne pada mi na pamet kome bi i zašta trebalo toliko keša mimo legalnog računa tj. platnog prometa.

,, - Državna preduzeća moraju sprovesti javnu nabavku... ,,

Da li je i pre bio tender za izbor izmedju više različitih pumpi ?
Zašto bi bio sada, neka vrsta ili samog upravnog odbora donese odluku od danas smo kod Kneza Mola i sl.

Cela ova rabota oko ukešavanja debelo smrdi zbog nekog unutrašnjeg problema
Ili sam ja upao u debelu paranoju i teoriju zavere.... Moguce ali i dalje stoji pitanje
Zašto kad unutrašnji platni promet nije nit može biti obuhvacen sankcijama. ?

Zakon je takav da sve nabavke koje podrazumevaju trošenje budžetskih sredstava zahtevaju proces javne nabavke, sve ostalo je zaobilaženje zakona.

Što ko bajagi ne može karticom je laž u smislu da neko izvlaci keš
Kartce za gorivo nisu dopunjene za sledeći mesec, to je problem.

Čekaju da vide da li će biti dopunjene od ponedeljka ili ne.

Uvek su 25tog u mesecu puštali nove limite na kartice za sledeći mesec a sad toga nema.

Ako ne budu ide se na to da se daje keš i da se računi donose u firmu.

• Sviđa mi se
- ,,Za sada ko duži vozila
dobija 3000-5000 dinara,,

Medjunarodni platni promet je onemogucen a ne unutrašnji.
Benzinska kartica i promet koj ona napravi unutar Srbije nema blage veze sa medjunarodnim. Cak ni natočeno gorivo nema veze sa medjunaronim prometom jer to gorivo je tako i tako unutar Srbije
Što znaci da ovo
Što ko bajagi ne može karticom je laž u smislu da neko izvlaci keš .
Kada odeš u banku i podigneš svoje pare sa svog racuna preko nekog limita (100.000) to
ukešavanje obavezno se i posebno evidetira i prosledjuje u cilju pracenja i sprecavanja pranja novca
Ovo ukešavanje goriva s obzirom da unutrašnji promet vec postojeceg goriva nije obuhvacen sankcijama, ispada da je čisto ukešavanje i kao takvo jeste pranje novca ali bez evidetiranja a pod čijem nadzoru to ostaje nepoznato.
Ne pada mi na pamet kome bi i zašta trebalo toliko keša mimo legalnog računa tj. platnog prometa.

,, - Državna preduzeća moraju sprovesti javnu nabavku... ,,

Da li je i pre bio tender za izbor izmedju više različitih pumpi ?
Zašto bi bio sada, neka vrsta ili samog upravnog odbora donese odluku od danas smo kod Kneza Mola i sl.

Cela ova rabota oko ukešavanja debelo smrdi zbog nekog unutrašnjeg problema
Ili sam ja upao u debelu paranoju i teoriju zavere.... Moguce ali i dalje stoji pitanje
Zašto kad unutrašnji platni promet nije nit može biti obuhvacen sankcijama. ?

... poslovne banke obustaviti promet sa Naftnom industrijom Srbije....

Promet izmedju gradjana i benzinske pumpe na primer Mol, Knez i dr.
Ne piše.
Nije navedeno niti je obuhvaceno u saopštenju vec izricito je navedeno da se to odnosi iskljucivo izmedju privrednih (pravnih) subkekata i NISa

Besmisleno je ne mogucnost neprivrednin ( ne pravnim-fizickim licima ) onemogucavati promet platnim karticama
za gorivo i dr derivata jer skinuta suma sa platne kartice fizickog lica u tom prvom krugu nema dodidira sa NISom.

Drugi krug nabavljanje i placanje samog goriva izmedju privrednih subkeka i NISa
je drugi problem.
Taj drugi problem nije problem gradjana
a vec imamo iskustava iz predhodnih vremena i sitacija sa raznim drugacijim nacinima placanja izmedju privrednih subjekata.

Sva ova dramosernjava je totalno ne potrebna, osim za uznemiravanje gradjana i poremecaja toka novca u prvom osnovnom krugu, što pogoduje jedino sumljivim rabotama.

Poslednja izmena:
Naj verovatnije si u pravu 😀

- Nestanak NISove, Idejine i sl. kartice
je beznacajnio za stanovništvo
To upravo govori o namernom bez potrebnom uzbunjivanju stanovništva ( koje ne može da ni truncicu utice ni sa jedne strane)
Što potvdjuje moju navedenu žargonsku konstataciju .da se radi o dramosernjavanju 😃

NBS: Obustavićemo platni promet sa NIS-om ako ne dobije licencu do predviđenog roka​

Šta ovo uopšte i znači, kojeg roka? Sviranje one stvari. Samo se pravi tenzija i plaši labilniji deo stanovništva. Drugar koji radi u jednoj banci kaže da su tokom ove nedelje klijenti pojačano krenuli da povlače svoju štednju jer su se usrali da će banke da budu ne znam šta - blokirane valjda sekundarnim sankcijama, a sve u sklopu nedeljnog narativa odgovornih u zemlji i pretnjama vezanim za NBS, neodredjenim rokovima za ne znam šta i sl…

Neko pročita ovo i onda mrtav 'ladan izađe i kaže da je Vučić najveći politički um kog je Srbija ikad izrodila (tebe gledam Ćirjakoviću). Pogledajte retoriku koju koristi. Kao da se obraća obdaništu. Priča o NIS-u prazno, neodređeno, kao da je u pitanju rasprava sa ženom oko toga kad će oterati auto na servis... Sluđuj narod u krug, u krug, a iza kulisa kombinuj pa se napravi na spasioca na kraju.

I onda vi na ovoj temi nešto kao komentarišete, a sve što izađe u medijima jedno opšte partijsko gebelsovsko sluđivanje naroda.

Njegova publika i jeste na nivou obdanista.
Naj verovatnije si u pravu 😀

- Nestanak NISove, Idejine i sl. kartice
je beznacajnio za stanovništvo
To upravo govori o namernom bez potrebnom uzbunjivanju stanovništva ( koje ne može da ni truncicu utice ni sa jedne strane)
Što potvdjuje moju navedenu žargonsku konstataciju .da se radi o dramosernjavanju 😃
NISovom karticom se placa, za razliku od Ideine. Znas, JP, opstina, ministarstvo sklopi ugovor sa NISom, dobiju kartice, podele i idemo. (i kad neko od njih potrosi sve pre vremena, taj Caci direktor ili opstinar posalje nekoga u drugu firmu po njihovu karticu).
... poslovne banke obustaviti promet sa Naftnom industrijom Srbije....

Promet izmedju gradjana i benzinske pumpe na primer Mol, Knez i dr.
Ne piše.
Nije navedeno niti je obuhvaceno u saopštenju vec izricito je navedeno da se to odnosi iskljucivo izmedju privrednih (pravnih) subkekata i NISa

Besmisleno je ne mogucnost neprivrednin ( ne pravnim-fizickim licima ) onemogucavati promet platnim karticama
za gorivo i dr derivata jer skinuta suma sa platne kartice fizickog lica u tom prvom krugu nema dodidira sa NISom.

Drugi krug nabavljanje i placanje samog goriva izmedju privrednih subkeka i NISa
je drugi problem.
Taj drugi problem nije problem gradjana
a vec imamo iskustava iz predhodnih vremena i sitacija sa raznim drugacijim nacinima placanja izmedju privrednih subjekata.

Sva ova dramosernjava je totalno ne potrebna, osim za uznemiravanje gradjana i poremecaja toka novca u prvom osnovnom krugu, što pogoduje jedino sumljivim rabotama.
Ti bas ne znas kako funkcionise platni promet? Ako nemaju ugovor sa drugim pumpama ili hoce da nastave da kupuju na NIS, ostaje im samo kes.
A ako banka, procesor kreditnih kartica i NBS ne smeju da saradjuju sa NISom, nema koriscenja platnih kartica ni za fizicka lica.

Neko pročita ovo i onda mrtav 'ladan izađe i kaže da je Vučić najveći politički um kog je Srbija ikad izrodila (tebe gledam Ćirjakoviću). Pogledajte retoriku koju koristi. Kao da se obraća obdaništu. Priča o NIS-u prazno, neodređeno, kao da je u pitanju rasprava sa ženom oko toga kad će oterati auto na servis... Sluđuj narod u krug, u krug, a iza kulisa kombinuj pa se napravi na spasioca na kraju.

I onda vi na ovoj temi nešto kao komentarišete, a sve što izađe u medijima jedno opšte partijsko gebelsovsko sluđivanje naroda.
5D šahista:
1000052652.jpg

• Sviđa mi se
U Srbiji živi 22.5% starijih od 65 godina. I cca 10% od 20-26.

obraćanje ludom radovanje :D

poslednjih dana sam video na prugama cisterni kao nikad pre, jutros videh i NIS-ovu kompoziciju u smeru ka Hrvatskoj, tako da...
Dovlače gorivo kako znaju i umeju, mada ih to na kraju neće spasiti jer ne mogu fizički da dovuku dovoljno prugom i Dunavom. O troškovima takvog transporta da ne govorim.

Ovaj režim se najviše plaši Rusa i praznih pumpi.

Ono na šta retko ko računa jeste da će veliki potrošači dizela krenuti da prave zalihe kada vide da od rada rafinerije nema ništa. Tako da će se rezerve brzo isprazniti. Još brže ako OFAC cimne NBS da otkači NIS u domaćem platnom prometu, jer bi to zatvorilo sve njihove benzinske stanice.

Samo je pitanje trenutka kada će uvesti ograničenje za kupovinu dizela jer je očigledno da ga neće biti dovoljno.

Shinkansen wrote
,, ... A ako banka, procesor kreditnih kartica i NBS ne smeju da saradjuju sa NISom, nema koriscenja platnih kartica ni za fizicka lica... ,,

Jasnije treba da pišes
nema koriscenja NISovih platnih kartica ni za fizicka lica

Što je totalno drugi par opanaka
i tu nema mesta za strah i paniku

Ne bitno ,
preživosmo kupovinu benzina u flašama i bolnice i škole iz tog doba što je bilo 100 puta gore
Sad je mnogo lakše jer sitacija je totalno drugacija preživecemo lagano i ovo. 😀Naročito što te mere nisu uperene protiv fizickih lica vec samo na firme-pravna lica

A oko prepucavanja oko ovih ili onih

1. ,, Amerikanci jesu krivi u suštini za celu ovu stvar ,,
2. ,, - Samo kad su Rusi čisti.,,
Treba znati
Konstantinopolj nije pao od siline muslimanske vojske, nego od siline Evropske izdaje .

Poenta ne plašite se ,,napadača,,
nego od prijatelskih izdajica.a to važi i za bitku oko NISa

Poslednja izmena:
Jasnije treba da pišes
nema koriscenja NISovih platnih kartica ni za fizicka lica
Ne, u slucaju sekundarnih sankcija nema koriscenja nikakvih platnih kartica na NIS pumpama.
I opet mu krivi Amerikanci što ne daju licencu nego Rusi što neće da prodaju.
Jos gore, krivi su sto mu ne veruju. A u istom intervjuu Neleceni izjavi
Ubijte me, ja ne razumem njihovu logiku.
Mi nismo dobili jasnu strukturu vlaništva između kupca... Ja kažem: "Ček, ček... to je nešto što vas ne treba da interesuje". Vas treba da interesuje da li hoćete da vidite promenu vlasništva jer ste dobili garancije od Republike Srbije. Šta je to što vama još nije jasno?!
Ne znam šta treba da radimo?! Da budemo otimači nečije imovine. Srbija to nikada nije radila, i neće - izričit je predsednik.

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Vrh