Šta je novo?

Cene nekretnina

Tajland, Filipini, Vijetnam, a uskoro će AI roboti to da preuzmu 🤣
Daš jednu sobu i eto.
Ili prodaš stan i odeš tamo(ako ti dozvole budući naslednici), sunčano, jeftino, sada je to sve povezanije i sa ovim digitalnim povezivanjem prilično pojednostavljeno.
Realno, sve ide ka tome da će pola Evrope u penziji da emigrira u toplije krajeve, malo jugoistočna Azija, malo Portugal, malo Turska.
I uz današnje cene života kod nas, nekome ko proda stan ovde to stvarno više nije naučna fantastika.
A ovo sa AI robotima je možda najrealniji deo cele priče pošto ćemo još malo i unučić servis da outsource-ujemo.
Samo da naslednici potpišu dozvolu.

Mislim lično da su ga ovi preterali. Pa ta Soko Banja je procvetala od tog vaučer turizma. Kao "stanovnici" se bune a oni jedini skidaju kajmak. Em svi se bave ili rentiranjem ili uslužnim delatnostima (restorani, pizze, sladoledi, sokovi, kokice)... Dobro svima a sad kao bune se i ne valja im. Nama stvarno ništa ne valja. Ako propada i niko ne ulaže onda kukaju (npr. Vranjska Banja) ako buja i raste turizam i cene stanova i onda ne valja.
Mislim da treba da se gradi i da većina profitira. Dežurnih kritičara uvek ima i ne treba se obazirati na to. dok 60%+ profitira to znači da je dobro.

Bilo kakvi državno-finansirani vaučeri su totalna propast, bukvalno im daju naše pare u ruke. Što sam ja gori od njih? Nisam u pravoj industriji? Ova država je ekstremno zastranila u svojim tupavim politikama, a od tebe ne očekujem ništa manje nego da podržavaš ludilo.

Realno, sve ide ka tome da će pola Evrope u penziji da emigrira u toplije krajeve, malo jugoistočna Azija, malo Portugal, malo Turska.
I uz današnje cene života kod nas, nekome ko proda stan ovde to stvarno više nije naučna fantastika.
A ovo sa AI robotima je možda najrealniji deo cele priče pošto ćemo još malo i unučić servis da outsource-ujemo.
Samo da naslednici potpišu dozvolu.
Ja ti mogu reći NEĆE! Barem što se Severnjaka i Zapadnjaka tiče oni ne mrdaju iz svojih kuća i pećina. Vi nemate pojma koliko su oni sumnjičavi prema svemu što nije iz njihove zemlje. Oni su sumnjičavi po pitanju zdravstva u Španiji. Za istočnu Evropu da ne pričam tipa Češka, Poljska i one gore Baltičke države pa to NIKO ili skoro niko ne ide a može sve lakše i brže da odradi nego u NL i još mu je plaćeno od strane NL osiguranja (do NL nivoa a to je cela Evropa izuzev Norveške i Švajcarske).
Ima mali % Zapadnjaka i kuće u Španiji i to je to. Ali da se neko preseli u Tursku ili Aziju - to NEMA šanse. To mi pičamo o promilima ako i toliko...

Evo pa samo pogledajte Srbiju, koliko penzionera Beograđana će da proda stan u BG za velike pare i preseli se u Apatin ili Leskovac? A može kupiti veći stan i novogradnju i da mu još ostane 200k u kešu da krcka do smrti? NIKO ili jedva neko. A ne da ode u Tursku da živi... Eto pričamo o našim penzionerima da se preseli unutar iste države. Ne zavisi od primanja jer ima penziju, isti jezik, ista valuta, isto zdravstvo. Sve. A neće. Nego se pati u BGu a ima u stanu 300-400k eura.

Nije baš isto zdravstvo, državno ili privatno pune čekaonice ljudi koji su ustali u 3 ujutru da bi došli do BGa na pregled.

A i taj stan je imovina kojom će unuci pokriti veći deo svog stana, ko to skrca zakopo je pokoljenja dok ne dođe neko izuzetno sposoban.

Nije baš isto zdravstvo, državno ili privatno pune čekaonice ljudi koji su ustali u 3 ujutru da bi došli do BGa na pregled.

A i taj stan je imovina kojom će unuci pokriti veći deo svog stana, ko to skrca zakopo je pokoljenja dok ne dođe neko izuzetno sposoban.
za 90% slučajeva lokalne gradske bolnice su više nego dovoljno i dobre. Samo za retke slučajeve treba BG. Plus s 200k u kešu ti možeš komotno da dođeš do BGa kad treba. Možeš i u Tursku ako hoćeš.
E sad ako deda mora da umre da bi unuci imali za stan onda stvarno...
Da je meni neki deda ostavio barem jedan stan u BGu pa onda bi ja već imao 7 stanova a ne 3.

Bolje je kad si zdrav pa ti uopšte ne treba bolnica, nego da si bolestan i vučeš se po lekarima.
Eh, da je meni neki deda ostavio stan, sad bi verovatno imao već jedan stan (možda ne bi ni taj jedan).

Niko ne voli da ga prate. Kad neko hoda iza mene malko i suviše blizu, osećam se kao da mi besni pas diše za vrat. Jeziv osećaj. Ne pratite, i neka vas ne prate.

Ja ti mogu reći NEĆE! Barem što se Severnjaka i Zapadnjaka tiče oni ne mrdaju iz svojih kuća i pećina. Vi nemate pojma koliko su oni sumnjičavi prema svemu što nije iz njihove zemlje. Oni su sumnjičavi po pitanju zdravstva u Španiji. Za istočnu Evropu da ne pričam tipa Češka, Poljska i one gore Baltičke države pa to NIKO ili skoro niko ne ide a može sve lakše i brže da odradi nego u NL i još mu je plaćeno od strane NL osiguranja (do NL nivoa a to je cela Evropa izuzev Norveške i Švajcarske).
Ima mali % Zapadnjaka i kuće u Španiji i to je to. Ali da se neko preseli u Tursku ili Aziju - to NEMA šanse. To mi pičamo o promilima ako i toliko...

Evo pa samo pogledajte Srbiju, koliko penzionera Beograđana će da proda stan u BG za velike pare i preseli se u Apatin ili Leskovac? A može kupiti veći stan i novogradnju i da mu još ostane 200k u kešu da krcka do smrti? NIKO ili jedva neko. A ne da ode u Tursku da živi... Eto pričamo o našim penzionerima da se preseli unutar iste države. Ne zavisi od primanja jer ima penziju, isti jezik, ista valuta, isto zdravstvo. Sve. A neće. Nego se pati u BGu a ima u stanu 300-400k eura.
Razumem šta želiš da kažeš jer većini ljudi je komfor zone jači od matematike.
To važi i za Zapad, i za nas. Većina neće da menja zemlju, pa ni grad, čak i kad bi im finansijski imalo smisla.
Ali ipak postoji taj deo populacije koji to radi. Nije masovno, ali ni zanemarljivo, dovoljno da recimo Portugal, Španija, Grčka i Turska imaju posebne programe upravo za penzionere sa Zapada, i brojke rastu iz godine u godinu. To naravno nisu Severnjaci iz pećina, kako kažeš, već fleksibilniji profili ljudi, freelanceri, rani penzioneri, expat populacija…
Poenta je da postoji tržišna niša, ne da će pola Evrope spakovati kofere.
A što se naših penzionera tiče, tu si potpuno u pravu, kod nas je vezanost za Beograd jača od svake logike. Ne mora da znači da je tako i svuda.

Ako vila ima 16 soba i 14 kupatila, i MANJA kuća 8 soba i 5 kupatila, da li to znači da konačno mogu da rešavam sudoku na šolji pola čuke na miru!?

G66GR0pWwAA_nNv.png

U Srbiji bar ljudi još mogu da dobiju kredit...

Uzgred, je l' se još nekome čini da Tramp u drugom madatu radi skoro sve ono što su levičari govorili 2016. godine, cmizdreći na ulicama oboleli "derangement sindroma"?

Evo, opasno se kuva u Venecueli. Meni ovo deluje kao regime-change operacija, sa ciljem da se dođe do povoljnih energenata radi obuzdavanja inflacije. Pogotovo struja će biti problem, jer su izgleda u AI-trci sa Kinom.

OpenAI se baca Vašington za vrat, i izgleda ih uspešno ubeđuje da su "too big to fail", i moguće da će to raditi i druge "big tech" kompanije, ako zafali novac.

G63WCV0WMAARuFH.png

G63plFLbkAQos2S.jpg

Injekcija likvidnosti FED-a je na akcije delovaka kao beli prašak. Znate, dodaš u testo, i ono naraste. ;) Nije dovoljno da podivlja inflacija (bar ja mislim), ali ako je sada i S&P500 "too big to fail"...

Ali Tramp me baš brine...čuli ste svakako za ovo:

G6s8DYgboAAP6an.jpg

Zanima me kako će ići dalje...da li je ludilo dostiglo mere gde će prvo objavljivanja podataka na neko vreme obustaviti, pa ih posle objavaiti "frizirane", uz gaslighting javnosti? Podaci mogu ubrzo biti uverljivi kao zvanična inflacija u Srbiji.

A botovi na X-u već obrađuju punom parom zoomere koji se žale što rade 2 posla da bi platiti kiriju, račune, i jedva ostane za hranu.

U stilu "Tvoj pradeda se borio u WW2, tvoj deda u Vijetnamu. A ti? Jao, sutra moram rano na posao, i ne mogu da kupim kuću, kme kme kmeeeeeeee"

A Joe (sixpack, ne naš) sedi na verandi, bez MAGA kapice na glavi, i ne može da veruje šta se dešava.

Bilo kakvi državno-finansirani vaučeri su totalna propast, bukvalno im daju naše pare u ruke. Što sam ja gori od njih? Nisam u pravoj industriji? Ova država je ekstremno zastranila u svojim tupavim politikama, a od tebe ne očekujem ništa manje nego da podržavaš ludilo.
Mnogo para ide i u Beograd.

Mislim lično da su ga ovi preterali. Pa ta Soko Banja je procvetala od tog vaučer turizma. Kao "stanovnici" se bune a oni jedini skidaju kajmak. Em svi se bave ili rentiranjem ili uslužnim delatnostima (restorani, pizze, sladoledi, sokovi, kokice)... Dobro svima a sad kao bune se i ne valja im. Nama stvarno ništa ne valja. Ako propada i niko ne ulaže onda kukaju (npr. Vranjska Banja) ako buja i raste turizam i cene stanova i onda ne valja.
Mislim da treba da se gradi i da većina profitira. Dežurnih kritičara uvek ima i ne treba se obazirati na to. dok 60%+ profitira to znači da je dobro.
Ne znam koliko si upućen u vaučer turizam, ali situacija je van svake pameti. Ja sam nedavno investirao u Banji Vrdnik, koja je posle Vrnjačke I Sokobanje najposećenija banja ali sa najvećim rastom turista u proteklih nekoliko godina. Međutim, ljudi dolaze sa vaucerima ili u Termal preko PIO fonda sa budzetom ne većim od par hiljada dinara za nedelju dana. Ne da ne mogu da odu bilo gde na rucak, nego im je nepriuštivo da kupe kokice na ulici. To se održava I na činjenicu da je ponuda sadržaja veoma skromna uprkos tome što broj turista raste. Kilometar dalje, u Termama/Mövenpicku noćenje za dve osobe je 200 eur. Potpuno šizofrena situacija, samo u Srbiji.

Razumem šta želiš da kažeš jer većini ljudi je komfor zone jači od matematike.
To važi i za Zapad, i za nas. Većina neće da menja zemlju, pa ni grad, čak i kad bi im finansijski imalo smisla.
Ali ipak postoji taj deo populacije koji to radi. Nije masovno, ali ni zanemarljivo, dovoljno da recimo Portugal, Španija, Grčka i Turska imaju posebne programe upravo za penzionere sa Zapada, i brojke rastu iz godine u godinu. To naravno nisu Severnjaci iz pećina, kako kažeš, već fleksibilniji profili ljudi, freelanceri, rani penzioneri, expat populacija…
Poenta je da postoji tržišna niša, ne da će pola Evrope spakovati kofere.
A što se naših penzionera tiče, tu si potpuno u pravu, kod nas je vezanost za Beograd jača od svake logike. Ne mora da znači da je tako i svuda.
Biće toga sve više, kako dolaze novije generacije.
Letovi su dostupniji i jeftiniji, internet konekcija, online poslovi, elektronsko bankarstvo, snalažanje u zemljama zbog interneta i chatgtpa -
foruma, zajednica koje se umreže online itd...
Već sada neki (trenutno jeste promil) seli se po državama i putuje dok radi online.
Ograničiće i to u budućnosti, ali svakako će se ljudi mnogo lakše na to upuštati svojevoljno.

Ne znam koliko si upućen u vaučer turizam, ali situacija je van svake pameti. Ja sam nedavno investirao u Banji Vrdnik, koja je posle Vrnjačke I Sokobanje najposećenija banja ali sa najvećim rastom turista u proteklih nekoliko godina. Međutim, ljudi dolaze sa vaucerima ili u Termal preko PIO fonda sa budzetom ne većim od par hiljada dinara za nedelju dana. Ne da ne mogu da odu bilo gde na rucak, nego im je nepriuštivo da kupe kokice na ulici. To se održava I na činjenicu da je ponuda sadržaja veoma skromna uprkos tome što broj turista raste. Kilometar dalje, u Termama/Mövenpicku noćenje za dve osobe je 200 eur. Potpuno šizofrena situacija, samo u Srbiji.
Vd epotpuno različite klijentele. Sve si to mogao da vidiš ako si bio u Vrdiniku gde i sami meštani pričaju ko tu u stvari dolazi, a ko ide gore.

Može "fenjerisanje"? :)

Deluje mi više kao "naša reč" ...."izveštaj vlade je opet fenjerisao narod"

Ogromno je raslojavanje i ono se samo povecava.

Teška je to budalaština i opasno igranje burazerskog komunizma. Pazi sad dalje, vaučere ne možeš da naplatiš odmah ali ako ti treba hitno lova imaš "firmu" koja ih odkupi po nižoj ceni. Oni pak imaju ufur za hitnu isplatu.
No na stranu to, kome je do terma ode u Makarsku sve je 3x jeftinije i isto toliko bolja usluga.

Poslednja izmena:
Turistička aktivnost koja se podstiče handout politikom je totalna budalaština.

Država potpuno nesposobna da stvori organske uslove za razvoj, nego samo pumpaj tražnju... A to pumpanje parama koje otimaju od svih nas kroz sve veće i veće namete.
U nekom segmentu se slažem i treba i drugačijim merama podsticati unutrašnji turizam i boljitak za ljude. Samo prebacivanje novaca u obliku Robin Hooda nije dobro, pogotovo jer najproduktivniji to plaćaju i od njih se najviše uzima.
Svakako bih nekako pomogao i siromašnijima da putuju zbog zdravlja i izmeštanja iz svakodnevnice, jer je to boljitak na neki način za sve i ok neka i bude vaučera ako nema boljeg za početak načina.
Najviše sam okačio zbog aktivnosti i ekspanzije u Sokobanji, nalik Zlatibora, jer ekonomske detalje ne znam.

Jel to neko novo investiranje ili ono zemljište koje si spomenuo, koliko se sećam?
Ako je novo, čestitam!

Vrh