Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Sad meni jije ništa jasno. Mislio sam da pričamo o tome da bi neki MOLovi trebalo nekako da dođu do 33% vlasništva kako bi imali uvid sve poslove, radi kontrole.

Sad videh da je pre mene neko postavio link. Izvinjavam se.

"Pa vi morate da znate da po zakonima i međunarodnim i domaćim mi nemamo pravo stvarnog uvida u svaki ugovor i u svako poslovanje, zato što imamo manje od 33,3 odsto. To pravo stičete tek kada imate udeo u vlasništvu 33,33 odsto."

33,3% dakle daju mogućnost uvida u sve transakcije i odluke, ali suštinski upravljanje ostaje u rukama većinskog akcionara.

U citiranom pasusu nisu nabrojana sva prava, nap za kapitalne odluke mora da se obezbedi 2/3 glasova (akcija). Nije dovoljno samo 51%.

Pošto nisam uspeo da pronađem podatke na internetu, zanima me da li neko ima pouzdane podatke u vezi sa troškovima eksploatacije i prerade domaće sirove nafte u Srbiji. Konkretno, koliko približno košta eksploatacija domaće sirove nafte po barelu ili toni, uključujući troškove istraživanja, bušenja, eksploatacije, pripreme i transporta do rafinerije, kao i eventualne minimalne troškove prerade potrebne za stabilizaciju sirove nafte?

"Neformalne procene vrednosti celokupne kompanije kreću se oko 3 milijarde € pa naviše, . ."
Da li su procenitelji iz tog članka uzeli u obzir da je dug prema bankama 500mil €, a prema raznim dobavljačima i državi još oko 300mil €.
Državna procena je 2,5 Mild €, a za njihovih 56% je onda 1,4Mild €. Pored dugovanja od 800mil € državi je i naneta velika šteta jer je morala da troši rezerve derivata i nafte, kao i šteta NISu.
Takvi troškovi se takodje izimaju u obzir kod procene vrednosti firme koja je pod sankcijama i koja zato ne može da radi. A indirektna šteta našoj celoj privredi će biti velika do konačnog rešenja.

Poslednja izmena:
Po tom "scenariju" OFAC će da odloži licencu do subote radi izbora u Mionici, Sečnju i Negotinu ?!

Svašta se piše, pitam se da li su uopšte normalni.
Ne, licenca je navodno izdata ali ON čeka da to objavi kad budu izbori u ova tri mesta i da to iskoristi u marketinške svrhe kao i sve drugo.

Ајмо сад реално. У поменутим општинама живе људи који ће на интернету да тражи линкове и читају америчке документе на енглеском?

Мени је ту невероватно да хрвати и ЈАНАФ знају да ће бити пумпања нафте, док драма куин пада у несвест пред камерама.

Ако хрвати знају (који су у новчаном еквиваленту 1% од целе те приче), а ти који си шеф државе, са свим папнима који 99% новчаног еквивалента иде у корист буџета или привреде не знаш. Дакле, или си ти потпуни непособњаковић, или, информацију држиш до последњег како би од тога добио бенефите.

Ајмо сад реално. У поменутим општинама живе људи који ће на интернету да тражи линкове и читају америчке документе на енглеском?
Ne nego će da izađe na sve televizije recimo u subotu uveče da kaže kako smo dobili produženje, ali su neradni dani kod njih pa će biti zvanično u ponedeljak. Onda u ponedeljak kaže jbg, nove okolnosti, ipak nema produženja.

Ако хрвати знају (који су у новчаном еквиваленту 1% од целе те приче), а ти који си шеф државе, са свим папнима који 99% новчаног еквивалента иде у корист буџета или привреде не знаш. Дакле, или си ти потпуни непособњаковић, или, информацију држиш до последњег како би од тога добио бенефите.
Ја сем "рекла-казала" чланка РТЛ-а који се позива на чувене "изворе" нисам видео да ЈАНАФ дефинитивно зна да ће лиценце бити....

То што су наши такву полу-вест пустили као "ево видите да ће ипак бити нафте" је срамота српског новинарства, исто колико и хрватског (па и горе јер смо ми у много тежој позицији што се НИС-а тиче)

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
poslednjih dana sam video na prugama cisterni kao nikad pre, jutros videh i NIS-ovu kompoziciju u smeru ka Hrvatskoj, tako da...

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Vrh