Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Sa koliko dece si ti doprineo da se taj demografski problem umanji odnosno reši?

A što se tiče migracija, pa ti ionako više voliš i ceniš Bliskoistočne kulture i religije od Evropskih, tako da ne vidim zašto se brineš oko toga.

Pretpostavljam i da i ovo treba računati kao našu istoriju. Ili prirodnu selekciju. Verovatno obe stvari odjednom.

* Ovi neandertalci su pre 45.000 godina jeli žene i decu iz suparničke grupe *

... ali samo nekoliko onih najslabijih, sitnih i mršavih

I madjarima ne ide dobro i pored svih mera

1764248984240.png

Hungary’s fertility rate fell to 1.31 in the first ten months of the year, down from 1.62 four years ago. Combined with a shrinking reproductive-age population, this meant 17 thousand fewer births than in 2021.

MOžda je bolji ruski pristup. I tamo ima neka novčana pomoć ali napori idu i u drugom pravcu. Vrši se kulturološki pritisak da se više radja. Odobrava se maloletnička trudnoća, u školama se uči o značaju rađanja, organizuju se predstave, snimaju filmovi n tu temu. Šteta što više ne objavlju podatke, a i kada ih objave ima dosta sumnje u njihovu tačnost. Ali možda je to efikasniji put.

Svuda se smanjuju rađanja, svuda osim još u Africi.

Razlozi su manje više poznati ali uvek ima tvrdokorni deo ljudi koji negira socio-ekonomske razloge odnosno krize.

Čak i u Indiji je stop fertiliteta spala na oko 2.0. I padaće još. Ljudi više ne veruju u svetlu budućnost i lagarije raznih režima.

Svuda se smanjuju rađanja, svuda osim još u Africi.
Fertilitet se značajno smanjuje i u Africi. U severnoj Africi je sa 6-7 osamdesetih godina pao na ispod 3. Naravno, fertitet je i dalje jako visok, preko 4 na nivou kontinenta. Nisu još u opasnosti da dođe do pada broja stanovnika kao u zapadnim zemljama, ali trend pada rađanja je konstantan.

U pravu si, loše sam se bio izrazio. Hteo sam da kažem da skoro svuda sem u Africi stope padaju na oko 2.0 ili ispod.

Hrvatska je zaredjala 5 meseci plus u broju rodjenih u odnosu na godinu pre. To se nije desilo baš dugo.

Kosovo ove godine isto malo bolje nego prošle.

Na duzem trendu, svi su u padu svakako.

Iz moje perspektive mislim da je problem u tome što ljudi imaju jako malo vremena, previše obaveza, ograničen životni prostor (mali stanovi)....

Vrh