Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Само да остане забележено да је ЈАНАФ успео себи да избори продужетак лиценце за пословање с НИС-ом на још 7 дана а сам НИС уз подршку Владе то није успео.

Браво за Дубравку и Бајата, и целу веселу дружину.

^
reče Sloba 1993.
Ne znam samo kako, kad ni nemamo nafte, a čak ni struju više nemamo dovoljno za naše potrebe.

Naši jesu nesposobni i neodgovotni, ali je JANAF firma iz Evropske unije i nije im bilo teško da to urade. Mi smo zemlja trećeg sveta i naša vlast ima vezane ruke, koliko god mlatili da smo kao bitni.
Mi nismo EU i nećemo da budemo a to ima cenu. Od danas sankcije, od nedelje vize.
Srbi na žalost nikako da shvate da moramo sa EU. A niko nam ne brani da ih (sa razlogom) mrzimo.
Lako je npr. Orbanu da mrzi EU sa pozicije punopravnog člana EU i Šengena.

Naši jesu nesposobni i neodgovotni, ali je JANAF firma iz Evropske unije i nije im bilo teško da to urade. Mi smo zemlja trećeg sveta i naša vlast ima vezane ruke, koliko god mlatili da smo kao bitni.
Sankcije su i do sada odlagane kako bi evropske firme koje posluju sa NISom imale vremena da prilagode poslovanje novonastalim okolnostima. Zabluda je da su odlagane zbog nas.

Koje evropske firme? Manje-više sve strane firme koje su poslovale sa NIS-om su se povukle još u januaru kada su najavljene sankcije (po mojim informacijama ne samo zapadne nego i sa dalekog istoka), jedino što ostaje bankama da se prilagode i to će biti vrv najkomplikovaniji deo i za NIS i za banke, ali verujem da je i to do sad odavno pripremljeno za ovu situaciju. Ne vidim zbog koga konkretno bi sankcije odlagali toliko puta.

Sankcije su posledica geopoiitičke sudbine Srbije. Crtaju se linije razgraničenja još jednom u Evropi, samo što će ovog puta linija istočnog bloka biti pomerena mnogo više udesno.

Pitanje jedino jeste da li će NIS biti nacionalizovan ili će biti pušten da propadne. Povratka na staro neće biti dok se USA i Rusija ne usaglase, a to ne deluje ni blizu zasad.

Pitanje jedino jeste da li će NIS biti nacionalizovan ili će biti pušten da propadne.
U svim tekstovima koji su se do sada bavili sankcijama je naglašavano da NIS Rusiji prihoduje svega 1% prihoda što je za samu Rusiji veoma zanemarljiva cifra kada se govori o novcu.
Sa druge strane NIS im je važniji kao geostrateški resurs.

Čini mi se da će biti kao i sa Kosovom kad je Retardić rekao Merkelovoj da neće ništa da potpiše sa Kosovom kad mu ona odgovorila "ima ko hoće"

Ista sudbina može čeka i NIS, naći će nekoga ko će hteti da ga nacionalizuje ili će on sam to da uradi zarad ostanka na vlasti kad vidi da je sateran u ćošak.

Mislim da je NIS poslednja prepreka za potpunu integraciju Srbije u zapadni sistem.
Kad i ako se Rusi isteraju iz NIS-a i ako se nađe rešenje za gas ništa ga ne sprečava da uvede sankcije i okrene se u potpnusti EU i NATO (što opet sumnjam ali ajde)

Svako ko sabere 2 i 2 skapirao je da je onaj ko ima rečne barže za transport nafte sada bog i da će da obrne preozbiljne pare. Koliko znam prethodnih meseci je bilo klanje za najam barži, tek sad će biti haos. Ali ne sumnjam da ekipa spremno dočekuje ovaj poslovni zicer.

Sankcije su posledica geopoiitičke sudbine Srbije. Crtaju se linije razgraničenja još jednom u Evropi, samo što će ovog puta linija istočnog bloka biti pomerena mnogo više udesno.

Pitanje jedino jeste da li će NIS biti nacionalizovan ili će biti pušten da propadne. Povratka na staro neće biti dok se USA i Rusija ne usaglase, a to ne deluje ni blizu zasad.
Sankcije su posledica odluke Vlade Srbije kada su decembra 2008 godine na čelu sa Borisom Tadićem NIS prodao Rusima uz garancije da će Srbija dobiti gasovod Južni tok.

U svim tekstovima koji su se do sada bavili sankcijama je naglašavano da NIS Rusiji prihoduje svega 1% prihoda što je za samu Rusiji veoma zanemarljiva cifra kada se govori o novcu.
Sa druge strane NIS im je važniji kao geostrateški resurs.

Čini mi se da će biti kao i sa Kosovom kad je Retardić rekao Merkelovoj da neće ništa da potpiše sa Kosovom kad mu ona odgovorila "ima ko hoće"

Ista sudbina može čeka i NIS, naći će nekoga ko će hteti da ga nacionalizuje ili će on sam to da uradi zarad ostanka na vlasti kad vidi da je sateran u ćošak.

Mislim da je NIS poslednja prepreka za potpunu integraciju Srbije u zapadni sistem.
Kad i ako se Rusi isteraju iz NIS-a i ako se nađe rešenje za gas ništa ga ne sprečava da uvede sankcije i okrene se u potpnusti EU i NATO (što opet sumnjam ali ajde)

On to nikada nece uraditi zato sto zna kako je prosao svako ko je Srbiju hteo da iscupa iz ruskih kandzi.

Sankcije su posledica odluke Vlade Srbije kada su decembra 2008 godine na čelu sa Borisom Tadićem NIS prodao Rusima uz garancije da će Srbija dobiti gasovod Južni tok.
Naravno da nije.
Sankcije su posledica radikalsko-komunjarske politike.
Kada su prvi put bili na vlasti imali smo gubitak teritorije - sankcije - bombardovanje
Sada kada su drugi put na vlasti imamo gubitak teritorije - sankcije i ostaje da vidimo ko će prvi da nas bombarduje

to je bio užasan potez, ali nikako ne može biti opravdanje za nešto 17 godina kasnije

2022 je bila sansa za reset i istorijska prilika da od***emo Ruse. Naravno radikalska vlast se nadala da ce njihove tenkove da doceka cvecem na Terazijama.

Vise od 150 godina moderne srpske istorije iz promasaja u promasaj. I uvek su svaka konstanta tih promasaja Rusi,

Verovatno će sada krenuti uboz benzina i dizela. Rafinerije u okolinu će dosta da zarade na nas. Ne znam da li radi ona u B Brodu, i da li je i ona pod sankcijama, ta nam je najbliža, tu su i Madjari, Rumuni, Bugari, Grci, ...

Netačno. Nije bilo garancija tad. Ništa osim medijske pompe. Južni tok nije bio deo ugovora uopšte i nisu predviđene nikakve posledice za Ruse ukoliko ga ne izvedu.

NIS je prodat primarno zbog potrebe države za kešom u tom momentu i iste ideje koju Vučić ima danas, da tele sisa više od jedne krave i da između velikih treba balansirati.

Verovatno će sada krenuti uboz benzina i dizela. Rafinerije u okolinu će dosta da zarade na nas. Ne znam da li radi ona u B Brodu, i da li je i ona pod sankcijama, ta nam je najbliža, tu su i Madjari, Rumuni, Bugari, Grci, ...

U B. Brodu ne radi od eksplozije 2018. ako se ne varam. A i ona je u ruskom vlasništvu (Zarubežnjeft).

NIS je prodat jer je bio jedina naftna kompanija koja je desetinama godina bila u gubitku i čije gubitke je država podmirivala. Mi baš brzo zaboravljamo činjenice i nije ni čudo što nas crveno-crna koalicija jaše već drugi put u 30 godina

Vrh