Šta je novo?

Cene nekretnina

Upravo sam to sada spominjao. Za 5 god bih mogao da vidim sebe da mogu da se prilagodim da tu živim😉
I da imam sada 1.6m, pre bih uzeo 5 stanova
1 Dubaji, 2 NS i 2 BG nego tu kuću i nastavio bih isto da živim sa tim da bih 6 meseci obilazio par egzotika, to je jedno parking mesto u BG-u 😉
To je skroz racionalan pristup. Sa tom količinom novca može svašta nesto lepo da se uradi umesto da se sve zarobi u jednoj nekretnini koja ti objektivno i ne treba.

Upravo sam to sada spominjao. Za 5 god bih mogao da vidim sebe da mogu da se prilagodim da tu živim😉
I da imam sada 1.6m, pre bih uzeo 5 stanova
1 Dubaji, 2 NS i 2 BG nego tu kuću i nastavio bih isto da živim sa tim da bih 6 meseci obilazio par egzotika, to je jedno parking mesto u BG-u 😉
Imas i ovo u Banovcima za manje para 420k sa bazenom ufuljeno

Za obilazak 5 razlicitih egzotika jedva da treba 20k evra za dve osobe. Maksimalno 25k ako se razbacas. Jedna garaza u Zemunu.

Nije isto. Npr. neko nema nesto mnogo para para i ako hoce da kupi stan koji kosta 1000 e/m2 on ce dobiti povrat PDV-a od 4k evra. Sa druge strane, neciji mamin i tatin sin ciji roditelji imaju 10 stanova ce kupiti stan u BgH2O gde je kvadrat 5k e/m2 i dobiti povrat PDV-a 20k evra. Pomoc za kupovinu prvog stana bi trebalo da bude linearna, ovako napravljena najvise pomaze onima koji imaju najvise para.
pazi sad, ovaj sa 1k m2 kupi stan 50m2 za 50k i plati pdv 5k, ovaj sa 5k m2 plati 50m2 250k i plati pdv 25k. Ko je vise napunio budzet? Zeznuto je gledati iz svog ugla pogotovo ako ti nije prvi stan da. E, a pazi sad. Neko kupi stan 1k m2 za dve godisnje plate, a neko stan od 5k na kredit od 30 godina i to da jede poparu ceo zivot jer je sve sem centra bga nehumano i katastrofa za zivot. Eh kad bi bilo tako lako… dajte neki Vas primer kako treba to regulisati pa da vidimo ima li mana. Vazi i za @super.operater koji kupuje x stan ;)

pazi sad, ovaj sa 1k m2 kupi stan 50m2 za 50k i plati pdv 5k, ovaj sa 5k m2 plati 50m2 250k i plati pdv 25k. Ko je vise napunio budzet? Zeznuto je gledati iz svog ugla pogotovo ako ti nije prvi stan da. E, a pazi sad. Neko kupi stan 1k m2 za dve godisnje plate, a neko stan od 5k na kredit od 30 godina i to da jede poparu ceo zivot jer je sve sem centra bga nehumano i katastrofa za zivot. Eh kad bi bilo tako lako… dajte neki Vas primer kako treba to regulisati pa da vidimo ima li mana. Vazi i za @super.operater koji kupuje x stan ;)
Ovaj ko kupi stan od 50m2 za 250k mozda plati pdv 25k, ali mu se vrati 20k, Treba gledati za 40m2 i videti pravi efekat gde ovaj bogatiji ne bi ni dinar uplatio u budzet. Sa linearnim poreskim oslobodjenjem to ne bi bio slucaj.
Ovo je slicno kao ono za povecanje penzija, kad povecaju penzionerima penzije za 5%, pa onaj sa 20k penzijom dobije povecanje 1000 dinara, a onaj sa penzijom od 120k dobije 6000 dinara povecanje. Mislim, slazem se da iznos penzije zavisi od toga koliko je neko uplacivao u fond, ali poenta price jeste da se ugrozenima pomaze linearnim, a ne proporcionalnim merama.

Ovaj ko kupi stan od 50m2 za 250k mozda plati pdv 25k, ali mu se vrati 20k, Treba gledati za 40m2 i videti pravi efekat gde ovaj bogatiji ne bi ni dinar uplatio u budzet. Sa linearnim poreskim oslobodjenjem to ne bi bio slucaj.
Ovo je slicno kao ono za povecanje penzija, kad povecaju penzionerima penzije za 5%, pa onaj sa 20k penzijom dobije povecanje 1000 dinara, a onaj sa penzijom od 120k dobije 6000 dinara povecanje. Mislim, slazem se da iznos penzije zavisi od toga koliko je neko uplacivao u fond, ali poenta price jeste da se ugrozenima pomaze linearnim, a ne proporcionalnim merama.
U oba slučaja na 40m2 nijedan ne uplaćuje dinar u budžet, sa druge strane na 50m2 1k m2 uplaćuje 1000e, a 5k m2 uplaćuje 5000e. Daj primer linearnog pa da vidimo ko je tu oštećen i ponavljam TO NISU PARE IZ BUDŽETA niti država to nešto daje, to su pare koje daje kupac (i svakako mora da ih ima na gomili), budžet se u svakom slučaju više puni sa skupljim m2. Od ovog 250k majstori će zaraditi više, prodavnice nameštaja će zaraditi više, notari će zaraditi više, advokati će zaraditi više... svi oni u lancu će imati više novca za trošenje, a taj novac daje kupac. Zapravo je ovaj povrat PDV-a možda jedna od retkih stvari koja funkcioniše relativno ok, sem za one koji kupuju sledeći stan i sledeći stan... Da li pomažemo svima da budu jednaki ili samo odredjenoj grupi? Dakle ovi što su uplaćivali u fond brdo para su budale jer se non stop više povećava ovima koji nisu uplaćivali skoro ništa sve dok se taj iznos ne približi?

Poslednja izmena:
Da, šta je tu loše? Biće lakše kupiti stan u Nišu ili Čačku, ..

Ne moramo sitničariti oko cifara 10k sam naveo kao primer

Loše sam napisao, mislio sam na one bebe što se rode u Novogodišnjoj noći 1. Januara pa im grad daje neke ekstra novce a to zavisi od grada do grada. Tako ispada da beogradska beba vredi više nego ona iz Leskovca na primer

Uslovno rečeno da nije svima isti porez ali to ne znači da bogatiji a treba pomagati još više. Osim ako nisi Super Hik u Alan Ford-u :)

Ooo, idemo na lični nivo :) Hvala na pitanju ako bude prilike kupiću drugi. Prvi je bio od 38m2 starogradnja bez povratka PDV-a :) E sad ovaj prvi će na doboš kao stvari stoje da bi bio drugi realizovan tako da i dalje ostajem na +1. Ne skupljam stanove, bez brige, ima pametnijih načina ulaganja.

Ako misliš da forsiram ideju da svi dobiju pomoć grešiš, to nisam nigde naveo i dalje treba da važi isključivo za kupce prvog stana (da se nešto pitam ne bih diskriminisao ni starogradnju). Ideja je da svi koji kupuju prvi stan budu potpomognuti nekako i jednako ako je pomoć od države.
Čovek je sve logično i kulturno objasnio. Bravo 👏👏
Realnost je da je suludo utrošen novac na povraćaj PDV-a na lux objekte tj one koji imaju vrednost daleko veću od prosečne cene prometovanih novogradnji. Super hik filozofija.

Poslednja izmena:
Tako je kada posmatras iz ugla punjenja budžeta ali to u ovom skucaju ne treba da bude kriterijum. Ovde pricamo o klasičnoj pomoći države koja diskriminise osobe prema budžetu za kupovinu stana. Teza da ovaj sto kupuje skuplji stan treba da dobije veći povrat nije odrziva sa aspekta jednakosti. Po tom principu svi koji primaju socijalnu pomoć u Beogradu bi trebali da imaju veću jer je skuplja renta ili … Poenta sa ovakvim davanjima je da bude svima identično.
Stvar je u tome da je većina ovih mera ad hok uvedena najčešće kao iznudjena i proizvod neke predizborne kampanje. Takodje ko god da smišlja ovakve mere nije na zavidnom stepenu obrazovanja i inteligencije - vidi samo ovu glupost sa kreditima za mlade kao panicnu meru za resavanje politickih nemira. Sve ove mere nemaju utemeljenja ni u pravičnosti niti u efikasnosti.
Naveo sam primer i pravnih zavrzlama, neko ko nasledi livadu u Trgovištu nominalne vrednosti polovnog telefona gubi ovu mogućnost, da li je to pravedno?

Napisah gore da nisam kolekcionar stanova niti me to zanima, ne znam čemu konstantna prozivka i koji efekat se ocekuje?! Grebanje o budžet za par hiljada evra meni ne priliči, da sam to hteo da radim ne bi visio ovde sa vama nego bi bio istaknuti član partije :)

Poslednja izmena:
Pa bunite se samo vi koji imate poneki stan, to je fora dok nikome drugom ne smetaju. Kao štp rekoh povrat PDV-a postoji skoro 20god tačnije 2006te pa ne znam koja predizborna kampanja. Isto je svima, za sve važe isti uslovi, isti broj kvadrata i ista vrednost. Ne znam po kom primeru da neki budu više jednaki. Komunizmom? I krediti za mlade su ok, samo što se nama ne svidjaju jer nam se ne svidja ko ih je doneo (doduše ajd trebalo je malo više pravila tu doneti). Diskriminiše osobe prema budžetu? Kako? Ako išta ti bi diskriminisao sve koje žive u skupljim gradovima od Trgovišta. Takodje njiva nema nikakve veze sa povratom PDV-a jer se gleda nekretnina, a ne nepokretnost. Dakle možeš da naslediš i 5 njiva opet imaš povrat PDV-a. Zavrzlama nastaje ako naslediš desetinu nekog stana koji ti ne treba ali možeš i da se odrekneš. Zavrzlame uvek postoje pitanje je da li znamo kako da ih eliminišemo.

Pošto smo svi ovde obrazovani i inteligentni pitah već za neki primer drugih mera gde će apsolutno svi biti zadovoljni i jednaki. Znamo li da smislimo takve mere umesto što samo pričamo da nešto ne valja?

Pošto smo svi ovde obrazovani i inteligentni pitah već za neki primer drugih mera gde će apsolutno svi biti zadovoljni i jednaki. Znamo li da smislimo takve mere umesto što samo pričamo da nešto ne valja?
Napisah već … Das svi a isto i fiksno za kupovinu prvog stana šta je tu problem.

Konstantno ne čitaš napisano i prelazis preko činjenica. Niko se ne buni ako već ima stan, ideja je da se pomogne ljudima koji nemaju ako već država drugačije ne može, ne ume ili ne želi da pomogne. Toliko para se sprca za gluposti ovo se ne bi ni osetilo a bilo bi pravično. Kad se vratiš u 2006 godinu i vidiš šta je prethodilo ovim merama možda ti postane jasnija drustvena dinamika.

Da li ima nekog ovde na forumu ko je registrovani korisnik eKatastra da mi proveri jedan objekat i parcelu?

Pa možete sami to, iako niste registrovani. Izaberite opština Rakovica, ukucajte broj parcele i izbaciće vam, proverio sam.

Napisah već … Das svi a isto i fiksno za kupovinu prvog stana šta je tu problem.

Konstantno ne čitaš napisano i prelazis preko činjenica. Niko se ne buni ako već ima stan, ideja je da se pomogne ljudima koji nemaju ako već država drugačije ne može, ne ume ili ne želi da pomogne. Toliko para se sprca za gluposti ovo se ne bi ni osetilo a bilo bi pravično. Kad se vratiš u 2006 godinu i vidiš šta je prethodilo ovim merama možda ti postane jasnija drustvena dinamika.
Fiksno ne pije vodu jer nece sigurno ispratiti rast cena nekretnina kako idu godine.

1% krediti za mlade ti vec daju prednost periferiji i mestima van BGa jer mozes da kupis mnogo vise m2 za iste pare.

Po meni trebalo bi uvrstiti tako nesto kao trajnu ispomoc mladim porodicama i bracnim parovima, oformiti odvojene budzete po gradovima i opstinama za tu meru radi stimulacije decentralizacije.

Ne čitaš ni ti ili ne želiš da pročitaš. Već smo pisali o tvojoj 10k pomoći za prvi stan. Prvo dolaziš u situaciju po tvojoj logici da je sve minimum 10k skuplje, drugo dolaziš u situaciju da za neke stanove država vadi pare iz budžeta, a drugim se dopunjava, treće diskriminišeš kupce iz skupljih gradova od sela (bukvalno si imao ovde postove o kreditima za mlade kako ne valjaju jer se diskriminišu kupci iz Beograda pa pročitaj), četvrto dolaziš u situaciju baš onakvu kakvu si rekao da ne treba, a to je da neće efekat biti isti u svakom gradu (osim što će da poskupe jeftiniji stanovi).

Dakle iako je to da kažem neka ok mera kao i sam povrat PDV-a opet nisu svi jednaki. Znači tražimo rešenje da svima bude isto.

Kada se neki grad opisuje kao dosadan u stvari se misli da je tu visok nivo infrastrukturne uredjenosti, briga za rezidente , kultivisanog stanovništva i poštovanja zakona ili?
Misli se da nema noćni život, da su sve prodavnice zatvorene posle osam i ako ti nešto treba ima par pumpi koje rade celu noć.

Ili hoćeš da jedeš nešto posle kućne žurke u tri ujutru ali nemaš gde.

Ako je sreće ima dežurna apoteka, dok u Beogradu, zlu ne trebalo, postoje privatne laboratorije koje rade 24 časa.

I da generalno nema nekih sadržaja izvan relacije posao-kuća.

Na primer, moj kolega sa faksa živi u nekom austrijskom gradu, čini mi se Gracu (on je drugar mojih drugara i retko ga viđam pa nisam 100% siguran da je Grac) i prošlog leta je kukao kako će da poludi tamo jer nema ničega i oduševljavao se prizorom malo boljeg beogradskog kafića i maštao da se sa porodicom vrati u Beograd.

"Сви ви што маштате о срећи,
вас води пут у велик град,
ви нисте први нити трећи,
о њој машта свак,
у граду беспрекидно тече туђ живот тај вечито нов,
у јутро ко у касно вече,
свуд исти чујеш зов."

Pa možete sami to, iako niste registrovani. Izaberite opština Rakovica, ukucajte broj parcele i izbaciće vam, proverio sam.

mislim da ne daje isti output. u smislu ako stan ima hipoteku, ti ces tu dobiti samo to. ali ako uzmes kao odredjeno (na primer pravno lice) dobices sve podatke o hipoteci etc

Misli se da nema noćni život, da su sve prodavnice zatvorene posle osam i ako ti nešto treba ima par pumpi koje rade celu noć.

Ako je sreće ima dežurna apoteka, dok u Beogradu, zlu ne trebalo, postoje privatne laboratorije koje rade 24 časa.

Na primer, moj kolega sa faksa živi u nekom austrijskom gradu, čini mi se Gracu (on je drugar mojih drugara i retko ga viđam pa nisam 100% siguran da je Grac) i prošlog leta je kukao kako će da poludi tamo jer nema ničega i oduševljavao se prizorom malo boljeg beogradskog kafića i maštao da se sa porodicom vrati u Beograd.

"Сви ви што маштате о срећи,
вас води пут у велик град,
ви нисте први нити трећи,
о њој машта свак,
у граду беспрекидно тече туђ живот тај вечито нов,
у јутро ко у касно вече,
свуд исти чујеш зов."
Necu leka, ni lekare,
Zovite mi neimare,
Da sagrade most bez kraja,
Most do moga zavicaja.

Netačno. Biljke rastu svojim tempom pod evolutivnim razlozima nevezano za količinu CO2. Ne postoji mehanizam koji će da natera biljku da veže više vode ako povećao koncentraciju CO2, za koliko možeš sam da uradiš eksperiment.
Ovo je dobro poznata stvar u biologiji, raspitaj se malo. Na ispod 180 ppm biljke umiru, a mi smo bili na 260 pali.
Netačno. CO2 ne zadržava toplotu nego sprečava reemitovanje IR zračenja natrag u kosmos. Pored CO2 tu su i vodena para i CH4 kao potentni gasovi za efekat staklene bašte.
IR zračenje je ono što mi osećamo kao toplotu,a a sprečavanje reemitovanja IR zračenja je zagrevanje atmosfere tj, efekat staklene bašte, tako da nije šija nego vrat.
Delimično tačno. Vodena para ima zaista taj efekat ali vreme zadržavanja vodene pare u gornjim slojevima atmosfere je nekoliko redova veličine kraće od CO2 jer mnogo dobro apsorbuje UV zračenje i razbija se na ozon i vodonik.
Ali je količina CO2 u atmosferi neznatna, pogotovo u odnosu na vodenu paru.
Ti promoteri najčešće imaju masne bonuse da pričaju budalaštine najčešće plaćeni od eko fašista.

Voleo bih da vidim kredibilnim naučnu studiju za ovo.
Izguglaj za Maldive, već su pomenuti.
Koliko glečera se proširili u odnosu na ukupan broj glečera? Nije teško pronaći podatke o smanjenju ukupne površine glečera na osnovu satelitskih snimaka za poslednjih 20 godina. To što se jedan možda proširio ne znači apsolutno ništa a teorijski je i opravdan slučaj atmosferskim anomalijama.
Ne znam koliko se proširilo.
Na kraći period ok, na duži period ne. Takođe da definišemo šta je obala mora - neka pustara na bliskom istoku ili Novi Zeland i Patagonija?
Šta ti je kraći a šta duži?
Definiši jedva vire! Da li je to 20cm 50cm metar...? Znaš li šta sve treba da se otopi da bi nivo svetskih mora porastao za 10cm.
Uopšte ne pričamo o efektima koji su na nivou decenije nego o tome da je sistem takav danima pozitivnu povratnu spregu i neverovatnu inerciju. Jednom kada se proces ubrza teško ga je posle preokrenuti.
Sva ta kataklizmička predviđanja se nisu ostvarila. Jedna veća vulkanska erupcija nas deli od višedecenijskog zahlađenja.

Što se tiče ostrva u Boki, mislim da ih globalno zagrevanje neće potopiti vekovima, mada geološki fenomeni mogu i sutra.
To da se nečega odričeš ili ne to je druga stvar. Za tema nema veze sa naukom nego politikom i biznisom. Eko fašisti su smislili odličan način da otvore nova tržišta i mlate pare a nazovi liberalne vlade jedva dočekale disciplinovanje stanovništva.
Slažem se.
Za kraj evo teme za istraživanje. Zašto je dizel popularan u Evropi i nigde više? Napravi istraživanje na ovu temu i shvatićeš koliko se igraju nama.
Najviše zbog poreske politike, ali objektivno ima i drugih prednosti osim manje potrošnje. Bezbedniji je od benzina, motori su dugovečniji i uz mala prilagođavanja mogu da rade i potopljeni itd.

Lepo je kad mozes nocu u 3 sata da odes da kupis burek i izadjes u klub. Ali da bi ti to mogao, neko drugi mora da zameni dan za noc. Lepo je kad mozes nedeljom da kupis sta hoces u prodavnici, ali da bi to mogao neko mora nedeljom da bude odvojen od porodice. Pa se postavlja pitanje sta je lepo, a sta je humano. Neko bi rekao kapitalizam, ekonomija, ali ne vidim da Austrija propada zbog toga sto joj prodavnice ne rade posle 8.

Ne verujem ja u ništa dok nije potkrepljeno kredibilnim naučnim dokazima - da akcentom na kredibilne.
Lepo.
Ko to traži? Naučna zajednica ili interesna grupa koja vidi priliku za profit ovde? Treba da shvatiš da sve što je trenutno vezano za temu globalnog zagrevanja je ogroman biznis ali to ne menja činjenicu da isto postoji. Bukvalno im je sekira upala u med.
Interesna grupa, a trend zagrevanja je kratkotrajan i može da se preokrene kao od šale. Mi objektivno ne razumemo klimu.
Nema frke još 2-3 decenije najmanje ...
Rekao bih mnogo duže, ali cunami-nema brda u koje bi bežali.

Zašto? Ljudi rade. Ne uvoze robove koji veruju da se sida leči ovako:
"Another myth is that having sex with a virgin cures HIV. This superstition is behind a recent rise in HIV cases among young women in Ghana, for example, as older men sought to have unprotected sex with them to cure their HIV."

Druga kultura. Treba tek treća generacija da se to kultiviše. Mogu da zamislim koje ćemo sve probleme imati za 6-7 godina najviše.
Tu najviše genetski inžinjering može da pomogne.

dosadna slovenija, ovde uvek zanimljivo

Ima i tamo dešavanja.

Ali sad razumem tvoju želju za povratkom u Palanku.

Vrh