Šta je novo?

Tramvaji

Isporuka tramvaja prugom se teško isplati danas, jer su dinamike dosta drugačije nego u prošlosti, obično se danas isporučuje tek po 2- 3 tramvaja mesečno, što nema matematiku da ide prugom. Tako da je i ostao kompleks, ne bi smo ga verovatno ni koristili.

Švajcarcima je za transport Divaga bilo najisplatljivije bilo da isporuče sve vozom u turama i to je imalo smisla. Zadnja tura vozom je došla 2016. godine, mislim da su ih istovarali na kasnijoj privremenoj rampi za automobile u Topčideru. Još jedna prednost, depo BVB-a je bio pored železničkog koloseka pa se i tu uštedelo..

Markus Wagner je zabeležio detaljno proces slanja BVB-ovih vozila za Beograd. Preporučujem da detaljno istražite njegove albume na Flickru.

Kako su bili dobri kad su tek došli, samo malo provozaju kod nas, odmah liče na katice. Musavi, prljavi, zmazanih farbom posle čukanja i to tako ostane zauvek

Nemanjina prohodna idoti nisu pustili tramvaje
IMG-20250626-WA0000.jpeg

Isporuka tramvaja prugom se teško isplati danas, jer su dinamike dosta drugačije nego u prošlosti, obično se danas isporučuje tek po 2- 3 tramvaja mesečno, što nema matematiku da ide prugom. Tako da je i ostao kompleks, ne bi smo ga verovatno ni koristili.

Švajcarcima je za transport Divaga bilo najisplatljivije bilo da isporuče sve vozom u turama i to je imalo smisla. Zadnja tura vozom je došla 2016. godine, mislim da su ih istovarali na kasnijoj privremenoj rampi za automobile u Topčideru. Još jedna prednost, depo BVB-a je bio pored železničkog koloseka pa se i tu uštedelo..
Po meni je trebala da ostane. Uvek je lako nešto uništiti / zatvoriti, ali je teško to ponovo aktivirati / napraviti.
Uvek može da zatreba. Kada su donacije, tj. kada već ima 20-50-100 komada na lageru, onda je lakše sve potrpati na 1-2-3 transporta i tako poslati nego kamionima.
Kao što smo mi i Sofija dobili.
A možda opet dobijemo neku donaciju, a možda i mi budemo donirali ove široko-trupne Turke xDDD

Kacio sam fotke istovara predzadnje ture na tom koloseku
Spuštanje dizalicom sa vagona na tram kolosek onda je ult prevlacio tramvaj do pruge
Tamo je kacen za drugi tramvaj vucen do okretnice i onda za depo
Zno sam da sam negde video, verovatno tvoje ako si kačio na forumu davno davno

Nemanjina prohodna idoti nisu pustili tramvajePogledajte prilog 242661
A što tako oštro uvek Direktore? Čemu stalno id***? Jer može to uz malo manje agresije, a da se malo više razmisli. Jel su vozači na dugme? Šta misliš da su ih držali u garaži iza trake, i kako nekome dune da blokira i odblokira ulice, oni ih puste kao stoku iz tora, pa lasom hvataju ove što nisu sigurni gde treba da idu. Godišnji odmori, bolovanja, jel mislim da je lako preko noći okupiti tolike ljude. Zato me sve ovo zadnjih meseci i nervira toliko. Svi sve znaju, svi su kreteni, tolerancija otišla da ne kažem gde. Ljudi ne znaju ljduski mišljenje da razmene. Jednom kad nestane ikakvog reda, teško se i dugo uspostavlja, a svi bi sve odmah i sada. Nije smetala blokirana raskrsnica, izuzetno bitna raskrsnica skoro tri nedelje, al ako tramvaji iste sekunde ne izađu na ulice, to su odmah id***, st***, nesposobni itd.

A što tako oštro uvek Direktore? Čemu stalno id***? Jer može to uz malo manje agresije, a da se malo više razmisli. Jel su vozači na dugme? Šta misliš da su ih držali u garaži iza trake, i kako nekome dune da blokira i odblokira ulice, oni ih puste kao stoku iz tora, pa lasom hvataju ove što nisu sigurni gde treba da idu. Godišnji odmori, bolovanja, jel mislim da je lako preko noći okupiti tolike ljude. Zato me sve ovo zadnjih meseci i nervira toliko. Svi sve znaju, svi su kreteni, tolerancija otišla da ne kažem gde. Ljudi ne znaju ljduski mišljenje da razmene. Jednom kad nestane ikakvog reda, teško se i dugo uspostavlja, a svi bi sve odmah i sada. Nije smetala blokirana raskrsnica, izuzetno bitna raskrsnica skoro tri nedelje, al ako tramvaji iste sekunde ne izađu na ulice, to su odmah id***, st***, nesposobni itd.
Zato sto gsp nista u zadnje 3 godine nije ništa uradio vredno pohvale
Zato oštrina ta ona se tupi kad se dešavaju dobre stvari ali dobrih stvari nema

Npr da se bar priča o tenderu za trole evo bukurest kupuje nove

Еј, па није ли Јутонг купио Икарбус? Шта се дешава са њима? Зна ли неко?

Pa ne pita se GSP Direktore za nabavku vozila. Raspisuje tender po nalogu osnivača grada Beograda. Mi smo operater i to je to. Doduše, operater sa ozbiljnom infrastrukturom.

Еј, па није ли Јутонг купио Икарбус? Шта се дешава са њима? Зна ли неко?
Odavno al mislim da je to bio Yinlong, al ništa od Ikarbusa po svemu sudeći.

Није да немају аутобусе... тј електробусе

Читао неке извештаје од акционара, они подизали некек ркедите увозили неку опрему типа за прототип...

Neverovatna nesposobnost, cak i sa svim lopovlukom i nameštanjem tendera neće uspeti u nameri da zamene sve tramvaje do expa.

Kul je. 🙂 Mislim samo da bi Divazima lepo legla jedna horizontalna bela štrafta, kao ona koju su ogirinalno imali.
5EgktkqTURBXy82Y2Y3YWViZTZkMjY3YmE3MDhjMDg2NDgzYmY5MGFjNy5qcGVnkZMFzQSwzQSw

Samo što se ja nadam da će ova plava kad tad biti smenjena i vraćena crvena. I da će se sva vozila napokon uniformisati i ofarbati u istu šemu.

Ljudi, znam da nije idealno, ali to je što je... Interesovalo me kako bi izgledali svi tramvaji u Beogradu da su 'nemanjićko plave' boje, pa sam uz pomoć veštačke inteligencije dobio ove rezultate. Bilo je potrebno mnogo pokušaja da se generišu, i svestan sam da nije savršeno — ali ako nekome znači, super! :)Pogledajte prilog 242668
Pogledajte prilog 242669
Pogledajte prilog 242670
Pogledajte prilog 242671
Pogledajte prilog 242672
Pogledajte prilog 242673
Ovo za Caf je sasvim realno da će ih farbati u plavo nakon reparacije. Izgleda super i izuzetno moderno i nakon 15 godina rada.

Ljudi, znam da nije idealno, ali to je što je... Interesovalo me kako bi izgledali svi tramvaji u Beogradu da su 'nemanjićko plave' boje, pa sam uz pomoć veštačke inteligencije dobio ove rezultate. Bilo je potrebno mnogo pokušaja da se generišu, i svestan sam da nije savršeno — ali ako nekome znači, super! :)Pogledajte prilog 242668
Pogledajte prilog 242669
Pogledajte prilog 242670
Pogledajte prilog 242671
Pogledajte prilog 242672
Pogledajte prilog 242673
Moooožda CAF
Ovi ostali kad ih vidim, imam potrebu da bežim :D
(iako lično nisam nikada imao problema sa murijom)

Oglasili se ovi iz Bozankaje, kažu da su tramvaji adekvatne širine za celokupnu infrastrukturu.

"Bozankia Otomotiv Makina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S" izjavljuje pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su karakteristike koje nudimo u našoj ponudi u pogledu dimenzija dužine i širine tramvaja u skladu sa celokupnom postojećom tramvajskom infrastrukturom kupca. Potvrđujemo da ove karakteristike ne utiču na bezbednost tramvaja ili drumskog saobraćaja.

Vrh