Šta je novo?

Cene nekretnina

Nema nista od toga, mi mozemo da stignemo max do 2k bruto, i to uz svo zaduzivanje i inflaciju do Expo-a. Posle toga potop.
Pa kako onda poslodavci u Srbiji nude Rusima 5k bruto ko od šale, i pitanje je da li mogu da zadrže ljude za taj novac da ne odu dalje? Zašto naši ljudi u našoj državi nisu konkuretni za te plate. Niko ko pravi 5k eur bruto u Srbiji ne bi tražio preko hleba pogače i išao u Nemačku?

Izracunao si licno taj maximum?
Cenim da toliko koloniji smeju da dozvole da nominalno poveca plate, ali samo uz inflaciju, zaduzivanja, rudnike i sve ostalo sto ide uz to.
Pretpostalvjam ti u onom tekstu gore, nije mi se citalo novo silovanje matematike detaljno.
Ne, ja sam samo pricao o tome kako stranci ovde imaju povlascen tretman u odnosu na domace stanovnistvo, a sada se taj tretman ukida. Mada moguce da ce napraviti neki dogovor sa Vladom da se samo smanje. Nigde nisam rekao da je to esencijalno dobro za nas.
Pa kako onda poslodavci u Srbiji nude Rusima 5k bruto ko od šale, i pitanje je da li mogu da zadrže ljude za taj novac da ne odu dalje? Zašto naši ljudi u našoj državi nisu konkuretni za te plate. Niko ko pravi 5k eur bruto u Srbiji ne bi tražio preko hleba pogače i išao u Nemačku?
Srbin koji ima platu 5k bruto ima 3k neto. Rus koji ima platu 5k bruto ima 4.5k neto, i njemu je super, i to se zove nelojalna konkurencija. Ako Rusa pocnes da oporezujes kao Srbina, pa i on pocne da prima 3k neto, on ce da se zapita za sta placa poreze i doprinose, i shvatice da je bolje da te poreze placa Nemackoj ili nekoj razvijenijoj zemlji ili da ide u neku drugu zemlju poreski raj.

Znači produžili još. Koliko smo bolesni. Ja sam pisao o tome septembra prošle godine da je 10-tak meseci.
Zakucaj ponudu na max kao pregradni gips karton zid za 4k po m2.
E zato što smo tri stepenika iznad najpohlepnije bagre iz drugih zemalja zna se šta nam sledi kao po običaju.
Dobro je da imamo forum da nam objasni da je zid od gips kartona koji rade Turci ekstra i bolji od cigle ❤️.
Gips karton ploče tj knauf mogu za plafon zbog estetike. Ko radi kao zid.....ne znam šta da kažem. Mada svašta danas prave. Kupatilo ima pod na kome je stirodur na koji se direktno lepe pločice i tako to. I to može 🙂
Noseći zidovi siporeks, pregradni gips karton…još da sklonimo armaturu iz betona da nas Bog pogleda, fancy 💪🏆

Srbin koji ima platu 5k bruto ima 3k neto. Rus koji ima platu 5k bruto ima 4.5k neto, i njemu je super, i to se zove nelojalna konkurencija. Ako Rusa pocnes da oporezujes kao Srbina, pa i on pocne da prima 3k neto, on ce da se zapita za sta placa poreze i doprinose, i shvatice da je bolje da te poreze placa Nemackoj ili nekoj razvijenijoj zemlji ili da ide u neku drugu zemlju poreski raj.
To uopšte nije nelojalna konkurencija već normalna stvar da se privuku visokoškolovani kadrovi. To radi i NL i Danska i Španija isto. Nemačka ne radi jer je velika i briga ih.
Ja sam plaćao 10 godina 30% manji porez u odnosu na Holanđane i isto su se neki u firmi Holanđani bunili zbog toga ali to je zakon donešen još 1969. Sada su ga smanjili na 5 godina ali opet postoji. To mora da postoji da bi ljudi expati koji su došli mogli da pokriju dodatne troškove. Jer ti kao stranac ništa ne znaš pa sve plaćaš premium od trgovina pa nadalje. Zatim moraš ići više puta nazad u svoju otadžbinu i to su sve troškovi. Tako da to svakako treba da postoji ali iznad neke plate. I mislim da je tako bilo i kod nas iznad 2k neto da je bilo ako se ne varam i odmah stalni posao. U NL je iznad 60k ako se ne varam moraš imati ako si preko 30godina a ispod 30 godina je mislim oko 40k. Ali svuda to postoji.
Nismo mi izmislili toplu vodu.

Ali mi vec imamo brda visokoskolovanog kadra... u tom slucaju jeste nelojalna konkurencija.
Da li se zezaš ili si realan? Pa NL nema dovoljno visokoškolovanog kadra a ne Srbija.
Plus nije isto imati brdo menadžera sa Sega Mega fakulteta i nekog sada koji radi na razvoju veštačke inteligencije. Jednostavno nije 1 na 1. Za istoričare umetnosti možda nema posla a za neke usko specijalizovane stručnjake ima koliko hoćeš. Znači cilj je privući te a ne bilo koje. Pa u svim zemljama imaš posebne vize za deficitarni kadar. U svim!

Mi prvo nemamo gde zaposliti te specijalizovane strucnjake niti im mozemo ponuditi platu kao uredjene zemlje. Drugo umanjenje poreza i doprinosa je bilo i za minimalac ako zaposlis stranca sto je bilo sumanuto mada ajd bio je deficit low skill radnika.

Kako ce ovo uticati na Ruse i Ukrajince koji rade ovde, a nisu preduzetnici?
Da li ce ruske firme odlaziti odavde? Ako odu firme, odose i Rusi
Ili ce Rusi i Ukrajinci imati manje plate? A to znaci manja kupovna moc Rusa, losiji standard, i opet mogucnost da odu odavde.
Ili ce ruske firme pristati da placaju vece poreze i doprinose na njihove plate? Malo verovatno.
Budzet je prazan, mora da se pravi Expo i sta vec, pa im je trenutno najlakse da dodju do para tako sto ce ukinuti te podsticaje za strance i novonastanjena lica, cuj mene Ruse i Ukrajince.
Znaci, Rus koji ima bruto platu 5.000 evra je do sad imao neto platu mozda oko 4.500 evra, sad ce imati 3.000 evra. Ili ce za tu istu neto platu od 4.500 evra njegova firma imati trosak od 7.200 evra umesto sadasnjih 5.000 evra. Nisu bitne brojke, s obzirom da ce neko reci "pa i 3.000 evra je dobra plata", jer nije to poenta, poenta je smanjen standard Rusa za reda velicine celih 30%, sto znaci manji budzet za iznajmljivanje stanova, manji budzet za kupovinu stanova, a neko mozda ima neto 2.000, pa ce mu ovim merama pasti na tipa 1.300. Ili ce svi preci da rade preko preduzetnickih radnji, samo je pitanje da li ce im neko gledati test samostalnosti, mada mozda i hoce ako je razlog ukidanja ove mere bas potreba da se vise novca slije u budzet.
Inace, ovi podsticaji su doneti 2022. godine izgleda bas sa ciljem da privuku Ruse i Ukrajince da dodju ovde. Srbija je za Ruse i Ukrajince bila do sad poreski raj, vise nije.
Kakav ce uticaj ovo imati na trziste nekretnina, videcemo, ali mislim da je samo pitanje da li ce Rusi pristati na manje plate ili ce ici odavde.

Inace vezano za Registar cena nepokretnosti, jos ne radi. Verovatno kad budu uzeli vise poreza i doprinosa od Rusa ce taj novac uloziti da se popravi bug na sajtu katastra kako bismo mogli da pratimo cene i dalje, mozda je to ustvari pravi razlog. Popravljanje buga na sajtu Katastra gde se prikazuju cene verovatno kosta nekoliko stotina miliona evra, a posto su Rusi krivi za rast cena, njih treba oporezivati i tim parama resiti problem.
Ima dosta primera fi
Ima poslodavaca iz EU, koji su u Srbiju došli samo zbog Rusa, koji su se ovde preselili, pa usput zaposle i deo lokalnog kadra.

Noseći zidovi siporeks, pregradni gips karton…još da sklonimo armaturu iz betona da nas Bog pogleda, fancy 💪🏆
Znaš ti posto je armatura :) :) :)

Ovo beše BNW Quartet

1750402266826.png

ma top, a i ako ne daj boze udare podvodne vode lakše prolaze kroz ove materijale i lakše se suši...a u slučaju zemljotresa lako padne zgrada, ali, ali ...posto je siporeks neće povrediti prolaznike...mnogo benefita...
gledao sam prošle godine neku lux novogradnju, kaze top kvalitet gradnje, zidovi izmedju stanova su od duple gips karton ploče, to niko tako ne radi danas u novogradnji, znaci luks...

ma top, a i ako ne daj boze udare podvodne vode lakše prolaze kroz ove materijale i lakše se suši...a u slučaju zemljotresa lako padne zgrada, ali, ali ...posto je siporeks neće povrediti prolaznike...mnogo benefita...
Nego reci ti niko koliko još da se sačeka sa kupovinom, još 5-6 godina ili malo duže?

Ima dosta primera fi

Ima poslodavaca iz EU, koji su u Srbiju došli samo zbog Rusa, koji su se ovde preselili, pa usput zaposle i deo lokalnog kadra.
Znači mi kao zemlja smo potpuno neintetesatni zapadnim poslodavcima I tek nakon što je nekoliko desetina hiljada Rusa došlo u Srbiju, ti poslodavci su počeli da otvaraju ovde predstavnišva I kancelarije? Pa onda treba da slavimo Ruse I da im uvedemo dodatne poreske benefite?

Ima bas dobrih zgrada. Često sam prolazio u blizini dok se gradila jedna na Vrčaru bas su je pošteno radili i nisu štedeli na materijalima. Izolacija je uradjena kao za Norvešku i na kraju pikovana fasada.

Da li se zezaš ili si realan? Pa NL nema dovoljno visokoškolovanog kadra a ne Srbija.
Plus nije isto imati brdo menadžera sa Sega Mega fakulteta i nekog sada koji radi na razvoju veštačke inteligencije. Jednostavno nije 1 na 1. Za istoričare umetnosti možda nema posla a za neke usko specijalizovane stručnjake ima koliko hoćeš. Znači cilj je privući te a ne bilo koje. Pa u svim zemljama imaš posebne vize za deficitarni kadar. U svim!
Za IT imamo definitivno, ako mislis sa nemamo okaci oglas pa vidi ko se javlja i koliko njih.

A primarno je IT pogodjavala uredba, sto bi zaposlio domaceg seniora za 4500 eur kad mogu Rusa za 3000?

Za IT imamo definitivno, ako mislis sa nemamo okaci oglas pa vidi ko se javlja i koliko njih.

A primarno je IT pogodjavala uredba, sto bi zaposlio domaceg seniora za 4500 eur kad mogu Rusa za 3000?
Onda smo mi jedina zemlja u svetu s suficitom kadra. OK. Kako kažeš malo mi je teško da poverujem jer sve Zapadne zemlje kubure s stručnjacima a ono kod nas ih ima na izvoz... Ali dobro. Još bolje za Srbiju onda.

Znači mi kao zemlja smo potpuno neintetesatni zapadnim poslodavcima I tek nakon što je nekoliko desetina hiljada Rusa došlo u Srbiju, ti poslodavci su počeli da otvaraju ovde predstavnišva I kancelarije? Pa onda treba da slavimo Ruse I da im uvedemo dodatne poreske benefite?
Naveo sam primer, za koji znam iz prve ruke, a svakako su dolazile strane firme i pre rata u Ukrajini.

Nemoj zezati, mi smo u IT-ju kap u moru. Jel ti stvarno misliš da Apple, Meta i ostale svetske tech kompanije ne bi dosle ovde da imamo odgovarajući kadar? Poslodavac placa bruto iznos, da li ce tebi ostati 3 ili 4k eura nakon poreza, šta sevto njega tice?

Nemoj zezati, mi smo u IT-ju kap u moru. Jel ti stvarno misliš da Apple, Meta i ostale svetske tech kompanije ne bi dosle ovde da imamo odgovarajući kadar? Poslodavac placa bruto iznos, da li ce tebi ostati 3 ili 4k eura nakon poreza, šta sevto njega tice?
Brate o cemu ti pricas, ja ako oglasim oglas kod nas, u Srbiji, za senior developera.
I ako mi se jave Rus i Srbin, i obojica traze 3000 EUR NETO, a za Rusa imam subvencije, naravno da je firmi bolje da zaposli Rusa.

Ne pricam o globalnom trzistu, za NASE firme imamo dovoljno naseg kadra, za globalnu scenu nisam pricao.

Onda smo mi jedina zemlja u svetu s suficitom kadra. OK. Kako kažeš malo mi je teško da poverujem jer sve Zapadne zemlje kubure s stručnjacima a ono kod nas ih ima na izvoz... Ali dobro. Još bolje za Srbiju onda.
Suficit postoji jer su bila masivna otpustanja Joe, ne kazem da je uvek tako bilo, 2021 npr je bila drugacija prica, ali danas subvencije stvarno nemaju smisla.

Za IT mozda sad kad je udarila krizica, do pre dve godine se zaposljavalo i kuso i repato. A pitanje je i za te danas sto se javljaju na oglase koliko je zaista dobrih.

Uopste, misliti i tvrditi da neka zemlja ima 'visak obrazovanih' je vrlo problematicno. Da smo zaista tako preobrazovani, ne bi cekali strance da nam pozaposljavaju te ljude.

Za IT mozda sad kad je udarila krizica, do pre dve godine se zaposljavalo i kuso i repato. A pitanje je i za te danas sto se javljaju na oglase koliko je zaista dobrih.

Uopste, misliti i tvrditi da neka zemlja ima 'visak obrazovanih' je vrlo problematicno. Da smo zaista tako preobrazovani, ne bi cekali strance da nam pozaposljavaju te ljude.
Pa dopunio sam misao iznad da je ranije bila drugacija situacija, ali u poslednje 2 godine nikakve subvencije za IT nemaju smisla jer su pljustali otkazi gomili ljudi.
U takvom okruzenju davati subvencije strancima jeste na stetu lokalnog stanovnistva.

Ja sam pricao konkretno za nas sektor, ne znam kakva je situacija u drugim sektorima.

Poslednja izmena:
Vrh