pa trenutno to mogu da kažu ovi što primaju platu u dinarimaZnači dok je meni dobro ko j... druge![]()
uvek neko nagraba u današnjem svetu
pa trenutno to mogu da kažu ovi što primaju platu u dinarimaZnači dok je meni dobro ko j... druge![]()
Slažem se. Pad ekonomije i dinara bi im došao glave! Kao što sam rekao samo teška ekonomska kriza može brzo da reši stvari.Tesko. Citava poenta SNS vladavine je stabilokratija i ekonomija, ako se izgubi i stabilnost i ekonomija oni nemaju nista.
I ovo malo podrske sto im je ostalo bi izgubili, bes naroda bi im ekspresno dosao glave.
Pa velika većina prima u dinarima... za sad je bolje da ta manjina koja prima evre kukapa trenutno to mogu da kažu ovi što primaju platu u dinarima
uvek neko nagraba u današnjem svetu
Apsolutno netačno. Kriza je i dovela ove na vlast i kriza omogućava mafijanje, korupciju i kriminal. Vlast se smenjuje i bez krize samo to treba da nauče ovi sa mlekom i brašnom.Slažem se. Pad ekonomije i dinara bi im došao glave! Kao što sam rekao samo teška ekonomska kriza može brzo da reši stvari.
Ja se vodim parolom gde bolje tu duže. A ja da menjam sistem i trošim sebe neću. Kad ne bude valjalo u NL, ode u Srbiju ili negde drugde. Sa NL penzijom meni će biti lepo u Srbiji nevezano ko je na vlasti. Samo da nema sankcija, rata i da banke funkcionišu.Da si išao na demonstracije i pokušao da promenis društvo možda sad ne bi živeo u Holandiji nego u svojoj zemlji dostojanstveno, ali nisi bio spreman da se boris, pa ćeš penziju da provedes u još gorem društvu od onog od koga si pobegao…jbg Joe…teška prica, obrni okreni…
Kriza je dovela SNS na vlast tačno jer je bilo teško a DS i G17 su rekli da je kriza naša šansa i euro pao sa 80 na 120 din. I naravno da su pali. Tako će isto i SNS. Naravno da može da se menja sistem i bez krize. Pazi ja ne navijam ni za jedne ni za druge. Meni je svejedno ko je na vlasti. Meni ni u džep ni iz džepa. Ja sam rekao šta tražim od svake vlasti (nema rata, sankcija, stabilan dinar, da rade avioni i banke i da ima svih proizvoda da se kupi legalno). Ostalo su nijanse. Da li vlast treba češće da se menja? Treba jer ne mogu pustiti korenje i uhvatiti šeme.Apsolutno netačno. Kriza je i dovela ove na vlast i kriza omogućava mafijanje, korupciju i kriminal. Vlast se smenjuje i bez krize samo to treba da nauče ovi sa mlekom i brašnom.
Pad ekonomije bi svima nama u zemlji došao glave. Oni bi i dalje živeli ko mali bogovi.Pad ekonomije i dinara bi im došao glave!
Znam da imamo plivajući. Ali ako on pliva između 115,90-116,50 po meni to je fiksni. Ako on "pliva" sa 80 na 120 tj. TONE sa 80 na 120 onda to nije fiksni kurs. Mislim da smo u stanju da držimo fiksni kurs i treba jer svi u komšiluku to mogu (BiH, HR dok nije ušla u Euro, Makedonija, Bugarska), jedino smo se mi pravili pametni.Srbija nema fiksni kurs, već nešto što nazivaju kontrolisani plivajući kurs (managed float). To znači da NBS interveniše samo kada mora, odnosno kada je pritisak na dinar jak. Fiksni kurs ignoriše tržišne sile, dok se ovaj naš prilagođava istim. A daje nam i mogućnost da određujemo relevantne kamatne stope kako bi se borili protiv inflacije, što u fiksnom režimu nije baš moguće.
Jeste, uslovljeni smo kretanjem evra, ali šta možeš da očekuješ od male ekonomije kao naše, u koju se odjednom slivaju evri (potražuju dinari kroz SDI).
Nije sve tako jednostavno kao što izgleda. A i, realno gledajući, sa 28 milijardi deviznih rezervi, daleko smo od situacije da strepimo od kursa, iako određeni aprecijacijski pritisci postaju jači, što sam i spomenuo ovde usput.
Ali zasto je kurs takav kakav je? Mislim da jakim interestnim grupama, ciji profiti zavise od uvoza, ne odgovara da padne vrednost RSD tj skoci kurs.Kriza je dovela SNS na vlast tačno jer je bilo teško a DS i G17 su rekli da je kriza naša šansa i euro pao sa 80 na 120 din. I naravno da su pali. Tako će isto i SNS. Naravno da može da se menja sistem i bez krize. Pazi ja ne navijam ni za jedne ni za druge. Meni je svejedno ko je na vlasti. Meni ni u džep ni iz džepa. Ja sam rekao šta tražim od svake vlasti (nema rata, sankcija, stabilan dinar, da rade avioni i banke i da ima svih proizvoda da se kupi legalno). Ostalo su nijanse. Da li vlast treba češće da se menja? Treba jer ne mogu pustiti korenje i uhvatiti šeme.
Moje razmisljanje je bilo da SNS obara kurs tek u trenutku kad shvate da ce neminovno izgubiti vlast, ne pre toga. Motivacija bi bila da maksimalno otezaju situaciju novoj vlasti i izazovu nemire i nezadovoljstvo za novu vlast koja je tek stupila na scenu.Slažem se. Pad ekonomije i dinara bi im došao glave! Kao što sam rekao samo teška ekonomska kriza može brzo da reši stvari.
Pazi svako gleda šta je njemu važno. Meni lično je ono od kapitalnog značaja. Jer ako imaš rat i sankcije o kakvom ti sudstvu pričaš kad izgubiš glavu sutra. Kakvo je bilo zdravtsvo 1993 - ono su bile poljske bolnice, ničega u bolnici. Danas ipak nije tako. E sad zavisi s čim porediš. Ako porediš s NL standardom onda naravno da ima još da se radi i poboljšava. Ako porediš s Ukrajinom i ratovima 90-ih onda je super.Dobro je znati da sudstvo, zdravstvo i obrazovanje su nijanse![]()
Ne radi se o tome koliko se kurs kreće, nego o mehanizmima koje koristiš (i kako) da postigneš isto.po meni to je fiksni.
Pa i to zavisi. I da recimo obore kurs dinara pre pada s vlasti. Nova vlast može odmah sutra dekretom da kaže fiksni kurs 116 i tačka. I vrati sve na staro za 1 min. Tako da nije to baš tako.Moje razmisljanje je bilo da SNS obara kurs tek u trenutku kad shvate da ce neminovno izgubiti vlast, ne pre toga. Motivacija bi bila da maksimalno otezaju situaciju novoj vlasti i izazovu nemire i nezadovoljstvo za novu vlast koja je tek stupila na scenu.
SNS ne može direktno da obori kursda SNS obara kurs
A većina kola kuburi sa plivajućim zamajcem.mi imamo plivajuci kurs, a vecina zgrada nema plivajuci pod
Joe, rat se davno zavrsio kao i sankcije, necemo sledecih 100 godina vikati "cuti barem nema rata" i zadovljavati se ukidanjem osnovnih ljudskih prava na kontu toga.Pazi svako gleda šta je njemu važno. Meni lično je ono od kapitalnog značaja. Jer ako imaš rat i sankcije o kakvom ti sudstvu pričaš kad izgubiš glavu sutra. Kakvo je bilo zdravtsvo 1993 - ono su bile poljske bolnice, ničega u bolnici. Danas ipak nije tako. E sad zavisi s čim porediš. Ako porediš s NL standardom onda naravno da ima još da se radi i poboljšava. Ako porediš s Ukrajinom i ratovima 90-ih onda je super.
Nije naše zdravstvo odlično, daleko od toga. Može bolje. Ali ja gledam da je temelj dobar pa se onda lako gradi kuća.
A većina kola kuburi sa plivajućim zamajcem.
Ovo je već pitanje struke i 99% ljudi ne zanima kako to NBS radi već da ima stabilan kurs. Da li oni prodaju eure, zlato, obveznice ili rade neke repo operacije baš me briga. Iste te mehanizme je imala svaka vlast i imaće svaka vlast. Da li će ih upotrebiti je drugo pitanje. Najlakše je upaliti Topčider i sipati boju i štampaj.Ne radi se o tome koliko se kurs kreće, nego o mehanizmima koje koristiš (i kako) da postigneš isto.
bukvalno ni meni više ništa nije jasno sa ratom i sankcijama. alo jbt to je već daleka prošlost, živi se drugi život, nećemo valjda samo o tome razmišljati. pa ni africi neke zemlje nemaju vodu pa zar zbog toga treba da budem u fazonu gle ja imam vodu da pijem, srećan sam čovek, onaj mali crnac tamo nema takvu privilegiju. pa s takvim razmišljanjem bi i dalje tucali kamen i palili vatru drvenim štapićem...pakao..Joe, rat se davno zavrsio kao i sankcije, necemo sledecih 100 godina vikati "cuti barem nema rata" i zadovljavati se ukidanjem osnovnih ljudskih prava na kontu toga.
Zamisli da su se Nemci i druge drzave vodile takvom logikom gde bi sada bile.
Stvar je slobode i mogucnosti da zivis zivot a da ne moras da brines ko ti je lokalni politicar, sloboda izrazavanja i negodovanja i na kraju dana da znas da zivis u zemlji gde SNS clanska kartice nije automatski "get ouf of jail" kartica i gde za njih zakoni ne vaze.
To je verujem moguce u NL a apsolutno nemoguce u Srbiji trenutno.
I ne, ne znaci mi sto ima brasna u radnji kada sve sto izgradis za zivota stoji na staklenim nogama.
I fiksni i klizni kurs imaju svoje mane i prednosti. Nikada Srbija nije bila toliko skupa u odnosu na ostatak Evrope, a plate su ostale bedne. To je najuocljivija posledica politike NBS. Sto je dinar jaci u odnosu na evro, to ce cena kvadrata biti skuplja, pa imamo paradoks da su cene kvadrata u Beogradu vise od onih u okolnim drzavama, gde su plate vece.Ovo je već pitanje struke i 99% ljudi ne zanima kako to NBS radi već da ima stabilan kurs. Da li oni prodaju eure, zlato, obveznice ili rade neke repo operacije baš me briga. Iste te mehanizme je imala svaka vlast i imaće svaka vlast. Da li će ih upotrebiti je drugo pitanje. Najlakše je upaliti Topčider i sipati boju i štampaj.
Ne verujem da je 99% ljudi opterećeno stabilnim kursom, ali dobro. Svakako sam pisao o kursu zbog gornjih navoda o dinaru, koji su dosta jednostrani, najblaže rečeno.ljudi ne zanima kako to NBS radi već da ima stabilan kurs
Slažem se. Ali ko se opeče jednom i na hladno duva... Meni posle 2 rata, 2+ revolucije i sankcija je to prvo što gledam. Mislim da kao obična čovek uopšte ne moraš da gledaš ko je lokalni političar. Ali uopšte. I opet ovde gledaš dva ekstrema (Vlast i opoziciju, tj. studente blokadere koji hoće da ruše vlast) i kao što sam rekao to su dva ekstrema za sistem.Joe, rat se davno zavrsio kao i sankcije, necemo sledecih 100 godina vikati "cuti barem nema rata" i zadovljavati se ukidanjem osnovnih ljudskih prava na kontu toga.
Stvar je slobode i mogucnosti da zivis zivot a da ne moras da brines ko ti je lokalni politicar, sloboda izrazavanja i negodovanja i na kraju dana da znas da zivis u zemlji gde SNS clanska kartice nije automatski "get ouf of jail" kartica i gde za njih zakoni ne vaze.
I ne, ne znaci mi sto ima brasna u radnji kada sve sto izgradis za zivota stoji na staklenim nogama.
Ovo je kao da kažeš: nešto mi je ruka zagnojila, crvena je cela, dosta i boli, teško je i mrdam - ali neka je, rešiće se sama od sebe.Posle bi se sve rešilo samo od sebe.
Šta njega briga, njemu je bitno da u penziji dodje mesec dva godišnje da može neke pare da potroši da se pokaže ispred zadruge pa da se vrati u propalu Jolandiju, a mi svi možemo da pomremo što se njih tičeJoe, rat se davno zavrsio kao i sankcije, necemo sledecih 100 godina vikati "cuti barem nema rata" i zadovljavati se ukidanjem osnovnih ljudskih prava na kontu toga.