Šta je novo?

Svetska politika

Ne treba mešati dve ose: političke ideje i metoda kojima se narodu "predlaže" da ih prihvati.
Problem nastaje kada od "hajde da se dogovorimo da većini bude bolje" (pa neka je to i dizanjem poreza) stignemo do "ajde ti lepo u ćorku ako se ne slažeš i to kažeš".

Jako liči na onu priču o SNS i DS/SRS.
Politika je mnogo više DS. Metode i maniri čist SRS.

Levica danas i nije levica, jer je nekad levica podrazumevala socijalističke ideje i radničku borbu, a danas podrazumeva da podržavaš gej paradu.

Današnja levica je u vreme prave levice bila percipirana kao centrizam ili desni centar. To što danas to zovemo levicom govori o tome koliko se ceo ideološki spektar pomerio udesno od pada SSSR.
На ово сам ја мислио. Десни иду десно јер што не би, а левица да би се додворавала капиталу, и тренду народа исто иде све више десно (па ни не бива левица).
Саме САД нису баш добар пример за то, али и ту се виде демократе који су као лево су били партија против ратова, док су данас партија за рат али са лгбт пилотима.

Ovo treba svi da pogledaju pre nego što krenu da pričaju bilo šta o političkom spektru, a posebno o čuvenoj "desnici"

To o čemu pričate je zastarela i prevaziđena podela, povampirena i ponovo nametnuta od 2011. i sabotaže Occupy Wall street pokreta.

I da, smatram da je glupost da se "svet pomerio udesno", a te gluposti serviraju graničari na drugom kraju spektra (krajnja levica), koji misle da svako ko ne da pare, stan, bolnički krevet i ženu svakom migrantu koji mu ušeta u zemlju, on je desničar, ksenofob i hejter.

U antickoj Grckoj homoseksualnost nije bila tabu među populacijom niti rerkost među tamošnjom vojskom i elitom. A ratovali su onoliko i junački se borili i ginuli. 😎

To što bulaznite danas je posledica neinformisanosti i religijske indoktrinacije

Uostalom sam Aleksandar Makedonski je bio neutešan posle smrti Hefestiona naredio je državnu žalost i gradio mu spomenike...

Sve ste pogrešno povezali u vašim glavama al razumem da vam nije oblast od neposrednog interesovanja pa ste slepci u tom pogledu... i ne krivim vas

Десница је јака у источној Европи јер тренутно не иде, а комунизам је демонизован, па је једино логично да је лоше јер нису довољно десно. За то је добар лакмус тест сам интернет и људи који на њему пишу како им је било лоше у Чехословачкој, Пољској,... из неког глупог разлога уместо неких стварних проблема. Нпр људи који кукају како нису имали 1389 канала на ТВу или кокаколу уместо да се жале на неке стварне проблеме, а притом скоро сигурно имају мање од 60 година па се ни не могу сећати тог периода.

Иначе, за Русију и Украјину се не може причати с људима уколико не сматрају следеће 5 тврдње тачне:
1. Украјина је имала, и даље има, проблем са неонацистима, један од већих у Европи
2. Запад својом меком моћи јесте удаљавао Украјину од Русије
3. Решење ниједног од претходна два није рат
4. Крим би највероватније и на реалном, праведном референдуму одабрао прикључење Русији (разне ипсосове анкете од 2007-2012)
5. Убијени Руси у Одеси и Харкову су насилан крај протеста за који неко треба да одговара, а не етничко чишћење.

Aко се не слажете у томе, просто живите у различитим реалностима и тјт.
Tih 5 tačaka mogu sve biti tačne i sve netačne, potpuno je nebitno zašto se nešto dešava u ovom svetu.

1. Da li je Ukrajina jedina država sa tim problemom? Većim ili manjim od baltičkih država?

2. Ok, i? Isto važi i za Jermeniju, Gruziju, Moldaviju, Azerbejdžan...

3. I jeste, i nije.

4. Naravno. Kao što bi se i Kosovo odvojilo od SFRJ/SRJ/Srbije. Kao što bi se Republika Srpska odvojila od BiH, Republika Srpska Krajina od Hrvatske, Hrvatska od SFRJ, Tajvan od Kine, Korzika od Francuske, Baskija/Katalonija od Španije, Čečenija/Igunšetija od Rusije i još bezbroj drugih primera. Samo neko može, a neko ne može, i to je sve što treba da se zna o današenjem svetu.

5. Zavisi od ugla gledanja. I šta znači odgovara. Ako je u pitanju ispunjenje forme, onda uvek neko može biti osuđen na par godina ili nanogicu i eto, neko je odgovarao. Kao što je neki pandur priznao da je on naredio da se ne izađe na intervenciju kod rušenja Hercegovačke. Moš misliti.

Levica je uvek bila radnička prava + poštovanje ljudskih prava čiji se spektar vremenom širio... kao i spektar radnih prava uostalom, takođe se širio... a svesti to na samo gej paradu ponovo zlurad promašaj. Ništa drugo... jer se nigde i nije svelo samo na to.

A što desnica raste? Nek raste prirodnim tokom za 20 ili 30 ili 40 godina će sve doći na svoje samo nek raste... Sa kojim posledicama to ćemo videti. Ne kažem da levica nema svoje posledice, pogotovo ekstemna... Sve je to poput klatna. Ako je sad era desnice nek bude tako...

Dobro je što je Noki pomenuo radnička prava, da dodam nešto na svoj prethodni post:

...
I ko šta radi, levičari samo kukaju na neku desnicu i pomeranje udesno.

A kad ih pitaš šta su uradili za radnička prava i veću jednakost u platama i klasama društva, ćute ko krave.

Jako mi je žao što nisam neki advokat, ili novinar, ili podcaster, ili funkcioner ili tako nešto, pa da i na nivou Srbije i na nivou sveta spopadam neke istaknute levičare kad krenu da s.ru o migrantima, paradama i Woke njesrima, pa da ih pitam pred svima "dobro, to smo pokrili, nego što se tiče vas levice i levičarskih ideja i politike, šta ste VI, vi glasni levičari, koji ste uvek u centru pažnje, uradili do sada za prava običnog i radnog čoveka?"

Pa bežali bi levičari od mene ko naprednjaci od Šarovića.

Tih 5 tačaka mogu sve biti tačne i sve netačne, potpuno je nebitno zašto se nešto dešava u ovom svetu.

1. Da li je Ukrajina jedina država sa tim problemom? Većim ili manjim od baltičkih država?

2. Ok, i? Isto važi i za Jermeniju, Gruziju, Moldaviju, Azerbejdžan...

3. I jeste, i nije.

4. Naravno. Kao što bi se i Kosovo odvojilo od SFRJ/SRJ/Srbije. Kao što bi se Republika Srpska odvojila od BiH, Republika Srpska Krajina od Hrvatske, Hrvatska od SFRJ, Tajvan od Kine, Korzika od Francuske, Baskija/Katalonija od Španije, Čečenija/Igunšetija od Rusije i još bezbroj drugih primera. Samo neko može, a neko ne može, i to je sve što treba da se zna o današenjem svetu.

5. Zavisi od ugla gledanja. I šta znači odgovara. Ako je u pitanju ispunjenje forme, onda uvek neko može biti osuđen na par godina ili nanogicu i eto, neko je odgovarao. Kao što je neki pandur priznao da je on naredio da se ne izađe na intervenciju kod rušenja Hercegovačke. Moš misliti.
Питања су небитна, људи за расправу треба да имају заједничку почетну тачку да би могли да се расправљају, а не да понављају напамет научену пропаганду. По трећој тачки видимо да не живимо и истим универзумима, јер онда је и нас могао неко да нападне због група као што су Образ и остале пропорционално мале групе дебила па да добијемо лепо сви колективну казну уместо само оних који заслужују.
Ова два извртања као одг на 4 и 5 су исто небитна. Одг на 4 је буквл само група речи, свака нација има право на самоопредељење и тјт. За убиства и потенцирање мржње треба да се одговара, нисам правник у Укр па да зна да ли имају макс од 30/35/40год или доживотну.

Naravno obraćam se onima koji jesu pogrešno razumeli i jesu indiktrinirani i žive pod zabludama, ne svima naravno... Kritički osvrt na levicu je dobrodošao...

Ako se radna prava u Srbiju ne poštuju, fokusiraj se na to ne traži opravdanja da je to zbog gej parada. Gej parada ako išta je spin, zloupotrebla da se pokaže da se nešto na levoj strani radi. Pa je poseti i Siniša Mali i bude sav radostan ali svakako neće predložiti finansijski zakon ili zakon o radu koji će dati veća prava zaposlenima.

Onda je to problem a ne dodvoravanje desničarima ako se parada zabrani ili pokrivanje neuspeha kod radnih prava ako se parada dozvoli...

Уф, ова и црна страна медаље тема не могу дуго да прођу без неке ксенофобије, да ли исламофобије, антисемитизма или русофобије (којој могу мало да прогледам кроз прсте и прихватим као лоше схватање политике јер је ипак Русија узрок много патњи у последње 4 године).

U antickoj Grckoj homoseksualnost nije bila tabu među populacijom niti rerkost među tamošnjom vojskom i elitom. A ratovali su onoliko i junački se borili i ginuli.

To što bulaznite danas je posledica neinformisanosti i religijske indoktrinacije
A danas je tabu?

I taj Aleksandar Makedonski je imao odredbu da mu pola vojske moraju biti žene i da trećina generala moraju biti lgbt i zato je osvojio pola sveta?

Ako ništa, sa komunizmom su došle dekriminizacije homoseksualizma, a zapad pa desetina godina usvojio to istočnih zemalja. Samo ni u komunizmu to nije bilo pitanje od značaja, tj. nije normalno da te neko diskriminiše da ne budeš pilot jer si homoseksualac, ali isto tako nije normalno da postaneš pilot jer si homoseksualac.

I to je ono što se dešava u 21. veku, da meritokratija i zvanično nije osnovno merilo, nego to da li si homoseksualac, žena, manjina, sve to može uticati da ti se da veća šansa u odnosu na neko drugo ljudsko biće u odnosu na koga imaš "prednost".

Pa se tako desi da jedna Ana Brnabić postane Premijer jedne države, a kasnije i Predsednik Skupštine (možda i vd. Predsednika Republike), a glavni adut joj je što se deklariše kao lgbt i tom trenutku joj je to glavna prednost nad ostalim konkurentima.

I sve bi to bilo i podnošljivo da je levica i osim tog woke pristupa zadržala i pitanja radnika kao nešto o čemu vredi pričati i za šta se vredi boriti, ali o tome niko više ne priča. Oni koji o tome pričaju se proglase komunistima, a oni su naravno zli, pa se nema šta o tome pričati.

I taj Aleksandar Makedonski je imao odredbu da mu pola vojske moraju biti žene i da trećina generala moraju biti lgbt i zato je osvojio pola sveta?

To su bila druga vremena, ne možeš gledati parametrima današnjice...

Žene treba da budu uključene svakako i lgbt u kom procentu i da li treba biti kvota, naravno da nisam za kvote... ali se diskriminacija mora sprečiti svakako...

Ako ništa, sa komunizmom su došle dekriminizacije homoseksualizma, a zapad pa desetina godina usvojio to istočnih zemalja.

Jer je levičarska ideja, vezana za veća ljudska prava i logično je da se tu prvo relativizuje ta inkriminacija... makar bio i komunizam...

Samo ni u komunizmu to nije bilo pitanje od značaja, tj. nije normalno da te neko diskriminiše da ne budeš pilot jer si homoseksualac, ali isto tako nije normalno da postaneš pilot jer si homoseksualac.

Naravno da nije normalno da budeš pilot samo jer si gay. Naravno da neka pitanja tada nisu bila od značaja jer je to bilo pre 50 godina. Nova pitanja se otvaraju vremenom.

I to je ono što se dešava u 21. veku, da meritokratija i zvanično nije osnovno merilo, nego to da li si homoseksualac, žena, manjina, sve to može uticati da ti se da veća šansa u odnosu na neko drugo ljudsko biće u odnosu na koga imaš "prednost".

Postoje afirmativne akcije i pozitivna diskriminacija koja je opravdana da se isprave duboko ukorenjene nepravde i samo dok nepravde postoje, kao što postoje mere, procenti i kvote koje to nisu i slažem se da može biti predmet polemike šta treba i kako, ali ne i a priori odbacivanja.

Pa se tako desi da jedna Ana Brnabić postane Premijer jedne države, a kasnije i Predsednik Skupštine (možda i vd. Predsednika Republike), a glavni adut joj je što se deklariše kao lgbt i tom trenutku joj je to glavna prednost nad ostalim konkurentima.

Ona je sramota i pudla AV veze nema da njoj u homofobnoj Srbiji to bude adut.

I sve bi to bilo i podnošljivo da je levica i osim tog woke pristupa zadržala i pitanja radnika kao nešto o čemu vredi pričati i za šta se vredi boriti, ali o tome niko više ne priča.

Bravo. Pričaj više o radnim pravima. To je i moja poenta.

Питања су небитна, људи за расправу треба да имају заједничку почетну тачку да би могли да се расправљају, а не да понављају напамет научену пропаганду. По трећој тачки видимо да не живимо и истим универзумима, јер онда је и нас могао неко да нападне због група као што су Образ и остале пропорционално мале групе дебила па да добијемо лепо сви колективну казну уместо само оних који заслужују.
Ова два извртања као одг на 4 и 5 су исто небитна. Одг на 4 је буквл само група речи, свака нација има право на самоопредељење и тјт. За убиства и потенцирање мржње треба да се одговара, нисам правник у Укр па да зна да ли имају макс од 30/35/40год или доживотну.

I kako ostvariti to pravo na samoopredeljenje? I šta ako druga strana to ne dozvoljava? Ko će to da ispuni?
Sve su to lepe želje na papiru, realnost kaže da se za to mora izboriti u krvi (najčešće).
I ko može da se samoopredeli? Grad, selo, teritorija? Ko smišlja koji su uslovi za to, i ko se stara da se isti poštuju?
O SFRJ su nas zapadnjaci učili da su komunisti najgori šljam na kugli zemaljskoj, svi potomci satane, koji su sve radili loše. Sve, osim što su dobro iscrtali granice u Jajcu 43. O tome se ne raspravlja. Jasno? Jasno. Idemo dalje.

Mogli su da nas napadnu zbog Obraza. To bi bio sasvim dovoljan razlog. Nije da se nije desilo. Mi kao država smo bombardovani zbog Račka, koji i da je bio zločin (a nije) je uradilo par desetina/stotina ljudi.
Sasvim dovoljan razlog da se pobije par miliona iračana je neki žuti prah u ampuli kojom je mahao Kolin Pauel. Nebitno da li je u ampuli senf ili uranijum.

I šta kad se ne odgovara za ubistva? Šta onda? Nastaviš da sediš i kukaš na nepravdu?

Ja mislim da jačanje desnice, ali mnogo više nacionalista nego same desnice po sebi (Fico je npr. levica), u bivšim zemljama istočnog bloka itekako ima veze sa ratom u Ukrajini. Videli da Rusi uzimaju teritorije koje smatraju svojima, pa bi i oni da se ovajde. U Rumuniji i Simion i Đorđesku imaju otvorenu politiku pripajanja Moldavije i delova Ukrajine. Simionu je čak zabranjen ulaz u ove dve zemlje. Mislim, to je već ravno politici SRS iz 90-ih. Sprečili su Đorđeskog da pobedi na izborima, a sad im se Simion vraća kao bumerang sa još jačim rezultatom u prvom krugu od Đorđeskog.

Ne znam ni šta je woke pokret niti kako se manifestuje u Srbiji...

Iskreno ne znam šta sve obuhvata al vidim da su mnogi odavde to mnogo bolje proučili...

Ne znam jel spada u woke pokret da usvojitelj/ka nema pravo na porodiljsko odsustvo?

Jel to pravo za koje se vredi boriti u Srbiji ili ne..? Puni ste nekih etiketa a malo šta konkretno čujem. Woke sam čuo 100 puta spomenut na forumu. Nemam pojma šta tačno obuhvata, nit me zanima, zanima me ovo što sam pitao, a o tome verovatno niste ni razmišljali.

I kako ostvariti to pravo na samoopredeljenje? I šta ako druga strana to ne dozvoljava? Ko će to da ispuni?
Sve su to lepe želje na papiru, realnost kaže da se za to mora izboriti u krvi (najčešće).
I ko može da se samoopredeli? Grad, selo, teritorija? Ko smišlja koji su uslovi za to, i ko se stara da se isti poštuju?
O SFRJ su nas zapadnjaci učili da su komunisti najgori šljam na kugli zemaljskoj, svi potomci satane, koji su sve radili loše. Sve, osim što su dobro iscrtali granice u Jajcu 43. O tome se ne raspravlja. Jasno? Jasno. Idemo dalje.

Mogli su da nas napadnu zbog Obraza. To bi bio sasvim dovoljan razlog. Nije da se nije desilo. Mi kao država smo bombardovani zbog Račka, koji i da je bio zločin (a nije) je uradilo par desetina/stotina ljudi.
Sasvim dovoljan razlog da se pobije par miliona iračana je neki žuti prah u ampuli kojom je mahao Kolin Pauel. Nebitno da li je u ampuli senf ili uranijum.

I šta kad se ne odgovara za ubistva? Šta onda? Nastaviš da sediš i kukaš na nepravdu?
Ми просто не живимо у истом свету. Ја кажем да људи који расправљају требају имати исту основу и одатле поћи, као што не може неко ко правда силовања да учествује у разговору са нормалном особом, тако не може ни неко ко мисли да је 10к неонациста потребан и довољан разлог да се уништи 60 милиона живота (становништво Укр).

Сад уколико ћеш наставити да постављаш питања на која сам одговараш, која су само померање теме, немој ме цитирати или одговарати на поруку молим те.

Iskreno ne znam šta sve obuhvata al vidim da su mnogi odavde to mnogo bolje proučili...

Ne znam jel spada u woke pokret da usvojitelj/ka nema pravo na porodiljsko odsustvo?

Jel to pravo za koje se vredi boriti u Srbiji ili ne..? Puni ste nekih etiketa a malo šta konkretno čujem. Woke sam čuo 100 puta spomenut na forumu. Nemam pojma šta tačno obuhvata, nit me zanima, zanima me ovo što sam pitao, a o tome verovatno niste ni razmišljali.

Ne spada u woke pitanje da li usvojitelj ima pravo na porodiljsko odsustvo. To je tromost sistema i nezainteresovanost drzave za to jer su to minorni brojevi. Ni očevi nemaju pravo na porodiljsko odsustvo (možda se nešto promenilo), a nema razloga da nemaju pogotovo ako su samohrani roditelji.
To bi bilo pravo pitanje za rešavanje.

Woke politika je raspravljanje o pitanjima koja nemaju dodira sa Srbijom i njenim građanima i njihovim stvarnim problemima.

Воук је кад жена добије посао уместо тебе јер је у СНСу, али превише мрзиш жене, или си хронично онлајн да схватиш да није то добила јер је жена, него јер је жена у СНСу.
Воук је кад мрзиш мигранте и користиш глово/волт али не капираш да су они ту због тенденције профита да опада временом, а не због замене беле расе.

Људи којима је та воук култура проблем у Србији су нешто налик људима који овде кукају због угрожености права на абортус (а скоро 80 год. можеш да абортираш све у 16). То су људи који су толико хронично онлајн да не знају за наше проблеме, већ само за оне са јутуба, па њих покушавају да нађу и ван свог екрана.

Ми просто не живимо у истом свету. Ја кажем да људи који расправљају требају имати исту основу и одатле поћи, као што не може неко ко правда силовања да учествује у разговору са нормалном особом, тако не може ни неко ко мисли да је 10к неонациста потребан и довољан разлог да се уништи 60 милиона живота (становништво Укр).

Сад уколико ћеш наставити да постављаш питања на која сам одговараш, која су само померање теме, немој ме цитирати или одговарати на поруку молим те.
Odakle ti ideja da je 10/100/100000k nacista potreban i dovoljan uslov za rat?
Jel neko negde to napisao?

Razlog napada Rusije na Ukrajinu je vrlo jednostavan za one koji to hoće da razumeju.

I nije ni jedan od tvojih 5 stavki na koje tražiš da ti sagovornik odgovori pre nego što uđeš u diskusiju.

Gej i trans čovek pita libtarde i levičare u Americi imaju li pojma za šta i za koga se zalažu:

Ljudi u Evropi i Americi koji sebe deklarišu kao levičari i liberali umeju da budu toliko glupi i neobrazovani da oni Ameri što ne umeju da pokažu Pacifik na karti pored njih deluju kao intelektualci.

Prisustvo žena u parlamentu, woke ili newoke?

Ako imaš meru do 40% članova parlamenta mora biti jednog pola... To je mera koja može štititi i muškarce u eventualnom budućem matrijarhatu...

Da ne idem dalje zašto je ona dobra... ali recimo to je opravdana mera da se poveća učešće žena u politici jer su bile, istorijiski je fakt, marginalizovane, zapostavljene, isključivane kao politički akteri i donosioci odluka... i to mora sistemski da se menja do nivoa kad su mogućnosti jednake i to više nije potrebno i tada se ukida.

Da smo Švajcarska mogli bismo i ukinuti.

Ali ako se u društvu i dalje neopravdano gleda da je ona manje sposobna da vodi državu od nekog mudonje, to je samo posledica predrasuda i gluposti.

A posle 100 godina ako one zaista ne žele da učestvuju u javnoj vlasti nek se same isključe. Al im se mora dati zakonska šansa daj kroz taj privid nejednakosti i uprkos potencijalne mogućnosti prodora nekvalitetnog kadra, veća je vrednost od nagomilanih stereotipa o ženama, trenutno. I zato tome daš prednost.

Prosto izvagaš šta je veća vrednost sada, pa kad budemo Švajcarska ukini ako treba jer će percepcija u društvu o ženama i njihovim sposobnostima i ulozi biti znatno drugačija.

@ika dostavu sam isprobao sa obe strane... posledično je danas značajno ređe koristim i uvek ostavim bakšiš.

Odakle ti ideja da je 10/100/100000k nacista potreban i dovoljan uslov za rat?
Jel neko negde to napisao?

Razlog napada Rusije na Ukrajinu je vrlo jednostavan za one koji to hoće da razumeju.

I nije ni jedan od tvojih 5 stavki na koje tražiš da ti sagovornik odgovori pre nego što uđeš u diskusiju.
Па није ништа од мојих пет ствари разлог. Мојих пет ставки су лакмус папир да ли уопште можеш ући у разговор са другом особом. Ако ти неко каже да је Укр спремала геноцид јер су просто нацисти (или из било ког другог разлога) онда не троши време, ако ти неко каже како је запад крив 1/1 онда не троши време, ако ти неко каже да запад ништа ништа није урадио, исто не троши време,... Исто као што нећеш да трошиш време о географији са равноземљашима.

Нисам ни ја написао да је неки од тих 5 ствари разлог за рат, али ето.

Vrh