Šta je novo?

Izbori 2024

Ove ne radi u politici, mozes ti da ponavljas koliko hoces puta, to sto kazu nije istina.

Inace, ne kazem da je Aleksic los, cak stavise mozda je i najbolji posle Cute u toj koaliciji, ali jednostavno Jovanovic briljira u nastupu.
Po meni najbolji pokazatelj politickog talenta je kada neko elegentno i bez napora poklopi bahatog sagovornika, a to je npr juce Jovanovic maestralno uradio. Isti kalibar su i Cuta i Savo.
 
To sam tebi rekao, da se fokusiraš na stavove, a naravno da je u politici nastup bitan.

Ja sam rekao da je nastup koji meni pije vodu drugačiji od tebi briljantnog, a ne da je nebitan. I to je to. 🙂 da volim nastup iz koga više čitam, a ne gde je više sakriveno. (Izuzimam Jovanu Jeremić 😄 ona je maskota, a ne političar, nije trebalo da je uvodim u priču)

Ćuta i Savo nisu isti kao Jovanović oni su deo te ležernije opozicije. Ni odela ne nose, Savo sako na džins, a Ćuta apa drapa što se kaže. 😄

Ja sam levičar ne pridajem značaj Jovanovoćevom nastupu. Al sam svestan da se mnogo ljudi na to loži.
 
Dobro, sad ću te već pozdraviti. Mislim da smo poentirali obojica.
 

ГИК: Сутра почиње штампање гласачких листића


Штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар 2023. године почиње сутра, 7. децембра у 10 часова у штампарији Службеног гласника, саопштио је председник Градске изборне комисје Зоран Лукић.

Гласачки листићи за гласање на изборима штампаће се на А4 формату, на папиру беле боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић је нагласио да ће бити одштампано 1.613.190 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 1. децембар 2023. године.

Он је на седници ГИК рекао да су сви чланови тог тела, посматрачи и медији позвани да присуствују почетку штампања листића у штампарији Службеног гласника (Лазаревачки друм 13-15).

ГИК је претходно донела Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар 2023. године.

 
Jbg, mislio sam da cemo kao levicari imati ozbiljnu raspravu, kad ono mosa.
 

Jedva čekam da odgledam intervju al me ne raduje.

Činjenica da je kasno progovorio na nagomilane teme umesto pred nezavisnim tužilaštvom da govori i on i mnogi.

Ne želim da dam definitivan sud pre nego što odgledam, da li je Ćulibrk kupljen, NIN svakao jeste dobio novog vlasnika avgusta ove godine, ali je primetno njegovo fino ublažavanje retorike, suptilno, ali primetno... Ponavlja 3 puta da brojke sa table AV možda nisu baš tako ružičaste, kako on navodi, dok bi ih ranije opisivao da su potpno besmislene i onako bio je sav energičan u kritici.
. Sad je to vidno ublaženo...

Ali ok ostaje da ga odgledam. Postavlja se pitanje, zašto sada, u fotofinišu? Da ostane neki nejasan utisak kod opoziconih birača, svi su oni uvezani, svi su oni isti, ne vredi... Da li ako dajem glas za SPN zaista glasam protiv Vučića itd.

Ništa ne ostaje sem vera da ga sklonimo, ja ne mogu da menjam sad, ostajem u uverenju da je glas za SPN na svim nivoima najbolji za ovo društvo u ovom trenutku. Ne raduje me ovaj 1 intervju ni malo ali me veoma zanima da ga odgledam.
 
Јел неко у политичким дебатама ових дана помињао Рио Тинто, Зи Ђин и Линг Лонг, улагања у локалне инфраструктуре и туризам, како би правосуђе могло да се реформише, како би могла да се децентрализује држава...?
 
O decentralizaciji je govorio Bojan Kostreš na Euronewsu...

Inače, pričali su još pre mesec dana da je poslednjih mesec dana pred izbore zabranjena tzv. funkcionerska kampanja.

To po važećem zakonu znači da recimo Vučevića ne bi trebalo pratiti kako otvara nove fabrike, infrastrukturne objekte i sl. On to inače i ne radi, radi AV za sve njih. Paradoks je da Vučića mogu da prate i izveštavaju iako je nosilac liste, jer nije kandidat na listi za odbornika ili poslanika, stoga može do izborne tišine da radi sve što inače radi i mediji slobodno da isprate. 😄

Ponovo farsa od demokratije po ko zna koji put. Kao povećali sa 10 dana zabrane funkcionerske kampanje na 30 dana a ono u suštini sve isto 😄 jedan čovek radi isto...
 
Rado je Vučić kao opozicinar gostovao svuda pa i kod Olje Bećković. Neka ovo sad bude dobra naznaka šta im se sprema.

A daće bog da ih posle 17. niko nikad nigde ne pozove sem reformisanog tužilaštva negde na proleće. Eto optimističan da budem u pogledu intervjua...
 

Tako je Đole izdrži... 💪 Svi smo mi Đorđe.

Mislim znam da se većina ovde ne slaže al ja moram kao muškarac da mu dam bezrezervnu podršku. Ima dosta onih koji će ga osuđivati red je da poneko bude na njegovoj strani. ✋
 
Mislim da je ta generacija u kojoj su bili Tadic, Kostunica itd dala vise kvalitetnih politicara.
SPN ekipa, osim Cute, zaista deluje neuverljivo.
 
Pogotovo ta Koštunica ekipa kao na primer onaj Zoran Stojković ili Maršićanin... Legendarna generacija dss političara... 🙂

Ja sam onako još sasvim mlad, samo zevao na takve i menjao kanal. Bože koji dosadnjakovići... I onaj Vuk Obradović...

Tadića sam slušao... čak sam držao i njegov posterčić u sobi, tj. na zastavici 😄 budućnost odmah... On mi je godinama bilo pored radnog stola... 😄
 
Al bilo je i ok... Recimo i St Protića sam voleo da saslušam, pa i Batića, kasnije Prelevića... Ne sećam se ko mi je baš bio omiljen tada sem Đinđića naravno...
 
Dobro jutro Srbijo.

Meni je Cuta kod Sarovica bio tanak, narocito kod one price oko protesta. Mada generalno ne slusa bas pitanja, prica svoje, a odgovori su mi tanki.

Ali tu oko protesta me bas razocarao. Nismo mi smeli kme kme, kao mala maca, a uvek je izlazio pred medije nakurcen i pretio vlastima (sa pravom).

Covek kome je retorika - ajde da vidimo kako ce, ima da im blokiramo Srbiju, videce oni kada izadje kuka i motika... sada prica da nisu smeli da blokiraju Vladu jer bi mozda izveli policiju i bilo bi mozda sukoba

aps,504x498,large,transparent-pad,600x600,f8f8f8.jpg

Protesti su propali kada ih je preuzela opozicija, istrosila energiju i setala ljude u krug bez ikakvog plana dok se nisu svi smorili. Nema veze, nije bilo puno opcija i nije bila laka situacija, ljudski je gresiti, ali i priznati gresku. Samo ovi em su pogresili, em ne priznaju.

A Cuta bez ostrice postaje prilicno besmislen lik, nije kao da je neki intelektualac.

Onda priznaje da nema nista od pobede na parlamentarnim, da treba pobediti u Beogradu, kao Milosevica, pa onda polako rusiti Vucica... To i jeste realno, ali je*** mu mater, sto izlazis na izbore sa takvim stavom i kakvu poruku saljes?

Napravis zahteve protesta, ne ispune se, nema veze, nikom nista. Divnu smo poruku poslali Vucicu.

Onda posle pet minuta opet preti protestima ako neko prizna Kosovo.
 
Ne treba zaboraviti da je Hulja omogucio svojim ljudima, cak i sitnim da dodju do neverovatnih para.
Ovih dana , mnogi Clanovi SNS a koji su obezbedili dosta glasova zimuju od Tajlanda do Dubaija. Polusvet koji je do 2012. cistio pijacu danas kupuje zlato u Antvetpenu.

Oni nece dati vlast nizasta.
 
🥱

Tvoja varijanta suverenizma je da budemo kao Belorusija? Ili kao Dubai..? Evo krenulo je lepo sa BNV... tu smo, na korak od Dubaia 😆
Do marta 2017. sam živeo u Srbiji. Od tada do januara 2021. u Holandiji, a od tada u Belorusiji. Već postaje neukusno koliko svi sve znaju o Belorusiji u odnosu na one koji tamo žive. Imamo i onog genijalca @Analitičar koji misli da kada pročita izveštaj "Freedom Rights Watch", da tamo ništa nije fingirano. A u praksi imamo od marta 2020. maltene sve "razvijene demokratske zemlje", koje se iživljavaju na celoj populaciji, i takvim odnosom guraju Belorusiju na vrh Evrope po ljudskim pravima, ne nekim napretkom Belorusije, već ogromnim padom ostatka Evrope. Ta vrsta totalirizma je nastavljena, samo sa drugom temom Rusija/Ukrajina. A u praksi, jedan moj kolega u Belorusiji je mesec bolovao od Korone, tek se danas vratio na posao.

Ako bi Belorusija popustila pred geopolitičkim Zapadom, kakve elemente suvereniteta bi izgubila?
-1- Industrija bi se svela na 20%-40% sadašnjeg obima, a čak i od toga, jako mali deo profita od iste bi ostao u Belorusiji.
-2- Železnice bi izgubile bar polovinu i putnika i robe. Rastojanje Beograd-Vranje za 3-3,5 sata i cenu karte 5-8 evra ode u prošlost. Cena veća, brzina manja, začarani krug propadanja. Mora da se tu napomene prelom širine koloseka i kompletna tehnička baza različita od standardne u Centralnoj Evropi.
-3- Domaći rudnici? Zaboravite. Možda lokalni inženjeri i tehničari budu zaposleni, ali na kajmak zaboravite.
-4- Zemljište koje strani državljanin u najboljem slučaju može da iznajmi? Belorusi, zaboravite na poljoprivredno zemljište u vašem vlasništvu.
-5- Vezano za nacionalne standarde kvaliteta, zaboravite. Norme dozvoljenih hemijskih materija u hrani i ostale standarde razrađene na osnovu rezultata državnih naučnih institucija zaboravite, nego prepišite sa spiska koji su izdiktirale naše (zapadne) multinacionalne kompanije. Vi ćete nama da zabranjujete deterdžent Ariel, kozmetiku Nivea, kreker TUC. Doduše, zabranili ste i neke ruske sladolede zbog nepravilnosti koje ste utvrdili, ali za to alal vera!
-6- Zaboravite Belorusi šta je to prodati proizvod pod svojim brendom, ne samo Rusiji, Ukrajini, srednjeazijskim zemljama i arapima, nego bilo kome. To što su vaše krojačice radile za platu 1000 litara mleka ili 4 rente za dvosoban stan u svom gradu, ili 700 litara benzina zaboravite. Ako vam je baš stalo da radite to, može za plate kao u Bangladešu, ili će proizvodnja biti u Bangladešu.
-7- To što vam je stanovanje+komunalne usluge bilo 15% potrošnje zaboravite. Evropski standard je 40%. Stanovanje i platiti toliko komunalne usluge će za mnoge biti luksuz, da birate da imate manje potrošnje na to ne možete, ali zato ćete imati više političkih partija, pa birajte sa kim ćete da se prepucavate.
-8- To je vaš problem što vaša porodica ispodprosečno zarađuje, ali kako možete voziti auto star 30 godina? Dobro, može ali ako prođe tehnički pregled kakav je u Nemačkoj. To što su ispravni vitalni elementi vozila kritični za bezbednost nikoga u EU ne interesuje. Umri, iseli se, idi trotinetom, koga briga. Naravno, zaboravi i na jeftine karte za autobus i voz, zato što je to najveće zlo svih zla, komunizam.
-9- Zaboravite na socijalni sistem uopšte. Tržišni kapitalizam dozvoljava jedino socijalne subvencije. Maltene sve treba da bude privatizovano, to što ste kontrolisali cene oko 300 osnovnih proizvoda je bilo antitržišno. To što nakon predavanja sve privrede u ruke stranaca i nemate toliko novca za socijalnu politiku nije naša briga. Indukovano će porasti siromaštvo i kriminal, ali šta ćete, to je ipak ljudsko pravo.
-10- To da samo imperije vode spoljnu politiku, to ste dobro shvatili, sada se prilagođavate kao i ranije. Ali naša korporativna imperija je bolja od drugih, ona vam daje veliku slobodu vezano za unutrašnju politiku u onom ostatku sektora koji se ne dotiču direktno ili indirektno poslovanju multinacionalnih korporacija. Nismo tako surovi kao Rusija da vašu unutrašnju politiku prepustimo vama samima.

Naravno da je politička pozicija Belorusije neuporediva sa Srbijom. Dobro političko vođstvo može da do nekle popravi svoj status suverenosti, poput Mađarske, da zabrani poljoprivrednu zemlju strancima i nacionalizuje neka od strateških preduzeća, ali to je sve daleko manje od Belorusije. Ima tamo zadrtih opozicionara, koji ne shvataju da za razliku od balkanakih zemalja imaju trenutno u državi vrlo ozbiljan politički program, i ako nemaju jak program mogu jako mnogo da izgube. Ako žele promenu, treba da stanu iza zdravog, boljeg i detaljnog reformskog programa, a to niti je lako niti imaju.

P.S. Razni kreatori mapa rasizma i homofobije boje mapu Belorusije najgorim rasističkim i homofobnim bojama, a u praksi, rasne i seksualne manjine imaju daleko bolje uslove nego u velikom delu evrope zbog visoke bezbednosti, i neagresivnosti naroda. To da nekom geju neko šalje preteće pozive je daleko, daleko od bilo kakve navike ili kulture naroda. Sam Lukašenko je javno govorio: "Pitam, imamo li homoseksualnih u vladi, kažu mi imamo. Pitam, kako rade svoj posao, odgovaraju mi da bi bili razvijeniji od Japana kada bi svi tako radili. I zašto bi bilo ko od nas uopšte maltretirao takve ljude?".
 
Poslednja izmena:
Ja svakako ne mogu da ti pariram kao neko ko tamo ne živi, sem da je priča sa železnicom identična bila i u Ukrajini sa možda još nižim cenama karata. Al može da ti parira mnogo ljudi koji tamo žive i osetili su represiju na svojoj koži ali nisu na ovom forumu te si privilegovan i "sveznajući." Nadmeno nastupio, takođe što je tek bezveze s obzirom na solitarnu poziciju odakle se javljaš.

Sve si to mogao samostalno da napišeš, a ne da se povežeš na moj post. Činjenica ostaje da tu suverenosti nema. Jel interes Lukašenku da bude Putinovo štene? Nisam negirao da je to možda sveopšte uzevši bolji interes za Belorusiju ali nije suverenost o kojoj je MC govorio.. On je žalio što nismo suvereni kao neki koji Putina dočekuju uz fanfare.
 
Sve si to mogao samostalno da napišeš, a ne da se povežeš na moj post. Činjenica ostaje da tu suverenosti nema. Jel interes Lukašenku da bude Putinovo štene? Nisam negirao da je to možda sveopšte uzevši bolji interes za Belorusiju ali nije suverenost o kojoj je MC govorio.. On je žalio što nismo suvereni kao neki koji Putina dočekuju uz fanfare.
Nije bitan Putin.
Nisu oni suvereni sto docekuju njega nego zasto sto mogu da ucine bilo sta van zelja i interesa Imperije i stranog faktora.
Neko docekuje Putina.
Neko nece Sorosa.
Neko hoce Sorosa.
Neko se prikljuci kioneskoj inicijativi.
A mi ne smemo ni da prdnemo.

bitno je da ima neki svoj interes i da ga ostvaruje.
Cak i stanovista interesa Imperije besmisleno je da oni zabranjuju drugima koga ce da docekuju i gde ce da kupuju naftu i od koga ce da kupuju mobilne telefone.
 
Nisu oni suvereni sto docekuju njega nego zasto sto mogu da ucine bilo sta van zelja i interesa Imperije i stranog faktora.

To ne može ni Belorusija samo je njima imperija Rusija.

Mi imamo naše interese i oni nisu Rusija. Mnogo više nas vezuje sa zapadom.

A oko tog dočeka Lavrova se ne sećam šta je bilo, da li nije mogao da preleti ili ga mi nismo pozvali. Svakako sam da svaka članica Saveta Evrope bude pozvana na skup gde god da se pravi. Ako nisu isključeni, član su organizacije i pozvani su i mora im se omogućiti da učestvuju i pošalju svoju delegaciju ako žele.
 
Ђилас је у емисији Иза вести на Н1 рекао да тај резултат у Београду води до тога да Српска напредна странка (СНС) не може да формира власт са Социјалистичком партијом Србије (СПС) на републичком нивоу, а то води у техничку владу, ако сви који су опозиција остану опозиција, а то, како истиче, значи ослобађање медија, ове земље и нове изборе.

kako to?
 
Vrh